Genre: Animatie / Familie
Alternatieve titels: SpongeBob 3D: Spons op het Droge / SpongeBob SquarePants the Movie 2 / SpongeBob SquarePants 2
Verenigde Staten / Zuid-Korea
Geregisseerd door: Paul Tibbitt en Mike Mitchell
Met onder meer: Antonio Banderas, Tom Kenny en Bill Fagerbakke
Releasedatum: 28 januari 2015
Bekijk via Netflix
Plot The SpongeBob Movie: Sponge out of Water
"He's leaving his world behind."
In de Krokante Krab probeert Plankton nog steeds zijn best te doen om het geheime recept van de befaamde Krabburgers te stelen. Als dit hem bijna lukt en SpongeBob hem probeert tegen te houden, verdwijnt het recept plotseling. Dit heeft als gevolg dat heel Bikinibroek zonder Krabburgers komt te zitten en er breekt een grote chaos uit. SpongeBob moet - samen met Octo, Patrick, Meneer Krabs en Sandy - op zoek naar het gestolen recept. Maar dan ontdekken ze dat ze daarvoor boven water moeten gaan zoeken.
SpongeBob / Gary / Agreeable Mob Member / Waffle (stemrol)
Patrick / Male Fish / Eager Customer (stemrol)
Doctor / Squidward / Angry Mob Member #2 / Doughnut / Squidasaurus Rex (stemrol)
Mr. Krabs (stemrol)
Plankton / Plankton Robot / News Anchor Fish / Mob Member (stemrol)
Sandy (stemrol)
Burger Beard
Seagull (stemrol)
Vanaf 28 januari 2015 in de bioscoop (Universal)
Trailer geplaatst.
Dynamics
Vandaag in de bioscoop gezien, en wist niet zo goed wat ik er mee aan moest.
Aan de ene kant een aantal positieve punten. Er wordt zeer goed gebruikt gemaakt van de 3D, dit is eigenlijk de eerste keer dat ik dat van een niet-IMAX-film vind. Ook de karakters in 3D zijn leuk en doen tenminste geen onrecht aan de 2D-karakters (zoals in sommige andere filmvertalingen) Ook treden de makers van de gebaande paden met haast psychedelische scènes en bijbehorende muziek. Je kunt ook niet zeggen dat de film voorspelbaar is, de ene bizarre scène volgt de andere op. Soms positief, maar niet altijd.
Want er is ook veel aan te merken. Een rode draad is wel te vinden, maar er zitten zoveel uitstapjes in die geheel niet voor het verhaal nodig zijn (de Octosaurus bijvoorbeeld) dat deze wat ondersneeuwt. Ook gaan sommige stappen veel te snel, zoals de overgang van het vredige Bikinibroek naar de toestand van anarchie. En dan nog wat flauwe seksgrappen "die de kinderen dan niet snappen (hihi)". Dat deed die vorige Spongebobfilm toch stukken beter. Ook gingen in de Nederlandse vertaling wat grappen verloren, toch jammer. Al met al stukken minder dan de vorige.
thunderball
Deze zaterdag wezen zien in 3-D te Antwerpen.
Leuke, maar niet geheel geslaagde tweede echte bioscoopfilm van onze gele vriend diep onder water.
Grote probleem is natuurlijk altijd wat werkt voor een TV aflevering van tien minuten, om dit ook voor de volledige negentig minuten interessant te houden en dat lukte met deze film niet geheel.
Halverwege begon de film toch wat te zuigen, ofwel de vaart was er wat uit en je zat te wachten, wanneer Spongebob nu eindelijk eens daadwerkelijk achter de verdwenen formule van de krabburger zou aan gaan.
Kortgezegd is de film eigenlijk in twee delen te verdelen:
het eerste en langste deel, geheel in de tekenfilmstijl zoals we die van de TV kennen en zich afspelend onder water
en de kortere tweede helft (ik schat zo'n twintig minuten) waarbij de karakters uit de computer komen en zich in onze real life wereld bevinden boven het wateroppervlak.
Verder hielp het niet dat je in Metropolis alleen voor de Nederlands -talige versie kon kiezen en dat bleek in de praktijk dus de Vlaamse (!) versie te zijn en niet de superieure Nederlandse. Hoewel ik misschien de Vlaamse stem voor Spongebob zelf nog gestoorder en maffer vond overkomen, waren duidelijk de andere stemmen van een veel mindere kwaliteit. Vooral Octo was matig. Jammer!
Film heeft een aantal leuke vondsten en is over het algemeen wel amusant, maar duidelijk voornamelijk op kinderen gericht en heeft niet zoals de TV serie ook typische volwassen grappen.
Het had voor mij allemaal nog wel wat absurder gemogen, zoals in de beste TV afleveringen.
Ook vond ik het superhelden gedeelte tegen het eind nou niet bepaald Spongebob achtig en echt er bij passen, dat was wel erg een knieval naar het grote publiek.
Leuk, maar had toch op meer gehoopt.
Een zeventje, ofwel 3,5 ster.
mikey
Tekenfilm is leuk, maar deze computurgegenereerduh poppetjes zijn afgrijslijk!!
John Lee Hooker
Vrolijk en kleurrijk en het was op zich wel vermakelijk te zien hoe Spongebob en zijn vrienden weer in allerlei gekkigheid belanden maar ik had het idee alles al eerder te hebben gezien op televisie en wat dat betreft zijn er niet zoveel ontwikkelingen aan te treffen. Iets teveel van hetzelfde en te weinig onderscheiding met betrekking tot de episodes van Nickelodeon.
adriemeijer
Deze film mist het moordende tempo en de absurde humor van de tv-afleveringen. In de eerste film (Spongebob the Movie) was dat dik in orde, die film verveelt nooit, maar deze is echt saai. De zoektocht naar het geheime recept is sowieso een erg mager gegeven om een publiek anderhalf uur te boeien. Ik heb in de bioscoop vrijwel niemand horen lachen of enthousiast horen reageren. Men zat de film geduldig uit en verliet daarna zwijgend de zaal.
Waar ik me trouwens enorm aan erger: die vreselijke geluidseffecten. Dat geraas en gedonder op volle oorlogssterkte voegt helemaal niets toe aan de film, net zo min als de 3D effecten. Had al die energie maar gestoken in het ontwikkelen van een beter verhaal.
Malibu Stacy
Op zich grappig, maar ik vind de serie leuker. Datzelfde had ik ook met The Simpsons film toentertijd. Maar ik denk dat kinderen hem wel tof vinden (de mijne iig wel)
WB
Totaal geen verwachtingen bij deze film, maar verraste me volledig. Kon mijn lach niet bedwingen. Heerlijke, dubbelzinnige humor. Helaas verliest de film wat vaart halverwege de film, maar blijft vermakelijk. Ook de real life versies zagen er goed uit. Stiekem erg vermaakt bij deze Spongebobproductie.
Spongebob. Typisch een franchise die ondanks dat het op kinderen gericht is, ook voor volwassenen best vermakelijk is door de bizarre karakters, stiekeme volwassen grapjes en absurde humor. De extreem gierige mr Crabs, de idiote Spongebob en de zwakzinnige Patrick blijven toch wel geweldig. Nog altijd als ik aan het zappen ben en deze serie tegen kom, blijf ik wel eens hangen en kijken. Ook bij de versie die Nederlands is nagesynchroniseerd, want Spongebob is 1 van die weinige geslaagde series die in onze eigen taal prima klinkt. Maar toch geef ik altijd de voorkeur aan de originele stemmen, dus ik heb deze nieuwe film uiteraard in Engelstalige versie gekeken.
Anyway, de nieuwe film dus. Tsja. In een filmtijdperk dat alles in 3D moet ontkomt Spongebob er ook niet aan. Ik vind het niks en had graag gezien dat ze gewoon een ouderwetse tekenfilm hadden genomen. Het 3D gedeelte van de film deed me weinig, behalve dat ik hoopte dat we snel weer terug naar Bikini Bottom zouden gaan. Het plot is verder simpel, met Plankton die weer eens de geheime formule wil stelen. Nou draait Spongebob ook nooit om het verhaal, maar het had iets creatiever gekund. Gelukkig dient het allemaal als kapstok voor lekker lompe humor en situaties. Zo moest ik wel lachen om het feit dat Bikini Bottom binnen enkele seconden na aankondiging in totale anarchie verkeerde, inclusief iedereen in belachelijke leren pakjes
Uiteindelijk was de film vermakelijk genoeg voor een voldoende. Maar wel een hele kleine. Binnenkort de andere Spongebob maar eens opnieuw kijken.
Fonzzz002
Als kind was ik een groot liefhebber van Spongebob Squarepants. Hoewel ik het in geen 8 jaar meer gezien heb, en zeker niet overweeg me er verder in te verdiepen, was mijn nieuwsgierigheid naar Sponge Out of Water zo groot dat ik het niet kon laten het een kijkpoging te geven. Het is me uiteindelijk zeer bevallen deze nostalgische rit te maken van flauwe grappen.
Alle personages terugzien waar ik als kind dol op was is van zichzelf een plezier, maar Sponge Out of Water heeft geen tekort aan grappen en dat is per slot van rekening waar Spongebob om draaide. De bekendste personages van de serie maken een terugkeer en ze kregen ieder een lach uit me, hoewel sommige minder grappig waren dan de andere.
Qua verhaal heb ik niet veel op te merken. Het is Spongebob, wat verwacht je ervan? Het plot slaat natuurlijk nergens op maar dat is onderdeel van de grap. De enige dingen waar ik tegenaan stootte is dat het kinderlijke gehalte behoorlijk hoog is en soms vond ik het lastig eroverheen te kijken, met name het liedje wat tweemaal gezongen werd hield mijn aandacht niet vast. Onlangs dat de film Sponge Out of Water heet speelt aanzienlijk veel van de film zich onderwater af, het hele “op het land gaan” verhaal element dient meer als de climax. Hoewel ik het geen probleem vond aangezien de onderwater scenes gemiddeld grappiger waren dan de land scenes werd ik wel op het verkeerde been gezet.
Als je een nostalgisch zwak hebt voor Spongebob of zoekt naar een geschikte film voor de kleintjes dan is Sponge Out of Water een prima film om te bekijken. Als je volledig uitgekeken bent op Spongebob of films met een kinderlijk gehalte zoveel mogelijk probeert te ontwijken dan zou Spong Out of Water niet de uitzondering zijn, maar ik heb me in ieder geval prima vermaakt.
Waxmask
Filmtechnisch vond ik het wel goed, zeker dat "boven water" stuk. Mooie keus van animatie (hadden ze bij de smurfen ook voor moeten kiezen imo). Doet heel erg speelgoedachtig aan, en ook die eekhoorn was een staaltje vakmanschap. Je zult versteld staan hoeveel zo'n stukje vaak al kost in zulke films.
Chainsaw
Waar anders zie je een dolfijn die planeten in de gaten moet houden, kan rappen, lasers schiet uit zijn blaasgat en klinkt als Patrick Stewart? Oftewel, deze nieuwe film van SpongeBob is weer lekker idioot en droog. De nieuwe toevoeging van een groot deel in live-action (met Antonio Banderas als piraat) en de personages als 3D figuren werkt opvallend goed, ook al is het enkel maar in de derde akte, in tegenstelling tot wat al het promotiemateriaal doet geloven. Verder een oké film, maar het nieuwe en frisse is er wel een beetje af. Meer dan geinig is het niet.
3 sterren.
the new guy
Echt heel weinig geslaagde grappen. Maar waar ik me vooral over verbaasde was de totale idioterie in het verhaal. Ja, I know, Spongebob. Maar toch, kinderen van nu vinden dit leuk en snappen dit? Geloof er geen reet van.
MDRAIJER
Misschien is het omdat ik nu wat ouder ben maar ik vond Spongebob vroeger veel en veel leuker, zelfs 2 jaar geleden nog. Ik heb af en toe moeten glimlachen maar dat was ook op 1 hand te tellen, grootste glimlach was wanneer Spongebob een speech gaf waarbij The Extasy of Gold speelde op de achtergrond (van het einde van The Good, The Bad & The Ugly).
Zoals hiervoor wordt gezegd: Weinig geslaagde grappen en totale idioterie, ik sluit me er helemaal bij aan.
Leland Palmer
Denk niet dat ik ooit deze film zelf zou gaan zien. Ben niet zo bekend met SpongeBob - het zien van deze film was ook niet mijn keus, maar heel (heel) soms mag de wederhelft een film uit kiezen.
Tja.
Vond 't maar een belachelijke bedoening. Kon er niks mee, geen geslaagde grappen; onder- en boven water. Kan me niet voorstellen dat kinderen dit helemaal fantastisch vinden. De serie zal wel beter zijn.
tattoobob
Ik heb altijd wel een beetje een hekel gehad aan spongebob,en nog steeds wel.
Ik vind hele tekenstijl en de typetjes niet mijn ding al zijn sommige grapjes best aardig.
Het positieve aan deze film vind ik de stukjes film boven water....ik moest daar soms erg om lachen en het was visueel ook leuk om te zien.
Leuk voor de liefhebber denk ik meer.
Eerste Spongebob.
Ik heb nooit wat van de serie gezien (ook nooit Nickelodeon gehad) en ook de eerste film heb ik laten passeren. Deze film dan toch maar even meegekeken uit nieuwsgierigheid.
Deed me wat denken aan een Ren & Stimpy light. Iets minder smerig, iets minder random, maar toch best absurd bij momenten. De beste grapjes zijn diegene die niet echt aangekondigd worden maar gewoon voorbijkomen. Kleine dingetjes zoals het vliegtuig onderwater bijvoorbeeld.
Verder vond ik de mix van verschillende stijlen ook wel oké. Het live action gebeuren zag er dan wat cheesy en goedkoop uit, maar het animatiegebeuren was aardig. Toch gaat het halverwege een beetje mis. De scenes uit het water zijn een stuk minder en zorgen ervoor dat de film iets te snel uitdooft.
Geen ramp om een keertje te zien, maar het zijn vooral de kleine dingetjes die leuk zijn, de hele soep errond vond ik niet zo geweldig.
filmkul
Redelijk grappige film. Het verhaal gaat natuurlijk nergens over, maar is uiterst origineel. Net als met veel komedies is de trailer grappiger dan een hele film met gelijksoortige humor. De humor is echt absurd maar soms best aardig gevonden, ook voor volwassenen zitten er wat "verborgen" grappen in. Halverwege zakt de film wat in, maar eenmaal op het vaste land, komt de vaart er weer goed in. 3.0
Eerste Spongebob.
Je zou dan eigenlijk ook The SpongeBob SquarePants Movie (2004) moeten gaan kijken. Die film is echt vele malen leuker, absurder, origineler en in de geest van de serie dan deze Out of Water.
Knisper
Ik zou eigenlijk een paar afleveringen van de serie kijken. De eerste film had in ieder geval een heel andere toon en leek (nog) veel meer op het grote publiek gericht.
MovieInsiders
Jan Nonhof, nasynchronisatieregisseur van deze film (ook verantwoordelijk voor de Nederlandse dubbing van de hele serie) én tevens dé stem van Octo Tentakel, geïnterviewd voor onze filmpodcast.
Vertelde vol enthousiasme over zijn vak als stemacteur (was ook te horen in Pinokkio, The Incredibles, Pokémon, Fairly Odd Parents etc.). Vind het interview hier!
Macmanus
Leuk filmpje.
Paar keer de cartoon gezien, altijd wel geinig. Dit gaat net zo min ergens over maar het is aanstekelijke nonsens. Het is de volle 90 minuten net wat too much. Maar leuk genoeg voor een voldoende.
3 sterren.
Koen87
Hele matige vertolking van Spongebob. Waar de eerste film uit 2004 de lijn van de serie weet vast te houden qua pacing en vernuft mist deze film dat volledig. Wat overblijft is een ongeïnspireerd en onsamenhangend verhaal wat mij nog geen één toe tot grijnzen heeft aangezet.
dvdfreak123
Meer van verwacht. Deel 1 vond ik persoonlijk veel beter en daar kan deze zeker niet aan tippen. Vond de animatie wel weer goed gedaan. Hier en daar wel eens een leuke grap maar soms ook te dom voor woorden
verhaal enzo slaat natuurlijk nergens op. Niet verveeld maar verwachtingen waren hoger na het zeer leuke 1ste krijgt van mij een 6/10
Richard_Voorhees
Ik vond de serie vroeger geniaal vanwege de vage humor die ze er altijd in wisten te verwerken. De eerste helft weet deze zelfde stijl aan te houden. We worden hierin alleen getrakteerd op een haast plichtmatig klinkend liedje tussen the Bob himself en Plankton.
Bij het gedeelte waarin ze uit het water gaan word het allemaal wat teveel van het goeie. Banderas zet zichzelf ietwat teveel voor schut in zijn foute piratenrol en de cartoons komen "op het droge" gewoon minder goed over. Neem daar nog wat nodeloze 3D effecten bij en je hebt een niet zo geweldig resultaat.
Begint goed, maar zwakt naar het einde toe helaas steeds meer af. Wat mij betreft leuk voor de kinderen, maar niet meer voor de ouder geworden liefhebbers die dit kijken vanwege het jeugdsentiment.
Decec
Een matige animatie/avontuur/komedie/familie film...
Matige (saai) verhaal...
Matige gemaakte animatie...
Matig acteerwerk (de rest stemmenrol)...
Bekende acteur Antonio Banderas...
Redelijk mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Goed achtergrond geluid
(Dolby Digital)...
Niet te moeite waard...
Rico120
deze film ik grappiger dan deel 1
maar ik vind dat het verhaal in deel 2 alle kanten op gaat
de regisseur heeft wel alles uit de kast getrokken om deze film een succes te maken maar dan had de animatie werk rond de vliegende ratten (meeuwen) en de dolfijn wel wat beter gekund
en het eind was briljant

The SpongeBob Movie: Search for SquarePants
2025

The SpongeBob Movie: Sponge on the Run
2020

The SpongeBob SquarePants Movie
2004

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Pelísky

Shaun the Sheep Movie
Animatie / Avontuur, 2015

Kung Fury
Actie / Komedie, 2015
oceaanzeewatercomputer animatiespongebob live action and animation