• 9.376.793 stemmen

Met onder meer: Bryan Cranston, Diane Lane en Helen Mirren

Releasedatum: 7 april 2016

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot Trumbo

"Are you now or have you ever been..."

Trumbo vertelt het verhaal van scenarioschrijver Dalton Trumbo (Bryan Cranston) en zijn standpunt tegen de communistische heksenjacht op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Hij wordt aangezien voor een communist waarna hij gedurende 11 maanden in gevangenschap wordt genomen voor minachting van het congres. Daarnaast levert hij een strijd tegen columnist Hedda Hopper (Helen Mirren), die het communisme veracht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Spoilalot

Spoilalot

Ik ben benieuwd. Weet nog niet zo goed wat ik moet verwachten na het zien van de trailer.

Ziet er uitstekend uit.

avatar van moviemike

moviemike

zeer zeker.

avatar van Corcicus

Corcicus

Hmm, van de producer van Milk, nu dit anti-McCarthy pamflet. Laat ik toch maar links liggen.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Award season komt eraan en geen aanstaande release in NL of zelfs helemaal geen release in NL ??

avatar van Biosguru

Biosguru

Eindelijk een fatsoenlijke film over the Blacklist en de Hollywood 10. Om een wat groter publiek te bereiken is een en ander nog wat afgevlakt. Dus geen kinderen die op school gepest worden, wat minder intimidatie. Wat minder de nadruk op de enorme schade die de processen aangericht hebben. Denk bv Elia Kazan. Niemand is er echt beter van geworden.

Vrijheid van meningsuiting gaat verschillende kanten op. Zie bv ook Janmaat in Nederland. Ik denk dat het een beetje te plat is om dit als een linkse film te zien. Zo duidelijk wordt nu ook weer niet gemaakt waar die schrijvers voor stonden. Het is een redelijk beeld van een heksenjacht op onwelkome gedachte's. En hoe je het wendt of keert een belangrijk stuk Hollywood geschiedenis.

Of is dit ook links? "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it" Natuurlijk niet van toepassing als de heksenjacht die jij onderschrijft wel volledig terecht is.

avatar van DragQueen

DragQueen

Uitstekende Drama film, met een op dreef zijnde Cranston, die een overtuigende Trumbo weet neer te zetten. Het verhaal is prima uitgevoerd, en de film blijft boeiend tot de laatste seconden. 3,5 Ster.

avatar van Koerok

Koerok

Uitstekende film, o.a. door het sublieme acteerwerk van Cranston. Wat mij betreft de Oscar voor leading actor.

De film kan zich trouwens meten met de overige Nominees. Had mijn inziens in de plaats gemoeten van Mad Max.

avatar van joey1973

joey1973

Voor mij de beste film van 2015; Verhaal was top, casting was echt geweldig, acteerwerk was subliem.

Geen enkele zwakke schakel kunnen ontdekken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Tegenvaller - het idee is wel goed maar zoals zo vaak bij biopics krijg je weer een wat algemeen beeld van iemands leven, iemands strijd, en denk je achteraf: ik had net zo goed de samenvatting kunnen lezen. Het is allemaal wat futloos, ondanks de prima rol van Cranston die een zekere melancholie en tristesse achter zijn snor bewaart maar ook altijd geloofwaardig is. Maar eigenlijk verdient hij een veel beter script want met dit allegaartje van momenten kan hij nooit helemaal in zijn personage glijden en iets indrukwekkend achterlaten. Verder ziet het er allemaal wel prima uit, is het terecht dat dit verhaal verteld wordt en is het ook vrij leerzaam, maar dat maakt het nog geen boeiende beklijvende film. 2,0*.

avatar van joshua1988

joshua1988

wat een heerlijke rol van Bryan Cranston, zelden zo in een film gezeten als in deze, werkelijk voorbij gevlogen. En natuurlijk geeft het te denken, prima toch.. Trumbo is een pareltje tussen de vele snel vervliegende en computergestuurde producties...

avatar van Thomas83

Thomas83

Niet de meest uitnodigende filmposter. Beetje kinderachtig toch. Er zijn veel mooiere. De film verdient nog wel wat beters, want hij is nog best de moeite waard. Zelden vind ik een biografische film, eentje nog wel die vooral zo weinig mogelijk weg wil laten, zo leuk om naar te kijken. Zoals je mag verwachten in een film over een scenarist zijn de dialogen erg leuk. En de cast heeft de kwaliteit er ook wat goeds mee te doen, ook al zijn alle bijrollen nogal vlak. Cranston springt er natuurlijk uit in de titelrol, maakt misschien eigenhandig wel het verschil tussen een film die zo leuk is en een wat brave biopic. Hij maakt in ieder geval van Trumbo een van de sympathiekste personages die ik in een film heb gezien, en ook een echte persoonlijkheid. Ik gun Cranston die Oscarnominatie ook echt.

Louis C.K, Mirren en Lane hebben goede bijrollen, en Elle Fanning is zoveel leuker dan haar zus. De film heeft nog best veel scènes die eruit springen om het spel van de acteurs. Het voelt ook wel alsof dat soort scènes precies zijn gemaakt om indruk te maken, maar als ze zo goed uitgevoerd zijn is dat alleen maar leuk. Op zich is het wel jammer dat de sentimenten wat betreft de communisten ietwat kinderachtig en zwart-wit worden neergezet zoals bijvoorbeeld ook in Bridge of Spies, maar het maakt het wel zo'n film waarin je ongegeneerd partij kunt kiezen en je wat mee kunt laten slepen door het verhaal. Uiteindelijk kun je wel zeggen dat de acteurs echt de film dragen. Een dikke 3.0*.

avatar van Mood Indigo

Mood Indigo

gewoonweg subliem hoe de republikeinen hier neergezet worden

avatar van SPT

SPT

Intrigerende en meeslepende film.

Eigenlijk doet de red scare me wat denken aan het huidige klimaat in Nederland, daar waar het gaat om het demoniseren van (de aanhangers van) partijen als LPF en PVV. Het past in een vrije en democratische samenleving niet dat mensen hun mening niet vrijelijk kunnen uiten, op straffe van sociale uitsluiting of aantasting van hun maatschappelijke positie. We moeten als samenleving meer leren respecteren dat meningen soms ver uiteen liggen.

avatar van Alathir

Alathir

Leuk om eens gezien te hebben. Toch een aantal dingen bijgeleerd, had nog nooit van Dalton Trumbo gehoord of van de Hollywood Ten.

Cranston is net als in Breaking Bad weer subliem. Er is vrij goed gelet op details in de film. Cranston laten verouderen, alleen zijn vrouw blijft er precies de hele tijd even jeugdig en knap uitzien. We spreken hier toch over 20 jaar tijd of iets dergelijks.

Haha. Die King broers waren wel erg tof.

Dit is overigens een stukje belangrijke filmgeschiedenis die iedere filmliefhebber zou moeten kennen.

avatar van gauke

gauke

In deze mix van biografie, drama en komedie veranderde voor de hoofdpersoon een droom in een nachtmerrie: vanwege zijn vermeende politieke betrokkenheid kwam hij in de gevangenis terecht en kreeg nadien een beroepsverbod opgelegd. Jammer was dat de film zelf te vlak en behoedzaam was: het verhaal over de heksenjacht op (vermeende) communistische sympathisanten in de jaren vijftig, (geheel en al gebaseerd op paranoia) die doordrong tot in Hollywood (een van de zwarte bladzijden van de filmindustrie) was weinig politiek. In ieder geval is het spel van Bryan Cranston terecht genomineerd voor een oscar.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Er wordt prima gespeeld, alles ziet er goed uit en dit waargebeurde verhaal is best een interessant geschiedenislesje maar toch deed het me niet zo veel, ik zat me soms zelfs een beetje te vervelen. Wel leuk om Walter White weer eens te zien, Cranston doet het prima en de rest van cast ook.

avatar van Flavio

Flavio

Onderhoudende film die laat zien dat Cranston een veelzijdig acteur is, want geen moment dacht ik aan Walter White. Ook leuk Louis CK eens in een film voorbij te zien komen (zijn personage Arlen Hird blijkt overigens niet te bestaan maar gebaseerd te zijn op 5 screenwriters behorend tot de Hollywood 10). Verder een degelijke biopic die een mooi tijdsbeeld laat zien.

Aangezien de Academy dol is op films over Hollywood is het verbazingwekkend dat Trumbo maar in één categorie is genomineerd, voor beste acteur. Zou me niet verbazen als Cranston DiCaprio's "zekere" Oscar voor zijn neus wegkaapt.

avatar van james_cameron

Mooie film met een geweldige rol van Bryan Cranston, als 'blacklisted' scriptschrijver in het Hollywood van na de tweede wereldoorlog. Het tijdsbeeld is levendig getroffen en er zijn heel veel interessante details, zowel visueel als qua plot. Ondanks het grimmige onderwerp wordt de film gelukkig nergens te zwaar op de hand, mede geholpen door een prima supporting cast, waaronder een hilarische John Goodman. Sommige personages zijn op het karikaturale af (zoals Hedda Hopper, gespeeld door Helen Mirren), maar hoofdzakelijk is dit een treffende en zeer onderhoudende film over een inktzwarte bladzijde in de amerikaanse geschiedenis.

avatar van MartMovie

MartMovie

Net gezien in de sneak. Om kort te gaan te veel film en te weinig verhaal. Een verhaal over een scenario schrijver waarbij naar mijn mening de scenario schrijvers van deze film misschien iets te veel binnen de lijntjes van de waarheid zijn gebleven. Nooit is de film verrassend of spectaculair. Ook wordt dit niet echt aangevuld met filmische beelden. De dialogen halen ook niet het niveau van b.v. Tarantino. Nee de enige rol die mij echt kon bekoren was die van John Goodman die de B-Film producent King speelt. Natuurlijk is de zwarte lijst met communisten in Hollywood een belangrijk tijdsmoment maar dit is niet de meest interessante verfilming.

avatar van Collins

Collins

Biopic over Dalton Trumbo, scenarioschrijver te Hollywood, wiens naam ten tijde van de jacht op aanhangers van het Communisme in de jaren '50 en '60 op de zwarte lijst prijkte.

Een zwarte periode in de Amerikaanse (politieke) geschiedenis. De nietsontziende en mensonterende jacht zorgde er voor dat veel mensen niet meer aan (betaald) werk konden komen en derhalve diep in de ellende raakten.

De periode wordt in geschiedkundige zin niet diepgaand behandeld. De film scheert er als het ware langs en stipt hier en daar wat aan. Het tijdperk fungeert meer als sfeervolle achtergrond voor het verhaal.

De focus ligt op het personage Trumbo. De film is een verzameling anekdotes uit zijn leven gedurende die periode. Op zich best interessant.

Tegelijkertijd niet heel diepgravend. We schampen langs het diepe leed en de stress die het gezin heeft getroffen. Het blijft allemaal fragmentarisch en daardoor oppervlakkig. Het leed en de emotie kruipen niet onder de huid. We ondergaan het min of meer schouderophalend.

Het is desondanks prettig kijkvoer. De toon is niet al te zwaar. De tijd vliegt voorbij. Tekstueel is het trouwens genieten. De man staat garant voor gevatte tekst. Heerlijk.

De scenes die een worstelend schrijvende Trumbo laten zien zijn prachtig en worden passend ondersteund door zwoegende bigband klanken.

De sfeer, de muziek en de cinematografie deden me denken aan Tucker: The Man and His Dream. Ook zo'n anekdotisch in elkaar gezet, maar eveneens aangenaam werkje. Wel ietsjes beter op alle fronten, trouwens.

Aangename rol van Cranston. Tevens een paar aardige sidekicks. Dean O'Gorman als Kirk Douglas is indrukwekkend. Niet vanwege zijn acteertalent maar om zijn gelijkenis.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Sommige biopics gaan als volgt: Toen gebeurde dit, en toen dit, toen dat en uiteindelijk ging die dood/leefde die nog lang en gelukkig. Je hebt ook biopics die een korte periode uit iemands leven belichten om het publiek te tonen wie deze persoon was. Trumbo is een film die een beetje van beiden is. De film focust op de intressantste periode uit Trumbo’s leven die ook zeker laat zien hoe de man in elkaar zat, maar is ook een opsomming van gebeurtenissen. Het grootste pluspunt is het acteerwerk, en dan met name dit van Bryan Cranston die een grote range laat zien met deze rol.

'Trumbo' Recensie - Filmtakers

avatar van Walter S.

Walter S.

Ik kende het verhaal van the Blacklist niet. Mooi lesje filmgeschiedenis in een prima film.

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

Waarom zou pathe deze film in heel Nederland draaien?

Het is toch niet echt een verhaal/film voor het grote publiek waar ze geld mee kunnen verdienen (want dat is het enige waar pathe naar kijkt niet of een film goed of slecht is maar of ze hun zakken kunnen vullen)

Waarschijnlijk zal het met Breaking Bad te maken hebben, dat trekt wel publiek!

avatar van Walter S.

Walter S.

Pathe draait veel meer niet zo commerciële films dan ik verwacht had. Soms moet je er snel bij zijn en zijn het twee vertoningen op maandag om 20.00, maar soms blijven dat soort films wel wat langer draaien. Brooklyn bijvoorbeeld, draait al een flinke tijd. Of An.

avatar van John Milton

John Milton

Films over film, ik hou ervan. Helemaal nu ik net in die zwarte periode van de blacklist en huac zit door de You must remember this podcast, over de geschiedenis van de eerste eeuw van Hollywood. Geen film die iedereen bijzonder zal interesseren wellicht, maar als historicus met een grote voorliefde voor filmgeschiedenis vond ik Trumbo zeer de moeite waard. Fijn om Cranston weer te zien in zo'n soort rol. Maar de grote verrassing was Louis C.K. voor mij. En eerlijk is eerlijk, Elle Fanning is een behoorlijk goede actrice aan het worden, die nog steeds groeit. Benieuwd wat ze in The Neon Demon gaat laten zien.

Grappig Biosguru, ik vertelde tijdens de film ook nog even aan mijn vriendin hoe het Elia Kazan vergaan is. Wat ik niet echt wist en in die podcast hoorde, is wat een misselijke pisvlek Ronald Reagan was terwijl hij aan het hoofd van de Screen Actors Guild stond, en de leden juist had moeten beschermen in plaats van aangeven. En dan die Hedda Hopper, Brrrr.

Zo'n witchhunt krijg ik echt de kriebels van, doodeng. Het is immers helemaal niet lang geleden.

avatar van Dr.Strangelove

Dr.Strangelove

Twee memorabele oscar uitreikingen die rechtstreeks te maken hebben met deze periode!

Charlie Chaplin's Honorary Award: 1972 Oscars - YouTube

Elia Kazan receiving an Honorary Oscar® - YouTube

avatar van Redlop

Redlop

Degelijke hommage, prima acteerwerk, maar vrij standaard en weinig memorabel.

avatar van Biosguru

Biosguru

Dr.Strangelove

Dat ze zelfs Chaplin te pakken hebben genomen, was me tot nu toe ontgaan. Voor anderen die dit ook ontgaan was: US banishes Chaplin

Het past wel in de modus operandi, Chaplin maakte 1 van de bekendste anti nazi films. Zo is het eigenlijk ook met bijna al die andere lui die op de blacklist staan. Bergen aan nuttig filmwerk verzet in WOII, zeg maar gerust de mentale basis gelegd voor het Amerika van na de oorlog. Zonder enige twijfel Patrioten. Maar na de oorlog een iets verkeerde opvatting van wat vrijheid precies inhield en als melaatsen gemeden.