Aardige film over de laatste 70 dagen van het leven van Van Gogh.
In het kader van het Van Gogh-jaar (1853-2003) heb ik deze film maar even gehuurd. Daar de Nederlandse omroepdiensten hebben verzuimd om een film over Van Gogh te vertonen, moest ik hier zelf maar achter aan gaan.
Dit Franse
Van Gogh is een behoorlijk serieuze film met een lengte van 158 minuten. Het leven van de kunstenaar wordt aan de hand van de laatste maanden in
Auvers-sur-Oise doorbrengend in de herberg van
Doctor Gachet uit de doeken gedaan.
We zien zijn moeizame worstelingen met de schilderkunst, drank, vrouwen (
Marguerite Gachet), zijn relatie met zijn broer Theo en zijn migraine de revue passeren.
De film kabbelt langzaam voort, maar over het algemeen kan het mij blijven boeien. Toegegeven, als een in de lentezon op een bankje van het
uitzicht genietend ouweheertje dommelt het soms wat in, maar eenmaal wakker geschudt, ontvouwt zich een mooi on-sentimenteel drama voor de ogen van de lome, voldane kijker.
We zien hem werken in de
tuin, visite krijgen van Theo en zijn vrouw, en Parijs bezoeken.
Ik kan me voorstellen dat kijkers deze film als onemotioneel beschouwen, en dat is ergens wel logisch. Van Gogh wordt hier immers niet voorgesteld als een romantische gekwelde ziel, zoals de mythe ons doet denken en zoals hij in ons aller collectief (on)bewuste gegrift staat.
De Van Gogh in deze film is veel realistischer neergezet- als een gevoelsarme, ietwat misantrope man. Inleven in en meevoelen met Van Gogh is daarom moeilijk. Toch is het geen emotieloze film. De liefde van de regisseur voor de kunsten (hij is zelf schilder en schrijver geweest) is zichtbaar. De kwelling van de metgezellen van Vincent, die tegelijkertijd medelijden en (ver)achting voor hem hebben, wordt eveneens duidelijk.
Cinematografisch ziet het er goed uit, zoals serieuze Franse cinema er uit moet zien. Het
rustieke, verstilde boerenleven van het
platteland, van
Auvers, de korenvelden en de omgeving van Auvers-sur-Oise, het wordt mooi weergegeven.
Al met al een interessante film, die op lome wijze een heldere, realistische blik werpt op de laatste levensdagen van en op het karakter van Vincent Van Gogh.
Voor wie meer wil weten over en zien van Van Gogh:
Van Gogh compleet. Alle werken, brieven en andere info.