• 9.369.695 stemmen

Sophie: A Murder in West Cork (2021)

Documentaire / Misdaad | Miniserie

Ontwikkeld door: Jonathan Chinn, Simon Chinn en Suzanne Lavery

Met: Pierre-Louis Baudey-Vignaud, Ian Bailey en Marguerite Bouniol

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: woensdag 30 juni 2021

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Sophie: A Murder in West Cork

Het onderzoek naar de moord op de Franse film- en televisieproducente Sophie Toscan du Plantier wordt uitgelicht. Zij werd in 1996 gedood toen ze verbleef in haar vakantiehuisje in West Cork te Ierland. De internationale, decennialange zoektocht naar de dader van deze schokkende moord op het Ierse platteland kende een grote complexiteit en vele facetten, waarvan er vele belicht worden.

Afleveringen

1. 1. The World Turned Upside Down

30 juni 2021 (49 minuten)

In 1996 wordt vlak voor Kerstmis een Franse vrouw op brute wijze vermoord en vlak bij haar Ierse huis aangetroffen. De hechte dorpsgemeenschap reageert geschokt.

2. 2. The Suspect

30 juni 2021 (51 minuten)

Het onderzoek is in volle gang. De politie richt zich op een onwaarschijnlijke verdachte: een lokale journalist die als eerste verslag deed van de moord.

3. 3. Justice

30 juni 2021 (1 uur en 04 minuten)

De jaren verstrijken. De zaak wordt steeds bizarder. Er zijn meerdere arrestaties, ingetrokken getuigenissen en beschuldigingen van corruptie onder de politie.

avatar van rep_robert

Ik houd van de Netflix crime docs, maar ze wisselen nog wel eens in kwaliteit. Deze productie is een typische Netflix productie die teveel de focus op de randzaken legt en te weinig op de daadwerkelijke moord. Best vreemd, want juist in de documentaire wordt continu benoemd dat de verdachte teveel aandacht krijgt.

Ik mis vooral de spanning. Dei nacht van de moord mist een gedetailleerde beschrijving en er wordt al heel snel overgegaan tot de mediajacht op de hoofdverdachte. Het bewijs is verder flinterdun en voornamelijk gebaseerd op getuigenverklaringen.

Daarom kan ik wel waarderen dat hier wel goed hoor en wederhoor wordt gepleegd. En het frappante is dat ik eigenlijk weinig sympathie voor de familie van het slachtoffer kan opbrengen. Dat kan ook liggen aan het feit dat Fransen behoorlijk arrogant zijn en ook in deze docu komt dat goed naar voren. De Franse wetgeving is niet gebaseerd op feiten en druist (in dit deze zaak in ieder geval wel) tegen rechtvaardigheid. Als iedereen op deze manier schuldig bevonden kan worden begrijp ik wel dat landen als Ierland deze rare Franse wetgeving niet erkennen en dus niet voldoen aan hun eisen. Het gedrag van Fransen valt dan ook makkelijk te verklaren.

Zodoende krijgt het slachtoffer niet het verhaal dat het verdient en blijft het allemaal maar wat op de oppervlakte borrelen. In plaats van 3x 45 minuten had dit ook in anderhalf uur verteld kunnen worden.

avatar van DragQueen

DragQueen

Ik ben het eigenlijk grotendeels eens met de reactie hierboven. Netflix levert haast aan de lopende band crime docu's af, die ik zeer graag tegemoet zie komen overigens. Helaas is de kwaliteit ervan inderdaad nogal wisselend. Zo bekroop mij het gevoel dat er ook veel meer uit deze docu had kunnen worden gehaald. Daar waar je verwacht dat hier de moord op Sophie Toscan du Plantier in al zijn facetten wordt belicht, krijgt de vermeende dader in mijn ogen ruim de tijd om zijn zelfverheerlijking te verspreiden. 2,5 Ster.

avatar van charmie

charmie

Geklungel van de Ieren, gedram van de Fransen en het levert allemaal niets op.

Toch blijf je kijken naar deze intrigerende documentaire.

avatar van charmie

charmie

En dan nog wat: probeer het huis eens te vinden op Google Maps.

Een speurtocht op zich.

Pas aan het eind van een nog net niet overwoekerd weggetje - verder kom je niet- zie je het liggen in de verte.

Om daar te gaan wonen......

avatar van wednesday

wednesday

rep_robert schreef:

Fransen zijn behoorlijk arrogant, ja? Fijn dat u deze genuanceerde mening blijkbaar ook over mij hebt, zonder mij te kennen. Enchanté.

Ik heb deze documentaire na één aflevering afgezet. Ik miste een duidelijke richting en spanningsboog. Geen sterren dus van mij.

avatar van rep_robert

wednesday schreef:

Tsja. Je hoeft je natuurlijk niet persoonlijk aangevallen te voelen. Maar ik zeg daarmee geen rare dingen. Ik hoef niet Engels proberen te praten in Frankrijk. Heel wat nare ervaringen in Frankrijk gehad met dat soort dingen. Nu ook weer die rare maatregelen dat allerlei Engelse woorden niet meer gebruikt mogen worden. Wie denken ze wel niet dat ze zijn Frans is gewoon geen wereldtaal zoals Engels.

En in deze docu komen ze wederom weer niet goed over. Maar ach, dit is mijn mening en daar hoef je het niet mee eens te zijn. Mij zul je iig niet zo snel meer in Frankrijk vinden voor de lol.