• 9.369.697 stemmen

Boy Swallows Universe (2024)

Drama / Misdaad | Miniserie

Ontwikkeld door: John Collee, Andrew Mason, Bharat Nalluri en Toby Bentley

Met: Felix Cameron, Travis Fimmel en Phoebe Tonkin

Oorsprong: Australië

Datum van release: donderdag 11 januari 2024

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Boy Swallows Universe

Brisbane, 1983. In deze turbulente tijd heeft Eli te maken met een afwezige vader, een zwijgende broer, een moeder achter de tralies, een stiefvader die in heroïne handelt, en een beruchte crimineel als oppas. Zijn leven wordt nog complexer wanneer Tytus Broz, een beruchte drugsdealer uit Brisbane, op zijn pad komt. Eli streeft ernaar zijn hart te volgen en te ontdekken wat het betekent om een goede man te zijn. Echter, het leven blijft uitdagende obstakels opwerpen. Te midden van deze complicaties vindt Eli zichzelf ook nog eens verliefd. Op kerstdag staat hij voor een cruciale opdracht: hij moet inbreken in de Boggo Road-gevangenis om zijn moeder te redden.

Afleveringen

1. 1. Boy Smells Rat

11 januari 2024 (55 minuten)

Eli begint de dag met een turbulente rijles van Slim. De pestkoppen op school dagen Eli uit, maar een leraar betrapt ze op heterdaad.

2. 2. Boy Gets Chop

11 januari 2024 (51 minuten)

Lyle leidt Eli en Gus rond op zijn werkplek en stelt hen voor aan zijn baas Tytus Broz. Later leidt een verrassingsbezoek aan Eli's huis tot problemen.

3. 3. Run Boy Run

11 januari 2024 (49 minuten)

Frankie komt in de problemen omdat ze haar zonen wil beschermen. Eli zoekt een weg terug naar huis om zijn stiefvader en zijn vermiste voorraad te vinden.

4. 4. Boy Loses Dad

11 januari 2024 (57 minuten)

Caitlyn vervolgt het onderzoek naar de verdwijning van Lyle. Samen met een agent gaat de schoolpsycholoog langs bij de jongens om te kijken hoe het gaat.

5. 5. Boy Takes Flight

11 januari 2024 (57 minuten)

Eli vraagt de oude kennis van Slim om een grote gunst en stuit op een belangrijke aanwijzing over de verdwijning van Lyle.

6. 6. Boy Seeks Work

11 januari 2024 (55 minuten)

Eli en Gus delen hun toekomstplannen met Frankie. Later probeert Eli een baan te krijgen als journalist bij de plaatselijke krant.

7. 7. Boy Meets End

11 januari 2024 (1 uur en 17 minuten)

Eli vindt een onwaarschijnlijke bron voor een verhaal dat hij kan indienen bij The Courier-Mail. Na nieuw bewijs onthult Caitlyn de waarheid over de onderwereld.

avatar van hkoster16

hkoster16

aflevering 5 niet afgekeken. Het begon meer op een jeugdfilm te lijken.

avatar van Killkong

Killkong

Deze serie vond ik over het algemeen wel goed.

Het is verfrissend origineel en eerlijk.

Het gaat over het wel en wee van een marginale familie.

Het is niet altijd even geloofwaardig maar dat stoort niet echt.

Tegen het einde wordt de serie wat zwakker, vooral de laatste aflevering maar al bij al heb ik me goed geamuseerd met het bekijken van deze miniserie.

avatar van james_cameron

Onweerstaanbaar licht surrealistisch australisch drama over het complexe leven van een jongen (Felix Cameron) die zich staande probeert te houden in het Brisbane van 1983. Qua toon en plot stuitert de miniserie allerlei kanten op, maar alles wordt vakkundig op de rails gehouden door de geweldige cast. Nieuwkomer Cameron in subliem in de hoofdrol, maar ook meer gevestigde namen als Travis Fimmel, Bryan Brown en Simon Baker doen het hier geweldig. Visueel ziet her er ook allemaal prachtig uit. Sporadisch zakt de boel een beetje in, vooral wanneer bepaalde onwaarschijnlijke plotlijnen zich aandienen, maar gelukkig duurt dat nooit lang. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Trent Dalton.

avatar van flaphead

flaphead

Dat was doorbijten. De intentie is aardig, al moet ik altijd wennen als het grotendeels uit het perspectief van een kind wordt verteld. Het husseltje van genres werkt redelijk; de crime-kant is wel een stuk interessanter dan het familie-drama, ook al wordt er soms een luchtigere toon doorheen gegooid. Het drama wordt ook zo enorm overtrokken, het wordt maar erger en erger dat het zijn effect voorbijschiet. En gaandeweg wordt het soms zelfs beetje kinderlijk, alsof het een child-adventure is. Het ventje steelt de show, maar niet altijd op de goede manier; het wispelturige werkt soms behoorlijk irritant. Verder is het acteerwerk in orde. Om van de 5e naar de 6e aflevering de tijdsprong te maken met een andere hoofdacteur is gewaagd; dat lijkt even te werken, maar helaas.

Hoewel het niet zo in mijn straatje lag, wil ik wel altijd minstens één seizoen (of in dit geval dus de hele mini-serie) uitkijken, om een goede mening te kunnen geven. Helaas was de slotaflevering by far het dieptepunt. Ik begrijp oprecht niet waarom die aflevering nog zo'n hoge waardering krijgt. Ik ga de hele serie er 2 volle punten aftrek voor geven, ondanks de aardige intenties in de eerste afleveringen. Want dit voelt soort van losgerukt van de rest, waar de nadruk veel meer op het drama lag. Het is ineens een soort detective-crime, enorm dun en bomvol tenenkrommende clichés. We werden constant getrakteerd op bakken vol drama en verschrikking, en nu eindigt het echt serieus in een sprookje waar alles goed is gekomen en iedereen blij is. Echt om te kokhalzen. Waar ik eerder echt hoopte op een meer lichtvoetige toon, begon ik hier te hopen dat minstens één hoofdkarakter het niet zou overleven. Dat zegt genoeg. Vreselijke uitwerking.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Erg van genoten. De soundtrack en de jaren '80- nostalgie. De rauwe Australische underdogs als zo'n beetje de slechtst denkbare rolmodellen. Het contrast tussen het schrijnende sociaalrealisme met magisch-realistische ondertonen. Zelfs de kindacteurs zijn erg aanstekelijk met hun naïeve dromen in een wereld die steeds iets cynischer blijkt te zijn dan ze al dachten. Voor mij piekt 'Boy Swallows Universe' (2024) in aflevering vijf wanneer Eli een kansloze reddingspoging onderneemt om zijn drugsverslaafde moeder te redden uit de gevangenis. Het trekt alle registers open als Eli onder ogen moet komen wat er eigenlijk van hem is afgepakt en dat hij daar zelf minder een rol in heeft dan hij zou hopen. Helaas neemt de kwaliteit wat af als de oorspronkelijke kindacteur wordt ingeruild door een minder charismatische tieneracteur. Opeens slaat het eerdere magisch-realisme door in misplaatste actieclichés uit pulpcinema met een onverwoestbare huurmoordenaar en een rijke weldoener die handelt in de orgaanhandel..