menu

Still Life (2013)

mijn stem
3,54 (160)
160 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Italië
Drama / Komedie
92 minuten

geregisseerd door Uberto Pasolini
met Eddie Marsan, Joanne Froggatt en Karen Drury

John May (Eddie Marsan) is een stipte en goed georganiseerde gemeenteambtenaar die belast is met het vinden van de nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven. Wanneer zijn afdeling wordt afgeslankt, moet John extra zijn best doen om zijn laatste zaak rond te krijgen. Het wordt voor hem een bevrijdende reis die hem in staat stelt om eindelijk beginnen te leven.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=c0rmefW2TwY

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van scorsese
4,0
Prachtige film over een ambtenaar die op zoek gaat naar nabestaanden van overledenen wiens lichaam niet wordt opgeëist. Een verhaal met op zich weinig om het lijf over een man met een simpel en eenzaam bestaan dat hier met een aangenaam, rustig tempo wordt verteld. Een mooie, ingetogen rol van Eddie Marsan. Het einde is tegelijkertijd wat cynisch en mooi.

avatar van Decec
3,0
Een goede drama film...
Goed verhaal...
Goed acteerwerk...
Bekende acteur Eddie Marsan ...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...

avatar van Sol1
3,5
Mooie en over het algemeen subtiele film, die tegen het eind toch wat te sentimenteel (en daarmee: uit balans) dreigt te raken. Het surrealistische slotbeeld past er dan weer wel bij.
Eddie Marsan is perfect gecast als de kleine ambtenaar John May, die uiteindelijk niet meer in het beeld past volgens het gemeentelijke beleid.
Uit de scène met de twee zwervers op de trap blijkt één van de twee motiveringen van John May : de opmerking "dat is toch wat we allen willen, een vrouw om stil naast te zitten" raakt een tere snaar bij hem. Voldoende teer om een volgende slok uit de fles te nemen. Het geeft zijn eigen eenzaamheid, ook binnen het systeem, aan.
De rustige filmmuziek van Rachel Portman is een goede keuze en juist gedoseerd, niet te nadrukkelijk aanwezig. Humor is beperkt aanwezig, drama (gelukkig niet overdreven) omschrijft het genre van Still Life iets beter.

avatar van wendyvortex
2,0
Klein, keurig, nogal onopvallend, tikkeltje saai, sentimenteel kantje, zeer Brits .... ja en deze omschrijving betreft zowel het hoofdpersonage als de film zelf. Het zou eventueel kunnen dat ik nog ergens het komedie-gedeelte gemist heb want volgens mij is dit toch gewoon drama ... tenzij je nijvere ambtenaren hilarisch vindt.

avatar van fappie
4,0
Ik snap wat je zegt. Deze film maakte eigenlijk drie kwartier totaal geen indruk op me. Maar aan het einde moest ik bijna huilen en sloeg het in als een bom.

avatar van Theunissen
3,0
Niet bepaald een vrolijke film deze Komedie / Drama film, waarbij je Komedie eigenlijk met een korreltje zout moet nemen, want het is toch vooral Drama wat de klok slaat in het verhaal en dat inclusief het deprimerende einde.

Het verhaal over de eenzame goed georganiseerde gemeenteambtenaar John May (gespeeld door Eddie Marsan), die belast is met het vinden van nabestaanden van hen die alleen zijn gestorven (best ironisch, hoewel je het ook wel voelt aankomen tijdens het verhaal, want het overkomt John May op het einde ook als hij wordt aangereden door een lijnbus), zit ondanks dat het vrij saai, rustig en deprimerend is, toch best mooi in elkaar en hetzelfde geldt voor de rustige uitvoering (inclusief de passende rustige muziek) van het verhaal. Eenzaam, saai en rustig is eigenlijk ook wel de rode draad in dit verhaal en zeker wat betreft John May die beter verdiende, inclusief zijn dood en begrafenis welke deprimerend in beeld werd gebracht m.u.v. het laatste schot.

De cast doet het goed en zeker wat betreft hoofdrolspeler Eddie Marsan (in de rol van John May) die ook perfect gecast was voor deze rol. Ook de mooie Joanne Froggatt (in de rol van Kelly Stoke wiens vader alleen is gestorven) deed het best goed en hetzelfde geldt voor Karen Drury (in de rol van Mary die een "Fish and chips" winkel runt en vroeger getrouwd is geweest met een alleen gestorven persoon, waar John mee belast is in zijn laatste zaak en waardoor hij een beetje begint te leven).

Ondanks dat deze film betiteld staat als een Komedie / Drama film terwijl er eigenlijk niets te lachen viel, is dit toch best een aardige Drama film om eens gezien te hebben.

avatar van Bye Birdy!
3,5
Mooi subtiel drama. Het einde kon mij, in tegenstelling tot anderen hier, in het geheel niet bekoren, sentimentele kitsch wat mij betreft. Jammer. Staat tegenover dat de muziek en met name het acteerwerk prima zijn. Overigens heb ik wel degelijk een paar keer moeten lachen...

avatar van eRCee
3,0
Behalve misschien het beroep van de hoofdpersoon vind ik Still life wel erg typische art-house. Leuk gedaan, en John May is een held, maar geen grote kunst. Bijvoorbeeld de vormgeving. De film bevat nauwelijks een handvol camerabewegingen; pas wanneer de protagonist zelf wat meer los komt begint ook het kader voorzichtig mee te bewegen. De kleuren worden dan wat warmer en en worden close-ups ingezet bij het gesprek met Kelly Stoker. Hier is duidelijk over nagedacht, iets te duidelijk zelfs. Het veelbesproken einde vond ik op zich wel werken, hoewel de grote opkomst bij het graf van Stoker teveel van het goede is. Het lijkt qua symboliek en functie een beetje op wat er in een zekere film van Von Trier gebeurt in het eindshot, alleen is laatstgenoemde veel krachtiger en non-sentimenteel.

4,0
John May heeft van zijn weinig opbeurend beroep zijn passie gemaakt. Minitieus en zorgzaam en met zijn hart vol medeleven en respect voor anderen is het onvermijdelijk dat hij botst met de onverschilligheid en egoïsme van de maatschappij.
Eddie Marsan (verwonderlijk dat die man nog nooit een topprijs won) is subliem gecast en zet een werkelijk verbluffende act neer.
Heeft de voorlaatste scène waarbij het meisje onwetend is dat de man die opnieuw vriendschap in de harten heeft gebracht, daar wat verderop begraven wordt een cynisch trekje, de laatste scène is er ene van erkentelijkheid. Heel mooi gebracht trouwens en zekerlijk ontroerend.
Een mooie film, zonder meer.

avatar van Boenga
3,0
Leuk opzet, maar het kabbelt allemaal toch nét iets te rustig verder om echt goed te zijn.
De donkerzwarte humor van de voorlaatste scene - z'n eenzame begrafenis - was doorheen de film te weinig aanwezig.
En dat fantasy-einde: een ramp.

avatar van 93.9
4,0
Prachtig!

avatar van knusse stoel
4,0
Ondanks enig gegniffel aan het begin van de film omdat John May een echte "droogkloot" is in zijn doen en laten, willen wij deze film absoluut niet bestempelen als een komedie maar meer als een verhaal waarin een vastgeroest persoon uiteindelijk losschiet naar een "mensen mens" dus een echt drama!
Dat is voor hem een bevrijding uit zijn rol waarin hij niet de persoon kan zijn die hij in werkelijkheid is.
Het verhaal gaat over een ambtenaar die als enige (en zware serieuze) taak heeft, dode ongeïdentificeerde mensen die gevonden worden weer bij de familie en/of nabestaanden te zoeken. Hij is een "Pietje Precies" en alles vordert dan ook langzaam maar wel erg secuur. Uiteindelijk zal zijn werkwijze hem opbreken, zoals we later in het verhaal zien.
Wel hebben we genoten van deze integere en zeer serieuze ambtenaar in zijn dagelijkse sleur, (zelfs thuis gaat alles in overleg verder).
Daarom een 8-!

Gast
geplaatst: vandaag om 14:35 uur

geplaatst: vandaag om 14:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.