• 9.371.495 stemmen

Suspect: The Shooting of Jean Charles de Menezes (2025)

Misdaad / Drama | Miniserie

Ontwikkeld door: Jeff Pope

Met: Edison Alcaide, Conleth Hill en Emily Mortimer

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: woensdag 30 april 2025

Eerst uitgezonden op: Disney+ (Nederland)

• Disney+ Bekijk miniserie via Disney+
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Suspect: The Shooting of Jean Charles de Menezes

De serie speelt zich af direct na de bomaanslagen in Londen in 2005. De klopjacht die hierop volgt zorgt ervoor dat de onschuldige Braziliaan Jean Charles de Menezes wordt aangezien als terrorist door de Londense politie en wordt gedood. Zijn moord wordt gezien als een van de grootste Britse gerechtelijke dwalingen en de Met Police werd in 2007 schuldig bevonden, waarna commissaris Ian Blair kort daarna aftrad.

Afleveringen

1. 1. The Terror

30 april 2025 (43 minuten)

2. 2. The Hunt

30 april 2025 (46 minuten)

3. 3. The Whistleblower

30 april 2025 (58 minuten)

4. 4. The Verdict

Lana Vandenberghe

Michael Mansfield KC

avatar van lang pee

lang pee

Fantastische serie over nog maar eens grote fouten bij de politie tot in de hoogste kringen, die geleid hebben tot de dood van een onschuldige Braziliaanse jongen.

En waar ze alles deden om het onder de mat te schuiven, door valse beschuldigingen tegen het slachtoffer, en een hoop leugens.

Ik vind de plot wel niet duidelijk. Ik zal één ding zeggen, het is Sir Ian Blair, dat zegt alles.

En dan toch iets dat ik enorm mis in deze serie, de afschuwelijke rol die Tony Blair speelde in dit hele verhaal, word ten onrechte geen aandacht aan besteed...

Ik ga niets zeggen, maar ik werd bijzonder kwaad bij wat er daarna met sommige is gebeurd.

Prachtige serie.

Toen ik keek, moest ik nog denken aan een zaak hier waar een politieagente doodleuk een hitlergroet bracht, toen een man in de cel aan het sterven was...

avatar van ShortyXL

ShortyXL

Ik was erg onder de indruk van deze serie.

De grote aanslag in de Londense metro en een bus, herinner ik me als de dag van gisteren. Na de aanslagen in New York 09/11, sindsdien is de wereld wel veranderd, gebeurde ook een grote terroristische aanslag in Europa. Het kwam steeds dichterbij. Wat betreft het verhaal van Jean Charles de Menezes, herinner ik me niks.

Maar potverdomme, dat was heftig.

De impact van de aanslag in London was groot. Dat je de veiligheidsdiensten nog meer op scherp zet en hun bevoegdheden uitbreid, kan ik me wel voorstellen. Maar de manier waarop ze Jean Charles de Menezes uitschakelde was wel schokkend. Zonder enige aankondiging Jean Charles direct overmeesteren en zeven keer van dichtbij, door zijn hoofd geschoten.

Er waren ontzettend veel getuigen die allemaal hetzelfde verklaren hoe het is gegaan. Niet veel later werd bekend dat ze een onschuldige Braziliaanse (jonge)man hebben afgeknald. Ze hebben er alles, maar dan ook echt alles er aan gedaan om het in de doofpot te stoppen. Enkele konden hier niet mee leven en hebben ontslag genomen. Deze mensen vonden ook dat de onderste steen naar boven moest komen.

De agenten die dit moesten uitvoeren, hebben altijd volgehouden dat ze goed hebben gehandeld. Maar ik geloof niet dat ze dit van binnen ook zo voelen. Ze zullen hiermee moeten leven.

De daadwerkelijke mensen die verantwoordelijk zijn, (de vrouwelijke politiecommissaris en Sir Ian Blair, hoofd van politie) zijn gewoon aangebleven en hebben zelfs in de toekomst promoties gemaakt. Ongelofelijk dat deze mensen hiermee kunnen leven!