• 9.369.469 stemmen

Abeltje (1998)

Familie / Avontuur | 110 minuten

Genre: Familie / Avontuur

Alternatieve titels: Abeltje en het Mysterie van Quoquapepapetl / The Flying Liftboy

Oorsprong: Nederland / Luxemburg / België / Verenigde Staten / Duitsland / Spanje

Geregisseerd door: Ben Sombogaart

Met onder meer: Rick van Gastel, Soraya Smith en Frits Lambrechts

Gesproken taal: Nederlands, Engels, Duits en Spaans

Releasedatum: 26 november 1998

Plot Abeltje

Abeltje gaat werken als liftbediende in een groot warenhuis dat in zijn dorp geopend is. Hij is een dromer en vraagt zich af waar de groene knop bovenin de lift voor is. Met de mensen in zijn lift, een meisje dat hij kent, een zanglerares en een vertegenwoordiger in mottenballen wordt hij gelanceerd door het dak van het warenhuis zonder dat ze controle hebben over de lift of weten waar ze terecht zullen komen.

avatar van timburton

timburton

Toch wel tamelijk vermakelijk. Eerste film voor mij die ik echt spraakmakend vond. Maar ja, die Abeltje ziet er wel echt heel fout jaren '90 uit.

avatar van akka

akka

best redelijke film

3.5

avatar van horrorjp

horrorjp

Die Hard,Willis schreef:

Vroeger vaak gezien,maar nu is het toch niet echt een leuke film meer en een beetje irritant.

Inderdaad vroeger heb ik zulke films ook veel gezien en kom ze dan nu weer tegen op mm. Denk niet dat ik het nu nog leuk zal vinden aangezien ik meer van horror en niet meer van zulke films hou

avatar van Resh

Resh

een van de leukste kinderfilm die ik vroeger heb gezien !

avatar van Ajda

Ajda

Leuke jeugd herinnering aan

avatar van Sannepan

Sannepan

Zojuist nog eens herzien en ik snap eigenlijk niet waarom ik er nou een 2 voor had gegeven, vond hem eigenlijk meer dan oke, ook de acteerprestaties waren goed te doen.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

leuke film met zeer goed acteerwerk!
heb ook vroeger al eens het boek gelezen.
De special effects daar integen waren niet al te best. je zag duidelijk dat de montage nog niet helemaal voltooid was
toch een 3.0 dan maar

avatar van Kikopuz

Kikopuz

abeltje

Da's lang geleden. Erg van genoten, leuke film .

avatar van jimcarrey gek

jimcarrey gek

ik heb deze toen ik klein was in de bioscoop gezien maar echt klein volgens mij heb ik hem ook nog eens gezien toen ik 6 was daar kan ik me wat van herrineren maar niet echt veel niet voldoende om te stemmen wat ik me kan herrineren was echter wel leuk en ik ga hem nog een helemaal kijken maar het is (van wat ik me kan herrineren) een leuke film

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Als 13-jarige geschikt bevonden, dus wie ben ik nu om tien jaar later kritiek te leveren? Niet perfect, maar zeker geschikt voor de doelgroep.

avatar van niethie

niethie

Oeh lang geleden dat ik deze zag zeg, vroeger echter wle talloze keren herkeken en kan me herrineren dat ik het nog best een vermakelijk filmje vond met een apart sfeertje, acteerprestaties (vooral van de kindertjes) waren misschien niet helemaal in orde maar over het algemeen keek het (toen) zeer lekker weg.

avatar van Aapje81

Aapje81

Film die ik na een half uur heb afgezet omdat die totaal op mijn zenuwe werkte. Ik heb nooit begrepen wat hier leuk of goed aan is

avatar van m1701

m1701

Zeer leuke film voor kinderen!

Heb er vroeger ook met veel plezier naar gekeken

1 ding blijft me altijd bij van deze film: Mottenballen

3* erg grappig

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Op een stijlvolle titelsong na stelt Abeltje vooral teleur: 1.50

Vroeger als jong jochie deze film gezien, maar op het 'lift incident' na kon ik me helemaal niets meer van deze prent voor de geest halen. Zelfs niet of ik hem vroeger als kind leuk, of minder leuk vond. Ik denk dat laatste, aangezien ik de film naar mijn weten nooit meer heb herzien, al kan dat ook komen doordat ik de videoband (die goeie oude tijd) gewoon niet in mijn bezit had. Enfin, Abeltje is op bepaalde momenten nog re-de-lijk (dat moet van heel ver komen) te doen, maar vaker maakt men er werkelijk een rommeltje van en past de film zich moeiteloos aan het niveau van de doelgroep aan, hetgeen nog niet eens zo'n heel vreemde keuze is. Opvallend ook dat de film relatief zoveel stemmen heeft, naar mijn weten is deze prent nooit echt groots onthaald en zou je verwachten dat bekendere films zoals Kruimeltje meer stemmen zouden hebben, maar nee dus.

Verhaal: 1.00

Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.

Veel stelt het allemaal niet voor, zoveel is wel duidelijk als we krap tien minuten verder zijn na de start van de film. Er zit totaal geen samenhang in het script, zijn de meeste scenes lukraak bij elkaar gezet om maar zoveel mogelijk 'bijzondere' scenes in de film weg te kunnen zetten met als gevolg dat er totaal geen cohesie aanwezig is tussen de scenes onderling en blinkt de film uit in voorspelbaarheid. Vooral dat laatste gegeven lijkt Sombogaart tot kunst te hebben verheven. Zoveel mogelijk informatie prijsgeven voor de uiteindelijke clue zodat het maar vooral duidelijk is waar men naartoe wil met de film. Dan neem je je als film onvoldoende serieus en doe je er werkelijk alles aan om het voor kinderen niet al te moeilijk te maken, hetgeen ik ergens nog wel kan begrijpen ook. Zoals ik dus al zei; op een paar kleine elementen na is het verders weinig bijzonders.

Acteerwerk: 1.50

Hoofdrollen, bijrollen, dialogen

Wat vreselijk irritant toch. Je weet waar je iemand van herkent, maar je kunt er met geen mogelijkheid meer op komen waar dat nou ook alweer van was. Het werd zelfs zo erg dat de film voor enkele tientallen seconden geheel aan mij voorbij ging. Ik heb het onderwerp laten rusten met de gedachte dat ik het na afloop wel zou vinden op Imdb, maar ineens kreeg ik de geest en kwam ik tot de oplossing. Hij heeft een gastrol gespeeld in Flodder! Harco Sorbato in de aflevering vrijdag de 13de. Dan heb ik het natuurlijk over Frits Lambrechts, wier in deze film Jozias Tump vertolkt. Maar dat terzijde! Om maar meteen met Lambrechts te beginnen, die zet hier toch wel een gedenkwaardige rol neer, niet altijd even goed, maar wel met voldoende beleving en enthousiasme. Samen met Annet Malherbe zet hij de beste rol neer, al was Malherbe bij vlagen helaas op 'overacting' te betrappen. Hetgeen trouwens ook geld voor Marisa van Eyle. De hoofdrollen van Soraya Smith en Rick van Gastel stellen beiden vooral teleur. Verder nog een dramatische bijrol van Victor Low.

Speelduur: 1.00

Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.

Waar Ben Sombogaart mij met De Tweeling zeker wist te bekoren was dat nu een aanzienlijk stuk minder. Abeltje blinkt zoals gezegd uit in onsamenhangendheid en in een adem kan ook de balans daar onder geschaart worden. Voordat je goed en wel gesetteld bent om de film te gaan zien vliegt men al door de lucht heen in een lift. De opbouw is marginaal en dan druk ik me zelfs nog zeer mild uit. Abeltje kent een uitermate simplistische aanloop naar de eigenlijke film, absoluut een regelrechte afknapper. Duidelijk is dat Sombogaart dit bewust heeft gedaan om te kijken of dat wellicht goed zou uitpakken, maar het tegendeel word bewaarheid. Gelukkig heeft hij het heel snel weer afgezworen, getuige zijn volgende werk; De Tweeling. De strekking van het verhaal is bijzonder zwak en word het uitermate voorspelbare slotakkoord naar mijn mening veel te lang uitgesteld.

Realisme: 1.50

Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.

Realisme is een gevaarlijk onderwerp in 'kinderfilms', maar toch waag ik me er aan. En dan kom ik tot de conclusie dat ik eigenlijk niet zo goed weet wat ik er mee aan moet. Enerzijds omdat het bulkt van de onrealistische zaken, anderzijds omdat we overduidelijk met een kinderfilm te maken hebben en deze doelgroep nou eenmaal geen enkel belang hecht aan het feit of een film realistisch in elkaar steekt. Wat er allemaal aan het realisme mankeerd hoef ik volgens mij dan ook niet uit te leggen. Een kwalijke zaak is dat door de simplistische opbouw van het script er een flinterdunne fundering legt voor de rest van de film wat de gehele prent duidelijk in het nadeel van Abeltje werkt. Er is geen enkele overtuiging waarom 'de wonderlift' is voorzien van een groene knop, laat staan dat we op een paar kilometer hoogte gewoon eventjes stil hangen en de juiste richting bepalen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat Ma Roef met haar prive vliegtuigje de grote oceanen oversteekt! Verder ook nog een blunder vanjewelste, als Abeltje uit de lift in New York stapt doet hij de liftsleutel om zijn nek, maar in meerdere shots daarna is de ketting met de sleutel opeens verdwenen.

Cinematografie: 1.50

Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.

Ben Sombogaart, Ben Sombogaart. Wat ben je toch allemaal aan het doen. Wat is er in hemelsnaam met jou gebeurt in de periode van 1998 (Abeltje) tot 2002 (De Tweeling) om van een prent met een cinematografisch niveau dat om en nabij het vriespunt ligt naar grote hoogten te stijgen. Ik kan het in elk geval totaal niet met elkaar rijmen. Het camerawerk is van een uiterst bedenkelijk niveau, waarvan we de zwakste scene al direct in de openingsscene krijgen voorgeschoteld tijdens het douchen van Abeltje en ook de montage is van een kinderlijk niveau. En hoe deze prent zichzelf de markt in prijst door achterop de hoes te spreken over 'prachtige special effects' (of iets in die richting) getuigt ook al niet van enig zelfbewustzijn. Verder zijn de opname locaties erg standaard en worden deze ook nog eens onvoldoende bij de film betrokken. Enig echte hoogtepunt is de fraaie titelsong, maar daar is alles ook wel mee gezegd.

Verdict:

Er had met speels gemak nog een half punt bij gescoord kunnen worden en ook een 2,5 was zeker niet onbereikbaar, maar men schenkt zo verschrikkelijk weinig aandacht aan het 'filmische' dat daar nu absoluut geen sprake van kan zijn. Het verhaal is graatmager en word ook nog eens zwak uitgewerkt, de balans is heel ver te zoeken, ondervind de hele film hinder van een zeer simplistische uitwerking van de opening van deze prent, stelt Sombogaart cinematografisch voornamelijk teleur ten opzichte van het niveau-'De Tweeling' en moet men vooral niet te veel aandacht hechten aan mijn mening over het realisme, aangezien ik een realisme freak ben en dat in kinderfilms nooit helemaal in het juiste perspectief kan plaatsen, simpelweg omdat ik de doelgroep van deze prent ontgroeid ben. Zoals gezegd is het enige echte noemenswaardige hoogtepunt de stijlvolle titelsong van Trijntje Oosterhuis, maar daar is Abeltje uiteraard niet mee gered: 1.50 (1.30).

avatar van Zinema

Net als bij Minoes, had de grote Annie MG beter verdiend. Het commerciele succes was er echter wel. Vermakelijke jeugdfilm maar het verhaaltje wordt net als bij die andere film nogal rommelig en matig uitgewerkt. Redelijk.

avatar van gotti

Wat was er mis met Minoes?

avatar van Zinema

gotti schreef:

Wat was er mis met Minoes?

Werd een beetje afgeraffeld, mijns inziens. Vond ik ook een beetje rommelig. En dat is jammer, want de grote kracht is uiteraard het verhaal bij Annie MG boek-verfilmingen. Vind Minoes overigens een redelijke (dus niet slechte) film.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Erg fijne familiefilm, die het best werkt bij kinderen en minder bij volwassenen. Hier op MoMe duidelijk ondergewaardeerd.

avatar van Torsten

Torsten

heb m vandaag weer es gezien. Vroeger vond ik deze film wel altijd leuk , maar nu ik m weer kijk vind ik een aantal dingen erg overrdreven en langdradig.

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Kom hem toevallig tegen net. Voor de herinneringen!

avatar van Thom1994

Thom1994

Leuke, avontuurlijke kinderfilm.

avatar van Thom1994

Thom1994

Weertenaar, hoelang heb je over die recensie gedaan?! O.O

avatar van planet_of_death

planet_of_death

God, wat heb ik mij lopen ergeren aan de acteerprestaties. Om te huilen gewoon. Daarnaast is dit voor mij 1 van de slechtste films ooit. Bah!!

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Nee vond er weinig aan. Vroeg keer in de Bioscoop gezien....

Matig, matig!

avatar van clockwork72

clockwork72

Het was belachelijk. Belachelijk slecht bedoel ik dan!

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Leuke film. Leuk geacteerd vooral door Frits Lambrechts.

Vermakelijke boek verfilming van Annie M.G. Schmidt. Deze film is een stuk beter dan Pluk van de Petteflet. 3,0.

avatar van Anneniem

Anneniem

Ik weet nog wel dat we deze film op school keken, toen ik een jaar of 10 was, en ik vond hem heel spannend toen

avatar van Elineloves

Elineloves

Abeltje, haha! God, ik vond hem best een knap jochie vroeger, maar wel een beetje 'ordinair'

Heb laatst nog een stukje van deze film gezien op tv, het eerste wat ik dacht was: wát een onzin.. maar achteraf is dit wel dé kinderfilm die mij altijd het beste is bijgebleven en waarvan ik nog steeds dialogen kon naspreken alsof ik de film gisteren nog had bekeken.. Vooral Lambrechts vond ik een érg leuk personage. Met zijn mottenballen, haha!

Gewoon leuk voor kinderen, verder niet teveel over nadenken.

avatar van decicco

decicco

Deze film vond ik echt helemaal geweldig toen ik nog een klein manneke was .

avatar van Kippie.

Kippie.

decicco schreef:

Deze film vond ik echt helemaal geweldig toen ik nog een klein manneke was .

Same here.. Behalve dat manneke dan