menu

Elser (2015)

Alternatieve titel: 13 Minutes

mijn stem
3,41 (179)
179 stemmen

Duitsland / Italië
Oorlog / Biografie
114 minuten

geregisseerd door Oliver Hirschbiegel
met Christian Friedel, Katharina Schüttler en Burghart Klaußner

Georg Elser was een man die de wereldgeschiedenis had kunnen veranderen en miljoenen levens had kunnen redden. Als hij 13 minuten meer had gehad. Met 13 minuten meer zou de bom, die hij persoonlijk in elkaar had gezet, Adolf Hitler en zijn handlangers uit elkaar hebben gerukt. Het mocht echter niet zo zijn, en op 8 november 1939 verliet Hitler het toneel van de moordaanslag eerder dan verwacht waardoor het plan van Elser catastrofaal mislukte. Wie was deze man die het gevaar dat uitging van Hitler eerder dan vele anderen zag, die actie ondernam toen iedereen, met inbegrip van de Duitse generaals, gedwee orders volgde of zweeg?

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=Bkv8TbMcWm8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van vranque
3,5
Verrassend genoeg kom je toch weer nieuwe invalshoeken tegen terwijl je denkt alles al gezien te hebben. Sterke film. Eigenlijk nergens iets op aan te merken. Behalve dan , tsja, nu moet ik proberen uit te leggen waarom het geen vijf sterren zijn. Begin ik niet aan Hou het maar op gevoel.
3.5*

avatar van jeuletaxi
3,5
Film fascineerde me enorm omdat ik niet bekend was met dit voorval, maar me uitermate heeft verrast.
Je wist al gauw hoe het allemaal gebeurd was maar door de vele flasbacks bleef de film mij zeer boeien.
Mooie en interessante film, zeker een aanrader.

avatar van Tarkus
5,0
Over deze gebeurtenis, een beetje onbekend stukje geschiedenis, had ik al eerder een film gezien, vele jaren geleden. Ik weet niet meer waar of hoe (Video of TV zender) ik heb gezien maar ik weet nog zeer goed hoe de film in elkaar zat. Het gaat hem over George Elser - Einer Aus Deutschland....
Anders dan in die film wordt in deze prent uit 2015 niet zozeer ingegaan op de voorbereiding van de aanslag, dat ziet men in de eerste film wel.
Deze prent gaat in op het leven van Elser, en de omstandigheden waarin hij leeft, het opkomende nazisme met alle gevolgen vandien.
Hij denkt en zegt ook, dat Hitler niet goed is voor Duitsland, en hij had nog gelijk ook zal de toekomst uitwijzen.
Ik heb het boek gelezen over Elser en dat boek wordt bijna nauwgezet gevolgd in de film.
Dus wie denk dat dit een spannend verhaal is komt een beetje bedrogen uit, het is een levensverhaal van een man die de moed had zich te verzetten tegen de heersende macht.
Maar het is ook een film die toont dat die heersende macht er alles aan doet om zijn gelijk te halen.
Verrassing op het einde van de film, een van Elser's ondervragers wordt opgeknoopt omdat hij schuldig werd bevonden aan het complot tegen Hitler in de Stauffenberg zaak.
Ik geloof wat er in deze film wordt verteld, en dat zal ook de bedoeling geweest zijn van de makers.
Ik vind het een topfilm, die nog maar eens duidelijk maakt dan niet alle Duitsers nazi's waren.
Toch een laatste tip: als je de kans krijg bekijk ook de film uit 1989 die ik al eerder noemde eens, met een schitterende Klaus Maria Brandauer in de rol van Elser.

avatar van mixmaster
4,0
Schitterende film over George Elser die een mislukte aanslag op Hitler pleegde.
Vanaf het begin tot het eind heb ik deze film boeiend gevonden.
Prachtig uitgewerkt en goed acteerwerk.
Voor mij een toppertje.

4,0
Film die je mee slurpt direct al vanaf het begin.
Verhaal speelt zich af voornamelijk voorafgaand aan de tweede wereld oorlog.
Met veel flashbacks wordt terug gekeken naar het ontstaan van het idee van de mislukte aanslag op Adolf Hitler ( die nauwelijks zicht baar in beeld komt in dit duits oorlogsdrama).
Film is dankzij sfeervolle beelden realistisch in beeld gebracht.
Uitstekend acteerwerk doet de rest.
Omdat dit een duitse film is wordt er enkel duits gesproken en dat komt de geloofwaardigheid alleen maar ten goede.
4*

avatar van filmkul
4,0
Sterk (oorlogs) drama. Het verhaal op waarheid beruste feiten wordt uitstekend neergezet door Hirschbiegel. Het continue gebruikmaken van flashbacks werkt goed. De mix van drama met een vleugje spanning kijkt prima weg. Het acteerwerk is erg sterk, met name van hoofdrolspeler Friedel. De aankleding is verder goed. Aanrader! 4.0

avatar van BBarbie
3,5
Wellicht tot mijn schande moet ik toegeven, dat ik nog nooit van Georg Elser en zijn mislukte aanslag op Hitler gehoord had. Ik vraag mij af waarom Hirschbiegel ervoor kiest om ná de arrestatie frequent te switchen tussen de verhoren door de Gestapo en Elser’s privé beslommeringen in de jaren voorafgaand aan de aanslag. Het komt mij voor dat dit laatste —de ontwikkelingen tot aan de aanslag incl. de voorbereidingen— veel beter lineair verteld had kunnen worden. Het regelmatig verplaatsen van de focus geeft de film een ietwat onrustige indruk. Volgens mij is dit typisch zo’n onderwerp dat zich uitermate leent voor een docudrama-achtige aanpak.
Lof voor Christian Friedel in de titelrol. De andere personages wisten nauwelijks indruk op mij te maken.

avatar van K. V.
3,5
Deze eens meegebracht en vond het geen slechte film. Ik kende de persoon niet en en vond het nog interessant gebracht.
Ook het acteerwerk was prima en de film zag er goed uit. De moeite om eens gezien te hebben.

avatar van 93.9
4,0
Masterpiece!

avatar van arno74
2,5
Dit onderwerp had een betere film verdiend. Er wordt om de vijf minuten tussen het verhaal na en het verhaal vóór de aanslag geswitchd, welke compleet anders zijn van stijl. Hierdoor zit je voor een groot deel van de film als het ware tegelijk naar twee films te kijken die door elkaar lopen, enerzijds een romantisch drama en anderzijds haast een martelfilm. Dat werkt niet, waardoor het een hele klus werd om de concentratie erbij te houden. Vanwege het onderwerp een kleine 2,5*, zonde van de gekozen editing.

avatar van scorsese
3,0
Redelijke film over een mislukte bomaanslag op Adolf Hitler net voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog. Via flashbacks wordt verteld hoe de aanslagpleger tot zijn daad kwam, echter wordt het hoofdpersonage minder boeiend gebracht hier en mist de film spanning. Het verhaal zelf blijft wel de moeite waard.

3,5
Interessant toch om kennis te kunnen maken met een toch weinig bekend, maar op een haar na het uitzicht van de wereld veranderend gebeuren, aan de hand van een degelijk opgebouwde film die ook op een knappe manier het tijdsbeeld weergeeft.
Het begint met de aanslag en daarna zijn er afwisselend flashbacks waarbij we Elser beter leter kennen, zijn privéleven en vooral zijn houding tegenover het reeds sterk ingewortelde nazisme en de figuur van Hitler.
Christian Friedel en Katharina Schüttler zetten goede acts neer, maar ik vond vooral Burghart Klaussner, als één van de ondervragers, perfect menselijke gevoelens weergeven.
Ik meen dat de film sinds 1 maart op Netflix te zien is.

avatar van Kondoro0614
3,5
Movsin schreef:
Ik meen dat de film sinds 1 maart op Netflix te zien is.


Correct.

avatar van Kondoro0614
3,5
Toen ik zag dat ‘Elser’ op Netflix was toegevoegd kon eigenlijk mijn dag niet helemaal meer stuk, ‘Elser’ is namelijk een film die ik al een langere tijd op het oog heb en ook al langere tijd wil kijken en dan niet zozeer omdat ‘Oliver Hirschbiegel’ de regisseur is (heeft ook mijn nummer één film ‘Der Untergang’ geregisseerd) maar, puur om het feit dat ik wat meer beeldmateriaal wilde hebben van de daadwerkelijke acties van ‘Georg Elser’, een man die best onbekend is in de Tweede Wereldoorlog scéne maar wel een man met één van de grootst geplande aanslagen op Hitler. Ik heb nooit wat over deze man kunnen vinden, buiten Wikipedia en andere geschiedenis sites om en ik vond het wel eens tijd dat ook hij een biografische speelfilm moest krijgen en dan is het zeker goed dat ‘Oliver Hirschbiegel’ deze film onder handen heeft genomen, zeker na zijn eerdere werken.

In totaal zijn er 42 aanslagen gepleegd op het leven van Hitler, dus dan moet je na gaan dat hij 42 keer de dood is ontsprongen, hoeveel geluk heeft deze man dan wel niet gehad? Ik denk persoonlijk, ik ben voorstander en fan van de gedachten om van alle aanslagen wel een film te maken. Er is zoveel goed werk uit dit tijdperk te halen waarmee je erg succesvolle en goedgevulde informatieve films kan overbrengen aan de kijker waarbij we met zijn allen er ook nog eens wat van opsteken, en persoonlijk spreek ik toch wel als een persoon die zich verdiept in dit tijdperk en ik kan er geen genoeg van krijgen, en daarom wou ik ook zo graag de film over Elser zien.

‘Elser’ laat een mooi levensbeeld van Georg Elser zien. Een Duitser die het niet helemaal eens was met de praktijken die Hitler uitvoerde en daarom ook bij het verzetsgroep voor de KPD deelnam, en eigenlijk uit eigenzinnen (wat hij bleef beweren) een moordaanslag op Hitler voorbereide en uitvoerde die niet gelukt is aangezien Hitler dertien minuten voor de ontploffing van de bom de kerk had verlaten, en dus ongedeerd was. We zien een mooi liefdesbeeld die Elser had samen met Elsa, en we zagen toch een persoon die zich niet graag uitte, een stille en zorgzame man die volgens mij nog geen vliegkwaad deed.

De film laat een prachtig levensloop zien waar we starten bij de veelbesproken aanslag op Hitler, en die moet de film op gang zien komen waardoor we het hoofddoel al hebben gezien maar, dat hoofddoel is ook niet zo héél bijzonder aangezien er niet zo veel gebeurde buiten de bom explosie om. Het draait er sowieso bij deze film vooral om wat er na afloop gebeurt met Elser, en zoals ik al zei stond daar een liefdesleven voorop die word gevolgd door martelingen, ondervragingen en macht van het Nazi regime.

De acteerprestaties van de cast is uitstekend, en aangezien het een film van ‘Oliver Hirschbiegel’ is zijn het allemaal Duitsers wat voor mij sowieso al weer een plus punt oplevert want zo houd je de realisme in de film goed omhoog. Daarover was ik ook goed te spreken, het gezicht wat Hitler had in het begin van de film vond ik matig maar, na de rol van Bruno Ganz kan ik me geen ander gezicht voor Hitler meer interpreteren in een speelfilm, en is het best moeilijk om te wennen en te kijken naar een ander gezicht dan Ganz. Echter, was de persoon die Himmler speelde ontzettend goed gecast en die leek er verdomd veel op! Christian Friedel speelt een prefecte rol als Georg Elser en ik kon goed aan deze man wennen. Katharina Schüttler speelt een perfecte rol als Elsa, het lievelingetje van Elser en voor de rest kent de film nog wel een goeie cast, met goeie acteurs die stuk voor stuk ook daadwerkelijk op Nazi leiders lijken!

Ik moest trouwens nog wel even grinniken toen ik wat informatie over Elser aan het opzoeken was, ik heb natuurlijk het één en ander al benoemd in mijn mening puur gebaseerd op het feit dat Elser één van de eerste bomaanslagen pleegde op Hitler maar toen las ik een wel erg mooi stuk over een zekere ‘Martin Niemöller’. Elser was opgepakt en nadat hij alles had verteld en het duidelijk was geworden dat Elser toch alleen gehandeld heeft, werd Elser overgeplaatst naar Dachau om daar in de gevangenkamp te leven. Echter had Elser hier een kamer voor zichzelf en leefde voornamelijk beter dan de andere gevangen en Niemöller was er één van. ‘Niemöller’, een ‘theoloog’ (wat dat in godsnaam mag zijn), en verzetsstrijder beweerde een wel erg opmerkelijk iets, en misschien wel een mooie fabel of als het echt is dan was het zeker goed doordacht. Hij vertelde dat de aanslag op Hitler die door Elser gepleegd is een uitgedachte plan was en dat Elser daadwerkelijk een SS’er was die de aanslag opgezet had om zo de onkwetsbaarheid van Hitler aan te tonen. En toen las ik op o.a. Wikipedia dat het juist een omgekeerd plan was.

Elser werd naar Dachau gebracht om vervolgens geëxecuteerd te kunnen worden door middel van een nekschot. Elser overleed op 9 april 1945, net voordat de oorlog ten einde werd gebracht dankzij de geallieerden.

Het verhaal van ‘Elser’ was mooi. Hij word namelijk in twee delen verteld waar we dan met één verhaallijn een mooie film kunnen krijgen, we zien de gevangenschap van Elser door de Duitsers waar hij ook nog eens op gruwelijke wijze werd gemarteld en we zien een deel van het verhaal waar we terug gaan in de tijd, zelfs nog voordat de NSDAP had gewonnen om zo de achtergrond van Elser steeds beter te snappen. Elser was een vrij jonge man, die door familie teruggeroepen werd omdat het niet goed ging met zijn vader. Elser kwam hier in contact met wat oude vrienden, en hij maakte de opmars van de NSDAP goed mee, waarna hij snel verliefd raakte met Elsa. Een mooi liefdesbeeld van de twee werd er opgezet en het verhaal liep mooi door.

Aan de nadere kant zag je, zoals ik al zei het punt waar Elser gemarteld werd door de SS en Gestapo. Hij moest vertellen, hoe, wat en waarom hij de aanslag heeft gepleegd en wie de medeplichtigen waren. Om dit los te krijgen werd hij gemarteld, en dat begon met een aantal stokslagen op vooral de rug, gevangen te zitten en vervolgens ook nog een hete punt onder zijn nagel te krijgen (daar leek het op). Elser kan er na een tijdje niet meer tegen en verteld alles wat hij weet, onder andere ook hoe hij de bom heeft gemaakt maar, verteld er wel bij dat hij het in zijn eentje heeft gedaan. Het einde is wat ontroerend aangezien Elser toch nog geëxecuteerd word en daarna is de film snel afgelopen, met nog wat informatie er bij hoe Elser er precies uitzag vroeger.

En dat maakt ‘Elser’ toch een erg leuke biografische film waarvan ik toch meer en deels wel van genoten heb, toch kon het geswitch inderdaad bij mij ook soms negatief uit de bus komen waardoor je vaak in de knoop loopt met je concentratie. Toch moet dit de film niet verpesten en, toen ik het uitgekeken had, wist ik een héél stuk meer van de persoon ‘Elser’, zijn doel en zijn eindesweg. En dan blijft dit een leuke productie.

3.5*

avatar van knusse stoel
3,5
Wat moeten we nog toevoegen aan dit complete verhaal van Kondoro0614???
We zouden het niet weten en daarom laten we het bij de mededeling dat wij deze film ook (in het genre) prachtig vonden en wederom tot de conclusie kwamen dat er ook veel goede mensen waren in de 2e wereldoorlog die principes hoger hadden dat "vriendje van iedereen" te willen zijn. Prachtig dat men deze vergeten helden alsnog een podium biedt!!!

avatar van Antonev
3,5
Fraai en sfeervol oorlogsdrama over de relatief onbekende daad van Georg Elser. Ik vond het vooral boeiend rondom de harde verhoren, het liefdesverhaal kwam wat minder sterk over. Naar het einde toe worden we ook nog getrakteerd op wat aardig indrukwekkende scènes (de executie door ophanging en de passage in Dachau). De film laat een extra wrange nasmaak achter vanwege het feit dat Elser slechts enkele dagen voor de bevrijding van het kamp werd vermoord. Het was nog maar een kwestie van weken voordat Hitler zelfmoord zou plegen en de oorlog tot een eind zou komen.

4,5
Erg indrukwekkende film, die goed laat zien hoe vreselijk deze oorlog, voor alle partijen is geweest. Bitterharde duitse film die zeker ondergewaardeerd is. Van begin tot eind weet het verhaal te boeien, juist ook omdat het waargebeurd is, al begint het een klein beetje rommelig. Film heeft ons hier even stil achtergelaten. Een must see voor iedereen met interesse in dit genre.

4,0
Zeer indrukwekkende film met zeer goede combinatie/overgaan van flashbacks en verhoor waardoor de film van begin tot eind boeiend bleef.

avatar van Elchapo
3,5
Indrukwekkend !!!!!!! Erg goed.....3.5 stars.

3,0
Zeer aardige film. Maar ook niet meer dan dat. Ik zat niet op het puntje van mijn stoel. Een film over een dappere man.

avatar van Capablanca
4,0
Sterke film met een mooi tijdsbeeld, dat me aan de serie 'Heimat' deed denken.

avatar van John Milton
3,5
Duitse films over de oorlog hebben altijd iets meer mijn interesse dan de veelal Amerikaanse good vs evil invalshoek. Het verhaal van Elser, een blijmoedige, rondfladderende dorpsjongen die zich steeds meer realiseert dat er wat gedaan moet worden aan het almaar verder uitdijende Nazisme, was er een die ik uiteraard kende uit Kershaws lijvige Hitler biografie, maar uiteraard ligt er hier specifiek de focus op.

De film gebruikt een flashback structuur die net niet helemaal werkt, maar evenmin teveel stoort. Toch kon ik nooit écht meevoelen met Elser, en bleef het bij een geïnteresseerde blik. Elser is geen hagiografie, en Hirschbiegel maakt hem zeker geen smetteloze heldenfiguur. Toch vond ik het jammer dat ik het karakter ondanks zijn vele talenten, zijn inzichten, daadkracht en de offers die hij maakt, niet iets meer mocht. Dat had wellicht net wat meer inleving gegeven.

Nu op Netflix.

3,5*

avatar van baspls
3,5
Oliver Hirschbiegel maakte eerder Der Untergang over de laatste dagen van Adolf Hitler. Nu maakt hij een film over Georg Elser,de man achter een mislukte aanslagpoging op Adolf Hitler.

De film begint met de mislukte aanslag en daarna volgen we hoe de aanslagpleger wordt ondervraagt en krijgen we door middel van flashbacks te zien wat hem liet besluiten om de aanslag te plegen.

Het was wijs van Hirschbiegel om Hitler niet frontaal in beeld te brengen en alleen opnames van bestaande speeches te gebruiken. Zo heeft hij Bruna Ganz niet echt hoeven vervangen. Udo Schenk lijkt van achteren sprekend op Hitler, maar zoals we op de poster kunnen zien valt het van voren nogal tegen.

De film is erg degelijk. De setting is uitstekend en alles is ook mooi in beeld gebracht. Qua verhaal is het allemaal vooral heel feitelijk. Ik vond Elser nergens echt een interessant personage worden, maar het tijdsbeeld en de verhoudingen in Duitsland in die tijd waren wel goed in beeld gebracht. Al met al een prima film, maar maakt niet zo'n impact als Der Untergang.

avatar van IH88
3,5
Elser

De Tweede Wereldoorlog blijft een onuitputtelijke bron van interessante verhalen. Het levensverhaal van Georg Elser was mij onbekend, maar het is weer een indrukwekkend verhaal over een man die al vroeg wist dat Hitler foute boel was, en hem in 1939 door middel van een bomaanslag om het leven wilde brengen. De manier waarop het verhaal is opgebouwd (flashbacks) voelt soms wat gekunsteld aan, maar het acteerwerk van Friedel, Schuttler en de andere acteurs vergoedt veel. En het onderwerp is zeer boeiend.

4,0
Mooie prachtige verfilming van een heroïsch verhaal wat niet zo maar een verhaal was maar echt gebeurd is.
Echt heldendom ondergesneeuwd en wat onbekend gebleven door de grote geweldsexplosie die ging volgen.
Ingetogen gefilmd zoals het hoort.

avatar van clubsport
3,0
goeie verfilming over deze man die een stuk minder bekend was dan die andere aanslag .
De tijdswitch was op zich prima gedaan al vond ik dat de motivatie om tot deze aanslag te komen iets minder goed uit de verf komen .
verder zeker een boeiend verhaal .

avatar van Jan met de pet
3,5
Prima film, over een dappere man die het gauw door had....deze gek moet weg.....3,5

avatar van jippie2010
4,0
Meestal zakt de gemiddelde beoordeling van een film als hij voor een groter publiek wordt gegooid, in dit geval op via Netflix.
Maar deze laat juist het tegenovergestelde zien, en terecht in mijn ogen. Een prachtig innemend drama met rauwe randjes. *4.0

Gast
geplaatst: vandaag om 17:10 uur

geplaatst: vandaag om 17:10 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.