• 9.381.538 stemmen

Met onder meer: Tom Dewispelaere, Alex van Warmerdam en Maria Kraakman

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 28 mei 2015

Plot Schneider vs. Bax

Schneider, een huurmoordenaar, krijgt een telefoontje van Mertens op de ochtend van zijn verjaardag. Hij heeft een haastklus voor Schneider, die de klus weigert omdat het zijn verjaardag is en zijn vrouw Lucy had beloofd te helpen met de voorbereidingen van het feestmaal. Mertens houdt vol dat het een belangrijke zaak is. Wanneer ze in Mertens kantoor afspreken, hoort Schneider dat het doelwit Ramon Bax is, een schrijver. Bax woont op zichzelf op een afgezonderde plaats. Omdat het een gemakkelijke klus lijkt neemt Schneider alsnog de opdracht aan. Deze eenvoudige job blijkt echter moeilijker dan verwacht.

avatar van Hansiro

Hansiro

Warmerdam daar mag Nederland trots op zijn, wat een geweldige ideeën heeft deze man over film! Bij iedere film zit je gewoon iedere scène in het geniale brein van hem, je weet nooit wat je kan verwachten. Wat mij betreft de beste regisseur ooit van Nederland.

De mengelmoes van comedy en thriller + het gortdroge acteren van Warmerdam zelf, die het overigens geweldig doet als vader die wel wat genotsmiddelen lust op z’n tijd, is echt van begin tot eind smullen. Prachtige setting ook waar Warmerdam ook goed gebruik van maakt in de film.

Ik rook een joint, gebruik wat coke en jij eet muesli.

avatar van Fisico

Fisico

Wel een fijne Warmerdam dit waarbij een kat-en-muisspel wordt gespeeld tussen twee huurmoordenaars. Niet alles verloopt echter volgens plan en dat maakt het plot best genietbaar. Wat chaotische en absurde situaties, beetje typisch Warmerdam denk ik, maar hij maakt er een leuk en aangenaam vertier van zonder de kern uit het oog te verliezen.

Stijlvol gefilmd, prima personages en een fijn plot om te volgen. De locatie is erg geslaagd met dat hoge riet. Mooie natuur ook, maar ook erg functioneel. De spanning was te snijden en het was onduidelijk waar of hoe de film zou eindigen.

Cast deed het ook prima met een mix tussen Belgen en Nederlanders. Ieder kwijt zich uitstekend van zijn rol. Prima dialogen ook, gevat, met humor en boeiend om te volgen. Fijn!

avatar van atropine

atropine

Alex speelt de hoofdrol, doet de regie, heeft de muziek gemaakt en annet zijn vrouw heeft ook een rol terwijl marc zijn broer de boel geproduceerd heeft. Van Warmerdam is een familiebedrijf dat er goed voor zorgt dat het geld in de eigen portemonnee terecht komt. Wat dat betreft, prima gedaan, hulde.

Deze film met lage produktiekosten ontvangt toch maar eventjes ruim 1 miljoen subsidie van o.a. het Nederlandse Filmfonds. De vraag is of het fonds daadwerkelijk voor kwaliteit en eigenzinnigheid heeft gekozen, de film is hier en daar onlogisch; waarom wilt de opdrachtgever eigenlijk beidde heren uit de weg ruimen, als ook voorspelbaar; als kijker weet je halverwege dat Schneider op tijd op zijn eigen feest zal verschijnen. De film is niet spannend en mist het contrast om te kunnen boeien.

De personages die de film bevolken worden eendimensionaal neergezet en blijven de hele film door vrij oppervlakkig waardoor ik voor niemand sympathie kon opbrengen.

Dit is een ongeinspireerde film. De setting en het camerawerk waren okee. Ondanks alles acteerde Alex erg goed, dat dan weer wel.

avatar van mrklm

mrklm

Schneider [Tom Dewispelaere] krijgt van Mertens [Gene Bervoets] de opdracht om Ramon Bax [Alex van Warmerdam] te liquideren. Bax bevindt zich met in een afgelegen vissershuisje, naar eigen zeggen om te werken aan een roman, wanneer zijn vervreemde dochter [Maria Kraakman] onverwacht de rust verstoort. Zoals gebruikelijk blijkt niets te zijn wat het lijkt en volgende de onverwachte, soms absurde wendingen elkaar in rap tempo op. Op en top Van Warmerdam. Dat zou je ook als kritiek kunnen beschouwen, maar Van Warmerdam is goed genoeg in wat hij doet om fans en mensen die minder bekend zijn met zijn oeuvre tevreden te stellen.

avatar van Film Pegasus

Alex van Warmerdam maakt opnieuw een zwartgallige film zoals we dat van hem gewoon zijn. Kleurrijke figuren met de nodige droge humor. Een verhaal dat voorspelbaar is maar met gebeurtenissen die alle kanten uit kunnen gaan. Schneider vs Bax is naar zijn gewoonte vrij voorspelbaar. In grote lijnen is het best een leuk idee, maar als je het uitspint tot anderhalf uur film, merk je toch wel dat het nogal mager uitvalt. Visueel valt het mee met een moeras als setting, al kan het toch wel beter. Leuk een keer te zien, maar zeker geen topfilm.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1956 berichten

Dit is op zich wel een goede film.

Soms zijn de plotwendingen wel erg veel aanwezig.

En ondanks dat er veel buiten is gefilmd, komt de film soms over alsof je naar een toneelstuk kijkt.

Ik vond het acteerwerk van regisseur Alex niet zo goed.

De rest van de cast deed goed hun best, vooral Tom.

Maar deze film onderscheid zich ZEKER van de bagger films die Nederland vaak maakt.

avatar van T.O.

T.O.

Wellicht de meest originele regisseur van eigen bodem levert weer fijn absurdistisch werk hier. Het combineren van thriller elementen met zijn surrealistische en droogkomische aanpak is prima gelukt. Vond de witgrijze decors na een tijdje wel een beetje vervelend om naar te kijken, ook al draagt het bij aan het dromerige gevoel.

Ik vind de films van Van Warmerdam ook bij uitstek een visitekaartje voor Nederland in de internationale arthouse wereld. Vraag mij ook af wat hij kan produceren als hij het budget had van een Yorgos Lanthimos.

avatar van Flavio

Flavio

Nederland is in de films van van Warmerdam vaak een dunbevolkt land, gekenmerkt door monotone landschappen, her en der onderbroken door een zonderling huis en een provincieweg. Schneider vs. Bax lijkt zich wel af te spelen in een eindeloos moerasgebied, een soort Everglades, totdat je dan hoort dat het een uurtje rijden is van Culemborg. De film is een polderthriller, uiteraard met de Hollandse kneuterigheid en droge dialogen die van Warmerdam kenmerkt. Hij beschikt ook weer over een pak fijne acteurs, en doet het zelf ook niet slecht als teruggetrokken schrijver die af en toe bijklust.

Maar jammer genoeg zakt het na een intrigerend begin behoorlijk in, er is zelfs even sprake van kluchtachtige ontwikkelingen. Het lijkt wel alsof de ideeën een beetje op waren. Naar het einde toe herpakt het zich wel enigszins maar zoals eigenlijk altijd ontstijgt van Warmerdam zichzelf niet en blijft een écht goede film vooralsnog uit.