menu
Mijn Series +

Black Mirror - Seizoen 1 (2011)

mijn stem
3,88 (264)
264 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Drama / Sciencefiction

ontwikkeld door Charlie Brooker
met Daniel Kaluuya, Toby Kebbell en Rory Kinnear

In de afgelopen tien jaar heeft de technologie bijna elk aspect van ons leven veranderd, nog voordat we de tijd hadden om het tegen te houden en erover na te denken. In elk huis; op elk bureau; in elke handpalm - een plasma scherm; een monitor; een smartphone - een zwarte spiegel van ons bestaan in de 21e eeuw. Black Mirror is een hedendaags Britse bewerking van de Twilight Zone met verhalen die profiteren van het collectieve onbehagen over onze moderne wereld.

  1. The National Anthem
  2. 15 Million Merits
  3. The Entire History of You
zoeken in:
avatar van Donkerwoud
4,0
Fijne poëtische SF die zich niet makkelijk in een hokje laat plaatsen, maar die zeker maatschappelijk relevante thema's aansnijdt over onze houding ten aanzien van moderne technologie.

avatar van Karaflax
3,0
Elke aflevering staat op zich en vertelt een verhaal met andere hoofdpersonen. Van het eerste seizoen, vond ik 1 aflevering goed, 1 niet mijn stijl en 1 wel aardig.

avatar van Animosh
3,5
Sterk.

Black Mirror is een anthologieserie waarbij iedere aflevering een uniek verhaal vertelt (met eigen acteurs en een originele invalshoek) binnen de thematiek van de serie: de invloed van technologie en moderne media op de samenleving. En hoewel niet iedere aflevering even boeiend is, of een even geloofwaardig toekomstbeeld schetst, slaagt de serie er zeker in om interessante vragen te stellen. De manier waarop ze worden belicht is ook treffend: donker en pessimistisch, met bijtende zwarte humor en een sterk gevoel voor satire. En de sfeer is lekker modern, en de afleveringen blijven door de hoge variatie fris.

Door de grote variatie spreekt niet iedere aflevering me evenzeer aan, en het toekomstbeeld dat geschetst wordt voelt vaak nogal tendentieus en overdreven, maar voor liefhebbers van science-fiction die bijtende satire kunnen smaken die een kritisch licht werpt op onze samenleving is dit zeker een aanrader.

avatar van centurion81
4,5
Wauw wat een gave serie! Net de tweede aflevering gezien die vond ik echt ronduit briljant!!

4,0
6 geweldige mini-verhaaltjes die heel minimalistisch en to the point zijn neergeschreven. Zeer goede serie met afleveringen die je diep doen nadenken en je soms met een zeer behaaglijk gevoel achterlaten.

avatar van Fueledable
3,0
Leuke serie. Ondanks dat de afleveringen allemaal een ander verhaal hebben vond ik ze alledrie leuk en boeiend. Technologie kan ver gaan.

avatar van JTV-kijker
4,0
Straffe boel! Ik heb zeer geboeid zitten kijken terwijl het me anderzijds ook dikwijls een benauwd en ongemakkelijk gevoel gaf. Aparte serie, maar het past allemaal perfect bij deze tijd. In aflevering 2 moeten mensen betalen om adds te skippen en daar zijn providers op dit moment mee bezig! Het is knap en tegelijkertijd beangstigend als science-fiction werkelijkheid wordt... Ik ben benieuwd naar de volgende seizoenen.

Teejey
Als anthologie-serie is dit haast niet te beoordelen met 1 stem, maar goed, heb een gemiddelde gedaan en zal het hier maar uitleggen.

Wat alle afleveringen wel gemeen hebben zijn realistische beelden in de toekomst, die erg strak gefilmd zijn. Ook de soundtrack is continue bijpassend op de achtergrond. Ook het acteerwerk is sterk, met een hand vol bekende acteurs.

Aflevering 1: vrij bizar natuurlijk, maar wel interessant en naargeestig. Niet echt mijn ding, maar een uurtje tijd is het wel waard. 3*

Aflevering 2: hoog gehalte van sciencefiction, opnieuw met een interessant thema. Visueel gaaf. Meer dan dat vond ik het echter niet, net als aflevering 1. 3*

Aflevering 3: mijn favoriet! Een aflevering dat naast Black Mirror's kern ook als 'filmmateriaal' gewoon heel sterk is, het genre drama neemt hier de overhand, waar ik de voorgaande afleveringen vooral zag als een soort docu's. Een ontroerende en benauwende situatie, weergegeven in een rap tempo met een briljante Toby Kebbell. 4/4.5*.

avatar van Alathir
3,5
Speciale serie, maar wel steeds mooi weergegeven en met goede acting. De ene aflevering is wat meer sci-fi als de andere. Vooral de tweede aflevering kent het hoogste sci-fi gehalte. Ondanks dat ik sci-fi als 1 van mijn minst geliefde genres beschouw vond ik dit eerlijk gezegd de beste aflevering. Zeker qua vaagheid en mysterie stijgt deze erbovenuit.

De eerste aflevering is licht politiek getint en vind ik de minste, gewoon ook qua verhaal. Hoewel de geleverde dilemma's voer zijn voor discussie natuurlijk. Elke aflevering stemt aan tot nadenken en dat is op zich nice maar dat maakt het wat minder geschikt om doordeweeks te bekijken. Het vergt wel een beetje focus van de kijker in tegenstelling tot een heleboel andere series.

Toch is het zeker de moeite waard en zal ik hoogstwaarschijnlijk seizoen 2 en 3 wel eens bekijken. Maar het hoeft niet nu meteen te zijn.

avatar van daan258
3,5
Het is inderdaad een aparte serie.
Elke episode's heeft iets met technologie en de toekomst van technologie te maken, maar het zijn allemaal alleenstaande episodes wat voor mij denk het grootse pluspunt is aan de serie. Het is een heerlijke serie om tussendoor te kijken doordat het toch allemaal losstaande verhalen zijn.

Niet elke episode wist mij even goed te boeien. Vooral na de eerste episode zat ik te denken om door te kijken of niet. Deze wist mij namelijk niet heel erg goed te vermaken. Wist niet precies wat ik ervan moest denken. Dan episode 2 die gelukkig al een stuk beter was en waar ik me opzich wel goed vermaakt mee heb. Maar episode 3 is zonder twijfel het sterkste uit dit seizoen. Ik zat hier echt de hele tijd met een WTF gevoel. Het is echt een heel bizar verhaal waarbij het af en toe zelfs spannend te noemen was. Vooral als je er namelijk over na denkt wat als dit echt zou zijn. Hoe vreselijk zou je leven dan zijn? :s Dit was gewoon 45 min super goed vermaak.


Dankzij de laatste episode moet ik er toch een kleine 3,5* van maken en ben ik toch wel nieuwsgierig naar seizoen 2.

avatar van Thomas83
4,0
Zeer scherpe serie over het digitale tijdperk waarin we nu leven. Afleveringen spelen zich vaak in een toekomst of alternatieve werkelijkheid af waar men al verder is met de technologische ontwikkelingen dan we nu zijn, maar het knappe is dat alles herkenbaar dicht bij de realiteit blijft en de situaties en gevolgen enkel uitvergroot of verder uitgewerkt worden.

Ik dacht na de spannende eerste aflevering dat deze al moeilijk te overtreffen zou zijn, maar 15 Million Merits is zelfs nog beter. Al die afleveringen zijn stuk voor stuk kleine films, vol met interessante observaties, goede acteurs, en mooie production value, maar deze springt er wel echt uit. Heel gaaf hoe die dystopie is vormgegeven. Een dikke 4.0*.

avatar van Bottleneck
3,5
Gave serie met het uitgangspunt van toekomstige technologie, dat in iedere aflevering verschillend uitpakt (tragisch, spannend en/of dramatisch). Van S1 vind ik de derde aflevering de beste (The Entire History of You), vooral hoe het verhaal zich ontwikkelt en eindigt.

avatar van brawljeff
4,0
Waar ik nooit over na heb gedacht en nu ergens voorbij zie komen: de serie heet Black Mirror als verwijzing naar de reflectie van jezelf die je ziet nadat je een beeldscherm uit zet. Altijd leuk om te weten.

avatar van Esteban
4,0
Ik had eerder elders gelezen dat het zou betekenen dat de serie ons een spiegel zou voorhouden en de donkere kant van onze huidige maatschappij zou belichten.

avatar van Donkerwoud
4,0
Het één sluit het ander niet per sé uit.

avatar van Bottleneck
3,5
brawljeff schreef:
de serie heet Black Mirror als verwijzing naar de reflectie van jezelf die je ziet nadat je een beeldscherm uit zet. Altijd leuk om te weten.
Vandaar het gitzwarte openingsbeeld en de breuk dwars door het 'scherm' heen. Gelukkig kijk ik vanuit een wat schuine hoek

avatar van brawljeff
4,0
Haha ja daar zou het kwartje eigenlijk al moeten vallen Bottleneck

avatar van Black Math
3,0
Een dystopische science fiction serie die zeer interessante premissen bevat, en waarbij de implementatie van de science fiction technologie niet onwaarschijnlijk is.

Helaas is de uitwerking in alle afleveringen van dit seizoen nogal overdreven. In de eerste episode lijkt het me ondenkbaar dat de regering ingeeft voor de eisen van een terrorist, zelfs als de koninklijke familie bedreigd wordt omdat het precedenten schept De hele setting van de tweede episode reflecteert onze huidige samenleving, maar de hele implementatie is behoorlijk overtrokken. En ten slotte zie je het al mijlenver aankomen dat de hyperparanoïde hoofdpersoon gelijk blijkt te hebben.

Weinig subtiel dus. Desondanks is de algehele sfeer aardig, met name van de laatste episode. 3*.

avatar van james_cameron
3,5
Interessante, subtiel verontrustende (want best plausibele) toekomstvisie, waarin technologie meer dan ooit onze levens bepaald. Dit eerste seizoen kent slechts drie afleveringen, maar gelukkig zijn ze alle drie wel de moeite waard. Goed gemaakt, goed gespeeld en zeer intrigerend, al zit je steeds te wachten op een punchline die niet komt. Maar goed, het is dan ook geen The Twilight Zone, ook al heeft de reeks daar wel wat van weg.

avatar van thomzi50
3,0
Black Math schreef:
En ten slotte zie je het al mijlenver aankomen dat de hyperparanoïde hoofdpersoon gelijk blijkt te hebben..


Ik ben het met alles eens wat @Black Math schrijft, behalve met bovenstaande zin over episode 3. Inderdaad, de serie bevat zeer interessante uitgangspunten, inderdaad, er valt genoeg interessants in te ontdekken, maar tegelijkertijd laat de uitwerking te wensen over. Ik krijg het idee dat de makers in te korte tijd te veel heftigs willen, waardoor het verhaal vaak een overdreven of gewoonweg onrealistische wending neemt - terwijl de technologische, futuristische settings steeds stijlvol en ook overtuigend worden weergegeven. De derde aflevering vind ik veruit het sterkste: de eerste twee zitten tussen de 2,5* en 3* - er vallen zowel echt sterke als echt zwakke punten in te ontdekken - en bij de derde wordt het plotseling echt interessant. Juist omdat de uitwerking niet al te breed is, maar vrij klein, psychologisch wordt het daardoor veel interessanter. En daarin ben ik het dus niet eens met bovenstaande quote: ik vind de hoofdpersoon helemaal niet hyperparanoïde hier. Hij vermoedt niet dat zijn vrouw een veel langere affaire met die 'Marrakech-man' heeft gehad, laat staan dat die man misschien wel de vader van 'zijn' kind is: dat ontdekt hij alleen nadat hij door goed op te letten en door te kijken naar opgeroepen herinneringsbeelden, en vooral doordat zijn vrouw steeds meer toegeeft. Maar niet door eigen paranoia; hij ontdekt mijns inziens tot zijn schrik steeds meer naars over zijn vrouw en deze man, en was daar eigenlijk geen moment op berekend.

avatar van Kos
3,0
Kos
Mwaaaah, nou vooruit een hele kleine 3 sterren (met name door laatste episode), maar lang niet zo goed als ik overal lees.

Veelal enorm ver uitgesponnen digi-angst leunend op wat kleine ideetjes die in elk opzicht onderuit te halen zijn. Soort moderne Twilight Zone, soms een glimlach, vaak gefronste wenkbrauwen.

avatar van thomzi50
3,0
Kos, we zijn het helemaal eens. Of ik ben het in elk geval met jou eens, voor zover dat nog niet duidelijk was. Eerste en laatste episode van seizoen 2 zijn ook wel de moeite waard trouwens.

avatar van tommykonijn
3,5
Vorige week dan maar eens een begin gemaakt aan deze bejubelde anthologieserie. Mijn interesse was al lange tijd gewekt, maar het gegeven dat iedere aflevering (vrijwel) compleet losstaat van de andere, sprak mij niet meteen aan. Nu ik het eerste seizoen gezien heb, vind ik het ook moeilijk om er één cijfer aan te verbinden, dus ik ga voor een gemiddelde.

The National Anthem
Mijn eerste kennismaking met de serie. Meteen een aflevering die wel even wist te choqueren. De tijddruk was voelbaar en ik wist niet wat ik zag toen bleek dat de premier geen andere uitweg zag en daadwerkelijk de daad ging uitvoeren. Ondanks dat het natuurlijk niet geheel onvoorspelbaar was, vond ik het toch een bizarre en heel ongemakkelijke gewaarwording. Sterk acteerwerk en een grauwe, onaangename sfeer maakten het in ieder geval zeker de moeite waard.
3,5*

15 Million Merits
Mijn favoriete aflevering van dit seizoen. Dergelijke toekomstvisies, hoe ambitieus en onwaarschijnlijk ze soms ook zijn, vind ik interessant. Al is het alleen al omdat bepaalde aspecten uit een dergelijke samenleving steeds dichterbij lijken te komen in het huidige 'smartphonetijdperk'. Wederom komt een onbehaaglijke sfeer bovendrijven, eigenlijk nagenoeg de enige overeenkomst met de eerste aflevering. Je gunt de personages als Abi en Bing het beste, maar je weet dat hun kans van slagen minimaal is. De aflevering deed me in meerdere opzichten denken aan An Orison of Sonmi-451, één van de zes verhalen uit Cloud Atlas.
4*

The Entire History of You
Volgens bijna iedereen wel de beste aflevering van het seizoen, maar ik geef de voorkeur aan aflevering 2. Ik vond dit zeker niet onaardig en het concept is ook zeer interessant, maar ik vond het op de één of andere manier niet spannend. Het 'kleinschalige' van de aflevering is enerzijds een pluspunt (de personages komen goed uit de verf) en anderzijds een minpunt (het maakt me nieuwsgierig naar wat er nog meer uitgehaald had kunnen worden). Het wist moeiteloos mijn aandacht vast te houden, maar ik ben niet helemaal onder de indruk.
3,5*

Enigszins gemengde gevoelens dus, maar ik vond iedere aflevering wel bovengemiddeld goed. Het acteerwerk in de drie afleveringen is goed en ook het gebruik van camera en effecten is tot dusver in orde. Het uitgangspunt van de serie, de invloed van moderne technologie op de samenleving, is in ieder geval interessant en divers genoeg om meteen door te gaan met seizoen 2.

Algemeen cijfer: 3,5*

Aflevering 1
Laatste scene. Vrouw loopt de trap op weg van PM. PM zegt haar naam "Jane Jane".
Waarom?

avatar van arevee
3,5
Noud schreef:
Aflevering 1
Laatste scene. Vrouw loopt de trap op weg van PM. PM zegt haar naam "Jane Jane".
Waarom?


Volgens mij omdat de vrouw voor de schermen het gelukkig gezinnetje speelt maar achter de schermen als niemand het ziet nog altijd walgt van haar man die een varken geneukt heeft.

avatar van arevee
3,5
Niet slecht overigens, ik heb ook wel een vraag over de eerste aflevering, ik heb heel dat verhaal precies al eens ergens anders gezien in een film of serie? Iemand een idee waar of heb ik zonder dat ik het weet twee keer de eerste afl van Black Mirror gezien in mijn leven?

Ik vond ze wel de beste aflevering waarschijnlijk van dit eerste seizoen, de beweegredenen van de dader zijn "simpel" maar doeltreffend om je te doen nadenken over wat zo'n grote groep mensen aan de tv (of internet of ...) gekluisterd houdt, hoe platvloerser hoe liever. Het feit wat hij dan met zijn slachtoffer doet als de tijd begint te dringen maakt dit extra duidelijk. Toon was meteen gezet voor de reeks .

Gast
geplaatst: vandaag om 18:16 uur

geplaatst: vandaag om 18:16 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.