The Houses October Built (2014)
Genre: Horror
Geregisseerd door: Bobby Roe
Met onder meer: Brandy Schaefer, Zack Andrews en Bobby Roe
Plot The Houses October Built
Achter de goedkope maskers en het nepbloed van ontelbare spookhuizen in het hele land bestaan er geruchten over werkelijk angstaanjagende alternatieven. Vijf vrienden gaan met een camper op zoek naar een authentiek, bloedstollend alternatief voor Halloween. Net wanneer hun zoektocht op een dood spoor lijkt te komen beginnen er vreemde dingen te gebeuren. Het lijkt er op dat de spoken hen gevonden hebben.
Brandy
Feaster Bunny
Girl Being Strangled
Trannyotomy
Tonypulp
Worden uiteindelijk toch behoorlijk verwend dit (horror)jaar. Het is oktober, dus dan staat er altijd wel iets speciaals op het menu. Samen met The Canal (2014) is Houses Octoboer Built dé verrassing. Geen her-uitvinding van het found-footage genre, maar thematisch een hoogtepunt in zijn soort. Het is genieten geblazen voor de Halloween/Haunted House buffs onder ons. Een anderhalf uur durende freakshow(!). Erg naturel (en likeable) gespeeld door de cast en audiovisueel opvallend indringend. Enige dipje zit aan het eind, daar ontbreekt het toch aan een beetje extra. De film geeft vrijwel al z'n kracht in het middenstuk... en die is fan-tas-tisch - al komt het wel neer op veel cheap thrills & scares (wees gewaarschuwd).
Shinobi
"How far would they go to scare somebody?"
Hier had ik toch meer van verwacht.
Dit is eigenlijk de zoveelste found footage documentaire waarin een vriendengroep een fenomeen gaat onderzoeken, hoewel het onderwerp van spookhuizen volgens mij vrij nieuw is of in ieder geval onderbelicht. Dus best vermakelijk om te zien hoe hun de stuipen op het lijf gejaagd wordt als ze verscheidene van deze enge attracties bezoeken, wat een aantal leuke schrikmomenten oplevert.
Jammer genoeg begint de film tegen het middelpunt enigszins te slepen, omdat het alsmaar van locatie naar locatie gaat zonder echt ergens naartoe te werken. Het resulteert zich in een onevenwichtige pacing, zeker omdat de abrupte stukjes interview tussendoor nietszeggend zijn. Het einde is dan ook teleurstellend te noemen, aangezien je als kijker zowat geen steek bent opgeschoten.
Al met al matig, het is dat de cast geen ergernis opwekt en er wat aardige ideeën in zitten.
2,5 Sterren.
Daan258
Gister met Halloween dit filmpje maar is opgezet en het was absoluut geen slechte film.
Spannend of eng werd het eigenlijk helemaal niet, maar sfeervol was het zeker wel.
Ik heb in ieder geval van begin tot het eind prima vermaakt met dit filmpje.
Savatage
Best een goed filmpje, maar je moet wel een fan zijn van horror en found footage films. Ik persoonlijk ben gek op horrorfilms en zeker als er spookhuizen in voorkomen, dus deze film viel mij goed mee.
acsaczy
1.5* voor de laatste 5 minuten.. de rest was een saaie lange opbouw waarbij ik tussendoor veel heb zitten gapen. Deed me denken aan halloween fright nights in walibi maar dat was zelfs spannender..
Melis22
Leuk filmpje voor tussendoor. Was echt creepy.. kreeg echt een naar gevoel dr van(heb tussen de film door even mn deur opslot gedaan.. serieus..) maar ook wel minpunten! Het einden vond ik een beetje een teleurstelling en sommige dingen waren slap en konden beter. Maar de film gaf me het gevoel wat een horror me moet geven. Vandaar 3 sterren. Dat is niet misselijk al zeg ik het zelf.
Elineloves
Beetje teleurgesteld. Elke keer als ik dacht: "JA, nu gaat het spannend worden!" zakte het weer weg. De film kent enkele creepy uitschieters maar weet dit nergens lang vol te houden. Het duurde voor mij te lang voordat de film op gang kwam en de spanning opgebouwd werd. Het laatste half uur is iets beter, maar nog steeds "net niet" wat je er van hoopt. Het meisje met het masker, dollface ofzo, wist me wel een aantal keren te laten schrikken en de scènes met haar zijn dan ook het sterkst.
De personages vallen wel ontzettend mee, het lijken zowaar "echte" mensen! Uitzonderlijk dat er geen enkele bij zat die me op mijn zenuwen werkte. Visueel ziet het er ook behoorlijk freaky uit en 9 van de 10 keer kreeg ik het "Oh nee hier zou ik écht niet willen zijn!" gevoel. Nu ben ik sowieso wel snel een bangepoepert voor dat soort dingen, laat me een clown, pop of iemand met een masker op zien en ik krijg de bibbers al, dus dat was makkelijk scoren
Redelijk vermaakt, maar had zoveel meer kunnen zijn.
Leuk.
Film die meelift op de hernieuwde interesse in haunts en haunted houses. Vorig jaar kwamen die dingen weer wat in de picture toen er op het web enkele filmpjes de ronde deden van die extreme haunts waar ook de hoofdpersonages naar op zoek zijn.
Ik moest vroeger al niks hebben van die clowns die ballonnetjes stonden te blazen, ik heb dan ook niet zo heel veel met die haunted house dingen. Dat maakt dat een film als deze qua spanning al snel goed weet te scoren. Zeker halverwege de film zitten er een paar geweldige scenes, die met het kindje/meisje voorop.
De 5 hoofdpersonages zijn aardig, niet de vervelende kamperende fratjeugd, al vond ik ze wel een beetje inwisselbaar. In ieder geval wel een redelijk gezellige bende voor een faux docu als deze. Visueel verder wel aardig, al leveren dit soort filmpjes zelden visuele hoogstandjes af.
De ontknoping had alleen net iets spannender gemogen. Zwaartepunt ligt inderdaad in het midden van de film, waar het uiteindelijk had moeten pieken is het nog steeds wel leuk, maar niet dat beetje overtreffende waar je eigenlijk op hoopt.
Maar fijn horrortje dit. Jammer dat we deze rond Halloween zelf gemist hebben.
N00dles
Leuk uitgangspunt, maar heeft een veel te lange opbouw met een hoop 'dode' momenten tussendoor. De found footage-vermelding vond ik wat makkelijk, want het genre is voornamelijk bekend geworden door The Blair Witch Project en daarna al talloze malen gekopieerd. Het haunted house-principe was echter veelbelovend, want het schijnt echt een ding te zijn met Halloween in de VS.
Het probleem met de film is echter dat er teveel tijd wordt gestopt in nutteloze gesprekken in de camper, terwijl ze on the road zijn op weg naar hun volgende thrill. De tussenstops bij de haunted houses zijn wel aardig (hoewel rommelig gefilmd en nogal van de hak op de tak), maar je denkt toch telkens dat de film ergens naar toe gaat werken; en -zo blijkt later- gaan ze naar Blue Skeleton. Wanneer het laatste kwartier dan eindelijk zover is, lijkt het aanvankelijk spannend te worden, maar de uiteindelijke ontknoping is een flinke anti-climax. Het is warrig, niet spannend en nogal lame. Ik had er meer van verwacht.
De sterkste stukjes waren de haunted houses in het midden van de film, de creepy shots van de clowns en het dollface-meisje. Voor de rest was het niet eng genoeg en miste het een goede afsluiter.
Ste*
- 2070 berichten
Niet supereng. Ik kon het merendeel gewoon kijken, en dat zegt wat. Daarmee dus ook niet zo supergoed of opzienbarend. Het is net allemaal wat te lafjes, en het wordt ook net wat vaak onderbroken.
Het uitgangspunt is wel creepy natuurlijk, en het ook het einde is best naar.
Geen hoogvlieger, maar ook geen slecht bordkartonnen wandelend cliché.
Halcyon
Een horror road-trip over enkele vrienden die door de States trekken op zoek naar de griezeligste spookhuizen. De scheidingslijn tussen fictie en realiteit is flinterdun en maakt samen met het hoge immersie-gehalte dat je je als kijker voortdurend afvraagt hoe je zelf in dergelijke situaties zou reageren. Doordat de regie je als het ware in de gebeurtenissen trekt, beleef je de hele trip vanop de eerste rij. Enkel de beste faux docu/found footage films slagen hierin. Desondanks weten de makers - op enkele onbehaaglijke confrontaties met rare snuiters na - moeilijk de angst die de personages beleven op de kijker te projecteren. Dat is ongeveer het enige minpunt. De ontknoping is dan weer behoorlijk ontnuchterend en de death metal muziek schept de juiste sfeer. Wat echter het meest aanspreekt is het originele onderwerp, een blik op Amerikaanse couleur locale rond interactieve spookhuizen die aan marginaliteit grenst en daardoor een scherp randje krijgt.
tattoobob
Aardige found footage die dit keer van een andere hoek komt....de Haunted Houses Atractie's..best leuk want ik had zoiets nog niet eerder gezien.
De cast doet het vrij aardig en de vrouwelijke hoofdrolspeelster is aangenaam om naar te kijken...mooie dame
Er zitten zeker een paar freaky momenten in met goede scares....origineel of niet,als ze maar werken.
Het einde van de film vind ik erg jammer ....de film zat in een goede enge flow maar buigde jammer genoeg af...meestal is het omgekeerd.
Best een aardige film.
Spartaan1986
Had veel beter kunnen zijn. Mede door het rommelige verhaal en het abrupte einde blijft het middelmaat. De clowns, meisje met poppenmasker en andere freaks zorgden voor een creepy onsamenhangend geheel. Low budget maar prima vertolkt en erg sfeervol.
knusse stoel
Mijn (onze) mening ook, erg rommelig en weer dat handycam filmen, daar worden wij zo'n beetje flauw van. Soms zijn daar goede films uit voort gekomen maar om het spannend te krijgen (dus niet een liggende camera met geluiden op de achtergrond) zal je toch terug, vinden wij, naar de camera"s moeten die door cameraman/vrouw bediend worden. Bijna alle griezel/horrorfilms worden handycam gedaan, jammer in veel gevallen.
Valak
joolstein Hahaha!
Nee, ik wilde een bericht plaatsen via de MM app op m'n telefoon maar dat ging even niet goed. Ik heb 'm verwijderd.
Maar bij deze: er komt een vervolg aan in september!
THE HOUSES OCTOBER BUILT 2 Reopens For Business This Halloween Season! – Blumhouse.com
Ik heb dit eerste deel nog niet gezien, maar volgens dit artikel was het een "hit film" en iemand van de productiemaatschappij beweert zelfs dat deze film een "strong following" heeft opgebouwd.
Dus ik zal sowieso deze eerst gaan kijken binnenkort!
Daan258
Nice, een deel 2 lees ik hier.
Erg leuk, dit deel was ook prima. Laat maar komen hoor.
john mcclane 2
Viel mij ook best tegen , het is wachten op het laatste kwartier voor dat de heftige dingen beginnen .
Had er veel meer van verwacht , wil een leuk concept ,die niet goed is uitgewerkt .
Vond het nergens spannend , of intens .
Ik heb deel 2 klaar liggen maar of je daar nu op zit te wachten
Tja,,,wil toch wel weten hoe het afloopt , dus vooruit
Gang_Star
Interessant onderwerp, minder sterke film. Het hele haunted house gebeuren vind ik zonder meer interessant en de poster ziet er behoorlijk tof uit, maar als geheel stelt The Houses October Built toch aardig teleur. Zo vond ik de manier van filmen helaas tegenvallend. Allereerst wordt het teveel gedaan de laatste jaren, en ben ik er zelf nooit echt een liefhebber van geweest. En denk ook dat de film een stuk boeiender had kunnen zijn als het op een normale manier gefilmd zou zijn in plaats van met een handycam. De kijk op de haunted houses zijn het meest interessant aan deze film, want spannend is het niet en veel horror was er helaas niet aan. Uiteraard, het is horror, maar niet op de manier wat ik hoopte. Het einde is niet bepaald sterk maar zette de deur wel op een kier voor een vervolg. Die kwam er drie jaar later ook, maar die was weer een stuk minder uiteindelijk.
joolstein
Films uit het found-footage horror subgenre kennen maar weinig echt goede uitschieters. Deze 'The Houses October Built' is geen uitzondering daarop maar weet nog enigszins te vermaken door zich presenteren als een Mockumentary en een paar creepy momenten. Het handelt over een groep van vijf horror-fans op die zoek zijn naar de meest extreme 'haunted house'-attracties in de Verenigde Staten. Tussen de beelden van de meegebrachte camera's zien we dan ook wat archief-beelden over deze spookhuizen. Uit die archief-beelden blijkt onder andere dat zo'n 30 miljoen Amerikanen elk jaar ongeveer 2500 spookhuis-attracties bezoeken. Ook wordt de suggestie gewekt dat sommige iets meer krijgen dan waar ze om vragen. De beelden uit real-life 'haunted house'-attracties zijn verreweg de meest interessantste van de film. Echter zijn deze te spaarzaam en is het verder vooral veel dom inhoudsloos geouwehoer (te typische Amerikaans) Er wordt wel gepoogd om het iets spannender te maken door creepy figuren en wat angstige momenten in te bouwen en ook de climax bij de “Blue skeleton” was nog redelijk spannend maar dat was niet genoeg om deze film heel geslaagd te vinden.
Lord Flashheart
Matig.
Op zich heb ik niks tegen het hele found footage gebeuren, maar het blijft vaak een excuus voor derderangs filmmakers om hun matige product aan de man te brengen. The Houses October Built valt helaas in deze categorie.
Een groepje Amerikanen gaat op zoek naar spookhuizen in "The Deep South" om hier een documentaire over te maken. In allerlei hillbilly stadjes komen ze steeds extremere vormen van Halloween vieringen tegen. Dan komen ze in contact met "The Blue Skeleton" crew, die de ultieme Halloween ervaring belooft. Al snel beginnen de grenzen tussen toneel en werkelijkheid te vervagen...
Net als indertijd met snuff films (jaren '70) of de angst voor satanische sektes (jaren '80), proberen de filmmakers hier in te haken op een soort urban myth: Dat er inderdaad extreme spookhuizen zouden bestaan waar mensen een kopje kleiner worden gemaakt. Probleem is alleen: niemand gelooft dit anno 2018. Door globalisering en moderne media werken dit soort trucjes gewoon niet meer.
Gevolg is dat ik vooral zat te kijken naar een stel slecht gekostumeerde clowns die net deden alsof. Niet eng, spannend of boeiend, maar vaak vooral dom. Net als een gemiddeld spookhuis op de kermis hooguit leuk is voor kleine kinderen. Pas tegen het einde - met "The Blue Skeleton" crew - wordt het iets serieuzer, maar veel te zien krijgen we ook niet.
De acteurs waren overigens best redelijk en wisten niet te irriteren door overdreven gevloek of geschreeuw, iets wat je in dit genre helaas vaak tegenkomt. Maar dat aspect alleen in combinatie met het niet onaardige thema zijn niet genoeg voor een voldoende. 2**
Mac Hammer Fan
Found footage heeft me nog nooit kunnen bekoren en ik heb te laat gezien dat het een prent van dit genre was. Heb er me dan toch maar aan gewaagd en het weer eens beklaagd. Veel oeverloos geklets, eens te meer low budget en goedkope schrikeffecten. Vertolkingen en regie zijn alles behalve denderend. Eng wordt het nooit want de angstsfeer ontbreekt. Anderhalf uur verveling. Ik moest hier vechten tegen de vaak want dit is bagger van de onderste plank. In het vervolg (deel 2) ben ik dan ook geenszins geïnteresseerd.
Shadowed
Mwa.
Geen hoogvlieger in het genre en een lichte teleurstelling. De opzet is best leuk, maar de uitwerking laat regelmatig wat wensen over. Ik had mijn verwachtingen best hoog staan, maar achteraf ben ik wel opgelucht dat ik er geen geld aan heb uitgegeven.
Acteerwerk is best goed. Iedereen speelt keurig naturel ondanks dat elk personage in een wat stereotiepe hoek wordt gedrukt. Elk type zien we eigenlijk in een hoop soortgelijke films ook terug, waardoor het wat uniekheid in het schrijfwerk mist. Gelukkig is het acteerwerk zelf een goede compensatie.
Het duurt lang voordat de film een echte horrorfilm wordt. Het is vooral een tour van 70 minuten door allerlei spookhuizen die dus op een found-footage achtige manier in beeld worden gebracht. De laatste 20 minuten kennen weer "echte" horror maar aangezien dat zo laat in de film tevoorschijn komt zou je denken dat ze het net zo goed bij de spookhuizen hadden kunnen houden.
De spookhuizen zijn best interessant en daar houdt de film voornamelijk zijn kracht uit. Veel pogingen tot echte horror vallen wat plat en komen vooral met een aantal suffe ideeën. Een voorbeeld is het figuurtje dat op de poster staat afgebeeld. Wat een dwaze verschijning was dat.
De film duurt niet al te lang en het tempo ligt aardig hoog. De leukste stukken zitten hem toch in de spookhuizen zelf, want de echte horror is gewoon niet zo interessant. De film weet er nergens mee op te vallen. Ik mis ook een beetje een Halloween-sfeertje. Dat zou geen probleem moeten zijn in dit soort omgevingen, en toch merkte ik er vrij weinig van. Een gemiste kans.
mrklm
Vijf vrienden besluiten voorafgaand aan Halloween een tour te maken langs een aantal levende spookhuizen, ook al horen zij geruchten dat een deel van het personeel bestaat uit mensen die veroordeeld zijn voor een geweldsdelict. Amateuristisch gefilmd dagboek belooft van alles maar maakt daar helemaal niets van waar. Natuurlijk lopen er mensen rond met enge make-up en maskers, maar het gebrek aan stilering en spanningsopbouw doet je afvragen waarom dit onding zich überhaupt horrorfilm mag noemen. Als alleen de aanwezigheid van een meisje met een raar masker en een besmeurde teddybeer al voldoende is om je nachtmerries te bezorgen, dan ben je hier aan het goede adres. Horrorafficionado’s dienen dit echter te mijden als de pest.
JollyMira
Leuk om een keer gezien te hebben.Niet mijn favoriete film.Maar wel oké.
Neder0001
Wat een gedrocht van een film. Helaas niet van tevoren gezien dat het hier om een "found footage" film gaat want dan was ik er nooit aan begonnen. Die films zijn in hoofdlijnen allemaal hetzelfde. Veel geneuzel om zo'n 80 procent van de film op te vullen en als er dan eindelijk eens wat gebeurt kijk je de helft van de tijd naar de grond en de andere helft is het pikdonker en zie je niks. Veel overdreven geschreeuw ontbreekt uiteraard ook niet en het eind laat zich al ver van tevoren raden. Ik zie niet in waarvoor ik deze film ook maar enige ster moet geven dus bij deze een halve.
ibendb
Spookhuizen zijn in het echt altijd een leuke manier om Halloween mee door te brengen. Lekker gemakkelijke scares en een opbouwende spanning terwijl je jou een weg baant doorheen de donkere gangen.
Films met zo'n griezelattracties als onderwerp hebben veel moeite om dit gevoel over te brengen naar het witte doek. De claustrofobische ervaring vol goedkope schrikmomenten kan men om de een of andere reden moeilijk vertalen op film. Films als Haunt, Hell House LLC en nu ook deze kunnen mij moeilijk of niet overtuigen. Vreemd.
Net als bij veel Found Footage filmpje zitten we hier ook weer opgescheept met een bende vervelende karakters. De scènes in de spookhuizen zijn luid, vervelend en veel te shaky. Het komt over als een vals, geforceerd gevoel van 'engheid' en van échte jumpscares kan je niet spreken. Het duurt ook wel heel lang tot er werkelijk wat gebeurt. De laatste 15 minuten waren veruit de interessantste maar tegen die tijd was ik mentaal al afgehaakt.

The Houses October Built 2
2017

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

¿Quién Puede Matar a un Niño?
Horror / Mystery, 1976

The Den
Horror / Thriller, 2013

Baskin
Fantasy / Horror, 2015
cameramaskerclownhalloweenspookhuisstalkerrondritvloekgemaskerde moordenaarmockumentarygevonden beeldenoctoberhaunted attractions