menu

Hier kun je zien welke berichten 3 2 1 cut als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Babadook, The (2014)

5,0
Klassieker. Ik heb de afgelopen jaren wat ghost, horror, haunted house en gelijksoortige films gezien maar eindelijk kom ik er eentje tegen die volledig aan mijn verwachtingen van een klassieker in deze genres voldoet. Waarbij ik ook vooral kwijt moet dat alle commerciële jumpscares e.d. hier zo goed vermeden worden. Eindelijk !

Ik heb echt genoten, soms zelfs met een glimlach op mijn gezicht gewoon omdat ik zo tevreden was met wat ik zag. Herhaaldelijk bepaalde scenes opnieuw bekeken want zo mooi en goed gemaakt. Alles klopte gewoon zelfs met een zeer bevredigend en vernieuwend einde.

Top geacteerd van Essie Davis en Noah Wiseman die elkaar compleet natuurlijk aanvullen en deze film echt met z'n tweeën dragen.

Hier hoeft geen part II enzovoorts van te komen want deze film heeft alles in zich.

Ik geef niet vaak een cijferwaardering voor de films op MoMe maar deze krijgt de volle mep. Komt in mijn top 10.

En nu ? Nu naar bed...

Crimson Peak (2015)

3,0
Ja ja ja.. Tsja.. Ik mag graag deze drie acteurs zien en vooral Chastain is een favoriet van mij. De film viel mij, in zijn geheel, wat tegen. Ik heb teveel voorgangers in dit genre gezien waardoor ik goed kan vergelijken en deze was hem nou net niet. Een ietwat oppervlakkig setting van het huis, onduidelijk in inrichting, plaatsing en vooral ook de inwonende geesten waren niet echt duidelijk in wat hun rol nu precies was.

Ik mag graag, op z'n tijd, een del Toro meepakken maar soms vind ik zijn detaillering over de top gaan. Ook hier. Vooral de kledij was soms te afleidend en ook de inrichting van de meerdere huizen onduidelijk door de hoeveelheid.

Ik lees bij deze film meerdere kritische noten en dan wordt er toch een leuke 3-sterren als beoordeling gegeven. Ik heb dat zelf ook maar dat komt bij mij vooral door de acteurs. Prima gespeeld en vooral Chastain is, in mijn ogen, een fenomenaal actrice die een extra schwung geeft aan deze film.

Doe mij nog eens een film met deze acteurs maar dan met een andere setting, andere regisseur en graag zeker wel met iets met geesten, paranormale of andere spokerij.

I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016)

5,0
Klassieker !

Ik ben een echte liefhebber van de hammer horror-, spook- en haunted house films. En deze is mij zeer goed bevallen. Stroperig, sfeervol en intens. Cinemafotografische sfeerbeelden ondersteund door literair verantwoorde poëzie. Volop vrouwelijk en klassieke eenzaamheid. Diepgang in het verhaal en uitmuntend geacteerd. De bijbehorende muziek is op haar plaats en treffend griezelig.

Ik vond hem uniek ! Vele voorgangers in dit genre kunnen maar zeldzaam het te hopen hoge niveau bereiken wat met deze film wel continu gehaald wordt. En eindelijk ook eens geen goedkope shock-effecten.

Een film met het soort spoken die je pas echt zou kunnen verwachten als jezelf 's nachts ietwat argwanend en unheimisch naar onbekende geluiden in je donkere slaapkamer ligt te luisteren.

Ice Guardians (2016)

4,5
Fantastische sportdocu over de achtergronden, beweegredenen, emoties en belevenissen van ‘The enforcers’. Soms keihard en dan toch ook weer de kwetsbaarheid van deze spelers in de sport. Ook een goede diepgang in de psyche van de mensheid waarom gewelddadigheid in ons zit en zelfs een belang heeft voor de sociale maatschappij.

En ik zou zo graag eens een echte ijshockey wedstrijd willen zien !

In the Tall Grass (2019)

4,5
Jeetje, een complete mindfuck ! Dit is nou wat ik noem een echte horror ! Zelfs, in mijn ogen, één van de betere Stephen King verfilmingen (met een vleugje van zijn zoon Joe Hill). Waar alles in het begin rustig verloopt word je later meegenomen in pure time-loops, inferno taferelen en complete waanzin verbeeld in prachtige beelden. Ook kenmerken van folkhorror. En dit alles met de duidelijk aanwezige invloeden van de horror-schrijfstijl van de King Familie.

En een zeer verrassend einde wat ik niet, standaard, zag aankomen.

Een mooie klassieke horrorfilm om mee de mysterieuze herfstdagen in te duiken voordat het Halloween is geweest.

Star Trek Beyond (2016)

Deze film lijdt aan hetzelfde syndroom wat de eerdere (oudere) Star Trek en The Next Generation films ook overkwam. De eerste films van deze twee 'series' zijn zeer goed, origineel en volledig waarmakend waar het Star Trek universum aan moet voldoen. Maar dan gaat het bij de 3e film meer richting een goede aflevering uit de serie zelf (en dat heeft deze cast -nog- niet eens).

Het draait er steeds op uit dat de karakters uit de films hun eigen 'verhaal' moeten hebben en dat deze allemaal hun eigen 'draadje' hebben wat afgewerkt moet worden. Hierdoor wordt het steeds meer een 'soap-in-space' achtige toestand (wat de series op tv in de jaren '60 - 70' en '80 - 90' natuurlijk ook waren). En, helaas, is deze film hetzelfde lot beschoren. De (actie) inbreng van Justin Lin is niet aan mij besteed maar zal zeker andere 'fans' aantrekken. Slim natuurlijk (en commercieel).

Maar goed, het Star Trek Universum heeft z'n legendarische helden en gebruiken wat van mij voor altijd mag blijven bestaan. Ik blijf het knap vinden hoe deze film de karakters van vroeger heeft uitgewerkt.