• 151.970 films
 • 8.717 series
 • 26.247 seizoenen
 • 580.554 acteurs
 • 330.591 gebruikers
 • 8.611.118 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Fall (2013-2016)

Drama / Thriller | 3 seizoenen
3 seizoenen
3,70 420 stemmen + Mijn stem

Status: Beëindigd

Genre: Drama / Thriller

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Ontwikkeld door: Allan Cubitt

Met onder meer: Gillian Anderson, Jamie Dornan en Laura Donnelly

IMDb beoordeling: 8,1 (106.135)

Oorspronkelijke taal: Engels

Release datum: 12 mei 2013

Plot The Fall

Politie-inspecteur Stella Gibson van de London Metropolitan Police wordt ingehuurd om een onopgeloste moord in Belfast te ontrafelen. De verantwoordelijke seriemoordenaar, Paul Spector, blijft ondertussen gruwelijke moorden plegen. Tijdens het politie-onderzoek komen de verhalen van alle betrokkenen aan bod.

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Seizoenen

Komt er een The Fall seizoen 4?

Acteurs en Actrices

Acteurs en actrices

Stella Gibson

Paul Spector

Tanya Reed Smith

Garrett Brink

Danielle "Dani" Ferrington

Jim Burns

Tom Anderson

Matthew "Matt" Eastwood

Glenn Martin

Rose Stagg

Sally Ann Spector

Katie Benedetto

Video's en trailers

Alle Media

Meningen over The Fall

Let op: Onderstaande reviews en/of comments zijn slechts een willekeurige greep van het totaal. Wanneer je een review wilt schrijven of een comment wil plaatsen kan dat op een seizoenspagina.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

 • 147 berichten
 • 495 stemmen
vrijdag 8 december 2017
The Fall seizoen 1 Geweldige serie (S1, S2 en de laatste paar afleveringen van S3). Het valt me op dat alle mannelijke personages in de serie fout zijn, of foute dingen doen (of het nu vreemdgaan is of een misdaad). Alleen rechercheur Anderson is een uitzondering daarop, volgens mij de enige. De vrouwelijke personages zijn juist bijna allemaal smetteloos. Het lijkt een symbool van waar het grotendeels om het draait:de masculiene Spector en z'n vrouwelijke, weerloze slachtoffers. Het plot, de spanningsopbouw en het acteerwerk zijn prima, maar wat me het meeste bevalt is de ingetogenheid. De soundtrack is minimalistisch met op de juiste momenten rustige maar spanningsverhogende muziek. En een pijnlijke stilte wanneer de beelden en het drama voor zich spreken. Het camerawerk is ook kalm. Veel fraaie camerastandpunten en lange takes. Bijvoorbeeld de camera die langzaam door een appartement rijdt of meeloopt met de hoofdpersonen. Af en toe wat trucjes zoals de spiegelscène in het begin van het eerste seizoen. Vanuit de killer gaat continu een dreiging uit, mede vanwege z'n charisma en hoe hij belicht wordt. De kille uitwerking heeft veel weg van de aanpak in Spaanse thrillers zoals El Habitante Incierto, Los Ojos de Julia, Caníbal, Musarañas, Mientras Duermes, etc. De serie doet me ook een beetje denken aan Maniac met Elijah Wood. Al die bedrieglijke rustiek staat in scherp contrast met de hardheid van de daden en met de grimmige setting van Noord-Ierland en de 'harde' inwoners. Hier en daar heb ik wel bedenkingen bij het script, maar dat is vooral in het tweede seizoen.
avatar van DionneDarko

DionneDarko

 • 342 berichten
 • 2236 stemmen
vrijdag 17 juni 2016
The Fall seizoen 1 Op zich wel een leuk lijstje ja al stonden er wel tussen waarvan ik dacht ehmmm? En bepaalde personen had ik in het lijstje verwacht maar werden toch overgeslagen. Zoals Paul Bernardo of Kenneth Bianchi qua looks dan iig... Maar je hebt helemaal gelijk hoor ZAP, ik denk dat veel mensen een onrealistisch typisch beeld hebben van hoe een seriemoordenaar eruit zou moeten zien. They come in all shapes and sizes, dat is nu juist het enge.... Zo'n schattig oud vrouwtje zoals Nannie Dos bijvoorbeeld... Of een fragiel uitziend opaatje zoals Albert Fish. Oh en Charles Manson was ooit best aantrekkelijk joh, die grote bruine twinkelende crazy eyes.... Ik kan wel begrijpen dat die hem heel goed van pas kwamen. Zelf heb ik dat niet hoor, dat ik echt op zo'n gruwel zou kunnen vallen. Helemaal moeilijk te begrijpen dat er vrouwen zijn die deze heren echt aanbidden en contact met ze willen hebben.... liefst romantisch. Wetende wat ze allemaal gedaan hebben. Dit onderwerp heeft me al van klein af aan weten te fascineren maar gelukkig is mijn smaak in mannen toch iets gezonder.... Ik vond de keuze voor Jamie Dornan gedurfd en origineel. Voor mij werkte het. Ik had de serie gelukkig ook gekeken voordat die hele Fifty Shades of Grey waanzin losbrak. Ik vond het verfrissend dat het een keer geen type a la Ed Gein was. Vooral het eerste gedeelte van de serie vond ik geweldig. Laatste paar afleveringen kakte het iets in maar al met al een erg geslaagde serie!

Pecore

 • 32 berichten
 • 117 stemmen
donderdag 20 december 2018
The Fall seizoen 2 Bijzonder matige opvolger van een leuk eerste seizoen. Het spannende en mysterieuze maakt plaats voor het saaie en oppervlakkige. Gillian Anderson speelt een karikatuur van haar karakter uit het eerste seizoen.
avatar van thomzi50

thomzi50

 • 224 berichten
 • 259 stemmen
dinsdag 9 mei 2017
The Fall seizoen 3 Tja, dit is toch wel een heel raadselachtig seizoen. Was er in seizoen 2 van The Fall al een stuk minder spanning dan in deel 1, en werd het allemaal per aflevering ongeloofwaardiger, nu is er he-le-maal geen spanning meer: de al opgepakte dader ligt maar wat in het ziekenhuisbed, alles wordt tergend lang uitgesmeerd (het oplappen, het uitleggen, het bekend maken van elke nieuwe situatie. En dan is er ook nog die volstrekt stompzinnige Katie, die in seizoen 2 natuurlijk al het spoor bijster raakte maar nu helemaal ongeloofwaardig werd: wat ziet ze in hemelsnaam in die mompelende, ijskoude man die zijn schouders om haar ophaalt? Ieder plotlijntje vond ik onovertuigend, geforceerd, en de paar aardige scènes die er bijna per ongeluk in het verhaal opduiken, worden direct ondergesneeuwd door de willekeur en vooral overbodigheid van dit tergend trage en niksige geheel. Nooit eerder een vervolgseizoen gezien dat zo overbodig was. Deze recensie legt de vinger ook wel goed op de (vele) zere plekken: The Fall Season 3 Review, Netflix: Finale Violence Shocks, Disappoints | IndieWire