Genre: Komedie / Fantasy
Alternatieve titels: The Brand New Testament / God Bestaat en Hij Woont in Brussel
België / Frankrijk / Luxemburg
Geregisseerd door: Jaco Van Dormael
Met onder meer: Pili Groyne, Benoît Poelvoorde en Catherine Deneuve
Gesproken taal: Frans
Releasedatum: 5 november 2015
Plot Le Tout Nouveau Testament
"God Exists. He Lives in Brussels with his teenage daughter."
God bestaat echt en hij woont in Brussel. Op aarde is God echter een lafaard, met een bedenkelijke moraal en een hatelijke houding tegenover zijn familie. Zijn dochter Ea verveelt zich te pletter en kan er niet tegen opgesloten te zitten in een kleine flat in het alledaagse Brussel. Tot ze op een dag in opstand komt tegen haar vader. Ze hackt zijn computer en lekt de sterfdata van iedereen op aarde. Nu zal iedereen moeten nadenken over hoe ze hun laatste dagen, maanden of jaren zullen doorbrengen.
Ea
Jean-Claude
Aurélie
Willy
Victor
De nieuwe Jaco Van Dormael. Nu iets sneller maar toch alweer 6 jaar na zijn vorige film.
Origineel plot
Metalfist
En met Catherine Deneuve! Komt hoog op het verlanglijstje te staan
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Yes. Beste nieuws sinds... de vorige film van Jaco werd aangekondigd.
Wel Franstalig helaas.
anne J
Nieuwe van Jaco van Dormael. Jaren op gewacht.
In 2009 liep ik de Cinecitta in Tilburg in en ging zonder enige verwachtingen naar Mr. Nobody. Ik had toen nog niet gehoord van Jaco en zijn films, en koos gewoon random een film die werd getoond in het filmhuis. Mindblowing. Sindsdien behoort hij tot mijn rijtje van favoriete regisseurs en heb ik de features meerdere keren gezien. Dus dit is echt geweldig nieuws!! Wordt een van de meest verwachte films voor mij persoonlijk in de komende tijd.
J. Clouseau
De Engelsen zijn lovend over een Belgische film? Gods wegen zijn ondoorgrondelijk
Boenga
Yes. Beste nieuws sinds... de vorige film van Jaco werd aangekondigd.
Wel Franstalig helaas.
?? Waarom 'helaas'...??
Mr.VS
Visueel ziet het er weer prachtig uit in de trailer! Heel erg benieuwd naar.
Bruno_6
Niet de absolute topfilm die de meeste recenties ervan maken, maar wel heel erg de moeite.
Leuk uitgangspunt, goede grappen, sterke acteerprestaties en mooie plaatjes van Brussel.
De scène met de dansende hand was voor mij het hooftepunt van de film.
J. Clouseau
God schiep de mens, en die schiep op zijn beurt lustig verder. Dat de schepping van God zo zijn gebreken vertoonde, kan daar voor iets tussen zitten, want waarom laat God onschuldige mensen sterven, terwijl Spiderman hen wél kan redden?
Die vraag stelde één van die menselijke scheppers zich, een prettig gestoord genie dat al drie keer zijn versie van de wereld had gecreëerd in drie fenomenale films. Dus maakte hij Le Tout Nouveau Testament, waarin we ontdekken dat God een klootzak is die verdacht veel lijkt op de huurmoordenaar uit C'est arrivé près de chez vous en vanuit zijn Brusselse appartement de mensheid treitert. Door een boterham altijd met de confituur naar beneden op de grond te laten vallen. En door treinen te laten ontsporen en ziektes te verzinnen. Gelukkig is er nog zijn dochter, die wijzer en menselijker is en de mensheid uit haar lijden zal verlossen door iedereen mee te delen hoeveel tijd ze nog kunnen besteden op aarde. En en passant een nieuw testament zal afleveren, een Nog Nieuwer Testament dan dat waarin haar betreurde broer J.C. de hoofdrol speelde.
Dat Nog Nieuwer Testament is echter te veel een ideeënfilm, en geen subliem verhaal met een kloppend hart dat je van de eerste tot de laatste seconde bij je nekvel grijpt, zoals de vorige scheppingen Toto le Héros, Le Huitième Jour en Mr. Nobody dat waren. We zien de mensheid doen wat ze nog wil doen in de tijd die hen nog rest (zonder parachute uit een vliegtuig springen of de Titanic nabouwen in lucifers, 't is maar wat je verkiest). We zien Gods dochter door Brussel dolen, op zoek naar zes nieuwe apostelen, elk met een eigen(aardig) verhaal. En we zien hoe God op zoek gaat naar zijn dochter in de Stad der Steden en daar aan den lijve ondervindt wat hij die arme mensheid al die jaren heeft aangedaan. En het einde van dit alles is - wat had je verwacht? - een deus ex machina.
De geniale vondsten en hilarische momenten zijn niet te tellen, Benoît Poelvoorde laat nog eens zien dat hij onder de komische acteurs echt God is, maar het is Pili Groyne die voor haar leeftijd een uitzonderlijk rijpe acteerprestatie voor de eeuwigheid aflevert. Toch ontbreekt er iets dat Jaco's drie vorige films een plaatsje in mijn Top 10 Aller Tijden opleverde. Hij blijft een onvoorstelbaar meesterbrein dat álle andere filmmakers (ja-echt-álle-andere) verbant naar het amateurvoetbal, maar in die onuitputtelijke stroom van magistrale ideeën durft hij zichzelf al eens te verliezen.
Verkondig dus het woord, mensen, dat ie-de-reen Le Tout Nouveau Testament moet gaan kijken, want het is een monumentaal werk dat je op een andere manier naar alle dingen laat kijken. Maar net als de schepping van die andere God vertoont ook deze haar gebreken.
LPereboom
Super goed is deze film, visueel heel leuk en creatief gedaan! Origineel en grappig, de verhalen in de film zijn plezant en heel aantrekkelijk. De personages zijn intressant en je verveelt je geen minuut met het ontmoeten van de '6 apostelen' ? voor mij een DIKKE 8,5/10
dimi303
Bijzonder origineel uitgangspunt die zeker bij velen al eens in de gedachten heeft rondgespookt. Maar wat een mooi visueel plaatje is deze film weer geworden hoewel ik niet zo overdondert de bioscoop zaal ben uitgekomen als bij Mr. Nobody. Komt zeker in de collectie terecht om deze nog eens te bewonderen. Nog op de te zien lijst is Le Huitième Jour.
kevin_vp
Hele mooie bijzondere film weer van Jaco.
Benoit poelvoorde zet een hilarische prestatie neer. 1 van zijn beste rollen ooit.
Ook het meisje Pili Groyne, die ik voor het eerst zag in de film Alléluia, speelt in deze zeer overtuigend. chapeau en van haar gaan we de komende jaren nog veel van horen.
qua beeldenstroom is deze film iets minder gelikt en spectaculair dan jaco's vorige (financieel geflopte) Mr.Nobody. Dat neemt niet weg dat deze film zeker een aanrader is voor al wie zichzelf filmliefhebber durft te noemen.
Een film om bij weg te dromen
anne J
Hoe hebben jullie deze allemaal al gezien? In de bios in Belgie???
Nederland staat er niet eens tussen op ImdB als release (terwijl hierboven staat vanaf 5 nov), en ik ben eigenlijk zeer bang dat hij hier niet in de bioscopen komt. Want Jaco móét je gewoon in de bioscoop zien, dat heb ik al eerder gedaan en dat was geweldig.
dimi303
Ja in België draait hij nu in de zalen, nu al een goede week dacht ik.
Mochizuki Rokuro
Komt gewoon 5 november uit hoor, bij Independent Films.
McSavah
Trailer kwam een paar dagen geleden inderdaad ook al langs in de bioscoop.
sperwer 27
God is weer onder ons. In Brussel dan nog. Maar hij is wel een klootzak. Hij en J.C. (Jezus) zijn het nergens over eens. Zijn vrouw is als een sloor. Zijn dochter EA ranselt hij af met zijn riem.
Als we het daarmee moeten doen ... Gelukkig is er EA. Zij komt in opstand en zal alles anders maken.
Samen met evangelieschrijver Victor lukt een en ander. Maar de vrouw van God zet wel de kers op de taart.
Verder wil ik niets verklappen om je plezier niet te bederven. Om bijv. te weten te komen wat er met God gebeurt, moet je gaan bekijken. Dit is zeer beslist - en ik zeg het met volle overtuiging - een aanrader.
Na de film (in een volle zaal) te hebben uitgekeken, voelde ik me a.h.w. 'herboren'!!
PeterTriac
Gezien het enorme aantal reacties... Tijdje geleden in Antwerpen bekeken samen met iemand die meer aan "knal & schietfilms" gewend is en bij de eerste letter van de aftiteling al buiten staat...
Die vond dit zijn "slechtste film in 15 jaar". Zover wil ik niet gaan. Wat mij betreft een aardig "wegkijk-filmpje" met hier en daar wat saaie momenten...
wibro
Heerlijke film en dat ligt behalve de zeer geslaagde humor toch ook vooral aan het voortreffelijke spel van Pili Groyne in de prachtige rol van EA. Ook op visueel vlak is deze film dik in orde. Zie bij voorbeeld de scène van die apostel met die vogels en dit in een prachtig landschap. Sommige scènes waren echter wel té voorspelbaar. Die op het water lopen scène bij voorbeeld. Dat God kopje onder zou gaan, dat kon je natuurlijk wel aanvoelen. Beetje flauwe humor dus, maar bij sommige scènes lag ik echt in een deuk, zoals die scène met die automobilist die nog maar nul minuten te leven had.
Een aardig wegkijkfilmpje dus deze laatste film van Dormael die bovendien niets te lang duurde. De tijd vloog gewoon voorbij.
floor87
Net gezien.
Had leuker kunnen zijn. Voor mij te kunstig/arty farty. Een meisje met een kunsthand. Vervolgens zien we een te lange scene van een 'dansende hand' op het tafelblad,waarop het meisje gaat huilen. Een vrouw die seks heeft met een gorilla uit het circus en hier mee verder gaat omdat haar man niet van haar houd. Etcetera. Allemaal een beetje te op het sentiment gespeeld vind ik. Ontroerend bedoeld. Ook vond ik het nogal intellectueel geneuzel dat het 'persoonlijke lied' wat de dochter van God bij iedereen waarneemt, klassieke muziek moest zijn a la Handel en Bach. Waarom geen jazz/country/rock/klezmer/hiphop/jazz etc.?
Kortom idee is leuk uitvoering minder. Wel leuk om te zien, maar niet perse in de bioscoop.
Richardus
Ik heb me zeker wel kostelijk vermaakt met deze film, al waren er minstens zoveel geintjes net níet leuk, als net wél. Het idee vond ik wel heel leuk gevonden, vooral met de gelaagdheid die je er in kunt zien, maar de stijl is wel zoooo ontzettend Amélie-kopie...daarvoor is er subiet een halve punt aftrek. Maar een 6/3* vind ik dan weer te laag omdat er wat heerlijke grappen in zitten, wat mooie bespiegelingen en een aantal mooie fragmenten/scènes. Dus 3.5* maar kom op zeg; verzin een eigen stijl ipv zó erg bij Jeunet leentjebuur te spelen... Oscarwaardig vind ik dit overigens niet, daarvoor blijft het toch teveel een niemendalletje, maar wel 'n leuke.
J. Clouseau
de stijl is wel zoooo ontzettend Amélie-kopie...
Kijk dan eens Toto le Héros, de eerste film van deze regisseur, uit 1991 (tien jaar vóór Amélie). Dan zal je zien wie nu net wie kopieert...
John Milton
Dan zat ik vast met je in de zaal net van het Springhaver, Mochizuki Rokuro
Mochizuki Rokuro
Ik vrees het, iedereen vond het leuk. Behalve ik geloof ik.
Best druk ook voor zaterdag middag
John Milton
Ja dat viel ons ook op! Nou je zal vast niet de enige zijn geweest, al vond ik het wel een mooie film. Had zeker een paar zwakke punten, maar in zijn geheel vond ik het een mooie, luchtige film. Geen meesterwerk inderdaad, maar wel leuk.
Richardus
Zoiets vreesde ik dus al in m'n achterhoofd toen ik dat typte haha. Zal 'ns doen, dank je
ThomasVV
Een paar leuke ideetjes, maar ik vond het geheel onsamenhangend, langdradig en flauw. Lijkt mij zich wat op Pasolini en Fellini te inpireren, maar komt nog niet in hun schaduw...
stefan dias
Leuk uitgangspunt, maar het blijft allemaal zo braaaaaaaaf. Ook te weinig Poelvoorde naar mijn smaak en verder soms rommelig, carnavalesk en met tenenkrommend amateuristische special effects. Absoluut geen vervelende film, maar echt leuk wordt het zelden. (Hoewel: petje af om La Deneuve met een gorilla te laten copuleren, groots. Haha)
ralfsjam
Wat een aangename film was dit. Luchtig, grappig, toegankelijk, en mooi gemaakt. Vol verwachting dus. En is grotendeels waargemaakt. Maar ik miste achteraf was enige vorm van intensiteit. Dat je de bios uit komt van: WoW! En nu was het: grappige film zeg... Bij de eerst neig ik dan naar 4** en bij de ander 3,5**
Het verhaal was grappig en leuk verteld, mooi gemaakt en erg origineel. Boeide volledig en duurde net precies prima! Aanrader! Zou NL ingesproken moeten worden, want is een prima familie film voor de niet al te preutse en gelovige gezinnen...
Toch een dikverdiende 4**

C'est Arrivé près de chez Vous