Genre: Oorlog / Biografie
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 14 januari 2016
Bekijk via CineMember
Plot Elser
Georg Elser was een man die de wereldgeschiedenis had kunnen veranderen en miljoenen levens had kunnen redden. Als hij 13 minuten meer had gehad. Met 13 minuten meer zou de bom, die hij persoonlijk in elkaar had gezet, Adolf Hitler en zijn handlangers uit elkaar hebben gerukt. Het mocht echter niet zo zijn, en op 8 november 1939 verliet Hitler het toneel van de moordaanslag eerder dan verwacht waardoor het plan van Elser catastrofaal mislukte. Wie was deze man die het gevaar dat uitging van Hitler eerder dan vele anderen zag, die actie ondernam toen iedereen, met inbegrip van de Duitse generaals, gedwee orders volgde of zweeg?
Georg Elser
SA-Mann
Maria Elser
Ludwig Elser
camielc
Gezien in Hamburg, een week na de premiere in Duitsland. De regie van Hirschbiegel is goed en de rol van Georg Elser wordt prima vertolkt door Christian Friedel. Ongeveer tien jaar na het verschijnen van de film Sophie Scholl-Die letzten Tage, belicht deze film een andere kant van het Duitse verzet tegen de Nazi's. Elser beraamt geheel in zijn eentje de aanslag in de Buergerbraeu.zaal in Muenchen, net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog.
Elser wordt, zoals bekend, pas in 1945 ter dood gebracht en het enige wat mij tegenvalt aan deze film is dat er geen verklaring wordt gegeven waarom hij zolang in leven is gehouden door het Nazi-regime. Met andere personen van het Duitse verzet werd namelijk resoluut afgerekend, zoals met Die rote Kapelle en groep rond Von Stauffenberg en Sophie Scholl.
clubsport
ben zeer benieuwd naar het verhaal en juich het alleen maar toe dat de duitse film zelf haar eigen verhaal doet over hun eigen zwarte periode .
Vanaf 14 januari 2016 in de bioscoop (September Film)
John Milton
Ben benieuwd of hij het nog kan, na een aantal minder succesvolle films. Vond Der Untergang toch wel behoorlijk sterk en ook van Das Experiment toentertijd zeker genoten (al was dat in de iets minder kritische tijd).
Het budget is met 7 miljoen wel slechts de helft van wat Der Untergang had...
Wataru
Dit lijkt me een interessante film. Het is goed dat George Else en zijn aanslag een keer aandacht op film krijgen want beide zijn veel minder bekend dan de aanslag en de daaropvolgende gebeurtenissen uit 1944.
camielc, om jouw vraag te beantwoorden. Volgens Ian Kershaw in zijn dubbel biografie 'Hitler' wilde Hitler Elser na de oorlog in een showproces berechten. Toen alles in 1945 verloren was, had ook Elser geen waarde meer voor het regiem en dus werd hij vermoord.
Wataru
Ik kan het je van harte aanbevelen, John Milton om de dubbel biografie uit te lezen. Elser is in vergelijking met andere Duitse verzetsmensen (denk aan Claus von Stauffenberg en Sophie Scholl) veel minder bekend.
Tarkus
Nochtans is er in het verleden al eens aandacht besteed aan deze persoon hoor, ook in een film.
Tarkus
Bedankt voor deze tip Tarkus, ik had nog nooit van die film gehoord. Misschien dat die film nu opnieuw in de belanstelling komt te staan.
Ik heb hem ooit eens gezien, lang geleden.
Heb het al opgezocht, maar is blijkbaar nergens te vinden op DVD. Ook al gevraagd bij Fnac, maar is hen onbekend.
Hopelijk verschijnt hij wel opnieuw als de nieuwe verschijnt. Zou leuk zijn om beide films in m'n collectie te hebben.
Wataru
Misschien dat dit dan goed nieuws voor je is, Tarkus: Georg Elser - Einer Aus Deu...
Tarkus
Bedankt voor de tip Wataru.
Maar heb nog nooit wat gekocht bij Amazon, en is niet duidelijk of de film Nederlandse ondertiteling heeft.
Ik kijk wel uit naar de nieuwe film, wellicht wordt de oude dan ook opnieuw aangeboden, bij Media Markt of bol .com
Tarkus
Heb de beide delen van Ian Kershaw al jaren in mijn bezit, maar is er nog nooit van gekomen om ze uit te lezen.
Momenteel ben ik bezig in een biografie van Rudolf Hess, ook eentje die ik al jaren had.. ben er bijna door (550 blz), misschien dat ik daarna eindelijk eens begin aan de Hitler biografie.
John Milton
Same here. Ik was een eindje op weg in het tweede deel, toen er iets tussen kwam en hij vervolgens nooit meer opgepakt werd. Inmiddels zo lang geleden dat ik beter opnieuw kan beginnen.
Maar ik ben wel benieuwd naar deze film. Altijd fijn als ook het minder bekende verhaal nog eens verteld wordt.
Wataru
Zoals ik al tegen John Milton zei, kan ik het je van harte aanbevelen om de dubbel biografie te lezen, Tarkus.
Tarkus
Denk dat ik ook helemaal opnieuw ga beginnen.... ik was bijna aan het einde van het eerste deel, nog een 150 blz denk ik toen er wat tussen kwam en nooit meer verder gedaan...
Maar heb dat wel meer voor... ben eerder verslaafd aan film dan aan boeken
Ook ik ben erg benieuwd naar deze film en naar de versie die Tarkus aanraadde.
Die film is echt wel goed hoor, al is ie dan wat ouder.
Vond Klaus Maria Brandauer goed spelen daarin..
Was trouwens een van de eerste films in dit genre dat ik zag, genre daarmee bedoel ik de Duitse cinema over WO II, later volgenden uiteraard Der Untergang en Sophie Schöll.
Maar er zijn nog Duitse films die de moeite lonen om te bekijken... al dan niet over WO II.
Ik vind dat de Duitse film een grote stap voorwaarts heeft gemaakt de laatste jaren, vooral op het gebied van waar gebeurde verhalen.
Ook ik ben erg benieuwd naar deze film en naar de versie die Tarkus aanraadde.
Ook een aanrader deze: Napola - Elite für den Führer (2004)
Wataru
Bedankt voor de tip, Tarkus.
Ja ook ik ben de laatste jaren steeds meer een fan geworden van de Duitse cinema. De Duitse cinema is al jarenlang bezig met het onder de loep nemen van de Duitse geschiedenis, het Derde Rijk en de Tweede Wereldoorlog natuurlijk, maar denk ook aan de DDR bijvoorbeeld waar ook enkele juweeltjes van films over zijn verschenen, bijvoorbeeld Das Leben der Anderen (2006). Een film die te vergelijken valt met Coppola's The Conversation (1974).
Tarkus
Bedankt voor de tip, Tarkus.
Das Leben Der Anderen ken ik de tweede niet, zal er eens naar uitkijken.
Bedankt
mrklm
Deze gestyleerde biografie van Georg Elser staat in schril contrast met de TV-film uit 1989 met Klaus-Maria Brandauer. In die film [die ik volgens mij ergens in 2000 zag] zette Brandauer hem neer als een onopvallende, haast kleurloze gewone man die - vanwege zijn technische kennis als horlogemaker - in het uiterste geheim de bom ontwierp die Hitler om het leven had moeten brengen. Deze remake maakt van Elser een romantische volksheld, vol idealisme en zonder respect voor de autoriteiten. Het geheel is bovendien allemaal flitsend en stijlvol in beeld gebracht, waardoor het ver verwijderd lijkt van de werkelijkheid. De film schakelt ongemakkelijk tussen de periode van de opkomst van de Nazi's en de nasleep van de mislukte aanslag, waarin we zien hoe Elser wordt geïntimideerd en gemarteld. Allemaal heel heldhaftig, maar Elser blijft een enigma: van karakterisering is nauwelijks sprake. Daardoor verbleekt deze film - een verzorgde productie - naast de TV-film uit 1989.
John Milton
Oei. Dat klinkt idd teleurstellend, als je het zo brengt. Geromantiseerde heroïek is niet iets waar ik dolgelukkig van word.
Diederik58
Dat er een Duitse burger is geweest die Hitler probeerde te vermoorden, was mij niet bekend. Dus benieuwd wat deze man er toe bracht. Dat wordt in de film inderdaad duidelijk.
De Duitse held Elser wordt neergezet als een romantische rokkenjager, pacifist die toch 8 mensen opblaast. Telkens zijn er flash-backs die de film geen goed doen en geforceerd overkomen. Waarschijnlijk was het leven van deze held toch niet interessant genoeg om het chronologisch weer te geven.
Het acteerwerk is zeker voldoende. Al vind ik dat een zwijn als Nebe wel erg begripvol en vriendelijk wordt neergezet.
Helaas is de explosie maar een knalletje en wordt van authentieke beelden gebruik gemaakt om de ravage te laten zien. Hoe Hitler ontkomt is blijkbaar bijzaak. Het toeleven naar de explosie zou veel indringender in beeld gebracht mogen worden. De alternatieve titel (13 Minutes) had de lading niet gedekt.
Al met al een film die ik snel zal vergeten.
John Milton
Film krijgt een zesje trouwens van de Volkskrant: Elser is weinig spannend en langdradig
tbouwh
Degelijk WO II-drama, dat echter minder indruk achterlaat dan vooraf gehoopt.
Het verhaal van Georg Elser zou zonder veel moeite in de mal van overdreven heroïek gegoten kunnen worden; het valt Hirschbiegel aan te prijzen dat hij hier niet voor gekozen heeft. Op betrekkelijk sobere wijze zien we in het begin hoe de aanslag uitgevoerd wordt. In het vervolg van de film zien we twee verhalen de revue passeren: dat van Elser vóór alsook na de aanslag. Dit gegeven heeft een groot nadeel: een echte spanningsboog ontbreekt volledig. Zodoende is het verhaal dat verteld wordt over de aanloop naar de aanslag bij vlagen wat saai en weinig relevant. Gelukkig is de speelduur niet exorbitant, waardoor ik nooit echt mijn aandacht verloor. Erg interessant zijn wel de verhoorscenes na de aanslag en de uitbeeldingen van de geleidelijke nazificatie in (zuid-) Duitsland. Je zou kunnen zeggen dat de film geslaagd is wanneer we kijken naar het grotere verhaal: de aanslag, de nazi-kopstukken, de integratie van het nationaalsocialisme. Het persoonlijke verhaal van Elser deed mij toch stukken minder. Het hoofdpersonage oogt sympathiek maar wist mij verder niet te roeren, om maar niet te spreken van de matige bijrollen (m.n. de getrouwde vrouw waarmee hij het aanlegt )in zijn directe omgeving voor de aanslag.
Gemengde gevoelens dus, maar al met al vind ik toch een goed geslaagde portrettering van een mislukte aanslag op het leven van de Führer. Nipte 3,5*
N.B. ik doel in mijn opmerking over de heroïek op het weergeven van de aanslag zelf. Helaas is het levensverhaal van Elser, als ook de film in het geheel zelf, wel geromantiseerd.
Zeriel
Een bijzonder verhaal degelijk verfilmd.
Twijfelde even of ik wel zou gaan, vanwege de lage score hier, die is echt wel aan de te lage kant.
Ik ben blij dat ik gegaan ben, mooie film en geeft denken over de geschiedenis. Want hoe vaak komt het voor dat een spreker eerder klaar is dan gepland....? meestal loopt zoiets juist uit, en laat men het publiek wachten om de spanning op te voeren. Extra merkwaardig wordt het als de führer zijn vliegtuig vertraagd door mist... waarom zou hij dan eerder vertrekken?
Net als bij Churchill, die zelf al tijdens de Boerenoorlog enorm veel mazzel had, en zich zelf onkwetsbaar voelde omdat hij nog een grote rol te spelen had in de geschiedenis wat hij van zichzelf zei, krijg je bij Hitler datzelfde gevoel. Het lijkt wel of ze door hogerhand beschermd werden..........
Wat weer te denken geeft over hoe de wereld werkelijk in elkaar zit. We kunnen filosoferen over wat als het wel gelukt was... feit is dat onze hele wereld niet te begrijpen is zonder een figuur als Hitler en de hele Tweede wereldoorlog.
Het is nu 15.24, Centraal Europese Tijd, ingevoerd door de Nazis, en ja we leven in Nederland nog dagelijks steeds onder de tijd die Hitler en Co in 1940 hier hebben ingevoerd. Om maar een voorbeeldje te geven.
lezertje
Jammer genoeg een mislukt eerbetoon aan Georg Elser. De film laat eerst de laatste voorbereidingen tot de aanslag zien en het gevolg daarvan. Na zijn arrestatie vertelt Elser hoe hij te werk is gegaan, waarna we al die voorbereidingen nog eens zeer nauwgezet te zien krijgen, alsof Hirschbiegel denkt dat we het de eerste keer niet gesnapt hebben. Hij had er beter aan gedaan het verhaal lineair van a tot z te vertellen, wellicht had er dan nog enige vorm van meeleven met het hoofdpersonage in gezeten. Nu ontbreekt dit allemaal even als de nodige spanning. De film sukkelt braaf naar zijn aftiteling toe. Elser had een betere verfilming van zijn daden verdiend.

Waargebeurde WOII-film 'Elser' van 'Der Untergang'-regisseur is een kijktip op CineMember

Deze zes sterke oorlogsfilms op HBO Max zijn zeker de moeite waard

Drie goed beoordeelde Tweede Wereldoorlogfilms op HBO Max

Under Sandet