• 9.370.640 stemmen

Kaze ni Tatsu Raion (2015)

Alternatieve titels: The Lion Standing in the Wind / Lion Standing against the Wind / Kaze ni Tatsu Lion / 風に立つライオン

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Takashi Miike

Met onder meer: Satomi Ishihara en Yôko Maki

Gesproken taal: Japans

Plot Kaze ni Tatsu Raion

Koichiro Shimada wordt vanuit een academisch medisch centrum in Japan naar een onderzoeksfaciliteit in Kenia gestuurd. Hij is daar getuige van een wanhopige situatie en besluit er te gaan werken als arts waarbij hij patiënten behandelt die gewond zijn geraakt tijdens de gevechten. Hij kan alleen niet zo goed omgaan met de verpleegkundigen en collega's in het ziekenhuis. Wanneer hij een jonge soldaat ontmoet die het mentaal erg zwaar heeft verandert Koichiro's lot.

Koichiro Shimada

Seiichi Akijima

Masayuki Murakami

Koichiro Shimada (child)

avatar van starbright boy

Oei, Takashi Miike met een sentimenteel, kitscherig kindsoldatendrama?

avatar van Malick

Malick

Het wordt tijd dat iemand het zegt. Miike Takashi = Director for hire.

Right

avatar van starbright boy

Malick schreef:

Miike Takashi = Director for hire.

Dat hang van je definitie af. Miike schrijft nauwelijks scripts, werkt vaak met wisselende crews en voor verschillende producenten en maakt een hoop genrefilms. Maar belangrijkste kenmerk van een director for hire is voor mij toch echt iemand zonder eigen stijl of toon die een film aflevert zoals de producent het wil. Daar voldoet iemand van wie ik van 90% van zijn films na een trailer of een scene de stempel van de regisseur al herken bepaald niet aan. Dit is trouwens een van die weinige uitzonderingen. In de trailer zit niets wat ik Miike-achtig zou noemen.

Minder melig dan het vooraf oogde.

De film is gebaseerd op een boek, dat op zijn beurt weer gebaseerd is op een lied, dat op zijn beurt weer leentjebuur ging spelen bij de werkelijkheid. Genoeg ruimte dus om het verhaal wat aan te dikken, al blijft de kern wel overeind.

Op zich is het basisverhaal wel mooi, maar 't is redelijk uitzonderlijk om daar een Japanse film van te zien. De Japanse cinema blijft toch graag binnen z'n eigen grenzen, het buitenland wordt zelden opgezocht. En als men dan toch al eens een stapje in de wereld zet is het Amerika of Europa (of Brazilië natuurlijk). Kenia en Japan zijn twee culturen die zelden met elkaar in aanraking komen.

Het verhaal rond Koichiro wordt redelijk waardig neergezet. 't Is allemaal wel wat mooier en warmer dan het werkelijk zal geweest zijn, maar het échte Hollywood sentiment ontbrak toch. Miike weet vooral de scenes met de Keniaanse kinderen mooi vorm te geven, waardoor het allemaal aardig te behappen valt.

En om even op de discussie hierboven terug te komen, Kaze ni Tatsu Raion is niet iets wat Miike al eerder gedaan heeft, wat het net een ideale film maakt voor zijn oeuvre. De moment dat Miike ophoudt met films maken is de moment dat er geen genres of niches meer overzijn om films in te maken.

avatar van BBarbie

BBarbie

Gelaagde film, geïnspireerd door het verblijf van een Japanse dokter in Noord-Kenia tijdens de burgeroorlog in het aangrenzende Darfur, waar hij zich vooral bezighield met gewonde kindsoldaten. Naast het idealisme, dat er vanaf straalt, én het drama is er ook aandacht voor een vleugje romantiek. Het slotakkoord van de film is best ontroerend. Al met al een verrassend sterke film.