menu

The Mummy (1999)

mijn stem
3,17 (2677)
2677 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Avontuur
125 minuten

geregisseerd door Stephen Sommers
met Brendan Fraser, Rachel Weisz en John Hannah

Als straf voor het vermoorden van Pharaoh Seti en het slapen met zijn vriendin is de Egyptische priester Imhotep levend vervloekt en gemummificeerd... 1925. Na 3000 jaar komt in de legendarische dodenstad Hamunaptra het gemummificeerde lichaam van Imhotep, door toedoen van een groep schatgravers tot leven. De gevolgen hiervan zijn verschrikkelijk als de tien plagen van Egypte opnieuw lijken uit te breken, er mysterieuze zandstormen ontstaan en angstaanjagende figuren herrijzen uit de dood. De schatgravers moeten hun eigen huid zien te redden, maar tevens ligt het lot van de wereld in hun handen als ze de duistere krachten niet tegenhouden overal bezit van te nemen...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=EuYBxMwHp1k

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,5
een geweldige film.die ik al heel vaak heb gezien.maar hij blijft super.echt een van mijn favoriete avonturen films.

avatar van Roger Thornhill
3,0
Dit is een film waarvan ik me afvraag waarom ik hem eigenlijk niet léúker vind, want de plot is aardig, de FX zijn niet 100% maar doen hun half komische half pseudo-griezelige werk naar behoren, Brendan Fraser is geknipt voor zijn rol, Rachel Weisz is in perfecte mate zowel naief als (zeer) sexy, Arnold Vosloo is gepast eng en Kevin J. O'Connor steelt als de sluwe Beni met z'n zeurende stem de show (net als in Sommers' eerdere Deep rising, ook zo'n sterke en wat mij betreft wèl helemaal geslaagde mix van comedy en horror). Eigenlijk de enige in de cast die me wat tegenviel was John Hannah, die in Four weddings and a funeral zo meesterlijk was maar die hier nèt niet de juiste noot weet te raken. Zo is The mummy leuker dan Romancing the stone en minder leuk dan de onvermijdelijke toetssteen Raiders of the last ark, maar waarom ik deze sympathieke film uiteindelijk toch niet in mijn hart kan sluiten... moeilijk te verklaren.

avatar van thoyouknow1980
4,5
Fantastische avonturen film
Zeer mooie omgevingen,puike actiemomenten,en een sterk verhaal.
Arnold Vosloo speelt de rol van zijn leven als mummy en dat doet hij nagenoeg perfect.
Heerlijk om zo nu en dan weer eens terug te zien,en te genieten van de egyptische sfeer

avatar van Film Pegasus
3,5
Film Pegasus (moderator)
Bij herziening blijft dit toch wel een sterke avonturenfilm. Niet dat het een klassieker is of kwalitatief een hoogstandje, maar het werkt wel. Met alles wat het genre moet hebben. Actie, humor, avontuur, ... Een rip off soms van Indiana Jones, maar toch goed gedaan. Een guilty pleasure met kwaliteit.


avatar van Thomas83
3,5
Dit blijf ik een heerlijke film vinden. Eentje met een beetje van het avontuur en de charme van de Indiana Jones-films. Ja, het is vaak imitatie en wat betreft de humor en personages betreft slaat de film de plank vaak mis met een sidekick of twee teveel en vooral een heel bloedirritante rol van O'Connor, maar Fraser heb ik altijd een leuk acteur gevonden, en ongelofelijk eigenlijk dat Rachel Weisz in een film als deze heeft gespeeld. Ze stond ook nog echt aan het begin van haar carrière natuurlijk. Als er iemand charme in de film brengt is zij het.

De film is vooral luchtig natuurlijk, maar er zit ook een duidelijk geslaagd horrorelement in de film, wat van Imhotep en meer dan geslaagde protagonist maakt omdat er echt dreiging van hem uitgaat. De computereffecten zijn als het om hem gaat eigenlijk nog verrassend goed te doen, wat ik niet verwacht had. Veel van de schatten etc. in de film zien er wel uit alsof ze uit de souvenirshop van een pretpark of zo komen en sommige sets doen ook wel aan attracties denken, maar dat laatste is in veel Indiana Jones-films ook wel zo natuurlijk, en veel van de sets zijn ook nog wel heel geslaagd.

Het is ook echt een heerlijk avontuurlijke film met een haast perfect hoog tempo. De muziek is ook erg fijn, zoals in een dergelijke blockbuster hoort. Natuurlijk is het historisch gezien onzin allemaal, en is het eigenlijk ook smakeloos hoeveel actie- en oorlogsfilm er in de film verwerkt zit, tot onnodige stunts met vliegen en een grote veldslag aan toe, maar de film neemt zichzelf in elk geval niet serieus en doet zijn werk goed als een soort guilty pleasure. Er zijn nu eenmaal ook niet zoveel geslaagde avonturenfilms van dit soort. 3.5*.

avatar van Starscream
4,5
Voor sommige mensen mss een draak van een film. Voor mij toch wel een van mijn all time favorit!

avatar van xaid
4,0
Starscream schreef:
Voor sommige mensen mss een draak van een film. Voor mij toch wel een van mijn all time favorit!
helemaal met je eens

avatar van Hendrick99
4,0
Mee eens. De vervolgfilm vind ik een ramp, maar deel-1 is heel goed te pruimen.

avatar van GrobbekuikenXL
2,0
Eindelijk eens bekeken. Leuke avonturenfilm voor jeugd en volwassenen. Maar al die irritante humor waar maar geen eind aan komt had ik na een uur wel gehad. Anders had ie wel 2,5 gekregen.

avatar van missl
3,5
Ik heb me prima vermaakt met deze actie avonturen film, spannend verhaal, soms wat humor.

avatar van Kondoro0614
3,5
En zo is ook ‘The Mummy’ aan de beurt om eens in de herziening te gooien en ik moet zeggen dat de film me best vermaakt heeft, echter is de film wel slechter uit de kast gekomen dan wat ik me kan herinneren bij de eerste zitting, en dat is natuurlijk altijd jammer. Toch weet ‘The Mummy’ een leuk concept naar buiten te brengen waarbij het verhaal leuk er op aan sluit.

De cast is prima, en daar hoefde je niet al te veel zorgen om te maken. Hoewel het voor mij niet allemaal even bekenden gezichten waren (wat voor de helft van de tijd totaal niet nodig was), heb ik me eigenlijk nergens aan geïrriteerd en ging het zo prima. Brendan Fraser deed het leuk als de hoofdrolspeler Rick, en was bijna niet te missen. Rachel Weisz mocht er ook wezen en was zeker niet verkeerd om naar deze dame te kijken.

Het verhaal was ook best leuk, we volgen de twee rond 1925 (als ik het goed heb) waar Rick een soort van schattenzoeker is en Rachel is een bibliothecaresse. Ze komen bij een als Rick besluit naar de gevaarlijke tempel van Hamunaptra willen gaan om daar te gaan schatgraven als de gevaarlijke priester Imhotep weer tot leven word gewekt door de heren, die erna zijn progressie van een bepaalde spreuk wilt voortzetten (ruim 3000 jaar later). Hij strooit angst, dood en verderf door de Egyptische dorpen waarbij hij zijn schatten weer terug komt halen en de hele stad omtovert tot slaven.

Ja, deze film, die voor 125 minuten toch nog een redelijke tijdsbestek had, heeft me prima vermaakt en is in de smaak gevallen. Een korte mening bij deze film aangezien ik een familieweekend weg ben geweest (net een uurtje terug) en ik dus nog wat meningen moet typen, die ik wel kort houd.

3.5*

avatar van Ajax&Litmanen1
3,5
Kondoro0614 schreef:
Een korte mening bij deze film aangezien ik een familieweekend weg ben geweest (net een uurtje terug) en ik dus nog wat meningen moet typen, die ik wel kort houd.


Dit noem je dan kort? 3 pagina's van 1 review nodigt ook niet zo vaak uit om te lezen wat mij betreft.

Dit is inderdaad een leuke film, echt zo'n guilty pleasure. Niet goed, wel vermakelijk.

avatar van Kondoro0614
3,5
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Dit noem je dan kort? 3 pagina's van 1 review nodigt ook niet zo vaak uit om te lezen wat mij betreft.


Ik zelf vind het vaak wel leuk om langere meningen te typen, zeker als ik enthousiast ben over een film. Toch heb ik zelden drie pagina's vol getypt hoor. Alleen wil ik zelf de langere meningen wat uitdunnen puur omdat je vaak net zolang bezig bent met het recht typen van het stuk tekst, dat je de film nog een keer hebt kunnen kijken. Ik ben soms wel eens twee uur bezig geweest met het typen van een mening, en als ik dit voor 4 films moet doen houd ik geen ochtend meer over. Zo wil ik sowieso herzieningen bestempelen met een korte mening, al is dat voor mij redelijk kort.

avatar van xxERWINxx
3,5
Vandaag weer eens herbekeken, ik zag dat ik deze in 2013 had gezien, ik heb hem tegelijk verhoogd met een halve ster.
Er zat een goed verhaal in, mooie special effects, redelijk spannend en er zit wat humor in.
Alles bij elkaar was het een geslaagde avonturenfilm!
Geen moment verveeld en er zaten geen saaie stukken in, op naar The mummy returns!

avatar van Left4Dead
3,0
Gister gezien, leuk maar wordt langdurig en flauw op een gegeven moment.
125 minuten is dus te lang voor het simpele verhaal, ik blijf bij 3**. Blinkt nergens echt in uit maar bezit klein vermaak.

Op naar deel twee en drie om de reeks weer eens achter elkaar te zien.

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Gisteren was The mummy met Brandon Fraser nog eens op de buis en ik dacht, waarom niet? The mummy is een nostalgische avonturenfilm uit mijn tienerjaren. Destijds tig keren gezien. Film doet een beetje Indiana Jones achtig aan, vooral de laatste dan. Het niveau van de films van Spielberg worden niet behaald, maar het blijft wel vermakelijk.

CGI van destijds beetje verouderd, maar stoort allerminst. Ook Fraser is een geschikte schelm en bij momenten is de film best grappig. Het verhaal is vrij eenvoudig, maar de scènes vloeien mooi in elkaar en de film valt nergens echt stil. Weisz maakt het af met haar charmante zelve. De vloeken zijn best leuk om te volgen al kan dat ook gezegd worden van de actie in het algemeen.

The mummy geeft de perfecte aanleiding voor een avondje hersenloos popcornvermaak. Blijft na straks 20 jaar nog mooi overeind staan. Mooie voldoende met 3,0*!

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Toch niet gedacht, maar deze film is uiteindelijk behoorlijk goed gevallen. Ik had ergens wel verwacht dat ik hem leuk zou vinden, maar de ongelooflijke hoeveelheid avontuur dat zich in deze film bevind is toch wel weer bijzonder voor mij.

De avontuur is dan ook vooral het element wat de film hoog houd. Niet dat het briljant was, maar de avontuur is vooral leuk en kijkt heerlijk weg. Ook wel met redelijk budget, al is een hoop al een beetje verouderd moet ik zeggen.

Fraser is redelijk leuk als avonturier. In het begin vreesde ik even dat hij te stoer zou worden, maar op een gegeven moment viel dat nog wel een beetje mee. Weisz had ook wel haar momenten, maar speelt iets te veel een type hier. Hannah was ook wel ok. De winnaar voor mij was wel O'Connor als Beni Gabor. Die was echt heel grappig en geinig.

Voor de rest gebeurd er lekker veel. Niet dat het altijd heel spannend was, maar het kijkt erg lekker weg waardoor de 2 uur totaal niet te lang duurt. Er gebeurd gewoon zo veel dat je het niet bepaald saai kan noemen, en dan nog zo'n lekker enthousiaste, avontuurlijke soundtrack eroverheen was leuk.

Leuke film dus, absoluut geen meester in het genre, maar wel eentje die heerlijk wegkijkt en best leuk is voor een verveelfilmpje.

Geralt of rivia
Leuk filmpje . Ik had hem samen net the mummy returns en the scorpion king samen gekocht voor 1,50 bij de kringloop . Het is een leuke film zials indiana jones maar hier zit meer spanning in met bovennatuurlijke wezens . Een soort fantasy actie avonturen film echt leuk . voor een film uit 1999 zijn de special effects best aardig aardig je hoeft niet veel na te denken gewoon een leuk filmpje de acteurs deden erg goed hun best . Brandon fraider probeerde alleen indiana jones een beetje na te doen maar voor de rest was alles goed . 4.0 ?

avatar van JoeCabot
3,5
Nog eens opgezet for old times' sake.

De tand des tijds is zo te zien niet zo mild geweest voor de CGI. Al kun je je afvragen of dat allemaal zo veel uitmaakt, want ook in 1999 stond deze film natuurlijk al te boek als een waar pulpfestijn. Hetzelfde geldt voor alle stereotypes: je zou zoiets “schaamteloos” kunnen noemen, maar af en toe heb je gewoon zin in lomp en pretentieloos vermaak. En dat biedt The Mummy in overvloed

Fraser, Weisz en Hannah hebben een geweldige chemie. Ze kramen met veel enthousiasme een reeks foute oneliners uit, ondertussen breken ze ook nog eens half Egypte af - althans, de bordkartonnen replica van Egypte - en op het eind is alles vergeven en vergeten. Geweldig.

Het duurt allemaal net iets te lang, maar voor de rest bevat The Mummy alle ingrediënten van een geweldige avonturenfilm. 3,5*

JJPrice
Naar mijn mening zeker wel 1 van de betere films die je zult beleven. Beetje saaier dan nummer twee. Wellicht kwam het door het licht effect. Was een beetje duf en muf allemaal. Misschien mis ik gewoon die vrouw van de mummy. Dat maakte die film echt compleet.

avatar van notsub
3,0
In 2008 reisde ik in Egypte en de gids wist echt enorm veel van de geschiedenis van het land. Als wij tijdens zijn verhalen weer eens vaag en vol onbegrip begonnen te kijken, refereerde hij wel eens aan deze film. Die had ik toen nog niet gezien, dus veel hielp dat niet. Maar ik had in ieder geval een goede reden dat nu toch eens te doen. Wat direct opvalt is dat The Mummy heeft wel heel erg leentjebuur heeft gespeeld bij Indiana Jones. Hier en daar worden wel wat extra horrorelementen in de mix gegooid, wat zeker werkt. De onnodig irritante sidekicks was ik wel weer snel zat. De film houdt de vaart er goed in en biedt het een overdaad aan vermaak. Inhoudelijk loopt deze avonturenfilm niet over van vernieuwing, maar als kapstok voor het amusement voldoet het verhaal dan toch.

3,5
Gewoon een goede film waarin veel gebeurd!

avatar van Boneka
3,0
Roger Thornhill schreef:
Dit is een film waarvan ik me afvraag waarom ik hem eigenlijk niet léúker vind, want de plot is aardig, de FX zijn niet 100% maar doen hun half komische half pseudo-griezelige werk naar behoren, Brendan Fraser is geknipt voor zijn rol, Rachel Weisz is in perfecte mate zowel naief als (zeer) sexy, Arnold Vosloo is gepast eng en Kevin J. O'Connor steelt als de sluwe Beni met z'n zeurende stem de show (net als in Sommers' eerdere Deep rising, ook zo'n sterke en wat mij betreft wèl helemaal geslaagde mix van comedy en horror). Eigenlijk de enige in de cast die me wat tegenviel was John Hannah, die in Four weddings and a funeral zo meesterlijk was maar die hier nèt niet de juiste noot weet te raken. Zo is The mummy leuker dan Romancing the stone en minder leuk dan de onvermijdelijke toetssteen Raiders of the last ark, maar waarom ik deze sympathieke film uiteindelijk toch niet in mijn hart kan sluiten... moeilijk te verklaren.


Verhaal technisch wat minder.

avatar van Boneka
3,0
In 2017 zijn alle Mummy's op een mooie 4k transfer gezet. Tijd om ze eens stuk voor stuk te bekijken, maar volgens mij heb ik alleen het eerste deel ooit gezien van deze drieluik.

Het punt blijft netjes staan op drie hele sterren. Voldoende voor vermaak avontuur vleugje romantiek en de kenmerkende eigenschappen die bij zo'n film horen. Bekend recept genoeg vermaak, maar verder geen topper. Verhaal technisch is het niet bijster interessant. Misschien willen ze net even iets teveel. Zo vond ik die Amerikanen geen toevoeging hebben. Het leidde teveel af van de rest. Daarnaast was de fun kennelijk belangrijker dan het serieuzer element. Wat meer van het laatste had de film zeker beter gedaan. Niettemin toch een voldoende!

Film 3,0
Beeld 4,5 (4K)
Geluid 4,0
Extra's 4,0

avatar van Chainsaw
4,0
Dit is zo’n film waar ik geld op had ingezet dat deze de tand des tijds niet zou hebben doorstaan. Maar verrassend genoeg is The Mummy nog steeds een aangename blockbuster. Valt in hetzelfde genre als Indiana Jones of Pirates of the Caribbean; een avonturenfilm met humor en her en der wat vleugjes horror. Stephen Sommers is geen man die je op een film zet voor subtiliteit. The Mummy is dan ook niet bepaald subtiel, maar heeft een fijn tempo en met Brendan Fraser een geslaagde held. Het enige bewijs dat je daarvoor nodig hebt is de scène waarin hij een stoel naar Beni gooit. Sowieso is het lollige gekibbel tussen de verschillende personages - en met name Fraser en O’Connor - het leukst, samen met de geinige - en ja, soms gedateerde - special effects. Ik bedoel, een wegrottende mummie bang zien worden van een kat blijft geestig. Door het tempo en de luchtigheid vliegt de film voorbij. Toch altijd een fijne gewaarwording als favorieten uit je tienerjaren vandaag de dag niet extreem kut blijken te zijn.

4 sterren.

Gast
geplaatst: vandaag om 11:45 uur

geplaatst: vandaag om 11:45 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.