• 9.372.496 stemmen

Met onder meer: Pierce Brosnan, Linda Hamilton en Charles Hallahan

Releasedatum: 10 april 1997

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot Dante's Peak

"The pressure is building..."

Vier jaar nadat zijn verloofde om het leven kwam bij een vulkaanuitbarsting in Colombia, heeft vulkanoloog Harry Dalton nog steeds geen rust gevonden. Hij overweegt zelfs helemaal met de vulkanologie te kappen, tot een ex-collega hem vraagt naar Dante's Peak te gaan om de licht seismische activiteit die er waargenomen is, te gaan bestuderen. Het toeristische Dante's Peak wordt bestuurd door burgemeester Rachel Wando, een zakenvrouw en alleenstaande moeder. Rachel staat op het punt een lonend contract te tekenen met een miljonair die fors in het stadje wil investeren. Harry stelt tot zijn verbijstering vast dat de toestand erger is dan verwacht: alle tekenen wijzen op een naderende catastrofe.

avatar van Lkw

Lkw

AddictedToMovies schreef:
Waarom maken ze dit soort films? Je weet precies al wat er gaat gebeuren.

Het is een film over een vulkaanuitbarsting en verrek, er barst een vulkaan uit. Zoiets?

Ik vond het helemaal niet zo'n standaard verhaaltje. Voordat ik 'm ging kijken had ik zeker niet alle verhaallijnen en ontwikkelingen kunnen uittekenen. Niemand had dat gekund.

Wat is er voorspelbaar aan om bij een uitbarsting juist de berg op te gaan in plaats van gauw weg te rennen? Is de aanwezigheid van een pyroclastische wolk in deze film iets wat vooraf te voorspellen was? Man, ik wist niet eens wat het was

Ik heb stiekem het idee dat bij de reacties op deze film iedereen elkaar maar een beetje napraat wat betreft die beoogde voorspelbaarheid...

Lexcoaster

Vermakelijk actie/rampenfilmpje met goede special effects. Het zit natuurlijk bol van de cliché's, maar dat mag de pret niet drukken. 3*

Lexcoaster schreef:

Vol met cliché's: OK.

Als ik aan rampenfilm denk denk ik toch direct aan twister of aan Dante's Peak. Wat toch de 2 beste zijn en waarbij de andere (die kwa verhaal soms zelfde zijn) toch verbleken.

AGE-411

Maar 4,5 is natuurlijk een tikkeltje te hoog zie ik nu.

AGE-411 schreef:

Vol met cliché's: OK.

Is dit dan geen rampenfilm? De uitbarsting van een enorme vulkaan en de dingen die zoiets teweeg brengt doet mij zeker denken aan een rampenfilm.

Lexcoaster schreef:

Awelja. Dat zeg ik toch? Bij 'rampenfilm' schiet deze film en Twister direct in mijn hoofd omdat ze de 2 beste zijn.

Is Harry niet de James Bond acteur? D: [Ik ben de naam even kwyt]

Maar goed. Ik vond het een leuke en spannende film. Sowieso vind ik alle films waar vulkaanuitbarstingen etc. in voorkomen wel leuk/spannend, maar deze was echt gaaf om te zien en nogal onvoorstelbaar. I mean, meestal gaan de helden niet dood, maar op een gegeven moment had ik bij deze film echt de indruk dat het zou gebeuren.

In ieder geval... het is een 4,5 waard. [:

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Golden Diaries schreef:

Is Harry niet de James Bond acteur? D: [Ik ben de naam even kwyt]

Ff scrollen en je weet 't.

avatar van turbothijs

turbothijs

Een leuke film, natuurlijk wel voorspelbaar, zelfs het hondje wordt gered..

avatar van Theunissen

Destijds in de Bioscoop gezien. Toen ik dacht nu gaat het beginnen toen was de film afgelopen. Geen geweldige film maar ook geen slechte film.

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Aardige avonturenfilm die het vooral van de special-effects moet hebben, maar die zijn dan ook echt goed. Het verhaal zelf is middelmaat.

avatar van Flipman

Flipman

Theunissen schreef:

Dat is ook een beetje de herinnering die ik eraan heb .

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Geweldg, al die verschillende interpretaties voor deze prent: 2,00 (2,00)
Waar de een de onmogelijkheden keihard afbrand weet de ander ze net zo snel weer recht te praten. Ach, dat soort discussies zijn inherend aan rampenfilms, daar is Dante's Peak zeker geen uitzondering op. Dat neemt echter niet weg dat het zo zijn weerslag heeft op deze prent en niet alleen de natuurkundige onmogelijkheden. Want het script is zo nu en dan om van te beven. Natuurlijk komen alle cliches weer voorbij die ook al zo nauw verbonden zijn met welke rampenfilm dan ook: na een kwartier valt al uit te tekenen dat Harry en Rachel een liefdesromance zullen krijgen, er moet iemand de dood vinden, er moet iemand of iets overleven, de plek waar het jochie eigenlijk niet mocht komen redt het gezin uiteindelijk van de ondergang, etcetera etcetera. Het is me werkelijk een raadsel waarom deze aspecten in ie-de-re rampenfilm weer boven komen drijven... Over de realiteit en overtuigingskracht zal ik het maar niet hebben; enkel door te zeggen dat een bekwame vakman als Harry ineens door kokendhete, halfgestolde lava gaat rijden terwijl zijn personage tot dat moment redelijk 'straight' was zegt wat dat betreft al meer dan genoeg.

Cinematografisch zit de prent redelijk in elkaar. Het camerawerk is overwegend aardig, zorgt de vlotte montage voor een goed tempo en zien de settings er over het algemeen redelijk uit. De special effects vond ik variëren van goed tot vrij matig. Op het gebied van de regie voegt Donaldson daarnaast ook weinig aan Dante's Peak toe. Het gaat allemaal tergend standaard, hier had naar mijn idee fors meer uitgehaald kunnen worden. Ik heb enkel The Recruit van Donaldson tot op heden gezien en in die film drukte hij toch duidelijk meer zijn stempel dan hier het geval is.

En wat is er toch gebeurd met de immer charismatische Pierce Brosnan, die een goed jaar eerder een meer dan behoorlijke prestatie leverde als debuterende James Bond held in Goldeneye. Van die sterke prestaties (ik wilde zeggen een glansrol, maar dat is toch iets teveel eer) is hier vrijwel niets terug te herkennen. Brosnan doet zijn ding en daar is alles meegezegd. Linda Hamilton ken ik voornamelijk van de Terminator films, maar die heb ik te lang niet gezien om haar ergens aan te kunnen 'meten'. Ik houd het dan ook maar op een ietwat bleke rol van haar kant. De bijrollen voegen daarnaast ook niets aan de prent toe, om de soms lachwekkende dialogen maar helemaal niet op te noemen. Wanneer zal de dag komen dat in een rampenfilm niet dat standaard script uit de kast wordt getrokken? Ik heb hem tot op heden nog steeds niet gezien, al heb ik tegelijkertijd wel (meerdere) betere exemplaren gezien dan Dantes Peak.

Script / Verhaal:................ 1,50
Acteerwerk:....................... 2,00
Regie / Speelduur:.......... 2,00
Realisme:......................... 1,50
Cinematografie:............... 3,00

Positie: 259/301*
Dante's Peak staat daarmee voor 'Lock Up' en achter 'Who Am I?'

* Positie op mijn eeuwige ranglijst die is samengesteld op basis van 10 verschillende statistieken.

avatar van Zinema

Rampzalig.

Deze zoveelste rampenfilm is gelukkig niet zo tenekrommend slecht als Volcano, maar erg veel houdt het niet over. Dankzij Brosnan nog een beetje te verteren, maar onlogica en clichématigheid troef. Een filmpje dat wil onderhouden maar ook in slaap kan sussen. Take you're pick. Dan deden ze dat in de seventies toch nog niet zo gek allemaal.

AGE-411 schreef:

Aha, verkeerd gelezen.

Anyway, bomvol cliché's maar ook met degelijke effecten. Al met al vermakelijk.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Toch een van de tofste rampenfilms die ik om de zoveel tijd eens terug zie. Geraakt niet echt afgezaagd en toch weer een mooie avond mee kunnen vullen. Standaard allemaal al had ik verwacht dat ze de ontkenningsfase gingen rekken. Spektakel a volonte en zo hebben we het graag.

avatar van Chattingforum

Chattingforum

Vanavond komt die dus weer xD Damn hoe vaak komt die wel niet xD

Toch blijft het wel een van de allerbeste rampenfilms ooit xD (Na natuurlijk The day after tomorrow & Supervulcano xD)

avatar van tommykonijn

tommykonijn

In mijn ogen een vrij sterke film. Pierce Brosnan levert een goede prestatie af, en ook de rest van de cast was wel in orde. De scenes boeide me eigenlijk ook altijd wel, zelden eentje tegen gekomen wat een beetje overbodig was (al was er 1 : van mijn had die oma niet dood hoeven gaan, al was het erg voorspelbaar geweest als iedereen er levend uit was gekomen). De Special-Effects stoorden ook niet en waren vaker best mooi, hier en daar zag de lava er wel wat slap uit, maar het stoorde niet echt..

avatar van G to the J

G to the J

Ik vind de special effects hier echt geweldig.

De vulkaanuitbarsting was zeer mooi om te zien..

Opzich was wel aardig film.. maar meer ook niet...

avatar van MNV2

MNV2

Nog zo'n typische Hollywoodproductie met uitstekende special effects. Brosnan doet het uitstekend als vulcanoloog (of hoe noem je die mensen..?), het verhaal was spannend, al was het wel redelijk voorspelbaar allemaal en de natuurbeelden van een uitstortende vulkaan zagen er behoorlijk geslaagd uit.

avatar van skipy05

skipy05

Goede film. Verhaal was goed alleen een beetje voorspelbaar. De speciaal effects vond ik wel heel goed. Zeker voor een film die toch al enkele jaren oud is. Pierce Brosnan vind ik altijd goed spelen en hier ook weer.

avatar van gerritdina

gerritdina

Met elkaar deze film gezien.

Kijkt gemakkelijk weg, de beelden zijn indrukwekkend.

Misschien wel verzameld van over de hele wereld.

Een beetje onwerkelijk kwam het wel over; de hevigheid van de gebeurtenissen en de mogelijkheden daarna stonden wat op gespannen voet met elkaar.

De burgemeester kwam niet erg overtuigend over als burgemeester.

Relaxte film.

2,5 ster

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Het duurt bijna een uur voor er echt aktie komt, maar dan gaat het ook aan een stuk door Wat zag het er allemaal goed uit! WOW! 12 jaar geleden alweer... het zou zo 1 jaar geleden gemaakt kunnen zijn. En dat is bij rampenfilms helaas nogal eens anders...

Verhaal redelijk standaard, maar niks mis mee. Goede rampenfilm! *3,5

avatar van rep_robert

Vroeger toen ik klein was vond ik deze film helemaal de bom.

Tegenwoordig kijk ik iets kritischer naar films.

Het hele verhaal is natuurlijk uitgekauwd en weinig origineel, daarbij komt ook nog dat ik Brosnan´s rol het eerste uur gewoon ronduit vervelend en bijdehand vindt overkomen.

Als geoloog zou je toch wel even iets objectiever mogen kijken naar het feit of de vulkaan nou uitbarst of niet, dat hij uiteindelijk wel gelijk heeft is een ander verhaal.

Het is namelijk niet meer dan logisch dat de stad afwachtend reageert vanwege economische redenen.

Verder is de opbouw wel erg traag, maar als de actie eenmaal begint na ruim 50 minuten barst het ook wel heerlijk los.

Je merkt nog duidelijk dat deze film niet in het digitale effecten tijdperk is gemaakt, de ramp en alle vernietigingen zien er werkelijkwaar verbluffend en realistisch uit. De hele uitbarsting van de vulkaan is ook prachtig, gevolgd door de alles verwoestende pyroclastische stroom(wolk), die er ook fenomenaal uit ziet.

Jammer dat de actie daarna best wel snel voorbij is, je hebt niet vol kunnen genieten van de uitbarsting.

Toch wel een smetje.

Dante's Peak is gewoon een oerdegelijke rampenfilm met alle vertrouwde recepten die je in dit soort films vindt: een afgekauwd verhaal en enerverende special effects dat je de nodige adrelanine bezorgd.

avatar van akira124

akira124

Prima rampenfilm! Goede effects en het acteerwerk mag er ook wezen! 4****

avatar van 1311811

Ik snap het lage gemiddelde niet! Deze film heeft mij zeker vermaakt, ook al is hij voorspelbaar!

avatar van makkekvm

makkekvm

Dito, leuke rampenfilm zonder meer.

avatar van badfans69

badfans69

1311811 schreef:

Sorry maar dat is echt teveel voor deze voorspelbare rampenfilm

avatar van sofripa

sofripa

Ik ben gek op dit soort films. Naderend, niet te stoppen onheil van moeder natuur. Acteurs staan in dit geval in dienst van de vulkaan. De climax is letterlijk verpletterend, het einde helaas niet. Maar dat mag de pret niet drukken.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Redelijk filmpje, spannend vond ik het niet echt. Daar is het veel te voorspelbaar voor, uiteindelijk crossen ze natuurlijk weg met die sneeuwscooters. De uitbarsting is mooi, dat wel maar het verhaal wat hier om heen is gebouwd vind ik wat tegenvallen.
Niet echt bijzonder dus.