• 9.179.858 stemmen

Verdens Verste Menneske (2021)

Drama / Komedie | 128 minuten

Met onder meer: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie en Herbert Nordrum

Gesproken taal: Noors

Releasedatum: 10 februari 2022

Plot Verdens Verste Menneske

Julie loopt tegen de 30 aan en ervaart een kleine existentiële crisis. Haar talenten weet ze niet te benutten en haar vriendje Aksel, een succesvolle striptekenaar, wil zich nu al een tijdje settelen. Wanneer ze zichzelf op een feestje uitnodigt, ontmoet Julie de charmante Eivind. Al snel verruilt ze Aksel voor deze nieuwe relatie.

avatar van ZAP!

ZAP!

Knap hoe jij je er telkens weer in en uit weet te... praten. Tot de volgende zinloze discussie!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

ZAP! schreef:

Het is een gave

avatar van Movsin

Movsin

Een tikkeltje te lang misschien maar zoveel mooie passages in deze relatie-film dat ik me al beklaag dit euveltje te hebben aangehaald.
Trier - zo kennen we hem - durft brutaal zijn (de plasscène, bijvoorbeeld) maar charmeert en warmt ook, want is het niet zo dat de wereld plots stilstaat en er niet meer is ,wanneer verliefdheid je te pakken krijgt ?
Scènes evenwel die mijn voorkeur wegdragen zijn deze met de dialogen tussen Julie en Aksel. Romantisch, concreet en echt.
Renate Reinste werd beste actrice in Cannes maar tegenspeler Anders Danielsen Lie laat eveneens een uitstekende, natuurlijke indruk.
Een boeiende regisseur die Joachim Trier. Erg vindingrijk en gevat zoals wanner de camera zich fixeert op de rug van Aksel en "het uitgekeken zijn op een relatie" perfect wordt gesuggereerd.
Een pluim ook voor de soundtrack. Volgt knap de actie en de openingsscène met de jazzy uitgevoerde "Just the way you look to night" - een Woody Allen-tintje - zette mij direct in de goede stemming.
Inhoudelijk en bekoorlijk. All right with me.

Nou vooruit, toch maar 4 sterren, omdat het een film is die me wel weet mee te slepen.

Laveert tussen herkenbaarheid en toch ook wel buitengewoon sterke scenes (het bruiloftsfeestje).

Het doet ook wat denken aan Franse jaren 60-70 films met een hedendaagse romantische en maatschappelijke context.

Enige probleem (en dat is best een grote) is dat het wel werkelijk alle kanten opvliegt.

Waar slaat de titel trouwens eigenlijk op? En komedie?

avatar van Montorsi

Montorsi

kos schreef:

Waar slaat de titel trouwens eigenlijk op?

Omschreef ze daar zichzelf niet mee ergens in de film?

Ik heb dat dan niet mee gekregen..

avatar van eRCee

eRCee

• 1946 stemmen

Ja, ze zegt dat één keer inderdaad. Vind het ook niet de sterkste titel.

avatar van knoflikari

knoflikari

Zelden een grotere deceptie meegemaakt dan deze film. Twee uur lang oervervelend voortkabbelend hedonistische leeghoofdigheid, nergens vuur, nergens chemie tussen de hoofdpersonen. Wel seks uiteraard.

Zelfs de feestjes in de film zijn uiterst nietszeggend en saai.

De hoofdpersoon switcht van een studie geneeskunde naar een job in een boekenwinkel. Ze trekt in bij een wat oudere vriend, die striptekenaar is.

Dan komt ze een andere man tegen, op wie ze verliefd wordt.

Dit doet sterk terugverlangen naar het werk van Woody Allen en naar een temperamentvolle film als La Dolce Vita van Fellini. Dit is allemaal zo verschrikkelijk flets gebracht.

avatar van oup

oup

Wát een heerlijkheid deze film! Reinsve zet hier echt een topprestatie neer. Ook de andere acteurs laten zich niet onbetuigd. Ik heb van het begin tot het eind genoten, met als hoogtepunt de ‘freezescène’ . Het laatste hoofdstuk, waar Julie’s oog valt op haar ex Eivind met kinderwagen was eigenlijk wel ruim over het randje , maar een kniesoor die daar op let na het zien van zoveel moois. Trier heeft hier gewoon een dijk van een film afgeleverd!

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Trier does it again, meesterwerkje!

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Mooi filmpje over een jonge volwassen vrouw die moeite heeft haar weg te vinden in het echte volwassen worden. Kinderen, wel of niet? Baan, wat ga ik doen....? De normale scrupules van de mens. Maar mooi in beeld gebracht en goed gespeeld door de hoofdrolspeelster. Film verveelt niet vind ik, ondanks de 2 uur.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Verschrikkelijke film over een verschrikkelijk wijf. Wát een onuitstaanbaar, oninteressant kreng zeg. Saai, humorloos, gevoelloos, egoïstisch, veel te woke: precies wat er mis is met de jongvolwassenen in onze huidige maatschappij in met name de grote steden.

En wat vond je er dan precies zo goed aan dat je toch nog op twee sterren uit komt?

avatar van notoirefilmhater

notoirefilmhater

Na lang uitstel toch maar eens bekeken. Dat ik de film had uitgesteld was niet voor niets: de film is behoorlijk vervelend, bij vlagen saai, duurt lang en is ook nog eens moeilijk te volgen omdat Noors nou eenmaal een oerlelijke onbegrijpelijke kuttaal is. Het is daarom echt geen film om op te zetten tijdens de zaterdagavond-borrel.

Is het daarom een slechte film? Nee, als als je van het drama houdt over de keuzes die een jonge vrouw kan en soms moet maken. De film kan bij vlagen intrigerend zijn en er wordt zoals eerder op gemerkt prima in geacteerd.

avatar van K. V.

K. V.

Dit drama eens bekeken en het was niet mis. Het eerste uur was wel heel tof. Een vlotte start, toffe muziek en leuk verhaal. Het tweede uur gaat het meer over in drama en lag het tempo iets lager.

De cast deed het prima en visueel zat het ook wel goed. De freeze scène sprong er zeker uit.

Het is zeker wat meer dan een zoveelste drama, vond hem wel de moeite.

avatar van McKoenski

McKoenski

de film is behoorlijk vervelend, bij vlagen saai [...].

Best mooi gefilmd en aardig geacteerd idd maar het brengt niets, geen chemie of diepgang, het kabbelt maar wat richting einde waar je je afvraagt waarnaar je hebt zitten kijken.

avatar van vinejo

vinejo

McKoenski schreef:

Voila. Net hetzelfde gevoel. Gelukkig was het hoofdpersonage aangenaam om naar te kijken.

avatar van Nekstwan

Nekstwan

Vergis ik me nou of niet? In de openingsscene staat Julie op dezelfde plek als Edvard Munch in zijn beroemde zelfportret "De Schreeuw". Later zien we Julie daar nogmaals wandelen, op exact de locatie als het schilderij. Zelfs het hekwerk ontbreekt niet. En in een derde scene zag ik diezelfde lucht boven de heuvels langs het water, die Munch een depressief gevoel gaf dat hij kon verwerken in zijn opus magnum. Nergens echter kan ik een aanwijzing vinden dat mijn waarneming klopt.

Fraaie film overigens, waar ik met veel plezier naar heb gekeken. Ik denk dat veel mensen er in meer of mindere mate wel een stukje eigen geschiedenis in herkennen.

avatar van ILDIB

ILDIB

Kon de aandacht er niet bijhouden. Zag wel mooie stukken maar nee toch niet in de stemming om te blijven kijken.

avatar van david bohm

david bohm

ik vond dit echt een hele toffe film, voor mij levensecht. Millenial stuff. Mooit gefilmd, sterk geacteeerd. Tijdje teruggezien maar toch nog even een berichtje.

avatar van keukenzout

keukenzout

Hier zaten echt fantastische scenes in, adembenemend mooi, maar ik vond Julie gewoon echt zo'n irritante griet. Ben zelf ook een millennial maar echt allergisch voor dat besluiteloze gekut.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Zo'n film die er flink in hakt. Een eeuwig twijfelende millennial voor wie het gras aan de overkant altijd groener is, perfect gespeeld door Renate Reisve. Juist wanneer je je afvraagt waarom ze zo moeilijk in relaties en kinderwens ed is komt dan de verjaardagsscène waaruit blijkt dat ze een moeizame relatie met haar vader heeft en ten gevolge daarvan waarschijnlijk bindinsangst/ hechtingsproblematiek heeft ontwikkeld.

Het hakte er bij mij door persoonlijke ervaringen flink in.

De film zelf is een prachtig audiovisueel spektakel, te denken valt aan scenes in hoofdstuk 2 bij het vakantiehuis, maar ook aan de gekleurde vensters waardoor Aksel als jochie de wereld bekeek. Erg sterk geacteerd door Renate Reinsve en Anders Danielsen Lie, matig door Herbert Nordrum als Eivind.

Voor nu 3,5☆

avatar van El ralpho

El ralpho

Bambi on ice

The Worst Person in the World is een tragikomedie die op zijn best is wanneer de balans tussen de humor en drama goed is. Er wordt flink aan kracht ingeboet wanneer de focus steeds nadrukkelijker op het dramatische aspect komt te liggen.

Ook zonder een bepaalde mate van zwaarte kan een boodschap namelijk worden overgebracht. Denk alleen maar aan 500 days of Summer die over een vergelijkbaar onderwerp gaat, maar het daadwerkelijk bij dit onderwerp houdt, zonder er een ander onderwerp bij te betrekken. Het feit dat de ex van Julie kanker krijgt voelt nu met name als een excuus om haar met zichzelf te confronteren en het vastlopen in haar relaties.

De focus komt vanaf dit moment ook steeds meer te liggen op hoe Julie met het verlies van een dierbare omgaat, en staat te ver van haar behoeft af om een Bambi op het ijs te willen zijn, en wat er daadwerkelijk onder deze uitspraak schuilgaat. Ik had het dan ook interessanter gevonden als de focus zuiver was blijven liggen op het herhalen van haar geschiedenis tijdens haar relatie met Eivind, zonder de ziekte van Aksel hierbij te betrekken.

Julie haar bindingsangst en het doorlopen van de verschillende fases binnen haar relaties zijn namelijk het hart van dit verhaal. De scenes waarbij haar wereld letterlijk stil staat, en haar ervaring met psychedelische middelen waarbij haar angsten tot uiting komen zijn hier sterke voorbeelden van. Deze momenten vinden plaats voordat de aandacht steeds meer verschuift op het sterven van Aksel en hoe Julie hiermee omgaat.

Ook zonder het verliezen van Aksel waren Eivind en Julie niet bij elkaar gebleven waardoor ik het ziekteverloop van Aksel dan ook minder op zijn plek in dit verhaal vond aanvoelen. De film wordt vanaf dit moment ook een stuk dramatischer en serieuzer en boet hier helaas teveel mee aan kracht in. Met een andere benadering in zijn tweede helft waarbij de focus puur op de worsteling van Julie was blijven liggen, had wat mij betreft beter gewerkt.

avatar van Shadowed

Shadowed

Interessant gebeuren van regisseur Joachim Trier, die zich met The Worst Person in the World vooral bezighoudt met echte mensen. Het maakt een wereld als deze meteen een stuk subtieler en herkenbaarder, ook al zijn de keuzes die de protagonisten maken op z'n zachtst uitgedrukt merkwaardig te noemen. Een groot voordeel is het uitmuntende acteerwerk van zowel Renate Reinsve als Anders Danielsen Lie, die samen een degelijke chemie hebben en vooral intrigerende personages tot leven wekken. Zelfs na allerlei slechte keuzes blijven de figuren enigszins empathisch overkomen, waardoor de film te allen tijde plezierig blijft om te volgen. Trier kiest er soms iets te nadrukkelijk voor om visueel te experimenteren dat vooral resulteert in nodeloze stijloefeningen, bovendien raakt de film ietwat uit balans richting de slotfase door middel van extra dramatiek. Niettemin wist Trier me wel degelijk te raken en heb ik de volledige speelduur geboeid gekeken naar de voortzetting van de inhoud.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

Prachtige film met nogal wat kwesties voor dertigjarigen ongeveer, heel realistisch: hoe ga ik mijn leven, mijn talenten vormgeven in plaats van het doorkabbelen op het oude, vertrouwde, dat niet meer bij me past?!

Hele logische vragen, die ik ook ken van veertigers, vijftigers enz. Wat ik een heel sterk punt vind, is dat Julie bij zichzelf blijft, haar vragen en twijfels en niet automatisch meegaat in de wensen van haar oudere vriend.

Naarmate het eind van de film nadert, wordt deze film steeds indrukwekkender..

In het begin, toen ik de eerste beelden zag, dacht ik al: Oslo!!! waar we een tijdje terug waren, maar beslist niet de hele stad hebben gezien. Een stad die qua drukte en dynamiek enorm op Rotterdam lijkt, behalve: Oslo ligt aan een vele kilometers diep fjord, oogstrelend en imposant, we zijn er doorheen gevaren en ook daar is een stukje van gefilmd. Het is vanaf het Skagerrak 107 km. lang en dat mee te maken, is een regelrechte belevenis..

Nader onderzoek leerde me, dat Trier inderdaad deze film in Oslo heeft gesitueerd. De architectuur en sfeer herkende ik direct en onderzocht het. De hoofdpersonen spelen geweldig, overtuigend en het verhaal is herkenbaar, menselijk en invoelbaar.

Alles in de prachtige, eigen taal, het Noors, waar ik zo van houd!!! Met deze begaafde Deen als regisseur!

Wat verder opviel is dat deze jonge Noren na enige tijd een redelijke vrijmoedigheid hebben, om hun gevoelens uit te spreken, waar juist vooral vorige generaties alles zo binnenhouden, geremd zijn en alcohol al eeuwen de nationale sport lijkt om zich tijdelijk wat vrijer te voelen. De wet van Jante wordt dit genoemd, het strakke harnas waarbinnen veel Scandinaviërs leven. Niks de gelukkigste volkeren v. Europa, dat lijkt maar zo en daar kunnen we een boek over schrijven, maar doen we niet!

Muziek en vooral Renate Reinsve zijn de sterke dragers van deze film.

Antwoord: Eivind noemt zichzelf in de film de slechtste mens op aarde, omdat hij een relatie heeft en toch Julie zoent op het feest, waar ze elkaar voor de eerste keer ontmoeten.

avatar van Brandt

Brandt

Joachim Trier voelt de tijdgeest haarfijn aan in The worst person in the world. Het is hip, vlot, helemaal nu (als je tenminste behoort tot de witte bovenlaag van Denemarken). Schijnbaar alles mee hebben: rijk, getalenteerd, mooi, slim en toch niet gelukkig zijn. En met Renate Reinsve heeft hij een actrice te pakken die dit waanzinnig goed kan verbeelden. Zie haar hannesen met haar mobiel, dan weer stralend mannen verleiden, het is een lust om naar te kijken.

Op het eind werd het voor mij iets te zoet en te uitgesponnen en zat ik met een snotterende huisgenoot op de bank.

avatar van Rotterdam@1

Rotterdam@1

De film is beslist niet Deens, maar in elk opzicht Noors. Ik kom graag in het schitterende Noorwegen en al heel lang en herken veel in deze prima film.

Regisseur is Deen, maar opnames, verhaallijnen en spreektaal zijn Noors. In Oslo opgenomen, heb ik onderzocht, nadat ik het herkende.

avatar van pampelonne

pampelonne

een mooie film over een jonge vrouw met existentiële twijfels over het leven.
Pas op het einde lijkt het alsof ze gelukkig is in haar eentje. (?)

je weet nooit of je de juiste keuze maakt, dat weet je altijd pas achteraf.

avatar van mister blonde

mister blonde

Rake film. Herkenbaar op heel veel fronten. 2de voltreffer (van de twee die ik er zag) van Trier.