• 9.377.028 stemmen

Downton Abbey - Seizoen 3 (2012)

Show titel: Downton Abbey

Afleveringen: 9

Speelduur: 8 uur en 12 minuten

Ontwikkeld door: Julian Fellowes

Met: Elizabeth McGovern, Maggie Smith en Hugh Bonneville

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: zondag 16 september 2012

Eerst uitgezonden op: ITV (Verenigd Koninkrijk)

Plot Downton Abbey

Het verhaal van Downton Abbey speelt zich af in Engeland, tijdens de jaren net voor de Eerste Wereldoorlog, en schildert het portret van een complexe gemeenschap. Hoewel het landgoed al vele generaties de thuishaven is van de adellijke Crawleys, is het immers ook de plek waar de bedienden - binnen een strikte hiërarchie - hun leven doorbrengen, met al hun grote dromen en kleine kantjes. Ook hun motieven blijken erg uiteenlopend. Terwijl sommigen de familie en levensstijl van Downton hondstrouw zijn, beschouwen anderen het landgoed als een tussenstadium naar een andere, betere betrekking of als een plaats waar je liefde of avontuur kunt vinden.

Afleveringen Seizoen 3 (2012)

1. Aflevering 1

16 september 2012 (50 minuten)

Cora's moeder komt voor Matthew en Mary's huwelijk langs. De relatie van het paar staat echter onder druk en het is niet zeker of ze nog wel bij het altaar zullen komen.

2. Aflevering 2

23 september 2012 (50 minuten)

Mary, die hoopt op financiële steun van haar Amerikaanse oma, spant samen met Violet, zodat het Downton voor een groter spektakel dan ooit tevoren zorgt.

3. Aflevering 3

30 september 2012 (50 minuten)

De grote dag van Edith is aangebroken, maar kan haar familie ervan worden overtuigd dat de leeftijd van Strallan niet van belang is? Mary neemt het heft in eigen handen.

4. Aflevering 4

7 oktober 2012 (50 minuten)

De politieke opvattingen van Branson bezorgen hem problemen. Sybils loyaliteit wordt getest. Ethel voelt zich verscheurd na de beslissing over de toekomst van haar zoon.

5. Aflevering 5

14 oktober 2012 (50 minuten)

Edith krijgt een aanbieding die voor verdeelde meningen zorgt. Isobel biedt redding aaan Ethel, en Daisy haat Alfred's interesse voor een aantrekkelijk nieuw dienstmeisje.

6. Aflevering 6

21 oktober 2012 (50 minuten)

De gemoederen lopen hoog op als het vriendelijke gebaar van Isobel een averechts effect heeft. Bransons beslissingen worden onder de loep genomen.

7. Aflevering 7

28 oktober 2012 (50 minuten)

Anna's geduld wordt beloond, Edith heeft een aanbidder en Matthew wegert op te geven. Bransons plannen voor de doop zorgen voor ontsteltenis.

8. Aflevering 8

4 november 2012 (50 minuten)

Een cricketwedstrijd brengt de fanatieke kant van Robert naar boven. Als Violets achternicht aankomt, onthult een uitstapje naar Londen meer dan verwacht.

9. A Journey to the Highlands (special)

25 december 2012 (1 uur en 32 minuten)

De Crawley's reizen af naar Duneagle Castle om Kerstmis te vieren met de MacClares. Iedereen heeft het naar zijn zin tijdens het uitje, maar zodra de familie terugkeert, is daar al snel niets meer van over.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Door Lily James ("Rose MacClare") te kiezen als opvolgster van Sybil als rebelse jongedame in de serie, voor het eerst scènes (met haar) aan het skippen. Haar overacting went niet. Score daarom sindsdien *0,5 lager.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Het begon al rond die oorlogsscenes: je ziet dat acteur Dan Stevens ("Matthew") niet lekker in zijn rol zit. (Ook wel onrealistisch bijvoorbeeld, dat hij aan het front eerst butler "Thomas" en later butler "William" als assistent heeft.) Afloop "Matthew" in dit seizoen komt Stevens dan ook goed uit. Stevens is de 2e hoofd-acteur die in vrij korte tijd uit de serie verdwijnt. (De 1e was Jessica Findlay ["Sybil"].). Hierna blijft de vaste cast stabiel. Karakter "Sybil" is vervangen door "Lady Rose" en "Lady Mary" heeft na "Matthew" komen en gaan van andere vrijers.

Verder opvallend dat het gebeuren rond die Turkse diplomaat Pamuk, ondanks dat zijn verschijnen in de serie bij elkaar minder dan 5 minuten besloeg, nog enkele seizoenen blijft nadreunen.

avatar van T.O.

T.O.

Vond dit seizoen weer iets beter dan de vorige, hoewel de dood van Matthew aan het einde wel echt een anti-climax voor mij was. Hij begon toch wel steeds meer het hart en ziel van het geheel te worden voor mij. Bovendien verhaaltechnisch niet sterk en ongeloofwaardig, zeker na de andere dood van Sybil iets eerder. Dan krijg je het idee dat de serie steeds meer gedreven gaat worden door externaliteiten als acteurs die uit het verhaal worden geschreven, als ware het een soap. Heb dus iets minder zin in het volgende seizoen.

avatar van Joy4ever

Joy4ever

Poeh, ik was best effe van slag na de slotscène van de laatste aflevering. Vond het wel jammer. Maar toch ook wel gewaagd. Sterk seizoen weer.