Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Mark L. Lester
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano
Releasedatum: 9 januari 1986
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Commando
"Somewhere, somehow, someone's going to pay."
In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.
John Matrix
Cooke
Lawson
Leslie
Kim008
Heb de film indertijd gekocht omdat ik fan was van Alyssa Milano , dus het verhaal kon me gestolen worden haha.
Van hetgeen ik me nog herinner, krijg hij 3 *
thundermarc
film is op zich wel leuk zit veel actie in veel spanning aleen wat ik wel een beetje nep vind hij schiet met een wapen waar mischien maar 30 kogels in kunnen dik 1000 kogels zonder ook maar 1 keer te herladen voor de rest is die wel leuk
JacoBaco
Heerlijke onzin dit. In het begin is ie heel lief aan het spelen met zn dochtertje enzo waarmee je dus al meteen heel veel sympathie voor arnie krijg, maar eigenlijk het is natuurlijk een keiharde
En heel erg slim dat hij thuis toch nog steeds een kast vol met wapens heeft voor het geval dat en inderdaad.... Niet veel later springt hij al via het landingsgestel uit een vliegtuig, slingerd hij door warenhuizen, gooit hij met liften, wordt met minstens 40 km aangereden door een auto, gooit er de ene briljante one-liner na de andere uit, ja en schiet met gemak een paar honderd man in de pan, ondertussen ontploffen er granaten op nog geen 0,5 meter afstand en houd er slechts een sneetje aan over. En dat alles om even zn schattige dochtertje te redden uit de klauwen van hele gemene terroristen, dus wie zou het niet zo doen. Subliem!!
The Last
Weet 't niet 100% zeker, maar volgens mij heb ik deze film een aantal jaren terug al een paar keer gezien. Het idee komt een beetje overeen met Rambo 2 en 3... Hier ga ik niet op stemmen, ik wacht wel tot ie op tv komt, ben nu wel benieuwd naar deze 'Arnie'.
JacoBaco
Hij zal ooit nog wel is een keer worden uitgezonden ja. Bijvoorbeeld in de mei maand arnold maand ofzo.
Het idee komt inderdaad maar een heel klein beetje overeen met Rambo 2 of 3. Het enige wat ze gemeen hebben, is dat ze beide een militair verleden hebben en superieur zijn aan alles en iedereen.
Ook dit is een film die je als filmliefhebber gezien moet hebben.
finalman
in filmtotaal zeggen ze dat deze film hier homo-erotische kantjes heeft.
volgens mij een beetje onzin
bron: Commando homo-erotisch
SanderSander88
Mooie pixels op de filmposter. Of hoort dat?
finalman
Mooie pixels op de filmposter. Of hoort dat?
zet er dan een ander bij via 'Corrigeren' hé.
SanderSander88
zet er dan een ander bij via 'Corrigeren' hé.
Geen idee dat dat kon.
Weertenaar
Een dwaas verhaal word volledig weggedrukt door de 'vette' actie: 2.00
Vooraf kun je wel invullen waar het met een film als dit naartoe gaat, en wat dat betreft kwam Commando ook over zoals ik hem had ingeschaald: een er-op-los beukende en schietende Schwarzenegger, en daar is de kous verder mee af. Je moet er van houden om dit soort films op de juiste waarde te kunnen schatten, maar aan mij is het niet echt besteed. Het volledig uit de lucht gegrepen verhaaltje is van totaal ondergeschikt belang aan de vele (overdreven) actiemomenten, en ook het acteren, realisme en cinematografie weten de anti-liefhebber van dit genre nauwelijks te bekoren. Goed, het is voornamelijk het doel om de mensen een allesvernietigende Arnie voor te schotelen, en moeten kijkers als ik zich maar in een bijrol schikken.
Om maar meteen met het verhaal te beginnen, dat lijkt uiteraard helemaal nergens op. Het begint al meteen met de zwaar overdreven geromantiseerde vader-dochter verhouding dat op de getoonde manier niet eens met een korreltje zout serieus is te nemen. Vervolgens stiefelt het script verder van het ene actiemoment in het andere, en is de vorige cliche nog niet afgerond of de volgende staat alweer klaar om zijn opwachting te maken. Voeg daarbij nog de allesbehalve grappige one-liners van John Matrix aan toe, en het kan onmogelijk nog goed gaan komen met deze prent. Maar goed, zoals gezegd is het plot van ondergeschikt belang en vergoed de alles-overlevende-arnie veel, zo niet alles voor de echte fans van dit genre.
Arnold Schwarzenegger, de bodybuilder die acteur werd, de acteur die het tot gouverneur schopte. Bewondering alom, maar met acteren heeft dit niets, maar dan ook werkelijk helemaal niets te maken. Opvallend genoeg is dit pas de eerste film met Schwarzenegger daarin die ik zie sinds ik op Moviemeter actief ben. Natuurlijk ken ik zijn films van Terminator, films waar hij wel in kon schitteren met zijn verschijning alleen, vooral doordat hij niet bijster veel tekst hoefde uit te kramen. In films als Commando is zijn rol ook daadwerkelijk een rol, en daar is Schwarzenegger simpelweg niet de juiste man voor. Voor zijn acteren verdient hij dan ook een zware onvoldoende, maar zijn verschijning, uitstraling, en gestalte vergoeden nog enigszins iets. De bijrollen hadden allen erg weinig om het lijf, met een verschrikkelijke rol van Rae Dawn Chong als dieptepunt. De dialogen stellen vooral teleur, en ook hier komt in naar voren dat de actie 'boven alles' ging.
Misschien weet de film me dan te boeien als we het hebben over het realisme. Maar hoe kun je nog met een realistische blik naar deze prent kijken als een 'rennende-arnie' zestig man neermaait en zelf nul komma nul keer word geraakt. Een verdwaalde granaat moest dit eenzijdige beeld enigszins nuanceren, maar dat was een even ongelukkige als mislukte poging. En daar is deze prent wel zo'n beetje mee afgedaan, want veel meer had Commando niet te bieden. Zelfs een groot aantal scenes buiten het vele 'schietgeweld' om waren bedroevend als we het hebben over het realisme van deze prent. Maar ook hier gaat de vlieger weer op: als dit 'shoot-and-rush-genre je ligt dan interresseert je dit (het realisme) helemaal niets en is een door het beeld heen schietende Schwarzenegger meer dan genoeg.
Misschien heeft Commando filmtechnisch dan nog wat te bieden voor een 'genrehater' als ik (van dit soort films dan he!). Gedeeltelijk wel, en gedeeltelijk ook niet. Het camerawerk is redelijk te noemen, maar vooral erg eentonig. Elke actiescene word op eenzelfde wijze in beeld gebracht, en word er door Lester weinig moeite gedaan om nog iets speciaals te doen. De montage is ronduit belabberd waarbij vooral het eerste halfuur van de film voor geen meter loopt, en in het laatste uur een paar zwakke momenten voorbij komen. Dan het punt waar de prent het echt van moet hebben: de vette actie. Voor een film van dik twintig jaar oud ziet het er allemaal heel behoorlijk uit, en heeft men zelfs een hele set opgebouwd om tot ontploffing te brengen (wat dan wel weer goed zichtbaar is, maar vooruit). De coordinatie van de gevechten en schietpartijen zijn soms heel behoorlijk, maar op sommige punten juist weer erg slordig. Laat ik maar voor de middenweg gaan: niet goed, maar ook zeker niet slecht.
Commando is geworden wat ik er van verwachte, een in alle hevigheid rondrennende- en schietende Schwarzenegger die de lijken in sneltreinvaart aaneenrijgt. Het verhaal, acteren, realisme en deels de cinematografie zijn van totaal ondergeschikt belang en daarmee wint deze film slechts een select groepje fans voor zich. Echter kan ik bij deze film beter dan welke film ook begrijpen waarom mensen hier vieren en hoger voor uitdelen, en waarom hier zware onvoldoendes voor worden uitgedeelt. Ik hoor bij die laatste groep, die geen genoegen neemt met een rondschietende commando. Iets meer diepgang had deze film veel goed kunnen doen (voor mij althans), maar zeer waarschijnlijk had de balans van de fanschare dan ook een (heel) andere richting uitgegaan: 2.00 (1.80)
Je snapt het concept van Schwarzenegger actiefilms schijnbaar niet. Je beoordeeld de film op verhaal en acteerwerk terwijl iedereen weet dat de meeste van zijn films weinig verhaal hebben en dat hij geen groots acteur is. Alleen is hij de koning in zijn genre. Bedenk ook eens dat de film ruim 20 jaar oud is, dat er toen een ander soort actiefilms waren dan die er nu zijn. Nu gaan ze veel dieper en is het ingewikkelder. Denk aan Mission Impossible 3 ofzo.
Commando is gewoon een stoere one hero actie film. Veel geweld, wat cynische humor en veel wapens. Jij houdt er schijnbaar niet van. Sla dan films als Predator, True Lies en End of Days ook maar over, die ga je ook niks vinden dan.
Een dwaas ....de fanschare dan ook een (heel) andere richting uitgegaan: 2.00 (1.80)
De tientallen zeer geestige one liners zijn je schijnbaar niet opgevallen? (Voor mij de reden die dit actie verhikel van 3 naar 5* tilt.) Waarom kijk je dit als je je zelf als genrehater omschrijft?
5* is perfectie, dat vind ik nou ook wel weer vergezocht bij een film met een standaard verhaal en geen echt goede acteurs....
Maar je zegt het goed, eigenlijk is het optreden van Arnold in deze film de reden dat de film hoger gewaardeerd wordt dan hij zou zijn met pakweg een andere acteur. Zijn opmerkingen, zijn stoere kop (toen dan haha) en zijn wapenarsenaal dat zo overdreven is maken deze film een vette actiefilm. Voor mij 1 van de leukere actiefilms uit de jaren 80 en dat terwijl ik de jaren 80 als het beste decennia van de film beschouw. Er kwamen toen zoveel toppers en classics uit...
Ik ken geen film met perfectere one-liners. Een van de allerbeste komedies die ik ken. En kijk naar je to 10. Alsof er in Airplaine goed geacteerd wordt.... 't gaat veel meer om de balans. Deze film heeft karikaturale personages en karikaturale acteerprestatie nodig, anders zou het nooit werken.
Airplane heeft niks met acteren te maken, dat is een absurde vorm van humor. Die film heb ik trouwens geen 5* gegeven want de film is niet perfect.
Knisper
Films beoordelen is nog altijd een gevoelskwestie en geen exacte wetenschap.
Maar de films die je wel 5* geeft zijn ook verre van perfect. Ik geef gewoon 5* aan films die ik geweldig vind.
djelle
Ik vind het een mooie en eerlijke recensie van Weertenaar. Hij legt uitgebreid (wel misschien een beetje té lang) en op een leuke manier zijn bezwaren uit. Natuurlijk merk je aan bepaalde puntjes dat ie idd niet helemaal aanvoelt of inziet waar de humor nu juist zit/wat zo'n film nodig heeft/bedoelingen etc... Maar dat heb je met nagenoeg elke 'genrehater' of 'mensen die hier niks mee hebben'.
Ben het trouwens niet eens dat Arnie niet kan acteren. Natuurlijk is hij niet geschikt voor 'serieuze' rollen, maar heel het idee achter personages als dit voelt ie perfect aan en weet precies (mimiek, gelaatsuitdrukkingen, houding, intonatie...) hoe hij ze moet invullen. De liefde en enthousiasme waarmee dit gepaard gaat straalt altijd van het scherm af. Hij weet exact hoe zijn publiek te entertainen, wat het wil, hoe een Schwarzenegger zich hoort te gedragen in een typische lompe (Schwarzenegger-) actiefilm vol knipogen, oneliners en vermakelijke toestanden waarvoor de bakken zout waarmee je het moet nemen net voor dienen. Nu mag je zeggen wat je wil, maar wat Arnie doet kan niet zomaar elke acteur hem nadoen. Het is een zekere gave dat zeker niet als minderwaardig hoeft bestempelt te worden zoals nu vaak het geval is.
Respect voor Arnie!
Dat Arnie goed in dit genre past is duidelijk, hij is de koning van de actiefilms voor mij. Ben een groot fan van hem. Maar hij is geen goed acteur, wees eerlijk. Zijn dialogen zijn altijd grappig door zijn accent, maar om te zeggen dat hij nou overtuigend is? Hij moet het gewoon houden bij actieknallers met leuke one-liners, dan is hij geniaal. Zie ook Terminator 2, mijn lievelingsfilm.
Ik zou nooit minderwaardig over Arnold praten, maar je mag wel eerlijk zijn. Geen briljant acteur, wel een groot entertainmer.
djelle
Volgens mij begrijp je mijn bericht een beetje verkeerd. Voor mij is hij zeker overtuigend omdat hij het hele idee achter zijn typische rollen perfect aanvoelt en weet te vertolken (is waarschijnlijk nog het duidelijkst zichtbaar in Last Action Hero, waarbij zijn eigen markt een sympathieke persiflage krijgt). Hij is natuurlijk geen goed acteur wanneer het op serieuze rollen aankomt, maar in zijn eigen genre bezit hij alle talent en knowhow om de films tot hun recht te laten komen. Dat is ook een vorm van acteertalent. Dat maakt hem idd een prima entertainer, en mede de reden waarom hij inderdaad koning van het genre is zoals je het zo mooi verwoordt.
Ik zei ook, hij is in zijn genre de koning. Maar wees eerlijk, boos kijken, schieten en een one liner eruit gooien is geen goed acteren, dat kan in principe iedereen.
Ik ben een groot fan van hem, zijn films zijn bijna allemaal leuk maar je moet het in verhouding zien. Arnold is trouwens wel overtuigender dan wat collega's als Seagal, Stallone en Van Damme. Die films voelen allemaal nep en geforceerd aan.
Kijk eens naar Stay Hungry en True Lies. Niet dat hij een groots acteur is, maar zijn kunnen is wel iets breder dan boos kijken en schieten. Zijn gevoel voor zelfspot helpt hem ook.
True Lies is toch ook een actiefilm met veel ontploffingen en achtervolgingen...
Maar hij heeft idd veel zelfspot en neemt zn films niet te serieus. En zo hoort het.
niethie
(die ik vroeger helemaal het einde vond) Stallone/Van Damme/Seagal/Norris die overeind is blijven staan, een veelzijdig acteur is hij niet maar hij doet het altijd erg leuk in zijn films.
Phantasm
Blijft een geweldige film, vroeger eens gezien en nu weer, hoop actie.
Redelijk onderhoudende actiefilm met éénmansleger Schwarzenegger dat, naast de, voor die tijd redelijk harde actiescenes, niet veel om het lijf heeft.
JohnWilliams
Matige film!
Vooral die eindscene als hij nooit geraakt word.
En wat zegt die ene vent trouwens vaak John achter z'n naam.
tukkerstein
Hele aardige Schwarzeneggerfilm met veel overdreven acties en honderden doden. Scharzenegger laat zijn spieren en komisch talent met tientallen magnifieke one-liners weer eens zien. Het verhaal is flinterdun maar biedt de actie en het komisch aspect een mooie plaats. Daarnaast geweldige scenes, zoals die waarin S. uit het vliegtuig springt .Jammer van de irriterende vrouwelijke medespeelster van Schwarzie.

Sciencefictionfilm 'Prometheus' van Ridley Scott komt binnenkort naar Netflix

Rocky