menu

By the Sea (2015)

mijn stem
2,35 (85)
85 stemmen

Verenigde Staten / Frankrijk
Drama / Romantiek
122 minuten

geregisseerd door Angelina Jolie
met Brad Pitt, Angelina Jolie en Mélanie Laurent

Het midden van de jaren zeventig. Een koppel, bestaande uit een voormalig danseres en een schrijver, besluit te gaan reizen door Frankrijk. Gedurende hun reis lijken ze steeds verder uit elkaar te groeien, totdat ze terecht komen bij een rustige badplaats. Daar blijven ze hangen en raken betrokken bij de lokale bevolking.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=MztVbGr585U

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Bij Angelina Jolie:

Brad Pitt en Angelina Jolie na 10 jaar weer samen in film - AD.nl

Volgens Universal Pictures vertolken ze de hoofdrollen in het familiedrama By the Sea. Jolie schreeft het script en tekent ook voor de regie, meldt vakblad The Hollywood Reporter.
Over de inhoud van de film is nog niets bekend.

avatar van dvdfreak123
Benieuwd wat dit zal geven


avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Vanaf 26 november in de bioscoop (Universal)

avatar van Boneka
Verwacht een laag punt als ik het zo lees.

avatar van gauke
2,5
Deze te lang durende productie leek nog het meest op een echtpaar (zij depressief) in therapie. Het relatiedrama, over een echtpaar dat elkaar niets meer te zeggen had en een jong stel beloerde in hun intiemste momenten, was visueel bijzonder sterk (o.a. de idyllische kuststreek), maar bleef inhoudelijk behoorlijk achter, zodat het verhaal geen moment interessant werd. Angelina Jolie speelde bovendien niet al te best (overacting).

avatar van mcdaktari
Het zou me overigens niks verbazen als ze d'r eigen huwelijk bedoeld

lezertje
Geloof me: Leger dan leeg.
Schrijfster/regisseur Angelina Jolie heft duidelijk een psychologisch relatiedrama voor ogen gehad, maar daar komt wel iets meer bij kijken dan je twee protagonisten alleen maar langs elkaar heen laten praten of ontwijkende antwoorden geven. Ongetwijfeld heeft zij inspiratie gezocht bij schrijver F. Scott Fitzgerald, die samen met zijn vrouw in het begin van de jaren twintig van de 20ste eeuw voor een poosje naar de Franse kust vertrokken. Fitzgerald stond bekend om zijn drankmisbruik (net als Roland) En net als het personage van Jolie, leed ook Fitgeralds vrouw Zelda aan psychische problemen.Het enige tijdverdrijf van Roland bestaat uit hangen in het plaatselijke café, en dat van Vanessa bestaat uit het bespioneren van haar buren (Die samen er g gelukkig blijken te zijn en wat op het balkon in de zon liggen. En terwijl Jolie wel heel erg haar best doet om Jeanne Moreau te lijken hebben Vanessa en Roland niet alleen aan elkaar niets meer te vertellen, ook aan de kijker hebben zij totaal niets mede te delen en geloof mij dan duurt twee uur wel heel erg lang.

avatar van schumacher
0,5
Wat een draak.

avatar van blurp194
2,5
De onvermijdelijke vraag kwam tijdens de film al bij me op - hoeveel hiervan is precies autobiografisch?

Tijd genoeg voor dat soort overpeinzingen, overigens, dit is geen film waar je nou echt met al je zintuigen bijgesleept wordt. Visueel zit het allemaal wel prima in elkaar overigens, de locatie is prachtig en de enige klacht die ik kan bedenken is dan dat Melanie Laurent wat weinig te bewonderen is, t'is toch wel een erg knappe meid. De cast is ongeveer even perfect als de beelden - met de opvallende uitzondering van Pitt en Jolie dan, die ik maar bar weinig indruk vind maken met dit langdurige verhaal over de ledigheid van het bestaan. Wat overtild van Jolie, lijkt me, want heel fraai komt het er niet uit. Maar, de locatie blijft perfect.

avatar van IH88
1,5
“If you really love someone, you want more for them than you want for yourself. Do you understand?”

Oef, dit was niet al te best. Het idee van Angelina Jolie om een film te maken over een echtpaar die een liefdeloos en lusteloos huwelijk hebben en door naar een ander koppel te kijken weer wat vuur en passie in hun leven en huwelijk krijgen, is op zich aardig maar de uitvoering laat veel te wensen over. Het gaat allemaal zo tergend langzaam en de dialogen, het script en de acteerprestaties kunnen dat bij lange na niet compenseren.

Het spieken door een gat in de wand naar een ander stel wordt zo halfslachtig en vluchtig in beeld gebracht dat het voor de kijker een raadsel blijft waarom uitgerekend dit stel het vuur weer aanwakkert bij Roland en Vanessa. Laat het allemaal (de intieme momenten, de ruzies) expliciet zien en maak er zo een soort van erotische thriller/drama van of en laat het helemaal weg en maak je punt door middel van knetterende dialogen. Het andere stel is ook niet bijster interessant en Mélanie Laurent heeft jammer genoeg een te kleine rol. Een klein lichtpuntje vond ik nog het acteren van Brad Pitt die erg goed een worstelende schrijver neerzet die geen inspiratie meer heeft voor een volgend boek. Wat Angelina Jolie met haar uiterlijk (vooral het haar) heeft gedaan in deze film weet ik niet maar het ziet er niet uit. By The Sea is een saaie bedoening en een frustrerende, ellenlange zit.

avatar van Sukantara
3,0
Net als er ooit Madonna's Swept Away negatief werd beoordeeld, waar ik intens van genoot is ook deze film weer zoiets. Ik geniet gewoon van de mooie beelden, de rustige dialogen en het hele sfeertje. Misschien niet een ijzersterke film. Maar heeft mij toch weten te boeien.

avatar van Collins
2,0
Saai relatiedrama dat ook nog eens verschrikkelijk lang duurt. Wel met mooie shots.
De plot is eigenlijk niet eens zo onaardig. De film gaat over een koppel dat niet meer gelukkig is, maar wel wanhopig op zoek. De schrijvende man heeft een writers block en is aan de drank. De vrouw is depressief en lusteloos. Er ligt overduidelijk een trauma aan het gedrag ten grondslag.
Die gegevens zijn veelbelovend. Genoeg input voor een psychologisch drama waarin wanhopig geworsteld, beschuldigd en heftig geanalyseerd wordt. Beloftevol vuurwerk.
De film blijft echter hangen in lusteloosheid. Er gebeurt eigenlijk niet veel. Het verhaal wordt maar niet boeiend. Het verhaal komt gewoon niet tot leven. En ja, dan bloedt de film al snel dood.
De personages van Pitt en Jolie zijn hol en evolueren niet. Ze zijn even lusteloos en banaal als de non-gebeurtenissen in de film.
De andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor het gelukkige en pasgetrouwde stel in de belendende hotelkamer. Deze personages bivakkeren blijvend in oppervlakkige zorgeloosheid en maken karaktertechnisch eveneens geen indruk.
De mediterraanse kust is prachtig. De bijrol van Arestrup als kroegbaas is prima. Het overige acteerwerk is niet indrukwekkend. Te weinig diepte. Te weinig uitstraling.
Dooie boel.

avatar van Norma
1,0
Deze film stond al een tijdje op mijn lijst en hoewel hij behoorlijk neergesabeld werd hoopte ik dat het desondanks een soort "ik zie, ik zie wat jij niet ziet-ervaring" voor me zou worden, dus dat ik in weerwil van de negatieve kritieken enorm zou gaan genieten van onderhuidse machtsspelletjes, psychologische oorlogsvoering of het langzaam openbreken van een diep geworteld probleem. Jaja…

Ik vond het gaandeweg steeds minder boeiend, om niet te zeggen intens saai.
Twee onsympathieke personages die hun onsympathiek-zijn niet op een knetterende, meeslepende wijze etaleerden, maar op een enorm futloze manier. Ik ben doorgaans niet iemand die al snel de moed laat varen, maar ik betrapte mezelf er na een half uur al op dat ik me af ging zitten vragen of Jolies haar een pruik was en welk merk zonnebril ze op haar neus droeg…

De nog enigszins bejubelde omgeving vond ik op den duur ook wat eentonig en laten we wel wezen, iedereen die wel eens buiten de gebaande paden op vakantie is geweest heeft wel mooiere baaien gezien. Ook het gluren bij de buren was weinig sensationeel en hoewel de relatie er iets van op leek te kikkeren voegde het aan het verhaal eigenlijk minder toe dan je zou verwachten.

Een tijd lang heb ik nog zitten hopen dat de aanloop gewoon wat stroef was, maar uiteindelijk wilde ik nog maar één ding en dat is weten wat nu in vredesnaam de oorzaak was voor het dieptepunt waar die relatie zich in bevond. Die werd er op de valreep in circa vijf minuten doorheen gejaagd en bleek er eentje te zijn waarvan ik halverwege al dacht “och het zal toch niet zoiets zijn"
Jawel, en wat een wonderlijke manier om er (niet) mee om te gaan…
“Have a nice day!"
"I won’t!"
"I know!”
Het idiote van die dialoog, als je eenmaal weet wat er aan ten grondslag ligt, is vermoedelijk het enige dat me uiteindelijk bij zal blijven van deze film.

avatar van Brabants
3,0
Zwaar onzinnige film die op de een of andere manier toch gruwelijk weet te boeien. Het is vooral de sfeer, de beelden en acteerwerk wat de film sterk maakt. Het verhaal is zo vaag als het maar zijn kan, maar de dialogen zeer overtuigend. De twee hadden er blijkbaar veel zin in.

avatar van mishad
2,5
2u lang staren naar een depressieve Angelina Jolie die de hele dag ligt: in bed, in bad, op het terras, op de grond. En Brad Pitt? Die zet het de hele dag op een zuipen… Iets met poging tot art-house film of weet het echtpaar echt niet meer hoe hun tijd nuttig te besteden? Mooi gefilmde rommel.

avatar van keimpeS
2,5
Ik vond 'm minder slecht als hier wordt beschreven, echter het is toch wel een lange zit. Ik had het idee dat ze een Franse noire film probeerden te maken/neer te zetten. Dat is dus niet echt gelukt, ook was ik niet echt onder de indruk van het acteerwerk van Brad Pitt & Angelina Jolie (die er trouwens niet meer uit ziet). Ik herinner haar me graag als Lara Croft van Tombraider. Wel was de film een leuke vakantiefilm qua beelden en omgeving!

avatar van mnrk
2,5
I just want to get drunk for breakfast.

Deze film van Angelina Jolie is niet helemaal wat ik hoopte dat het zou worden...

Het verhaal is wel interessant maar de uitwerking helaas niet waardoor je net datgene mist wat de film beter kan maken...

Brad Pitt en Angelina Jolie acteren wel naar behoren in deze film...

Wel is de locatie super en de aankleding ook waardoor je wel een beetje de sfeer krijgt die past bij deze film...

avatar van Zwolle84
4,0
'Are we okay?' 'We are the same as we've been for a long time. No different.'

Ergens is het heel mooi: de relatie van Brad Pitt en Angelina Jolie begon met hun eerste gezamenlijke film en eindigde min of meer met hun tweede. Niet geheel toevallig (neem ik aan) spelen ze in By The Sea een echtpaar met huwelijksproblemen. Niet op een schreeuwerige, tot in de puntjes georganiseerde manier als Beyoncé en Jay-Z doen, maar zo prachtig subtiel en puur als je tegenwoordig nog maar zelden in de filmwereld ziet.

Geen wonder dat de meeste stemmers zo in de war zijn; By The Sea is helemaal niet geschikt voor deze snel-sneller-snelst-generatie. Als een aangename zomerse ochtendbries, zo voelt het rustige tempo van deze film aan. Dat het grotendeels in het zonnige Malta is opgenomen draagt zeker bij aan dat gevoel, maar vertelt niet het hele verhaal.

Zo heeft By The Sea een van de mooiste soundtracks die ik de laatste tijd heb gehoord. Continu word je meegevoerd door aangename, rustgevende melodieën die nergens té aanwezig zijn, maar de vele prachtige scènes wel versterken. De mooiste combinatie van emotie, beeld en muziek is de scène in het bad, waar ze na een hele omweg elkaar eindelijk weer de liefde verklaren terwijl een schitterende warme cello het geheel nog intiemer maakt.

Het verhaal daaromheen mag ook zeker niet onvermeld blijven. Zo subtiel als de uitwerking is, zo subtiel is ook het plot opgebouwd. Men mag vinden dat er in deze film 'weinig gebeurt', maar By The Sea is vooral zoals het leven zelf is. Huwelijksproblemen en daaraan gekoppelde depressies uiten zich lang niet altijd in harde woorden, slaande deuren en hoge pieken en diepe dalen; de stiltes en de rechtlijnige sleur van al die dagen die precies hetzelfde zijn, dat kan in al zijn eenvoud veel intenser, veel harder zijn.

Vooral Jolie weet dat gevoel voor én achter de schermen heel goed over te brengen. Scènes duren vaak maar enkele seconden en laten bijvoorbeeld zien hoe het stel wéér zonder een woord te zeggen in bed gaat liggen en het licht uitdoet. Veel vraagtekens blijven daarbij tot het einde onbeantwoord. Saai? Nee, op een trieste manier juist heel mooi en spannend. C'est la vie.

Mooi is ook de dubbele bodem rond het thema voyeurisme, dat By The Sea een licht erotisch tintje geeft. Zo opgelaten als Vanessa en Roland zich voelen wanneer ze het jonge stelletje in de kamer naast hen beginnen te bespioneren, zo heb je als kijker het gevoel dat je door een gat in de muur Vanessa en Roland ligt te bekijken. Ook dat is voor een groot deel aan Jolies talent te denken. Over elk shot is nagedacht, elke emotie op het gezicht van de hoofdpersonen lijkt echt te zijn - en is waarschijnlijk ook niet geacteerd.

Als Jolie dit niveau weet vast te houden, groeit ze binnen de kortste keren uit tot een even indrukwekkende regisseur als acteur. Of het grote publiek dat erkent is totaal onbelangrijk. De fijnproevers weten beter.

Pareltje.

avatar van Sergio Leone
2,0
Tergend saai.

Vrij lange zit voor hetgeen het te bieden heeft. De leegte van een bestaan, in welke vorm dan ook, vind ik nog wel best leuk om te zien, maar niet zoals hier gebracht. Hier wil het toch ietsje meer zijn, maar ik vind het saai.

Brad Pitt en Angelina Jolie lijken ook maar wat te doen. Pitt vind ik sinds hij met Jolie begon aan te pappen steeds beter acteren, des te cynischer het is dat dit toch weer een stuk minder is.

Audiovisueel best aardig wel, al is de locatie daar ook niet vreemd aan. Het voyeurisme past ook in dit soort broeierige omgevingen.

2

avatar van n00r
1,5
Langdradige film die niet ergens leuk word. Jammer vond Angelina en Brad altijd wel leuk samen.

avatar van K. V.
2,0
Brad Pitt en Angelina Jolie in één film, dat moet vuurwerk geven. Jammer genoeg niet. Het verhaal komt nooit echt van de grond en kabbelt een beetje verder zonder echt helemaal te boeien. Er gebeurt ook niet zo veel in en dit dan nog in een film die meer dan 2 uren duurde
De film zag er wel goed uit en de aankleding was mooi, maar dit kan de film toch niet redden.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:46 uur

geplaatst: vandaag om 09:46 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.