Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Chris Columbus
Met onder meer: Robin Williams, Sally Field en Pierce Brosnan
Releasedatum: 24 februari 1994
Plot Mrs. Doubtfire
"She makes dinner. She does windows. She reads bedtime stories. She's a blessing... in disguise."
Daniel (Robin Williams) is samen met zijn vrouw Miranda Hillard (Sally Field) een gelukkig stel met drie kinderen. Op een dag krijgen ze ruzie en besluiten ze te scheiden. De kinderen worden aan Miranda toegewezen omdat Daniel in een nieuw huis komt en hij alles eerst op orde moet hebben. Hij mag ze 1 keer in de week op zaterdag zien. Hij vindt dit echter te weinig. Miranda heeft het te druk met haar werk en zoekt een oppas. Daniel verkleedt zich als oud vrouwtje en wordt zo de oppas van zijn eigen kinderen. Dan begint er een reeks komische gebeurtenissen.
Daniel Hillard / Mrs. Doubtfire
Mrs. Sellner
Frank
Jack
Moviestar
Ik zag dat ik hier ook geen review geschreven had dus ik heb kort samengevat wat ik ervan vindt
Mrs. Doubtfire
Het verhaal van deze film is zoals vele al zullen weten afgeleid van het boek; Madame Doubtfire van Anne Fine. Ik heb het boek gelezen en uiteraard de film gezien (meerdere malen
) en toch is het boek erg anders. Het personage van Daniel is in de film veel zachtaardiger en rustiger dan in het boek, slimme keuze. De veranderingen op zich zijn erg klein behalve de eind scène die compleet geschreven is voor de film.
Het verhaal van de film, want het gaat natuurlijk om de film, is heel geloofwaardig en dan doel ik op het scheiden van de ouders en de vader en kinderen relatie. De film vertelt het verhaal van het gezin Hillard. De openingsscène maakt gelijk duidelijk wat voor type vader Daniel Hillard is en wat voor werk hij doet/deed. Wat veel aan Robin zelf doet denken
. Als we even later zijn vrouw te zien krijgen Miranda Hillard (Sally Field) is ook haar beroep duidelijk en dit is eigenlijk het tegenovergestelde van wat Daniel doet. In de eerste tien minuten van de film is al gauw duidelijk wat de plaats van iedereen is in het gezin. Eveneens is na tien minuten duidelijk dat het gezin niet bij elkaar blijft als Miranda er genoeg van heeft en besluit te willen scheiden. Al na een half uur van het begin van de film ontmoeten we Mrs. Doubtfire. De aanleiding hiervan, en waarom Daniel dit besluit neemt is erg duidelijk over gebracht en laat je extra mee leven met hem. Vanaf het moment van de ontmoeting met Mrs. Doubtfire komt de humor erin die zich afwisselt met mooie drama scènes waarbij je met Daniel en Miranda meeleeft. De kinderen krijgen vanaf dit moment ook een grotere rol. De scènes met Mrs. Doubtfire tussendoor zijn werkelijk hilarisch, bijvoorbeeld wanneer zij dansend het huis schoonmaakt. Daniel doet steeds beter zijn best en krijgt de smaak te pakken waardoor hij in zijn baan meer succes dreigt te gaan krijgen, zijn huis beter op orde krijgt en het contact met zijn kinderen via Doubtfire ook beter loopt. Zijn contact met de kinderen als Doubtfire loopt op een gegeven moment zo goed dat als hij voorstelt om zijn kinderen op te halen dit geweigerd wordt omdat Mrs. Doubtfire er is. Als twee van Daniel zijn kinderen ontdekken dat Mrs. Doubtfire, Mrs. Doubtfire niet is merk je vanaf dit punt de spanning in het gezin en de lol die de kinderen eraan beleven. We komen steeds meer over Daniel en Miranda te weten en zo komt Mrs. Doubtfire (Daniel) in aanraking met wat Miranda’s toekomstige lover zou kunnen zijn, Stuart Dunmeyer (Pierce Brosnan) ook dit levert geweldige scènes op bijvoorbeeld wanneer het gezin Hillard naar het zwembad gaat samen met Stuart en Mrs. Doubtfire eveneens uitgenodigd wordt om mee te gaan zwemmen waarop zei antwoord; “ I Think they’ve outlawed whaling”.
Het einde van de film, de scène in het restaurant is werkelijk geweldig en een veel beter einde dan in het boek of uit het eerdere script. Daniel heeft een afspraak in het restaurant met zijn baas voor een nieuwe baan, maar tegelijkertijd moet hij aanwezig zijn als Mrs. Doubtfire tijdens het verjaardags etentje met het hele gezin en Stuart. Hier wordt gewerkt naar de ontknoping en de ontmaskering van Daniel/Mrs. Doubtfire. De scènes die hierna volgen zijn een stukje top drama. Je ziet en voelt meer met Daniel mee dan ooit Robin speelt dit zo mooi dat het net lijkt of hij echt voor zijn eigen kinderen en zichzelf opkomt. Over het algemeen vind ik het zeker geen zoetsappig verhaaltje, het is een goede komedie die dit afwisselt met drama scènes waar je stil van wordt. Ik denk ook dat dit het succes is geweest en nog steeds is van deze film, de bezieling van de acteurs. Het verhaal is verder niets op aan te merken en is in principe nar mijn mening vlekkeloos, ik heb niets kunnen ontdekken wat er niet in hoort of wat saai is, de film kijkt lekker weg. Maar het zijn toch de acteurs die er een meesterwerk van maken door werkelijk de sterren van de hemel te spelen. De kinderen van het gezin Hillard zijn in het begin van de film heel weinig aanwezig qua personage dat later in de film omschakelt naar een van de belangrijkste personen in de film want uiteindelijk draait het hele verhaal om deze drie kinderen. Stuart Dunmeyer gespeeld door Pierce Brosnan wordt heel goed neergezet in het begin van de film als een echte business man die Miranda op komt zoeken voor zakelijke dingen. Later blijkt het een echte gentlemen te zijn die alles wil doen om bij Miranda te zijn. Naarmate de film vordert komt Stuart meer in de picture. Het leuke is dat als Mrs. Doubtfire haar eerste ontmoeting heeft met Stuart je de blijheid en zelfs een stukje eer ziet in de houding van Stuart terwijl Mrs. Doubtfire daar tegenover met een ‘boos’ gezicht zijn verhaal aan staat te horen. Brosnans beste scène is die in het restaurant als Miranda en de kinderen even van tafel zijn en hij Mrs. Doubtfire aan moet horen over de avonturen van Miranda
. Sally Field straalt in elke scène en is een werkelijk geweldig duo samen met Williams. Je ziet hoe moeilijk ze het heeft in het begin van de film maar hoe zij daarna helemaal weer opleeft met de komst van Stuart en Mrs. Doubtfire. Hoewel Sally Field enkele komische scènes heeft is zij toch beter, sterker en geloofwaardiger in haar drama scènes. En als laatste Robin Williams. Deze film had zeker niet zo’n groot succes geweest als Williams de rol van Doubtfire niet had gespeeld. Het scheelt natuurlijk dat zijn vrouw diegene was die aankwam met het idee en dat hij en zijn vrouw de film produceerden. In zijn personage Daniel Hillard zie je de emotie van wat een vader mee maakt als hij zijn kinderen niet meer of minder mag zien, de scènes in de rechtbank zijn van zowel Sally Field als van Williams een knap stukje acteerwerk dit zijn de scènes waar je echt stil van wordt en aandachtig aan de buis gekluisterd zit. Je ziet de paniek bij Williams als hij ontmaskerd wordt door zijn twee kinderen en zijn jaloezie als hij Stuart ontmoet. Robin in de rol van Mrs. Doubtfire is werkelijk fantastisch en maakt Doubtfire tot een van de leukste types. Robin is helemaal in zijn element als Mrs. Doubtfire. De leukste oneliners komen van Mrs. Doubtfire, waarvan het meeste improvisatie is van Williams. De film is een aaneenschakeling van geweldige scènes met een staaltje fantastisch acteerwerk. Het camerawerk en de regie van Chris Columbus is subliem, het zijn geen extreme shots maar gewoon camerawerk wat precies bij deze film past. Er wordt precies op tijd gewisseld van shot naar shot. Wel bijzonder vind ik het gebruik van de camera tijdens de make-over van Daniel naar Mrs. Doubtfire. De muziek bij de scènes is perfect en geeft het geheel een warme sfeer en wordt op sommige momenten goed opgevoerd naar een hoger niveau als er iets dreigt te gebeuren. De mooiste scene uit de film vind ik het gesprek tussen Miranda en Mrs. Doubtfire waarin ze het hebben over Daniel en waarom het niet werkte, hierin vertelt ze dat ze het niet leuk meer vond om bij hem te zijn en dat ze zo beter af zijn en de reactie en het gezicht van Robin als Mrs. Doubtfire daarop is schitterend. Die golden globe voor Williams was welverdiend!
Zeker weten 5*.
U-96
- 2081 stemmen
Mooi geschreven Moviestar
Grote kans dat hij binnenkort ook in mijn Top10 komt..
sn@ke
- 2077 berichten
Veel woorden om iets simpel te zeggen, namelijk dat Mrs Doubtfire een geniale film is met een fenomenale Williams.
Veel te laag gewaardeerd hier eigenlijk : 2,62 is echt te laag.
Bedankt
En dat ie verdient ie zeker ik hoef niet meer uit te leggen waarom
Tha Flow
Hij is goed, hij is mooi, hij is verassend en hij is 3,5 ster. Niet meer niet minder.
markpennings
Redeljk matige film met Robbie Williams.
Robbie Williams.
Ik wist niet dat hij in 1993 al acteerde
Chainsaw
Ik wist niet dat hij in 1993 al acteerde
Take That: The Party - Live at Wembley (1993)
Captain Pervert
Ik vond hem tegenvallen, en vond het Mrs. Doubtfire typetje met regelmaat ronduit irritant. 2.5 ster
Justice4All
Heb laatst ergens gelezen/gehoord dat er een deel 2 zou komen, weten jullie hoe verre het waar is?!
Moviestar
Het nieuws gaat nu komen:
2nd Doubtfire out of the closet!
Bonnie Hunt zal helpen met het schrijven van het verhaal en Robin is in gesprek over het wel of niet terugkeren als Mrs. Doubtfire.
Spannend nog .........
RWL
Helaas lijkt het nu dan toch echt waar te zijn. tjonge jonge, ik was zo blij dat ie nog nooit een sequel gedaan had. gaat ie hier alsnog de fout in. Zonde zonde, de seuquel zal nooit de originele film overtreffen.
The One Ring
Best grappigefilm, met wederom een grappige Robin Williams. Bijzonder was de film echter ook weer niet.
[Preketero]
ik vond 'm wel leuk, vooral was het grappig toen Robin Williams met fruit naar Pierce Brosnan smeet :d 3 sterren
Patrickvanschaik
- 2096 stemmen
Een van de beste familie films, je hoeft er niet echt bij na tedenken, heerlijk ook met je vriendin onder elkaar. lekker en een grappig weg kijk filmpje 4*
sanna03
heel leuke familiefilm
voor diegene deze film nog niet gezien moesten hebben (heel uitzonderlijk dan wel) zeker gaan zien
is heel grappig en heel mooi
RWL
Shit, de sequel staat nu ook al aangekondigd op IMDB. Dit gaat fout! Waarom nou weer een sequel...Robin heeft wel wat beters te doen dacht ik zo, maar goed. Dit is zo niet leuk!

neo
Misschien een klein lichtpuntje aangezien Bonnie Hunt meeschrijft aan het script?
RWL
Bonnie Hunt en Robin kunnen samen hilarisch zijn (in dat uur lange Audible interview waren ze echt super, super goed, op comedy gebied bezig). Maar gezien het eerdere werk van Bonnie Hunt en de combinatie met Doubtfire, verwacht een film die nog zoetsappiger is dan voor mogelijk gehouden kan worden
Ik zie het gewoon niet zitten zo'n sequel, ookal zal ik er idd 5 sterren aan geven als de film daadwerkelijk gemaakt wordt. Uit het robin front nog steeds geen officieel nieuws nl.
Ik heb ook niets tegen de mensen die aan de film werken, verre van. Maar het idee staat me niet aan.
Zodra een film een sequel heeft, heeft die originele film op de 1 of andere manier altijd minder waarde/kwaliteit. Ik weet ook wel dat dat niet zo is, maar het geeft wel zo'n gevoel.
Ach, even afwachten wat het gaat worden...ik zie hem iig liever een nieuwe tour doen.
neo
Misschien mag Mrs. Doubtfire wel een regenwoud van de ondergang gaan redden een potje rappen, al zal dat nogal een deja vu zijn
RWL
Ja, precies. Meer van hetzelfde is niet echt verstandig om te doen he.
Ik zie Robin liever nog een filmpje doen als The Final Cut, House of D, One Hour Photo...het low-budget werk. He werkt dan allemaal misschien neit even goed en de films slaan niet allemaal even goed aan, maar hij is dan iig wel met iets origineels bezig, wat ik meer waard vind dan geld binnen halen. Als ie voor het geld gaat kan ie trouwens beter een tour doen. Alle zalen zullen toch wel uitverkocht zijn, hoeveel ie ook vraagt.
Ok gnoeg gelult hierover. Eerst maar eens kijken hoe z'n andere films uit de bus komen

Robin Williams improviseerde groot deel van hitfilm: 'Hadden 600.000 meter aan film'

La Vita È Bella
Komedie / Oorlog, 1997