• 9.201.494 stemmen

Sherlock - Seizoen 4 (2016-2017)

Show titel: Sherlock

IMDb beoordeling: 9,1 (1.041.622)

Afleveringen: 4

Speelduur: 5 uur en 49 minuten

Ontwikkeld door: Steven Moffat en Mark Gatiss

Met: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman en Rupert Graves

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• Netflix Bekijk seizoen 4 via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Sherlock

Sherlock Holmes kan een softwareontwerper herkennen aan zijn stropdas en een piloot aan zijn duim, dankzij zijn enorme analytische vaardigheden. Hij gaat de verveling te lijf door ingewikkelde misdaden op te lossen. Dankzij een toevallige ontmoeting komt John Watson in zijn leven. De twee mannen zijn zo verschillend als het maar zijn kan, maar samen binden ze de strijd tegen de misdaad aan. Dankzij het intellect van Sherlock en het pragmatisme van John vormt het stel een onverslaanbaar team. Samen ontwarren ze cryptische aanwijzingen, zitten ze achter levensgevaarlijke moordenaars aan en lossen ze schijnbaar onoplosbare misdaden op.

Afleveringen Seizoen 4 (2016-2017)

1. 1. The Six Thatchers

1 januari 2017 (1 uur en 25 minuten)

Sherlock is in afwachting van een postume zet van Moriarty. En als Scotland Yard zich verbaasd over een mysterieuze zaak, is Sherlock vooral geïnteresseerd in een schijnbaar onbeduidend detail. Waarom scheurt er iemand foto's stuk van wijlen premier Margaret Thatcher? loopt er een gek los rond? Of zit er een veel duisterder plan achter? Iets wat diep geworteld is in Mary Watson's verleden.

2. 2. The Lying Detective

8 januari 2017 (1 uur en 28 minuten)

Sherlock treft één van de meest huiveringwekkende vijanden uit zijn lange carrière. De indrukwekkende en schijnbaar onaantastbare Culverton Smith, een man met een zeer duister geheim.

3. 3. The Final Problem

15 januari 2017 (1 uur en 28 minuten)

Lang bewaard gebleven geheimen worden onthuld door het Baker Street-duo, nadat iemand een erg lang spelletje heeft gespeeld. Sherlock en John komen hun grootste uitdaging ooit tegemoet. Is het spel eindelijk voorbij?

4. The Abominable Bride (special)

1 januari 2016 (1 uur en 28 minuten)

Welkom bij Sherlock anno 1895! De tijd is anders, maar sommige dingen veranderen niet: vriendschap, avontuur en vooral… moord! Thomas Ricoletti is verbaasd zijn vrouw te zien in haar oude bruidsjurk. Een paar uur eerder had ze immers zelfmoord gepleegd! Maakt de geest van mevrouw Ricoletti de straten onveilig met haar wraaklust? Holmes en Watson moeten al hun moed en vindingrijkheid bij elkaar schrapen om een vijand te trotseren die uit het dodenrijk lijkt te komen. Halen ze de schokkende waarheid over de afschuwelijke bruid boven water?

Ietwat rommelige eerste aflevering..

En dat was aflevering 1.

Kort gezegd weer een introductie aflevering, alle personages komen even langs en worden hier en daar wat uitgediept (sommige wat meer). Verder eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Zoals dabomb al aangeeft voelt de aflevering wat rommelig aan en mist het voor mij toch wel de krach die de vorige openingsafleveringen wel hadden.

De grote vraag waar we allemaal mee zitten (Miss Me?) blijft nog even onbeantwoord. Ook moeten we nog even wachten op de nieuwe villain. Verrassend vond ik wel dat Mary om het leven komt, dat zorgt voor een interessante verhouding tussen Sherlock en John. Ben benieuwd hoe ze daar verder op gaan.

Al met al een prima aflevering om weer even in te komen en die doet smaken naar meer. Maar die voorlopig niet het niveau van de vorige seizoenen haalt.

avatar van WB

WB

Fan van Cumberbatch. Wat een acteur! Vooral na aflevering 2 staat 'ie weer hoog in mijn acteurslijst. Dit seizoen is niet zo goed als voorgaande seizoenen, maar nog steeds een heerlijke serie! De anderhalfuur vliegt voorbij.

legian

En daar is de Sherlock zoals we hem kennen. Briljante tweede aflevering.

De badguy is erg fijn gespeeld en heerlijk creepy alleen wel weer jammer dat deze in dezelfde aflevering ook meteen afgerond wordt. Maar met de climax is dat natuurlijk ook wel weer logisch. En wat een climax was dat ook weer. De koppeling met het vorige seizoen wordt gemaakt, er zijn weer dingen die we dus totaal gemist hebben en wat is de koppeling met M?

Het gevolg van de vorige aflevering vond ik wel goed gedaan. En die Martin Freeman groeit steeds meer in zijn rol.

Of het net zo goed is als vorige seizoenen moet nog blijken. Hoewel de eerste aflevering wat teleurstellend was is dit een ongelofelijke topper. De laatste heeft echter grote concurrentie als het op seizoensafsluitingen aankomt.

Ik vond de 2de episode ook echt geweldig. 1 van de beste tot nu toe zelfs.

En oh boy wat hoop ik dat Irene Adler terugkomt.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Welp. Helemaal vergeten dit. Ik heb wel eens mindere verassingen gehad. Goed om te horen dat het (weer) bevalt!

avatar van Panta Rei_mm

Panta Rei_mm

Beetje jammer. Ik zal niet zeggen dat deze laatste aflevering niet spannend was, maar wat waren sommige zaken vergezocht.

Nee, ik vond het een slappe afsluiter van een succesvolle serie.

avatar van Koerok_mm

Koerok_mm

Wat een afschuwelijke laatste aflevering. Compleet belachelijk en over-the-top.

legian

Tja, slecht was het zeker niet. De aflevering was weer prachtig gemaakt en geweldig geacteerd. Het verhaal is mooi opgezet in de afgelopen twee afleveringen, maar waarom Moriarty er nou aan gekoppeld moest worden??? Het doet zo'n afbeuk aan zijn verhhaallijn. Ondertussen is het wel weer heerlijk om hem aan het werkt te zien, zijn entree met de helikopter is toch wel prachtig.

En waarom moet Redbeard een kind zijn inplaats van een hond? Ik krijg het idee dat ze teveel wilde koppelen. En dat is juist waar Doctor Who (ook Moffat) voor mij over was. Het is allemaal te vol en teveel, terwijl minder bij Sherlock zoveel meer is.

Het voelt ook erg als einde van Sherlock, Moriarty is definitief klaar nu, zijn geschiedenis is uitgediept evenals die van Sherlock, Watson heeft Mary verwerkt en is samen met Sherlock haar Bakerstreet Boys. Dat terwijl ze hebben aangegeven het verhaal voor seizoen 5 ook uitgewerkt is.

De minste seizoensafsluiting, maar niet de minste aflevering. Toch is de er een nare naasmaak na deze aflevering. Het is hier toch allemaal net to much.

avatar van erg aap

erg aap

Maar ben ik nou gek of zie je in een eerdere aflevering dat Moriarty gewoon nog leeft, wordt weggedragen nadat hij zichzelf "neerschiet" en dan nog een hele uiterlijke make-over krijgt?.

Verder inderdaad een vrij ongeloofwaardige aflevering vooral, met plotholes die zo duidelijk zijn dat je je gaat afvragen hoe een verder vrij intelligente serie die heeft kunnen overzien. Watson die aan kettingen vast zit in een put en een paar minuten later met een touw naar boven wordt gehaald? Euros die Sherlock en twee andere mannen kan overtuigen met de stem van een 8-jarig meisje?

avatar van René._mm

René._mm

erg aap schreef:

[spoiler=58854 Een klein jochie wordt vermist, en niemand checkt de put.

avatar van brawljeff

brawljeff

Tot nu toe wel het minste seizoen. Het was verhaaltechnisch allemaal wat rommelig en vooral in de laatste aflevering zeer over the top. Als ik Sherlock kijk wil ik een kalme Britse serie zien met goede dialogen en niet geen Hollywood spektakel. Waarom moet Moriarty bijvoorbeeld geforceerd in het verhaal gestopt worden?

Benedict Cumberbatch en Martin Freeman worden steeds beter als het beroemde duo Sherlock en Watson. Ze brengen de humor in de dialogen op de juiste manier en dat is wat de serie vooral aantrekkelijk maakt. Leuk om ook meer van Mycroft te zien, die ook erg sterk neergezet wordt.

Wellicht was dit het laatste seizoen en is dat ook wel het beste. Ik zou zeggen tegen BBC: kijk het nog even een paar jaar aan, misschien zitten er nog een aantal goede verhalen in. Het blijft een bijzonder stukje televisie.

legian

Ik hoop toch echt dat ze niet gaan afsluiten met dit. Dan hadden ze het nog beter na het derde seizoen kunnen laten liggen. Dit is een veel te gemaakt einde, alsof ze ineens bedachten 'nog eens drie jaar gaan klooien om intelligentie afleveringen te maken hebben we geen zin in, prop er maar een eind bij'. Die afsluiting is Sherlock onwaardig.

legian schreef:

De minste seizoensafsluiting, maar niet de minste aflevering. Toch is de er een nare nasmaak na deze aflevering. Het is hier toch allemaal net to much.

Ik heb het van het weekend nog eens bekeken en ik ga dit toch even aanpassen, niet alleen de minste seizoensafsluiting maar ook de minste aflevering. Ze zijn doorgeslagen in het 'intelligent' maken ervan. Het voelt niet vloeiend maar gepropt en opgedrongen.

Toch fascinerend dat ze een van de beste afleveringen kunnen maken (The lying Detective) en tegelijkertijd de slechtste (The Final Problem).

Voor mij part doen ze er 5 jaar over om nog eens drie afleveringen te maken, hiermee eindigen is stoppen op je zwakste moment. En Sherlock verdient veel beter. En dan nog eens bedenken dat er zolang naar uitgekeken is en dat dit dan Moriarty's end game was... Beter hadden ze de fans dat laten schrijven, die hebben soms bijzonder goede ideeën neergezet.

Hoe meer ik erover nadenk hoe slechter ik het ga vinden, het is puur vanwege The lying Detective dat dit nog op een voldoende komt.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Waarom heeft Sherlock toch altijd maar drie afleveringen per seizoen? Dat allereerst.

Ik vond het weer een solide seizoen, en ik ben het dan ook niet eens met de vele negatieve commentaren (hoewel me dat hier nog wel meevalt). Wel zie ik dat er langzamerhand een shift in de serie zit. Het gaat steeds minder om het trucje van het deduceren en het overdonderende intellect van Sherlock; in plaats daarvan gaat het steeds meer om de vermenselijking van Sherlock.

Ik had zelf niet zoveel problemen met The Six Thatchers, hoewel het niet de meest memorabele aflevering ooit was. Met uitzondering natuurlijk van de dood van Mary, die had ik niet zien aankomen. The Lying Detective gaat om de verwerking hiervan. Sherlocks 'plan' hierin was niet eens zo'n grote verrassing, maar de uitwerking hiervan is wel geslaagd. Ook vond ik het leuk om de dode Mary nog even commentaar te zien leveren. Ik ben niet altijd voorstander van dode mensen die door hun achtergelaten dierbaren nog gezien worden, maar hier werkt het prima. Toby Jones zet hier trouwens ook een sterke rol neer - jammer dat het maar voor één aflevering is. Hij kon best nog wel een poosje mee als superschurk.

En dan als laatste The Final Problem. Hoewel de aflevering wat mindere puntjes heeft, vind ik het geheel toch zeker geslaagd. Het begon al met die oprecht enge scène in het huis van Mycroft. Zo creepy zien we het niet vaak in Sherlock (de scène waarin Sherlock Euros voor het eerst (weer) ziet, met dat glas dat er niet bleek te zijn, vond ik ook behoorlijk angstaanjagend, ik weet niet waarom). Sowieso was deze aflevering anders van toon dan normaal. Weinig speurwerk, meer dramatische ontwikkeling. Misschien dat de makers daarin net iets te ver gegaan zijn, maar mijn suspension of disbelief reikt best ver en ik vond het drama geslaagd. Euros als Hannibal-achtige psychopaat, Mycroft die een hart blijkt te hebben, Sherlocks inzinking na het telefoontje met Molly, en Redbeard die een jongentje bleek te zijn (waar ik behoorlijk van schrok)... Al het drama werkt mijns inziens mee in de vermenselijking van Sherlock, die ik eerder al noemde. De uitkomst van het hele verhaal is dat Euros dan wel de slimste mag zijn, Sherlock is juist door zijn menselijkheid de sterkere. Ik las ergens dat Euros is wie Sherlock zou zijn als hij helemaal geen menselijke 'zwakheden' meer had. Aan de andere kant, als dit dramatische gedoe je niet ligt, dan snap ik dat je niet zo blij bent met deze afsluiting...

Ik vond de 'aanwezigheid' van Moriarty erg goed gedaan - het brengt je constant in de war. Het maakt eigenlijk helemaal niet uit of hij dood is, hij is briljant genoeg om ons tijden nadien nog de stuipen op het lijf te jagen. En die helikopter-entree was natuurlijk geniaal... Verder was opnieuw het acteerwerk over de hele linie heel sterk, en de muziek was ook goed, met name het duet op het eind.

De laatste aflevering voelt een beetje als een einde voor altijd. Wat mij betreft mag men nog wel een aantal seizoenen meer maken, maar als het hierbij blijft, vind ik dit een mooie afsluiting. Voor nu vier sterren.

Even leuk als altijd. Ook deze vierde reeks bestaat slechts uit drie afleveringen van anderhalf uur, maar alle drie zijn ze de moeite waard. De razendsnelle mengeling van humor en drama zal geen nieuwe zieltjes winnen, denk ik zo, daar is de serie gewoonweg te maf en te hectisch voor, maar de fans worden weer op hun wenken bediend. Cumberbatch en Freeman zijn nog steeds een onweerstaanbaar duo en visueel steekt alles weer bijzonder ingenieus in elkaar.

avatar van The Oceanic Six

Zo, hiermee ben ik weer klaar met deze serie. Sherlock is zeker geen verkeerde serie, vooral op visueel vlak en met acteerprestaties is dit erg goed, maar het pakte me gewoon te weinig. De slotaflevering vond ik nog wel het leukste, vooral omdat deze enorm over de top ging. Hopelijk was dit het einde, maar als er nog eens nieuwe afleveringen komen dan zal ik het ook wel kijken.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

In de laatste aflevering, is Moriarty in de ban van Eurus, of spreekt hij gewoon de berichten in om Sherlock dwars te zitten? Hoop toch dat laatste.

Tweede aflevering is inderdaad erg gaaf.

avatar van Thomas83

Thomas83

Nog altijd niet kapot van. Het is wel leuk dat Freeman zich dit seizoen als acteur eindelijk eens wat meer mag laten zien en dat we enige groei bij het personage zien, maar de hele romance met Mary is maar weinig. Zij is puur een personage om de relatie tussen Holmes en Watson te beïnvloeden.

Het is nou niet zo dat als er een breuk tussen die twee ontstaat je niet weet hoe dat uiteindelijk af zal lopen. En het idee dat zij sterft omdat ze een kogel vangt voor Sherlock is toch vrij bespottelijk. Ook wel flauw dat Sherlock uiteindelijk Magnussen helemaal niet gedood blijkt te hebben.

Wel weer een plus voor wederom een leuke antagonist, ditmaal door Toby Jones gespeeld. Leuke keuze. Vond ook de twist van de zus van Sherlock wel sterk. Best verbluffend geacteerd. Ik trapte er in elk geval volledig in.

Sherlock lijkt inmiddels zo'n ander persoon dan in het begin van de serie. Zoveel emotioneler ineens, en drukker en gestoorder. Ook wel wat flauw om Mrs. Hudson ineens in een Aston Martin te zien rijden, puur om een mooie snelle auto in de serie te hebben. The Final Problem lijkt soms ook wel een James Bond-film.

Ik volgde het trouwens ook niet helemaal. Mycroft is betrokken bij het gevangen houden van zijn zus, maar die werd al vanaf heel jonge leeftijd opgesloten, en zoveel ouder is Mycroft niet. Een fout in de plot of niet, intelligent is Sherlock allang niet meer, of nooit echt geweest. Die twist dat Sherlocks zus het glas weg had laten halen is ook wel wat curieus.

Vond de bonusaflevering overigens echt leuk. Dat is de setting waarin ik de serie graag had willen zien, en het is erg lollig zelfbewust allemaal. Veel grappiger dan de serie normaal is. 2.5*.