• 10.588 nieuwsartikelen
  • 161.797 films
  • 10.108 series
  • 29.671 seizoenen
  • 613.354 acteurs
  • 192.954 gebruikers
  • 8.967.312 stemmen
Avatar
 

Meningen

Hier kun je zien welke berichten 3 2 1 cut als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Babadook, The (2014)

Klassieker. Ik heb de afgelopen jaren wat ghost, horror, haunted house en gelijksoortige films gezien maar eindelijk kom ik er eentje tegen die volledig aan mijn verwachtingen van een klassieker in deze genres voldoet. Waarbij ik ook vooral kwijt moet dat alle commerciële jumpscares e.d. hier zo goed vermeden worden. Eindelijk !

Ik heb echt genoten, soms zelfs met een glimlach op mijn gezicht gewoon omdat ik zo tevreden was met wat ik zag. Herhaaldelijk bepaalde scenes opnieuw bekeken want zo mooi en goed gemaakt. Alles klopte gewoon zelfs met een zeer bevredigend en vernieuwend einde.

Top geacteerd van Essie Davis en Noah Wiseman die elkaar compleet natuurlijk aanvullen en deze film echt met z'n tweeën dragen.

Hier hoeft geen part II enzovoorts van te komen want deze film heeft alles in zich.

Ik geef niet vaak een cijferwaardering voor de films op MoMe maar deze krijgt de volle mep. Komt in mijn top 10.

En nu ? Nu naar bed...

Crimson Peak (2015)

Ja ja ja.. Tsja.. Ik mag graag deze drie acteurs zien en vooral Chastain is een favoriet van mij. De film viel mij, in zijn geheel, wat tegen. Ik heb teveel voorgangers in dit genre gezien waardoor ik goed kan vergelijken en deze was hem nou net niet. Een ietwat oppervlakkig setting van het huis, onduidelijk in inrichting, plaatsing en vooral ook de inwonende geesten waren niet echt duidelijk in wat hun rol nu precies was.

Ik mag graag, op z'n tijd, een del Toro meepakken maar soms vind ik zijn detaillering over de top gaan. Ook hier. Vooral de kledij was soms te afleidend en ook de inrichting van de meerdere huizen onduidelijk door de hoeveelheid.

Ik lees bij deze film meerdere kritische noten en dan wordt er toch een leuke 3-sterren als beoordeling gegeven. Ik heb dat zelf ook maar dat komt bij mij vooral door de acteurs. Prima gespeeld en vooral Chastain is, in mijn ogen, een fenomenaal actrice die een extra schwung geeft aan deze film.

Doe mij nog eens een film met deze acteurs maar dan met een andere setting, andere regisseur en graag zeker wel met iets met geesten, paranormale of andere spokerij.

I Am the Pretty Thing That Lives in the House (2016)

Klassieker !

Ik ben een echte liefhebber van de hammer horror-, spook- en haunted house films. En deze is mij zeer goed bevallen. Stroperig, sfeervol en intens. Cinemafotografische sfeerbeelden ondersteund door literair verantwoorde poëzie. Volop vrouwelijk en klassieke eenzaamheid. Diepgang in het verhaal en uitmuntend geacteerd. De bijbehorende muziek is op haar plaats en treffend griezelig.

Ik vond hem uniek ! Vele voorgangers in dit genre kunnen maar zeldzaam het te hopen hoge niveau bereiken wat met deze film wel continu gehaald wordt. En eindelijk ook eens geen goedkope shock-effecten.

Een film met het soort spoken die je pas echt zou kunnen verwachten als jezelf 's nachts ietwat argwanend en unheimisch naar onbekende geluiden in je donkere slaapkamer ligt te luisteren.

Ice Guardians (2016)

Fantastische sportdocu over de achtergronden, beweegredenen, emoties en belevenissen van ‘The enforcers’. Soms keihard en dan toch ook weer de kwetsbaarheid van deze spelers in de sport. Ook een goede diepgang in de psyche van de mensheid waarom gewelddadigheid in ons zit en zelfs een belang heeft voor de sociale maatschappij.

En ik zou zo graag eens een echte ijshockey wedstrijd willen zien !

In the Tall Grass (2019)

Jeetje, een complete mindfuck ! Dit is nou wat ik noem een echte horror ! Zelfs, in mijn ogen, één van de betere Stephen King verfilmingen (met een vleugje van zijn zoon Joe Hill). Waar alles in het begin rustig verloopt word je later meegenomen in pure time-loops, inferno taferelen en complete waanzin verbeeld in prachtige beelden. Ook kenmerken van folkhorror. En dit alles met de duidelijk aanwezige invloeden van de horror-schrijfstijl van de King Familie.

En een zeer verrassend einde wat ik niet, standaard, zag aankomen.

Een mooie klassieke horrorfilm om mee de mysterieuze herfstdagen in te duiken voordat het Halloween is geweest.

Lucia de B. (2014)

Ik ben even aan het kijken maar ik las dat de rol van Judith Jansen (tweede verhaallijn) verzonnen is voor de film. Nu steelt deze op het kantoor van de advocaat - die tegen Lucia de B is - een zeer belangrijk document m.b.t. het geneesmiddel digoxine. Tevens wordt in de film gesteld dat Jansen een zeer belangrijke rol heeft gespeeld bij de vrijspraak van Lucia (???).

Als je deze film Lucia de B. naast de werkelijke feiten Zaak-Lucia de Berk - Wikipedia legt blijft er van de geloofwaardigheid van deze film weinig tot niks over.

In een Trouw interview met Lucia de Berk zelf komt dan ook het volgende naar voren:

Om het filmisch spannend te maken, verzonnen de makers een tweede verhaallijn. Die van Judith Jansen, een jonge officier van justitie, die er eerst alles aan doet om de schuld van De Berk te bewijzen en dan tot inzicht komt dat de verpleegkundige onschuldig in de cel zit.

De Berk zelf vond dit verzonnen personage eerst helemaal niets. Het klopt niet, zo was het niet gegaan. Toch begrijpt ze, nu ze het eindresultaat heeft gezien, de keuze van de filmmakers. "Het was niet de bedoeling om een documentaire te maken. Voor het verhaal was het nodig om een personage te verzinnen, het script moet commercieel aantrekkelijk zijn. Ik heb ook geen verstand van films maken."

In de aftiteling worden nog wel de ware ‘helpers’ van Lucia nog wel even genoemd en oké, het is een film maar, gezien het belang van deze rechtszaak, totaal ongeloofwaardig. Dus met de waarheid wordt een loopje genomen om het commercieel aantrekkelijk te maken. Tsjonge..

Jammer.

Luther: The Fallen Sun (2023)

Alternatieve titel: Luther

Tandenknarsend heb ik deze film uitgezeten. Een redelijk sadistische film waarbij Smeagol zich eens heerlijk mag uitleven. Ik viel van de ene ongeloofwaardigheid in de andere.

Een totaal overspannen ontsnapping uit de gevangenis waarbij iedereen blijkbaar weet dat Luther weg mag behalve natuurlijk die 30 brede andere gevangenen die Luther allemaal weg knokt, een reis met de boot van Dover naar Noorwegen (die lijn bestaat niet eens) als je gewond bent en dan zonder handschoenen en met open jas in een vriezend sneeuwlandschap leen paar kilometer lopend een huis weet te vinden welke en dat zonder google maps. Feilloos richtingsgevoel daar bij de politie in Londen. Knap hoor !

Ah ! En vergeet niet dat de boze boef in dit verhaal in Engeland hoort dat Luther onderweg op de boot naar Noorwegen is en dan toch eerder op die Noorse locatie weet te komen dan hem. En natuurlijk doet wifi en/of blue tooth het als je 10 meter onder water bent. En vergeet niet dat als je met de helikopter vanuit Noorwegen naar Engeland terug vliegt het dan best een omweg is via de zuidelijk liggende White Cliffs.


belachelijke film

Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes, The (2022)

Een zeer slechte, regelmatig suggestieve, documentaire waar te weinig echt diepgravend onderzoek is gedaan naar de dood van Marilyn Monroe. Gebaseerd op zo’n 500 uur interviews en opnames en dan met deze 1,5 uur durende docu durven te komen.. Op zich is natuurlijk al veel bekend maar zowel de beelden, als de acteurs (met echte stemmen) als de feiten worden ongefundeerd en als een soort ‘knip-en-plakwerk’ weergegeven. Eenzijdig belicht, geen echte wettelijke feiten en vaak ‘Het zou kunnen…’ of ‘Waarschijnlijk..’ en ‘Ik heb uit betrouwbare bron gehoord..’.

Ok, ze is (en dat is zelfs waarschijnlijk) later dood gegaan, in de ambulance, ipv thuis maar ook dat is niet echt ‘wereldschokkend’.

De dood van Marilyn Monroe verdient nog eens een keer een echt visueel gedocumenteerd onderzoek maar ik denk dat het een mysterie zal blijven. Deze documentaire cq ‘onderzoek’ is onwaardig voor zo’n ongelofelijk geweldige en interessante legendarische vrouw.

Spiderhead (2022)

Zinloze film met een overacting Chris Hemsworth. Het gegeven had zeker zeer interessant kunnen zijn maar de setting bevindt zich op zo’n kleine locatie dat het meer een soort toneelstuk is. Toch zitten er interessante scènes in zoals het auto ongeluk, de N-40 scène tussen Jeff en Heather en bepaalde drugs gerelateerde momenten. Alleen Chris Hemsworth verpest echt elk moment door zijn voorkomen en zijn instelling die hij als genie zou moeten hebben. Hij probeert de show te stelen maar hij steelt deze niet maar hij verpest juist de show. Er zitten wel heerlijke momenten van muziek in met een prachtige opener van Supertramps The Logical Song ! Aan het einde ontspoort de film in een soort slap-stick met domme humor die echt nergens op slaat en het serieuze plot van de film totaal verkracht. Dat is jammer.

Maarrrrr…l Mocht iemand weten waar ik een soort N-40 zou kunnen kopen stuur mij dan een PM ! Ik koop het als het doet wat het belooft !

Star Trek Beyond (2016)

Deze film lijdt aan hetzelfde syndroom wat de eerdere (oudere) Star Trek en The Next Generation films ook overkwam. De eerste films van deze twee 'series' zijn zeer goed, origineel en volledig waarmakend waar het Star Trek universum aan moet voldoen. Maar dan gaat het bij de 3e film meer richting een goede aflevering uit de serie zelf (en dat heeft deze cast -nog- niet eens).

Het draait er steeds op uit dat de karakters uit de films hun eigen 'verhaal' moeten hebben en dat deze allemaal hun eigen 'draadje' hebben wat afgewerkt moet worden. Hierdoor wordt het steeds meer een 'soap-in-space' achtige toestand (wat de series op tv in de jaren '60 - 70' en '80 - 90' natuurlijk ook waren). En, helaas, is deze film hetzelfde lot beschoren. De (actie) inbreng van Justin Lin is niet aan mij besteed maar zal zeker andere 'fans' aantrekken. Slim natuurlijk (en commercieel).

Maar goed, het Star Trek Universum heeft z'n legendarische helden en gebruiken wat van mij voor altijd mag blijven bestaan. Ik blijf het knap vinden hoe deze film de karakters van vroeger heeft uitgewerkt.