• 9.381.111 stemmen

Ontwikkeld door: Stephen Graham en Jack Thorne

Met: Stephen Graham, Ashley Walters en Owen Cooper

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: donderdag 13 maart 2025

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Adolescence

De wereld van een gezin komt volledig op zijn kop te staan wanneer de 13-jarige Jamie Miller wordt gearresteerd voor de moord op een tienermeisje van zijn school. Zowel zijn familie als zijn psychologe Briony Ariston die de psyche van Jamie moet analyseren, vragen zich af wat er werkelijk is gebeurd. Ook Bascombe, de rechercheur die belast is met het onderzoek, tast in het duister over de oorzaak.

Afleveringen

1. Aflevering 1

13 maart 2025 (1 uur en 05 minuten)

De politie forceert de deur van het huis van de Millers. De tiener Jamie wordt gearresteerd en meegenomen voor ondervraging, maar hij houdt vol dat hij onschuldig is.

2. Aflevering 2

13 maart 2025 (51 minuten)

De politie zoekt op Jamies school naar antwoorden en het moordwapen. Ze worden niets wijzer van zijn vrienden, totdat de zoon van rechercheur Bascombe aanbiedt om te helpen.

3. Aflevering 3

13 maart 2025 (52 minuten)

Jamie heeft een afspraak met een psycholoog. In het begin is hij terughoudend, maar uiteindelijk vertelt hij over zijn complexe gevoelens voor Katie.

4. Aflevering 4

13 maart 2025 (1 uur)

De Millers proberen Eddies verjaardag te vieren alsof alles normaal is, maar een reeks verontrustende gebeurtenissen dreigt de familie te veel te worden.

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Ik kan 'm toch wel aanraden hoor, Splinters. Ergens snap ik je irritatie over de soms wat eenzijdige belichting van het fenomeen toxische mannelijkheid. Naar mijn mening doen de schrijver en regisseur wel hun best om het verder uit te diepen in plaats van de gebruikelijke 'vrouwen goed, mannen fout' retoriek die je vaak ziet. Serie bevestigt voor mij nogmaals dat ik blij ben niet opgegroeid te zijn met (a)sociale media.

Splinters schreef:

Het is dan ook helemaal geen recensie, het is een vraag welke is gebaseerd op berichtgeving op televisie en kranten.

En ik zal je eerlijk zeggen dat ik er niks mee kan dat jij daar verder het nut niet van inziet. Denk je verder dat ik - voor wie geld dat eigenlijk niet - nooit berichten lees waarvan ik denk "hier kan ik niks mee"? Berichten waar ik niets mee kan laat ik lekker passeren, ik vind dat meer mensen dst zouden moeten doen: mensen hoeven niet altijd en overal iets over te vinden. Echt niet.

Jouw vraag zit vol aannames en persoonlijke frustraties. Allemaal vrouwen die vertellen wat mannelijkheid is op televisie? Zet de televisie uit. Maar dat kan je ook niet. Dus je moet het zien om daar dan over te klagen. Dat kan en mag maar wat heb jij er aan? Niks. Kijk het niet of kijk het wel. Niemand kan het iets schelen of je het wel kijkt of niet kijkt. Je bent hier jouw wereldbeeld aan anderen aan het opdringen.

avatar van NERD

NERD

Blijkbaar ben ik één van de weinige met deze mening gezien de reacties en beoordelingen, maar ik vond deze serie niet op alle vlakken geslaagd.

Ten eerste het goede, een intrigerend gegeven, erg goed geacteerd en technisch bewonderenswaardig zo alles uit 1 shot.

Maar met name dat laatste vind ik dat de serie zichzelf juist in de weg zit. Eigenlijk zit je naar een willekeurige momentopname uit een heel chaotische periode voor al deze mensen te kijken. Zo zie je een bepaald aspect in heel veel detail, bijvoorbeeld de agenten die van klas naar klas lopen, of de scene in de bus aan het einde. Dit terwijl andere aspecten juist enorm onderbelicht of niet afgerond worden.

Ik heb na het kijken van deze serie echt een onbevredigd gevoel. Moet je voorstellen dat je naar Peaky Blinders kijkt, maar in plaats van de meest interessante momenten die het verhaal van een seizoen vormen, je 10 minuten hebt zitten kijken naar een mompelende Tommy Shelby op z'n paard.

3 sterren, omdat het zeker hele sterke kanten heeft. Maar de serie zit zichzelf in de weg door stylistische keuzes.

Fortune schreef:

Je bent hier jouw wereldbeeld aan anderen aan het opdringen.

Niemand moet iets. Gelukkig hebben we de vrijheid te leven zoals we willen. Verder mis ook jij de insteek: ik wil mijn tijd niet besteden aan tv of een film of serie met een zwaar feministische ondertoon. Zoiets staat te ver af van wie ik ben en het is onmogelijk mezelf daar in te herkennen. Meer dan dat is het niet en vandaar het comment met dito vraag.

Wat mensen daar verder van vinden en welke conclusies ze daaraan verbinden zal mij op mijn beurt een biet zijn. En daar laat ik het bij.

Beun de Haas BV schreef:

Kijk, hier kan ik dus wel iets mee. Bedankt voor het geven van een normaal antwoord.

avatar van speelruimte

speelruimte

Beun de Haas BV schreef:

Als je erbij stilstaat dat in Nederland bijna wekelijks een vrouw vermoord wordt door partner of familielid, omdat ze vrouw is dan is het idee dat mannen agressiever zijn dan vrouwen, niet zo vreemd. Mannen zijn al eeuwen de baas over vrouwen, dat heeft gevolgen. Zo eenzijdig is die opvatting niet.

De term femicide bestaat al meer dan tweehonderd jaar, maar werd vooral in recente jaren bekend. In Nederland worden volgens cijfers van het Centraal Bureau Statistiek jaarlijks meer dan veertig vrouwen slachtoffer van femicide.

speelruimte schreef:

Daar gaat deze serie toch helemaal niet over? Heb je deze serie gezien? Er zit ook wel een ironie in femicide dat vrouwen ook vaak waardeloze partners uitkiezen en daardoor is het helemaal niet alle mannen maar een klein aantal mannen. Door jarenlang alleen maar het bericht de wereld in te slingeren dat alle mannen afval zijn krijg je veel gasten die Andrew Tate volgen (schijnbaar). Snap je die ironie? Er zijn toch geen goede mannelijke rolmodellen.

Een andere ironie is dat mannen veel meer zelfmoord plegen dan vrouwen al plegen vrouwen ook steeds meer zelfmoord en snijden ze meer en meer in zichzelf. Daarnaast zijn we toch gelijk? Maar als je alleen maar het bericht te horen krijgt dat alle mannen verschrikkelijk zijn dan komen daar absoluut geen goede dingen uit maar jij vindt van wel. Blijf dat lekker volhouden.

Waarom blijven vrouwen bij mannen die haar mishandelen? Kan jij uitleggen waarom seriemoordenaars zoveel liefdesbrieven ontvangen van vrouwen wereldwijd? Dagelijks krijgen die liefdesbrieven van vrouwen? Zo simpel is het allemaal toch niet. Er zit wel wat meer speelruimte in dan je denkt.

Uiteindelijk gaat deze serie hier helemaal niet over? Heb je de serie wel gezien?

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

speelruimte schreef:

Je gooit toxische masculiniteit en femicide op dezelfde hoop, terwijl het laatste een extreme uiting van het eerste is. Daarnaast is je voorbeeld irrelevant, want dat is niet de waar de makers van de serie voor waarschuwen. Het gaat namelijk om social media die onzekere pubers in een negatieve spiraal van online haat kunnen meesleuren. Adolescence biedt slechts een (fictieve) casus om dat gevaar te belichten.

Fortune

Het is uiteindelijk gewoon een goede, stijlvolle dramaserie. Het is geen feministische propaganda en het gaat ook niet over femicide. Of het daadwerkelijk realistisch is weet ik niet.... De serie krijgt een goede rating, dus gewoon kijken. Niet van te voren allemaal lullen over zaken waar de serie niet over gaat.

avatar van Glacius

Glacius

Beun de Haas BV schreef:

Daarnaast wijst de serie helemaal niet met zekerheid naar toxische masculiniteit als oorzaak. Als je naar z'n vader en opvoeding kijkt, lijkt dat helemaal niet het geval te zijn. Ook zijn gedrag lijkt dat niet per se uit te wijzen, het kan ook gewoon een geval van 'gepest en buitengesloten worden' zijn. Ik vond wel dat de psycholoog 'biased' leek voor de 'toxic masculinity' theorie, en ik vond haar daarin behoorlijk sturend, waarbij ze ook redelijk normale (seksuele) behoeftes en experimenteren van een puber leek weg te zetten als 'fout'.

Marbles

Waargebeurd verhaal en ze hebben er een blank jongetje van gemaakt. Ongelooflijk.

avatar van depri83

depri83

Marbles schreef:

Maker Graham heeft aangegeven dat het niet één incident is geweest die de inspiratie was maar meerdere vergelijkbare zaken.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Na al de lovende comments en recensies over deze miniserie, uiteindelijk ferm teleurgesteld, want deed me allemaal maar weinig eigenlijk, paar çva stukjes, maar gans de 4de aflevering was kei saai.

depri83 schreef:

Vertel me eens welk blank jochie een meisje heeft doodgestoken in de laatste jaren?

Serieus ik vind dit niet leuk meer. Zie je zelf nu niet dat je propaganda word voorgeschoteld? Zoek deze zaak op zoek eens echt door. Ik vind het zo triest dat knife members in Engeland en die zijn vooral zwart zo uit de luwte word gehouden. Ik smeek jullie om 'te gaan zien'. Zoek Elianne Andam.

avatar van djginod

djginod

Volgens mij worden deze daden gewoon door mensen gepleegd...

Beklemmende serie, en als je de emotie niet raakt, zoals iemand hierboven schrijft, dan kan ik dat niet echt begrijpen, maar goed... Nee, het is niet de allerbeste serie ooit, maar het is er weer wel een, die je laat verrassen, en meeneemt naar een trieste gang van zaken.

mikey

saaie melodrama over een knaapje dat online is geradicaliseerd als incel en femicide pleegt op een meisje dat hem online treitert. Super actueel wel maar enorm melig. Die longshot gimmick deed eerder afbreuk dan dat het iets toevoegt. Je kan beter de longshots van Hitch bekijken.

avatar van Pitagora

Pitagora

Een geweldige korte serie. De serie pakt je gelijk bij de strot in de eerste aflevering de tweede vond ik iets minder omdat er veel meer personages in voorkomen. Maar zeker de laatste is weer intens door het gesprek van de ouders op het bed met een indrukwekkende slot scène van de vader op het bed lege van de zoon.

djginod schreef:

Volgens mij worden deze daden gewoon door mensen gepleegd...

Volgens mij wordt gerefeerd naar de drillrapcultuur. In deze scene vindt men weinig tot geen blanke jongens terug, zoveel mag duidelijk zijn.

Of de drillrapscene geheel van toepassing is kan ik nog niet beoordelen; heb de serie nog niet gezien. Inmiddels wel besloten de serie te gaan kijken.

avatar van depri83

depri83

Marbles schreef:

Dat de zwarte gemeenschap oververtegenwoordigd is in deze steekincidenten (knife crime) laten de statistieken zien en is duidelijk.

Waarom jij een serie over een witte jongen (die deze daden ook gewoon uitvoeren) meteen als propaganda bestempelt en insinueert dat ik daardoor een verkeerd beeld krijg, snap ik niet.

mikey

wat een regelrechte onzin, dit heeft niks met zwart/wit te maken. Drillrap gaat over gangs. Dit gaat over die pro trump gast en zijn incel crap. (Vaak is dat wel witte jongens problematiek)

avatar van speelruimte

speelruimte

Fortune schreef:

Ik reageerde op deze opmerking. De schrijver ging er kennelijk vanuit (zonder de serie gezien te hebben) dat de serie een zwaar feministisch ondertoon had.

Dat er meer mannen zelfmoord plegen dan vrouwen, zegt iets over mannen. Dat er disproportioneel méér mannen moorden plegen dan vrouwen, zegt ook iets over mannen.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Goedkoop op de emotie inspelend sensatieverhaaltje dat diepgravende kinder(psychologie) veinst, maar uiteindelijk helemaal niets zegt. Zijn vader heeft een kort lontje, hij ook, en dat was het dan. Een true crime artikel in de Panorama kent doorgaans nog meer diepgang. Haakt ook in op de heersende mythe dat daders van geweldsdelicten steeds jonger worden. Wat gewoon onzin is, zoek het maar op.

De eerste aflevering is al verschrikkelijk, alsof het een voorlichtingsfilmpje betreft: 'Wat u moet weten wanneer u gearresteerd wordt' of 'Het reilen en zeilen bij de politie'. Het moet allemaal natuurgetrouw lijken, maar ik voelde geen enkele echte emotie bij die mensen. Ik zie mensen huilen, maar ik zie geen tranen. Knap gedaan die oneshot, maar mij werkte het op de zenuwen. Het zorgt ervoor dat mensen net iets te lang wachten met reageren waardoor gesprekken onnatuurlijk overkomen.

Die rechercheur in zijn strakke musclefit shirtje met zijn anabolen armen haha... En later de vader in precies hetzelfde shirtje, maar in een andere kleur.

Eng kind ook. Veel te scherpziend voor iemand van zijn leeftijd, hij weet precies waar de psycholoog heen wil en maakt er zelfs een spelletje van. Geen kind in de wereld dat zo reageert. De psycholoog in een Mariablauwe blouse en met Madonna-gezicht. Het ligt er allemaal zo dik bovenop.

avatar van @KTV

@KTV

Deze miniserie kan dan wel goed aangeschreven staan maar persoonlijk vond ik dit toch wel zeer teleurstellend, en erg langdradig.

Marbles

Is het normaal om mijn stem te verwijdere moviemeter? Ik kwam erachter dat met mijn stem ik de spoilers niet kon lezen. Ik heb mijn stem verwijderd en opnieuw gestemd en ik kan de spoilers weer lezen. Stop met het verwijderen van stemmen, we hebben altijd nog vrijheid van meningsuiting!

avatar van sandrokan

sandrokan

Geen commentaar, gewoon kijken.

mikey

deze serie is een beetje als een close up van een huilend hoofd 10 minuten in beeld, en dat 'grijp je totaal bij de strot'. maar als je emotioneel afgevlakt bent zoals ik dan is dat alleen maar irritant en vervelend.

avatar van Basxt

Basxt

Prima serie om aan te zetten als je moeite hebt om in slaap te vallen.

avatar van trebremmit

trebremmit

Vond alleen de scene in aflevering 3 sterk, dus toen dacht ik in aflevering vier nu komt het maar niks dus. Voor de rest saai, voorspelbaar en oversentimenteel, dat cameratruukje werd ook irritant op een gegeven moment.

avatar van Basto

Basto

• 11976 berichten

Uit nieuwsgierigheid toch maar een maandje Netflix aangezet.

Snap het enthousiasme wel, maar zelf ben ik dat toch minder. Vind het een degelijk drama dat best wel lang in uitgesponnen. Het is beter dan Flikken Maastricht, maar niet veel.

Derde deel vond ik het best. Knap gespeeld door psycho boy.

Het slotstuk was overbodig wat mij betreft. Heb nu eenmaal weinig op met dergelijk familiedrama.

Dat alles is een shot geschoten is werkt wel, maar het haalt ook een beetje het tempo omlaag en vaak is het ook visueel onaantrekkelijk. Maar goed dat is ook geen vereiste voan xo’n kitchen sink drama.

Krappe 4* had op meer gehoopt.

avatar van Weetniet

Weetniet

Acteerwerk van de bovenste plank. Verhaal zet aan tot denken, vooral als je zelf kinderen hebt maat wat een acteerwerk.

Splinters

Gezien. Aflevering 1&2 goed. Aflevering 3&4 onvoldoende en wat mij betreft veel te sentimenteel.