Genre: Actie / Avontuur
Speelduur: 90 minuten / 92 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Mark L. Lester
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Rae Dawn Chong en Alyssa Milano
Releasedatum: 9 januari 1986
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Commando
"Somewhere, somehow, someone's going to pay."
In Commando is Kolonel John Matrix (Arnold Schwarzenegger) gestopt met zijn militaire carrière. Dan krijgt hij bezoek van Generaal Kirby die hem vertelt dat zijn voormalige kameraden een voor een vermoord worden en dat hij zelf ook gevaar loopt. En inderdaad krijgt ook John bezoek, en tot overmaat van ramp wordt zijn dochtertje gekidnapt. Als John zijn kind terug wil zien moet hij de terroristen helpen door de president van Val Verde te vermoorden.
John Matrix
Cooke
Lawson
Leslie
Movie_fan#
De poster is trouwens wel erg lelijk,maar de film niet. De actie als hij aankomt op dat eiland is echt heel goed, en erg hard als hij in die schuur op die gasten wacht...
Verder gaat de film met veel tempo, actie en explosieve er doorheen, wat we een beetje van arnie gewend zijn....
Verder zijn er erg leuke uitspraken in de film aan toegevoegd en de scene in de shopping mall is erg vermakelijk. Een erg goede actiefilm dus!
Ronhart
Vandaag opnieuw bekeken, Fantastisch dat deze film na 20 jaar nog steeds blijft boeien. Echt heel goed, natuurlijk niet serieus maar wel genieten! Ik geef hem een 4,5.
juist doom, wat ik probeer te zeggen is dat ik commando een 3,5* geef omdat ik hem "VROEGER" zo tof vond
Kijk hem nog maar eens, hij is namelijk nog steeds erg goed.
fanaat
Ik ben in deze film gedoken toen hij vorig jaar maart op tv werd uitgezonden. Wat ik mij ervan kan herinneren is dat ik op een gegeven moment mijn lachspieren niet meer kon bedwingen omdat er echt reusachtig veel actie in voor kwam, zo veel dat het grappig werd. Ik denk dat ik hem wel ooit op dvd ga aanschaffen. Wat ik ervan heb gezien was erg goed en leuk.
Kevin13
ik vond het een toffe film,
maar het is wel oud verhaal.
vrouw kennen, en word verliefd.
op het einde van de film gaat hij op een eiland een heel leger kapotschieten, waar hoe die gasten doodvlogen, was er wel echt over, eerst schreeuwen ze en maken een salto en vallen
dood. Arnold wordt getroffen door een handgranaat ( arnold heeft een kleine wond) en kan daarna zonder problemen de hoofdleiders kapotmaken.
voor de rest was het een aangename film.
zeker een aanrader.
djelle
arnold zijn dochter word ontvoerd en neemt het in zijn eentje tegen een heel leger op, en natuurlijk leert hij een vrouw kennen, en word verliefd.
Goodfella_90
Als je je aan dat soort dingen gaat ergeren Kevin verbaast het me dat enkel deze scène je negatief opviel.
boekenutje
Leuke actiefilm. Wel zoals er heel veel zijn. Ik vond het wel leuk om een kleine Alyssa Milano te zien.
OT_Stijn
Arnold doet gewoon waar hij het best in is. Stoere gelaatsuitdrukking en gewoonweg iedereen afknallen voor een of ander 'goed doel'.
Vervelen doe je niet, want de scenes zijn goed(spectaculair) in beeld gebracht en een hoogstaand script weet je dat je niet moet verwachten.
Veel kan er dan niet foutlopen hé!
italian
Eindelijk de winnaar van de cheesy knock-out gezien ! Deze film staat gewoon symbool voor alles wat fout was in de films van de jaren tachtig.
Zonder enige subtiliteit wordt de relatie tussen vader en dochter getoont : Arnie die een reetje eten geeft en nog eens zijn dochter liefdevol knuffelt moet blijkbaar doorgaan als de perfecte Amerikaanse happy family... En natuurlijk moet dat waanbeeld zo lomp mogelijk in onze strotten geduuwd worden zodat Schwarzy toch op wat begrip kan steunen van het publiek wanneer hij de ene zijn nek breekt of de ander zijn arm afhakt
... En wanneer Arnie verneemt dat zijn kindje gekidnapt is roept hij al zijn spieren bij elkar om een oorlog te onteketen. Fantastisch, niet ?
Dat de film bol staat van de clichés, stereotypen, cheesy vechtgeluidjes en amateuristische filmtechnieken ( trashy montage, lelijke fotografie...) moet de pret niet bederven. Want dit vehikel, grotendeels voortgetrokken door herkenbare doch leuke one-liners mét Oostenrijks accent, neemt zich uiteraard geen second serieus en wie de humor hiervan niet inziet moet beter wegblijven van zulke filmpjes.
3* voor een avondje pretensieloos vermaak !
djelle
amateuristische filmtechnieken ( trashy montage, lelijke fotografie...)
Blijft een zwaar onderschat filmpje dit, deze (opzettelijk) foute cheesy actieknaller.
LOL kadering ,montage enz
Ben je serieus Djelle? Zo kan je elke film de hemel in prijzen.
Als je met die argumenten bij deze film aankomt krijg ik snel de slappe lach.
djelle
Wat is daar zo lachwekkend aan? Ik vind de finale er visueel erg mooi uitzien. Als decor, cameraposities, kadrering, montage en cinematografische details etc daar geen argumenten voor mogen zijn dan weet ik het ook niet meer.
arkadi
Zoals ik al zei zo kan je elke film ophemelen.
Kan je dan uitleggen wat zo goed was aan de kadering(mobiel?) ,de montage, scherpte enz ipv van het alleen te noemen?
Zoals ik al zei zonder beargumentatie kan ik op deze manier elke film een 5* geven.
djelle
Moet ik dan echt nog eens in detail gaan op die vlakken? Niet eenvoudig hoor, voor iedereen ligt het weer anders wat ie mooi vindt, het is moeilijk te omschrijven en ik ga ook geen hele verhalen schrijven. Maar goed, een paar dingen dan:
Ik zei het al, bv die rozenblaadjes die in het rond vliegen terwijl Arnie de badguys afknalt, voorzien van een mooie trackingshot die er van rechts naar links in meegaat (denk je dat je dat zomaar in elke actiefilm tegenkomt?), dan weer een ander hoogtepunt waarbij met een vloeiende tilt camerabeweging van onder naar boven de vijanden gefilmd worden die 1 voor 1 afgeschoten worden, (de villa+tuin vormt sowieso een prachtig decor vind ik maar ja, dat is puur persoonlijk)...
Ik hoop dat het een beetje duidelijk is... Meer kan ik niet voor je doen sorry. Iedereen moet het maar uitmaken voor zichzelf of ie het er fraai vindt uitzien verder.
djelle
Trouwens, die 5 komt bijlange niet alleen van het visuele aspect natuurlijk. Commando zit bovenal vol van de superleuke oneliners, stevige actie en hilarische situaties.
Pur sang entertainment van de bovenste plank.
arkadi
Mah,,, nog steeds geen kader(mobiel), montage ,scherpte uitleg gehad. Terwijl jij dat zo prachtig vond in deze film.
Maar ja Ik vind het nogal visueel simpel gezocht.
D: ik gooi wat rozenblaadjes op in een schietscene.
Alleen de zin is al lachwekkend, in de film nog meer.
Maar ok jij vond het mooi. Prima!
OT_Stijn
Het grappige is dat rondfladderende rozenblaadjes in een japense (emo)film meer passen dan bij Schwarzenegger :d
Dat brengt het er allemaal nog net iets over, waardoor de geloofwaardigheid natuurlijk helemaal weg is (als die er ooit al is geweest). Maar het is dan hopelijk ook niet de bedoeling deze film geloofwaardig te maken. Actie-films die dit wel proberen, gaan daar vaak mee in de fout!
Dus, Commando is goed in zijn klasse...5 sterren zou ik nooit geven voor dit genre, omdat ik van een film toch iets meer verwacht dan goed in beeld gebrachte actie. Maar daar is iedereen natuurlijk vrij in.
italian
Erg sterke piekmomenten heb ik nu eerlijk gezegd niet echt ervaren...
En het voorbeeld dat je aanhaalt is wel een hoogtepunt (Matrix die zich klaarmaakt voor de strijd) is ook met opzet zo snel, krachtig en rytmisch gemonteerd, dan wel zo over-the-top dat het naast goed ook ontzettend grappig wordt, maar zeker niet slecht. Maar bij trashy editing bedoelde ik eigenlijk de gewone gevechten of zelfs de rijscenes die wel met een bijl bewerkt schenen te zijn. Zo lomp gemonteerd leek het voor mij.
Captain Pervert
Het beste aan Commando - afgezien van de oneliners - is het feit dat de film 100% slaagt in wat hij poogt te zijn. Commando moest een actiefilm worden, en dat is het: van begin tot eind zit er ENORM veel vaart in de film. Hij is nooit saai. Er zitten erg veel verschillende locaties in: Arnie gaat van plek naar plek, en doet allerlei verschillende dingen: racen in een kapotte auto, uit een vliegtuig springen, knokken met agenten, autostoelen slopen, weer racen, Sully laten vliegen, Cook slopen, rondsluipen, inbreken, knokken, schieten...
Sindsdien is Blackhawk Down één van de weinige films waarin de ene actiescène de andere opvolgt.
Commando kan je hersenloos noemen, maar is iedere pure actiefilm niet hersenloos? Ga je niet naar een actiefilm kijken JUIST voor hersenloos vermaak? Hersenloos is dus allerminst een kwalitatieve aanduiding! Commando is gewoon goed omdat de film is wat hij wil zijn. De enige kritiek die je kan hebben, is op het houterige acteerwerk van Arnie en de bijrol-acteurs, daarom geef ik hem niet 5 maar 4 sterren
Max en Joep
mooi gesproken Captain Pervert.
Een film die voor de volle 100% is, wat hij wilde zijn, is dus goed.
mikey
Commando kan je hersenloos noemen,
Klopt
Nee
Nee
Kan
Ik vond Rae nog wel okee spelen.
Kevin13
blijft een superslechte film.
de regisseur alleen al is slecht.
hij heeft geen 1 film van de zovele die over de 3 sterren is.
afrontelijk
djelle
hij heeft geen 1 film van de zovele die over de 3 sterren is.
Kijk, films als Commando zijn nu eenmaal van het soort films waar het meerendeel van het Moviemeter-publiek sowieso niet erg voor te vinden is. Al betert het wel vrij goed de laatste jaren omdat het publiek hier stilaan wat gevarieerder wordt (deze welkome evolutie kan je meestal goed zien aan de statistieken-tabellen, zo valt er ook bij commando een duidelijk stijgende lijn te bekennen).
Kevin13
en hoe denk je dat dat komt! ik en zovele anderen hebben er mee te maken.
er zitten te veel kinderen op moviemeter die bijna voor alle films 5 sterren geven, geen wonder dat commando dan stijgt.
djelle
Die paar mensen die dat doen zullen echt wel het verschil niet maken. Anders zou je dat bij alle films merken, er zijn genoeg films hier te vinden die er juist op achteruitgegaan zijn. Tenslotte kan je zien dat het gros van de users die hier meer dan 3 sterren voor geven ernstig stemmen.
blisteringdude
Dit is op zich een hilarische film, die acteerprestaties lijken nergens op. Maar lekkere harde actie, en arnie natuurlijk! Het verhaal is daarentegen onorigineel(Ontvoering, moet de gekidnapte redden) maargoed voor de actie en Arnie geef ik een 3.5*

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Rocky