menu
Mijn Series +

Disenchantment - Seizoen 1 (2018-2019)

mijn stem
3,40 (34)
34 stemmen

Verenigde Staten
Animatie / Komedie

ontwikkeld door Matt Groening
met de stemmen van Abbi Jacobson, Nat Faxon en Eric André

In het middeleeuws koninkrijk 'Dreamland', ontmoeten we Bean, een eigenzinnige prinses met een stevige drankverslaving. Ze vertoeft er in het gezelschap van Elfo, haar levendige elfenvriend, en Luci, de verpersoonlijking van haar innerlijke demonen. Samen beleven ze een onwaarschijnlijk en episch avontuur.

 1. A Princess, an Elf, and a ...
 2. For Whom the Pig Oinks
 3. The Princess of Darkness
 4. Castle Party Massacre
 5. Faster, Princess! Kill! Kill!
 6. Swamp and Circumstance
 7. Love's Tender Rampage
 8. The Limits of Immortality
 9. To Thine Own Elf Be True
 10. Dreamland Falls
 11. The Disenchantress
 12. Stairway to Hell
 13. The Very Thing
 14. The Lonely Heart Is a Hunter
 15. Our Bodies, Our Elves
 16. The Dreamland Job
 17. Love's Slimy Embrace
 18. In Her Own Write
 19. The Electric Princess
 20. Tiabeanie Falls
zoeken in:
avatar van brawljeff
Nieuwe animatie van Matt Groening, het brein achter The Simpsons. Vanaf 17 augustus te zien op Netflix!

avatar van Esteban
3,5
Deze heb ik met veel enthousiasme toegevoegd, als grote fan van Matt Groening. Het wachten lijkt lang te duren, aangezien ik het project reeds op de voet volg sinds juli vorig jaar.

Het moment dat de aankondiging voor The Simpsons voor het eerst op de buis kwam, zit nog heel fris in het geheugen. Instant-fan hier. Het werd als het ware een verslaving. Hetzelfde was het geval bij Futurama, wat ik in de kern eigenlijk nóg genialer vond. Al heb ik nog steeds niet alle afleveringen gezien, omwille van een getroebleerd uitzendschema en kl*te uitgavebeleid in de Benelux.

En dan nu eindelijk Disenchantment, wat al een eeuwigheid op tafell lag bij Groening. Een fantasiereeks in dezelfde stijl. Maar hij kreeg het niet verkocht. Ik ben Netflix dus dankbaar. Het leuke is ook dat stemacteurs uit zowel The Simpsons als Futurama randpersonages zullen inspreken.

Zeer benieuwd! Die elf doet trouwens onvermijdelijk aan een fantasy-versie van Bart denken ...


avatar van ZAP!
brawljeff schreef:
Nieuwe animatie van Matt Groening, het brein achter The Simpsons. Vanaf 17 augustus te zien op Netflix!
Yay!

avatar van Esteban
3,5
Seizoen-poster toegevoegd. Benieuwd of die oude TinkerBell een grote rol heeft.


avatar van tommykonijn
3,0
Animatiekomedies als The Simpsons heb ik nooit actief gevolgd. Ik heb wel eens sporadisch een aflevering gezien (en de film), maar ik heb nooit de drang gevoeld om alle seizoenen te bekijken. Disenchantment ga ik echter wel proberen. Het idee is leuk en de trailer spreekt me ook aan. Ik ben benieuwd!

avatar van Esteban
3,5
En mocht het alsnog niet je ding zijn, het zijn slechts 10 afleveringen van net geen half uurtje. Te doen.

avatar van Esteban
3,5
Matt Groening Talks Move to Netflix With 'Disenchantment' | Hollywood Reporter - hollywoodreporter.com

Er werd ook wat gezegd over de relatie met Fox en de invloed op Futurama.

avatar van ZAP!
Ook hier de trailer gecheckt. Overduidelijk op de (vrouwelijke) jeugd gericht, met wel wat aardige, maar bekend voorkomende ("I'm drowning!" antwoord: "I'm Elfo!") grapjes. Ben hier niet meteen kapot van, en heb bovendien nog alle Futurama seizoenen liggen om te herzien. Dat ga ik eerst es doen.

avatar van Esteban
3,5
ZAP! schreef: "overduidelijk op de (vrouwelijke) jeugd gericht ..."


Dat is nu wel het allerlaatste wat in mijn zou opkomen bij het zien van de trailer. Als je bovendien de woorden van Groening leest, is dat absoluut niet zo. Enfin, ik zit er vol ongeduld op te wachten.

Veel Futurama-plezier!

avatar van ZAP!
Pubermeisje in sprookjesland dat een soort van feministische zoektocht begint... ligt er dik bovenop, ook al zit Groening er natuurlijk achter. Maar ook hier: wie weet, ooit...

Toontje
Lekkere tekenfilm in het alom gekende stijltje wat voor mij niet wegneemt dat het toch best fris aanvoelt en zo op de eerste kennismaking wel naar meer smaakt.

Valt nog even te bezien hoe het volledige seizoen gaat landen maar zo op het eerste gezicht kan ik de creativiteit en uitwerking zeker waarderen.

avatar van JorisTVmeter
Iemand een idee op welke leeftijd dit gericht is? Ik vindt het maar niks. Gestopt tijdens aflevering 4.

avatar van Esteban
3,5
Disenchantment is meer dan ooit gericht op volwassen, volgens de makers. Hier konden ze, naar eigen zeggen, dingen doen die niet konden of mochten in eerdere Groening creaties.

"Het internet" is wel hard voor deze show. Reeds een half uur nadat de reeks beschikbaar was, verschenen er tal van vernietigende reviews. Dit enorm vaak gebaseerd op slechts één aflevering. Wat naar mijn gevoel weinig sense maakt.

Dikwijls lijkt het ook een vergelding, en gaat het meer over hoe The Simpsons een wanproduct zou geworden zijn dat 20 seizoenen geleden zou moeten gestopt zijn. Enfin, wat dat ter zake doet ...

Maar het meest frappante is volgens mij toch het steeds terugkerende 'argument' dat klinkt als "This is NOT The Simpsons, neither the genius Futurama!" en "Did Matt Groening lost his magic?"

Is dan echt iedereen vergeten dat Futurama zo'n kleine 20 jaar geleden eveneens niet goed ontvangen werd? "It's NOT The Simpsons" en "Did Matt Groening lost his magic?" waren destijds vaste uitspraken. De eerste afleveringen kregen het hard te verduren en het volledige eerste seizoen werd als een teleurstellende poging gezien. Heck, het tweede seizoen werd in verscheidene landen niet eens meer opgepikt.

Zélfs The Simpsons was helemaal geen instant hit op alle mogelijke vlakken. Hoewel het eerste seizoen absoluut één van mijn favorieten is, werd daar aanvankelijk wat twijfelachtig op gereageerd. Dat het meteen iets opmerkelijk deed wat kijkcijfers betreft, veranderde weinig aan de vroege waarderingen. Vooral tijdens S2 en S3 'ontplofte' de boel. Het zou enkele jaren duren alvorens dit wereldwijd een gigantische hit en fenomeen werd en ook zowat alle critici de show zonder schaamte bejubelden.

Beide shows moesten hun finale vorm nog wat vinden, alsook de waardering en een vast publiek. Al ging dat bij de ene uiteraard pakken makkelijker dan bij de andere. En kijk, nu heeft m'n het zelfs over het geniale Futurama. In 1999 hadden ze (onterecht) eens goed gelachen met zo'n uitspraken.

En het klopt. Disenchantment is géén Simpsons. Ook géén Futurama. Het is simpelweg Disenchantment. Opvallend is hoe de zeer positieve reviews (want die zijn er gelukkig ook, vrij 50/50) haast allen aanhalen dat het een ietwat moeilijke start is, maar de show al snel z'n eigen stem weet te vinden en dan ook volop scoort. Alsook dat het Groening-DNA 100% aanwezig is en -zoals de traditie het bij zijn creaties voorschrijft - het uitkijken is naar een mogelijk nog betere tweede seizoen.

Ik start er volgende week mee. (wel al herhaaldelijk gepiept) En vooral, ik kijk het hoe dan ook uit.

avatar van Lennonlover
Esteban je vergeet batuurlijk dat dit een ander format is als futurama en the simpsons. Dat zijn eerder sitcoms terwijl me'. Hier over een high concept reeks spreken waarvan je met het verhaal geen 10 seizoenen kan maken. Als seizoen 1 al niet denderend is...

Enfin. Ik kan me vergissen aangezien ik net aflevering 2 heb gezien. Dus ik spreek misschien te vroeg. Ik ben zeker van plan het volledige seizoen te bekijken maar ik vind de humor alvast zeer flauw. Het equivalent van het moment van de 3 gênante seconden stilte na een mislukte mop, en de stand up comedian die net iets te lang wacht om zijn betoog te hervatten.

Pas op, ik ben wel grote fan van de simpsons maar diezelfde humor, steken onder water, maatschappijkritische humor vind ik hier niet terug. Of althans niet van hetzelfde niveau.

avatar van Esteban
3,5
Het énige verschil is eigenlijk dat er sprake is van een doorlopend verhaal. En dat ze dus geen al te extreem zotte dingen kunnen doen die in de volgende afleveringen straal genegeerd worden. Hoewel, met wat creativiteit kan dat altijd. Verder is het in de kern vooral gelijkend met de voorgangers, ondanks z'n eigen identiteit.

Ik zie ook niet in waarom er met dit concept geen 10 seizoenen kunnen gemaakt worden, in theorie. Verhalen genoeg te verzinnen, lijkt mij. Het zijn ook geen lange seizoenen. Ze kunnen hier alle kanten mee op. Een nieuw verhaal(hoofdstuk), verschillende kortere verhalen over enkele episodes, we'll see. En het is natuurlijk ook gewoon de bedoeling dat er meer komt, die bevestiging was er al.

Enfin, voor mij hetzelfde: Eerst maar eens uit kijken. Misschien ben ik ook niet zo enthousiast, het kan ...

Toontje
Ik vind het wel lekker wegloeren hoor.

avatar van legian
3,5
Ik ben nu halverwege en ben niet echt onder de indruk. De humor slaagt voor mij maar half en is voornamelijk erg flauw. Qua personage's moet de serie het echt hebben van het hoofdtrio, Bean, Luci en Elfo. De rest weet eigenlijk niet te boeien, wat in het geval van die vader best storend is aangezien hij vaak langskomt. De setting is leuk gevonden en bied mogelijkheden voor volgende seizoenen. Qua verhaal ook leuk dat het doorlopend is, hoewel ik had verwacht dat het wat meer buiten het kasteel en bijbehorende stad zou zijn.

Het is vermakelijk maar mist (nog?) de 'punch' die The Simpsons en Futurama hadden.

avatar van legian
3,5
Waar in de eerste helft de afleveringen zich nog focussen op losse momenten en kleine verhalen begint in de tweede helft het overkoepelende verhaal steeds belangrijker te worden. De zoektocht door de vader naar het eeuwig leven komt steeds meer op de voorgrond. Tegelijkertijd wordt de geschiedenis verder uitgediept en worden er wat vragen opgeworpen voor volgende seizoenen. Dit komt uiteindelijk samen in de terugkeer van Bean haar moeder die blijkbaar een eigen agenda heeft, iets wat je van mijlenver ziet aankomen trouwens. Vond het trouwens ook mooi om te zien dat ze Bean in een onmogelijke keuze positie zetten, helemaal met de geschiedenis die we gezien hebben. Zelfs na de keuze zit het haar toch niet volledig lekker.

Het tweede deel toont dat er meer in de serie zit, iets wat voornamelijk door de verhaalstructuur komt. Hoogstaand is het niet en clichés zijn er te-over, evenals de flauwe humor trouwens. Maar het mag de pret niet drukken. De serie weet na verloop van tijd steeds beter te vermaken en komt soms met verrassend hard uit de hoek. Iets waar voornamelijk Luci deel aan heeft.

Ook leuk om de vele verwijzingen te zoeken, The Lord of the Rings en Indiana Jones vielen mij wel direct op. Maar sommige, zoals de Iron Throne duurden toch wat langer.

Het eerste seizoen is er een waarin ze zoeken naar een eigen gezicht, eentje die ze aan het eind gevonden lijken te hebben. Het zit boordevol potentie maar komt vaker niet dan wel uit de verf. Gelukkig kunnen ze hier nog veel seizoenen van maken om het wel te laten slagen. De humor moet je liggen, hoe flauwer hoe beter lijkt het motto te zijn. Vermakelijk was het in ieder geval wel. 3.5*

avatar van Esteban
3,5
HUMO is verrassend positief en geeft zowaar 4 sterren, dat had ik niet zien aankomen.

Als je een cliché gebruikt, moet je het goed doen. Disenchantment bedient zich veelvuldig van clichés. Dat begint al bij de jazzy intromuziek, die gevaarlijk veel aan die van The Simpsons doet denken – de vergelijking die niemand wil maken maar die iedereen natuurlijk toch maakt. Ook Groenings klassieke tekenstijl is onveranderd: de bolle ogen, wijkende kinnen en ronde tanden zijn allemaal present, wat doet vrezen voor een herhaling van zijn eerdere, inmiddels tot op de draad versleten series.

Toch weet Disenchentment de sleetsheid slim te omzeilen. Anders dan in The Simpsons of Futurama is het verhaal opgebouwd als een avontuurlijke dramaserie. Het verhaal draait om kroonprinses Bean, die gebukt gaat onder een tirannieke vader en een jonggestorven moeder. Zij dient zich te gedragen als een waardige troonopvolgster, inclusief glitterjurken en gedwongen huwelijken, terwijl ze veel liever haar heil zoekt in poker en flinke hoeveelheden alcohol. Deze rode draad overspant de hele serie, zodat er genoeg tijd is om een geloofwaardige wereld te creëren en invoelbare hoofdpersonages neer te zetten.

Bang zijn voor een Disney-prinsessenfilm is echter niet nodig: op het dramatische fundament van iedere episode is vervolgens een een bouwwerk neergezet vol grove lolbroekerij, zodat er genoeg te lachen overblijft. Een inventieve stoet bizarre personages trekt voorbij, waardoor Disenchantment soms bijna aan een tekenfilmversie van Monty Python doet denken. Zo is er de knappe prins die in de eerste aflevering sterft, maar de hele verdere serie commentaar vanaf de zijlijn blijft geven met een zwaard door zijn hoofd. Een bekend sprookjespersonage als Tinkerbell uit Peter Pan lijkt hier meer op een bejaarde prostituee, en het zijn niet zeemeerminnen maar walrussen die met hun gezang de zeelui het hoofd op hol brengen.

Het meest magische momenten leveren echter de twee handlangers van prinses Bean. Luci en Elfo vormen samen een cliché op zich: hoe vaak hebben we al niet gezien hoe een engeltje en een duiveltje het hoofdpersonage in morele verwarring brachten? Gelukkig is de ene helft van het duo, kwade demon Luci, een échte klootzak, waardoor zelfs de kijker soms in dubio raakt: kunnen we ons nog vinden in alle wandaden die ons hoofdpersonage begaat? Luci’s tegenhanger Elfo is – wat een verrassing – een elfje, afkomstig uit het elfenland. Daar is iedereen altijd gelukkig, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Maar Elfo zit anders in elkaar. Hij vertrekt, op zoek naar een plek waar verdriet, chagrijn en misère mogen bestaan. Daar aangekomen blijkt zijn elfen-aard echter niet in staat tot welke vorm van negativiteit dan ook, waardoor hij voortdurend in de meest ellendige situaties terecht komt. Ontzettend grappig en tegelijkertijd dieptragisch – precies wat een animatieserie voor volwassenen tot een succes maakt.


NETFLIX heeft "Seizoen 1" op het laatste moment gewijzigd naar "Deel 1", wat eerder ook met Fuller House en The Ranch gebeurde. Het doet mij vermoeden dat dit slechts de helft is van wat zij als één seizoen zullen presenteren.

3,5
Gezien het niet bestaande einde na aflevering 10 is dat geen verwonderlijke zaak.

avatar van Esteban
3,5
Het onbestaande einde dat aflevering 10 brengt, kan gewoon doorgaan voor een typische cliffhanger-finale van een seizoen. Zeer gebruikelijk.

Eindelijk uitgekeken.

Akkoord, de nieuwste Matt Groening creatie heeft inderdaad een moeilijke start. Het tempo, de toon, de timing van de humor, het ontvouwen van het verhaal, … Op al deze vlakken is de Disenchantment helemaal zoekende tijdens de eerste 3 afleveringen. Hoewel de serie in het algemeen ietwat onevenwichtig blijft, komt daar echter langzaamaan verandering in tijdens episode 4, die hoop geeft op beterschap.

5 tot en met 7 zijn meteen ook de bevestiging. Mijn persoonlijke favorieten van het seizoen. Deze afleveringen staan namelijk perfect op zichzelf en vertellen elk afzonderlijk een avontuur met een duidelijke start en afloop. Het gekende concept dat we ook in The Simpsons en Futurama zien. Het is in deze vorm dat Disenchantment op z'n sterkst is, in alle mogelijke opzichten. Dat is waar ik op hoopte en wat ik dus ook kreeg. Voor even.

In episodes 8 tot en met 10 is er opnieuw een verschuiving. Plots maken de kortstondige avonturen plaats voor een langer lopend verhaal, de altijd al aanwezige rode draad neemt het volledig over. De humor verdwijnt iets meer naar de achtergrond, de ernst van de storytelling komt met volle overtuiging op de eerste plaats. Maar het boeit ook effectief. Gelukkig. Niet alles is een verrassing, in tegendeel zelfs, de drang om het vervolg te ontdekken is er desalniettemin absoluut.

Disenchantment maakt drie keer een shift in één seizoen (half seizoen?) van slechts 10 afleveringen. Best ongewoon. Dat vraagt wel wat van de kijker, denk ik. Telkens even wat wennen.

De reeks is echter ook een verademing in het hedendaagse aanbod van de concurrentie, waar -enkele uitzonderingen buiten beschouwing gelaten- élke minuut volgepropt zit met een spervuur aan talloze grappen, zonder plot, zonder houvast, zonder veel meer dan een hoop grofheden op elkaar. In vergelijking voelt Disenchantment wat ouderwets, maar zeker niet versleten.

De animatie is van hoog niveau, er zit best wel vlees aan de personages -wat ongetwijfeld verder zal uitgewerkt worden-, de humor is als vanouds -wel spaarzamer-, … enkel het vasthouden van die toon zal een uitdaging zijn. En eigenlijk zit HUMO er niet ver naast met de omschrijving van "geanimeerde Monty Python". Benieuwd wat de rest zal brengen. Hoe zeggen ze dat in de moderne tijden? Hashtag Hoopvol?

avatar van Esteban
3,5
Er werd bekend gemaakt dat er nieuwe afleveringen in 2019, 2020 én 2021 zullen verschijnen. Dat maakt dat we normaal gezien al zeker zijn van twee seizoenen en dus 40 afleveringen. Disenchantment blijkt een dikke hit te zijn volgens Netflix.

avatar van tommykonijn
3,0
Nu drie afleveringen gehad. Eerste twee waren tegen alle verwachtingen in erg leuk. Heb meermaals hardop gelachen en dat is een goed teken. De derde aflevering vond ik dan weer heel weinig aan. Was zelfs bij vlagen redelijk pijnlijk om te zien hoe hard er geprobeerd werd om grappig te zijn.

Dit kan werkelijk nog alle kanten op. Benieuwd naar de rest

avatar van tommykonijn
3,0
Inmiddels helemaal gezien en dit was best wel leuk. Ik heb heel weinig ervaring met animatiekomedies als deze. Natuurlijk heb ik wel eens een aflevering van The Simpsons of South Park zien langskomen, maar dit is de eerste serie binnen het genre waarvan ik een compleet seizoen gezien heb.

De humor is van het flauwe soort, maar is soms dusdanig droog dat ik wel hardop heb moeten lachen. Dat lukt de ene aflevering overigens beter dan de andere. Met name richting het einde lijkt men zich steeds meer te willen focussen op het verhaal. Ik ben het met Esteban eens dat afleveringen 5, 6 en 7 voor mij het hoogtepunt waren. De serie is naar mijn mening op haar best wanneer het zich deels buiten het kasteel afspeelt. Voor mij ligt daar ook de potentie voor volgende seizoenen. Het erbij halen van bijvoorbeeld Hansel and Gretel vond ik een erg geestige zet. Meer van dat, graag!

De animatie is tof en het hoofdtrio is leuk om te volgen. Elfo was mijn favoriete personage, maar ook Luci is spot on. Het niveau was me over de gehele linie iets te wisselvallig om er nu echt fan van te zijn, maar ik ben zeker benieuwd naar het vervolg. Van mij mogen ze vooral de rest van het rijk verder verkennen en bekende sprookjes en legenden erbij betrekken.

3*

avatar van Thomas83
2,5
Niet meer dan een redelijke serie. Het is geen The Simpsons (in elk geval zeker niet The Simpsons op zijn hoogtepunt), maar dat is ook een hoge standaard om er op na te houden. En zoals iedere serie zullen de schrijvers van Disenchantment ook de tijd moeten krijgen om hun draai te vinden.

Je ziet de serie wel geleidelijk aan beter worden, maar echt kapot ben ik er nog niet van. Eigenlijk vind ik de afleveringen ook veel te lang, en veel personages niet zo leuk. Maar ook dat is iets wat meer uitgewerkt kan worden in nieuwe afleveringen. 2.5*.

avatar van Esteban
3,5
Ik heb seizoen 2 al ingevuld klaar staan in mijn toevoeglijst, maar wacht nog met het indienen. Er zijn namelijk heel wat tegenstrijdige berichten te vinden online. Sommigen hebben het over "season 2", anderen over "Season 1, part 2". Dat laatste zou volgens eerdere berichten van Netflix moeten kloppen. De tweede helft van het eerste seizoen dus.

10 nieuwe afleveringen op 20 september!


avatar van Esteban
3,5
Trailer: Disenchantment | Official Part 2 Trailer | Netflix - YouTube

Opgelet, veel spoilers voor wie Part I nog niet zag.

hollandgermany
Mijn guilty pleasure. Ik snap het wanneer mensen er niks aan vinden maar ik heb weinig series die ik zo snel en makkelijk kijk als deze. Onder de indruk van dat seizoen 2 einde. Heel leuk gedaan allemaal.

avatar van Kramer
3,5
Hoe hard Netflix ook roept dat dit toch echt géén nieuw seizoen betreft, het heeft er verhaaltechnisch alle schijn van: de reis van de held is ten einde nadat prinses Tiabeanie ('Bean' voor intimi) haar versteende moeder, naar wie ze haar hele jeugd verlangd heeft, weer tot leven heeft gebracht. Nu deze dramatische motor achter de eerste tien afleveringen weggevallen is, moet het vervolg het doen met wat snippertjes die de naam 'probleem' niet mogen dragen, en die dan ook binnen één aflevering opgelost kunnen worden. Dat is jammer, want het gevoel van urgentie neemt daarmee toch wat af. Om dit te compenseren, lijken Groening en zijn schrijversteam wat extra nadruk te willen leggen op de serieuze en spannende scènes, wat dan weer ten koste gaat van de grapdichtheid van het geheel.
Mijn volledige recensie van de laatste tien afleveringen lees je hier.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:17 uur

geplaatst: vandaag om 20:17 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.