• 150.444 films
 • 8.459 series
 • 25.736 seizoenen
 • 565.850 acteurs
 • 325.809 gebruikers
 • 8.555.784 stemmen
Avatar
 
banner banner

Over Water - Seizoen 2 (2020)

3,29 42 stemmen

Show titel: Over Water

IMDb beoordeling: 6,7 (1.236)

Afleveringen: 10

Speelduur: 7 uur en 30 minuten

Ontwikkeld door: Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda

Met: Tom Dewispelaere en Evgenia Brendes

Oorsprong: België

Datum van release: zondag 12 januari 2020

Eerst uitgezonden op: één (België)

 • On Demand:

 • Netflix Bekijk seizoen 2 via Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Over Water Seizoen 2 (2020)

John wordt na enkele maanden vrijgelaten uit de gevangenis en stapt buiten in een nieuwe wereld. Marjan is bij hem weg, Ella werd zwanger en Barry ontwaakte uit coma. In de gevangenis kickte John af van de drank, maar zijn nieuwe verslaving is minstens even sterk: macht. Wanneer 'zakenadvocate' De Pelsmaecker hem vraagt om de business van zijn voormalige concurrent Patrick De Beco te runnen, bijt hij zich vast in die opdracht. John stijgt hoger dan ooit in de criminele hiërarchie.

Afleveringen Seizoen 2 (2020)

 1. 1. Vrij

  12 januari 2020 (45 minuten)

  Tijdens Johns voorlopige hechtenis staat de wereld niet stil. Marjan vraagt de scheiding aan, Barry ontwaakt uit zijn coma maar is niet meer de oude, en Ella werd zwanger van John. De Pelsmaecker zet intussen druk op haar netwerk om John zo snel mogelijk weer op vrije voeten te krijgen. Wanneer dat na twee maanden eindelijk lukt en John bij gebrek aan bewijs vrijgelaten wordt, verwacht zij een wederdienst. John moet voor haar de zaken van De Beco overnemen.

 2. 2. Nieuwe Kans

  19 januari 2020 (45 minuten)

  Nadat John te gast is in een talkshow krijgt hij een voorstel om een nieuwe tv-quiz te presenteren, wat Barry erg aanspreekt. Het is echter ook Johns eerste werkdag bij De Pelsmaecker. John beseft al snel dat hij nu op een ander niveau meespeelt en dat de risico's en verwachtingen navenant zijn. Havenschepen Van Cauwenberghe krijgt dan weer kritiek op het lakse drugsbeleid. Samen met zijn rechterhand Didier Buelens vindt hij een zondebok in de vorm van de commissaris. Die ziet echter zijn kans om via een laatste strategisch spel met De Pelsmaecker zijn hachje en zijn pensioen te redden.

 3. 3. Uitbreiding

  26 januari 2020 (45 minuten)

  John zijn handeltje op de terreinen van De Beco draait volop en hij verdient bakken geld. Alles loopt volgens plan, tot Ella een afschrift van de bank vindt en John confronteert met zijn leugens: hij had haar beloofd nooit nog crimineel werk te doen. Barry beslist om samen te werken met John, wat John vleugels geeft, te meer omdat hij intussen ontdekt wat de zwakke plek van De Pelsmaecker is. Barry is ondertussen ook met andere dingen bezig: Julie Beckers.

 4. 4. Vertrouwen

  2 februari 2020 (45 minuten)

  De Pelsmaecker wil iets doen aan het probleem Van Cauwenberghe. Omdat ze voor haar zieke vader moet zorgen, laat ze dat aan De Chauffeur over. Daar krijgt ze echter al snel spijt van wanneer de havenschepen in het ziekenhuis en de journaals belandt. Van Cauwenberghe is in zijn nopjes, want hij heeft een afspraak met Marjan Michielsen. Minder goed vergaat het Carl, die met zijn therapeute tot een manier komt om Ella te vertellen hoe hij zich voelt en hoe hij haar mist.

 5. 5. Winnen en Verliezen

  9 februari 2020 (45 minuten)

  De Pelsmaecker gaat naar Van Cauwenberghe met een aantrekkelijk voorstel dat hem de verkiezingen kan doen winnen, maar hij moet even goed nadenken of hij wel met haar in zee wil gaan. In ruil wil ze immers de belofte dat haar havenbedrijven aan zijn strenge doorlichting zullen ontsnappen. Ella verliest haar vader en laat Carl weer toe in haar leven. Ze is nog altijd boos op John, die voorlopig op hotel woont. Beter gaat het tussen Jullie en Barry, al durft die laatste nog altijd niets zeggen tegen John over zijn nieuwe relatie.

 6. 6. Ongepaste Maatregelen

  16 februari 2020 (45 minuten)

  Nadat de commissaris in verwarde staat en zonder kleren wordt teruggevonden, weten zowel John als Van Cauwenberghe dat De Pelsmaecker erachter zit. Van Cauwenberghe schrikt van hoe de zaken er blijkbaar aan toegaan voor wie met haar in zee gaat. Hij heeft bedenkingen. Buelens probeert hem te kalmeren. Ella's moeder Ritje komt terug naar België, wat goed nieuws is voor Carl. Wanneer John de relatie tussen Julie en Barry ontdekt, slaan zijn stoppen door.

 7. 7. Overnames

  23 februari 2020 (45 minuten)

  De ruzie tussen John en Barry zorgt ervoor dat Julie niets meer van haar vader wil weten. De Pelsmaecker is daarentegen meer dan zakelijk geïnteresseerd in John, maar John is met andere dingen bezig: hij koopt een groot huis en hoopt Ella zo terug te winnen. Intussen begint hij alvast met het charmeren van Ritje. Dat probeert Carl ook, op zijn geheel eigen manier en met hulp van zijn therapeute. Maar net wanneer Ritje ingaat op zijn avances, slaat het noodlot toe.

 8. 8. Goede Raad

  1 maart 2020 (45 minuten)

  Carl belandt met Ritje in het hospitaal en krijgt daar heel slecht nieuws te horen. Dat verbergt hij voorlopig voor Marjan, die nu zelf Michielsen NV probeert te leiden. Dat krijgt ze echter niet gecombineerd met haar galerij. Van Cauwenberghe is er om haar te steunen, al houdt hij haar liever weg van de haven, gezien de campagne die hij er voert. Wanneer John een list bedenkt om Michielsen NV van haar over te nemen, vecht ze terug. Intussen plannen Carl en Ritje een heel ingrijpend gesprek met Ella.

 9. 9. Benedicte

  8 maart 2020 (45 minuten)

  De Pelsmaecker ontdekt dat John achter haar rug een eigen imperium probeert uit te bouwen. Daarbij komt dat hij haar liefde niet kan beantwoorden. De wraak die ze plant is zelfs voor haar doen verregaand. John krijgt een tip en beseft dat hij uit de gratie is gevallen. Bij elke stap die hij neemt, moet hij drie keer nadenken. Barry krijgt last van zijn geweten en mist John. Hij beslist om terug mee te doen. De vraag is of hij op tijd komt.

 10. 10. Afscheid

  15 maart 2020 (45 minuten)

  Na de aanslag belandt Ella in het ziekenhuis. Barry en John worden door de politie ondervraagd. John gebruikt zijn bekendheid in de media om Van Cauwenberghe klem te rijden, maar ook hij is nog niet uitgespeeld. Carl wil voor het te laat is zijn geweten zuiveren en speelt zo een cruciale rol in het eindspel dat John Beckers absoluut moet winnen om te overleven.

Reviews & comments

zoeken in:
avatar van JorisTVmeter

JorisTVmeter

 • 342 berichten
 • 627 stemmen

Ik ga dit toch nog een kans geven, maar ik vrees ervoor dat we de eindmeet gaan halen...


avatar van Esteban

Esteban

 • 3518 berichten
 • 1782 stemmen

Ook ik geef het een kans. Het eerste seizoen had heel wat minpunten en moeilijkheden, maar was verder slechts de opzet naar méér. Wat nu komt zou een pak interessanter moeten zijn, fingers crossed.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

 • 1185 berichten
 • 4391 stemmen

Ik ga, relatief uitzonderlijk op zondagavond, toch iets anders zoeken om te doen vrees ik. Seizoen één was het gewoon niet, als je dan vergelijkt met bv De Dag dat +- gelijktijdig liep. Ja dan weet ik wel waar ik het meest aan gehad heb, en Over Water is niet het correcte antwoord.


avatar van Kronos

Kronos

 • 921 berichten
 • 1254 stemmen

Zo geweldig vond ik De Dag niet. Veel personages die oppervlakkig uitgewerkt waren.

Op dat vlak doet Over Water het iets beter. Al kabbelde de eerste aflevering van Seizoen 2 al meteen weer even gezapig door en belooft het weinig spannend te worden. Meevaller is dat ik nog geen 'ça va' heb gehoord. Ik blijf kijken, zonder verwachtingen.


avatar van Pinguin#13

Pinguin#13

 • 187 berichten
 • 141 stemmen

maike_d2001 schreef:

Zo geweldig vond ik De Dag niet. Veel personages die oppervlakkig uitgewerkt waren.

… maar het ging tenminste vooruit. Op het einde van elke aflevering werd je weer wat wijzer.

Dit kabbelt gewoon voort… of nee: vaak gewoon stilstaand water. Tijdrekken en in rondjes lopen. Het duurt wel érg lang voor er iemand doorheeft 'wat er is gebeurd met De Beko'.


avatar van Kronos

Kronos

 • 921 berichten
 • 1254 stemmen

Riel schreef:

… maar het ging tenminste vooruit.

Ook niet echt, met telkens een dubbelaflevering van hetzelfde vanuit de andere locatie. Waarbij heel wat overlap zat zodat sommige scenes en gesprekken gewoon twee keer terugkwamen. Ik geef toe dat De Dag spannender was. Maar achteraf bekeken vond ik het een lege huls.

Hier gaat het over Over Water natuurlijk. Seizoen 2 komt inderdaad wel heel traag op gang. Het kabbelt rustig voort of lijkt soms stil te staan. Ik kijk er naar zonder enige verwachting naar en vind dat er goed geacteerd wordt. De weinige ontwikkelingen die er zijn wijzen er wel op dat het personage van Tom Dewispelaere het zichzelf weer niet makkelijk gaat maken.


avatar van Pinguin#13

Pinguin#13

 • 187 berichten
 • 141 stemmen

maike_d2001: met 'vooruit' bedoel ik niet per se dat het vaart had, maar wel dat je qua informatie ten minste één twaalfde (12 afleveringen) meegekregen had. Onvergetelijk vond ik het ook allemaal niet, maar ik werd het onderweg toch ook niet beu, wat voor een drama- en/of thrillerreeks toch wel het minimum is. Dat stadium ben ik hier al lang gepasseerd. Ik zal af en toe nog wel eens een stukje meenemen uit pure nieuwsgierigheid, maar de 2de aflevering heb ik al volledig aan mij laten passeren.


avatar van Kronos

Kronos

 • 921 berichten
 • 1254 stemmen

Het is naar mijn gevoel meer een soap geworden die enkel de moeite is om te volgen als de karakters je ietwat boeien. Ik vind die John Beckers psychologisch gezien wel een interessant figuur. Hij beliegt echt iedereen, zichzelf incluis, waarbij hij gelooft zowel slachtoffer te zijn als de held die alles wel zal oplossen.


avatar van GoodOldJack

GoodOldJack

 • 1185 berichten
 • 4391 stemmen

Wat is de mening hier van mensen die het eerste seizoen ook maar mager vonden? Ik heb al een paar stemmen gehoord die het toch beter vinden dit seizoen?


avatar van Kronos

Kronos

 • 921 berichten
 • 1254 stemmen

Bij het eerste seizoen waren er hooggespannen verwachtingen die bijlange niet ingelost konden worden. Nu die verwachtingen verdwenen zijn blijft er wat mij betreft met het tweede seizoen zeker wel een onderhoudende serie over. Maar ook niet meer dan dat.


avatar van Esteban

Esteban

 • 3518 berichten
 • 1782 stemmen

Het is daadwerkelijk iets beter dan het eerste seizoen, het kan meer boeien. Maar in de grote lijnen heeft S2 exact dezelfde problemen.


avatar van Kronos

Kronos

 • 921 berichten
 • 1254 stemmen

Het grootste probleem van het eerste seizoen was dat er teveel ça va gezegd werd. Dat is gelukkig verbeterd. Maar nu ontbreekt er een hoofdrol. Het draait ergens nog altijd wel rond John Beckers maar die komt veel minder in beeld. De andere personages krijgen wat meer ruimte en er zijn nieuwe bijgekomen, maar die boeien amper. Het is gezapige tv, ideaal voor op zondagavond als het weekend toch al voorbij is en er niets spannends meer van gemaakt kan worden. Nee, ook niet met Kamp Waes.


avatar van Toontje G

Toontje G

 • 623 berichten
 • 1254 stemmen

Soms worden de scenes iets te lang en te traag. Vooral de scenes met Carl hadden wat mij betreft wel wat korter gemogen. Verder een prima serie, van mij mag deel 3 komen.


avatar van H. T. Groenewijn

H. T. Groenewijn

 • 12 berichten
 • 23 stemmen

Zelf heb ik de indruk dat het één serie is, die in twee helften is uitgezonden. Het tweede seizoen heeft een duidelijk slot. Zó duidelijk dat er geen derde seizoen zal komen.


avatar van Esteban

Esteban

 • 3518 berichten
 • 1782 stemmen

Het oorspronkelijke plan was om drie seizoenen te maken. Toch werd er een als afsluitend interpreteerbaar einde geschreven voor het tweede seizoen, zonder dat het een vervolg uitsluit. Omdat ze niet konden inschatten hoe de reeks het zou doen qua kijkcijfers. Aldus de schrijver. Of dat derde seizoen alsnog komt, is nog niet bekend.


avatar van Kronos

Kronos

 • 921 berichten
 • 1254 stemmen

Ik heb gisteren pas de laatste aflevering gezien en ben toch wel positief. Eigenlijk vooral omdat het personage van Tom Dewispelaere op het einde toch nog mooi verder werd uitgewerkt. Het past helemaal bij zijn karakter om puur voor zichzelf zijn hart nog snel te luchten bij de op sterven liggende Carl..

Burki, wat is er volgens jou zo duidelijk aan het slot? Er eindigden verschillende afleveringen met een moment waarop iemand aan zijn einde lijkt te komen terwijl dat dan niet het geval bleek. Hoe John Beckers er vanaf gaat komen kan nog alle kanten uit. Precies zoals Spacejet schrijft dus; een als afsluitend interpreteerbaar einde dat echter een vervolg niet uitsluit. Voor mij hoeft het niet, maar als het er komt zal ik toch weer kijken.


avatar van AOVV

AOVV

 • 275 berichten
 • 1573 stemmen

Beter dan het eerste seizoen, maar nog steeds geen hoogvlieger. Ik ben wel blijven kijken, ondanks de teleurstelling van het eerste seizoen, omdat ik wel een zeker potentieel zag, en dat lost dit tweede seizoen deels in. John Beckers blijft een ontzettende klootzak met een Januskop, wat het heel moeilijk maakt om hem sympathiek te vinden. Maar misschien hoeft dat ook helemaal niet.

De slotaflevering laat ook ruimte voor interpretatie. De vraag is nu of er nog een derde (en laatste) seizoen komt. Het hoeft niet, maar als het zo is, ga ik toch zeker kijken.

3 sterren


avatar van Arturo_mm

Arturo_mm

 • 1 berichten
 • 0 stemmen

Leuk,al die reacties. Ik vond met name de acteur die “Carl” speelde, erg goed. Hij had misschien niet veel

Tekst, maar met name de mimiek van de laatste 2 afleveringen , en hét hoesten etc, vond ik erg goed gedaan....


, als je de acteur van Carl leuk vindt kan ik je De Bende van Jan de Lichte aanraden, te zien op Netflix. Daar heeft 'Carl' ook een zeer interessante rol die ik erg goed gelukt vond (ook al miste ik in die serie wel een scene die zijn gedrag verklaarde)

Wat betreft seizoen 2. Ik heb de laatste afleveringen net gebinged en ik heb net gelezen wat iedereen hier gezegd heeft. Ik moet zeggen, ik ben het eens met de kritiek die de serie krijgt over dat het allemaal vooral wat gebakken lucht lijkt. In seizoen 1 begon ik me al flink te ergeren aan het karakter van John die maar overal mee weg lijkt te komen en dat zet zich in seizoen 2 verder. Iedereen wordt om de een of andere reden maar verliefd op hem, vergeeft hem en geeft hem nog een kans, maar hij verandert helemaal niks en gaat alleen maar verder en verder. En hij is ook laffaard als het er echt op aan komt dan. Het meest trieste moment uit de hele serie vind ik dat Carl het lijk van de Beco in die silo moet gooien en John beneden blijft

Dat is eigenlijk wel een goede samenvatting van de serie, en een probleem wat vaak terugkomt in films. Niks lijkt consequenties te hebben. Neem bijvoorbeeld de politie. Die willen alleen maar promotie? Wat voor een agent luistert letterlijk zijn eigen moeder haar praktijk af om aan informatie te komen? Waarom zien zij niet dat John in een tering BMW rondrijd en een huis koopt van 2 miljoen? En waarom stapt niemand nooit naar de politie? Waarom krijgt moordenaar, drugsbarron en beroepsleugenaar John die alles om zich heen kapot maakt op het einde nog een kans?

Ik snap ook niet goed waarom Jullie het met Barry krijgt, valt zij alleen op oudere mannen ofzo? Waarom? In seizoen 2 komt de homoseksualiteit van Arno ook helemaal niet meer aanbod, extra duidelijk makend dat dat in seizoen 1 een niks toevoegend subplot was (Johns verslaving is in seizoen 2 ook verdwenen, terwijl heel seizoen 1 daar basically over ging). Maar over Arno gesproken, op een gegeven moment bleek hij aan het gokken te zijn, of nou ja, een soort casino op zijn school te lijden. Dat kwam volledig uit het niks en daar wordt verder ook niks meer mee gedaan. Nee, juist dan geeft de serie opeens John een soort goede vader rol terwijl Marjan het havenbedrijf moet lijden omdat de arme Carl doodziek is. En als dan bijvoorbeeld die hulpverlener even alleen gaat spreken met de vader is dat ook weer een heel soft gesprek. Opnieuw komt John er mee weg. Logisch natuurlijk, want zonder John valt het hele plot uit elkaar en is de serie ten einde. Dus wordt er dan ook alles aangedaan om hem overal mee weg te laten komen en zoveel mogelijk subplots er in te stoppen. Ruzie met Ella, en het is weer goed, en weer ruzie, en weer samen, en weer ruzie. Barry stopt er mee, of nou ja, nog even, eventjes wachten nog. Nu stapt hij naar de politie. Nee dan gaat Jullie dat nu doen. Nee wacht, Marjan. Nee Wim. Nee Freddy. Nee ook niet...

De moeder van Ella begraaft haar man en een paar dagen later begint zij vrolijk een relatie met Freddy? Dat ik als kijker die man niet zie betekent niet dat zij opeens na 28 jaar opeens zo over kan stappen op Freddy right? Is dit Johnnette ofzo? Ik bedoel wel fijn voor Freddy, verdiend dat hij eindelijk ook wat krijgt Oh, ja en longkanker natuurlijk.....

Om de een of andere reden wordt De Pelsmaecker verliefd op John, geen idee waarom. maar goed zij is er op een gegeven ook klaar mee en geeft opdracht om hem te vermoorden. maar nee hoor, random deus ex machina Barry die de crimineel op het dak overmeesterd. Ella dan neergeschoten. Maar die houdt daar ook niks blijvends aan over, net als onze politicus. En die huurmoordenaar? Waarom lijdt die niet naar de Pelsmaecker, daar horen we niks meer van, of nou ja, totdat de commissaris haar naam opeens geeft als hij een foto ziet van die kerel? Waarom dan pas? En ja, natuurlijk, dan is het net te laat.

Goed, dan komen we op het einde. En nu langzamer maar zeker dingen aan het licht komen, gaat het dan eindelijk komen. Na het opgepakt en weer vrijgelaten worden voor drugshandel, een mislukte moordaanslag, zoveelste vergeving door een karakter etc. etc. weet nu eindelijk die familie wat hij allemaal gedaan heeft! ja, ze stappen naar de politie! Oh nee, ze gaan hem zeggen dat hij moet bekennen?! Waarom krijgt hij nog een kans? Hup daddy Wim! maar goed, Ja eindelijk, de beelden dat John in een cel zit te huilen, let's them come! De vergelding die ik als kijker zo graag zie voor hoeveel leed hij iedereen aandoet in de serie!! Oh, hij loopt naar een sluis? Hmm? Einde seizoen? WTF?! gooit tafel omver

Conclusie, het is een serie die zeer, zeer weinig voldoening geeft. Iedereen kan maar slechte dingen doen en wordt er nooit voor gestraft. Mensen die dingen doen die eigenlijk niet kunnen maar niet worden gestraft:

- Barry, drugshandel en het doen met de super jonge Jullie

- Arno, die een gok organisatie op zijn school opzet

- De Pelsemaeker, topcrimineel

- Ella, affaire, liegt tegen haar moeder

- De gehele politie (vertrouwelijke gesprekken afluisteren, corruptie, etc. etc.)

en last but not least

- John (bedriegen van 3 vrouwen in 2 seizoen; moord de Beco; dodelijk verkeersongeluk; doorrijden na een ongeluk met slachtoffers; drugcriminaliteit; verwaarlozen van zijn vrouw, zijn gezin, zijn maîtresse; drank en gokverslaving; serie leugenaar; mishandeling van Barry en vast nog wel meer wat ik nu vergeet)

Alleen Marjan en Wim zijn een beetje leuke karakters die ik een beetje eerlijk vind en waar ik wat medelijden mee voel. Ik snap waarom zij bepaalde dingen doen en je ziet dat ze het moreel ook moeilijk mee hebben enzo. Ik vind het heel fijn dat Marjan, na John en Patrick eindelijk een redelijk waardige partner vind.

En Carl vind ik ergens zielig, maar hij heeft ook 2 mensen gedood en een affaire gehad... maar goed, als hij dan eindelijk geluk lijkt te vinden gaat hij dood. Wauw.

Ik vind het een zeer depressieve serie.

En dat is echt zonde, want ik vind de beelden van de haven wel echt heel vet, de anamorphic lenskeuze en ultra wide, het diepe karakter van Carl, het tragische van criminaliteit combineren met een privé leven. Een zieke BMW, bergen geld. Er was duidelijk veel mogelijk, maar het is zo opgevuld dat eigenlijk heel leeg is. Erg jammer.


avatar van hank2

hank2

 • 16 berichten
 • 19 stemmen

In dit seizoen zat zowaar een spanningsboog en iets wat op een einde leek. Dat levert al gelijk een beter geheel op dan het eerste slappe seizoen. Verder is alles al gezegd; veel (onnodig) trage scènes en dialogen , maar het grootste pluspunt is nog niet benoemd: John trekt dit keer wonderwel niét 3x per aflevering zijn hardloopschoenen aan.

Verder opvallend dat áls er iets gebeurd, het vaak onnodig ongeloofwaardig is of wat knullig in beeld wordt gebracht. Barry die even met 1 klap een huurmoordenaar in coma slaat op 25 hoog, maar een halve minuut later ook alweer beneden staat bij John die Ella net in zijn armen neemt. Ik kan nog wel even doorgaan met dit soort slordige momenten. Maar enfin, het was vermakelijk!


avatar van wimaroca

wimaroca

 • 702 berichten
 • 575 stemmen

Een matige serie die je uiteindelijk toch wel wil afkijken,maar het eind werd maar vlug afgeraffeld,inderdaad veel fragmenten knullig afgewerkt(even heel spannend dat Carl neervalt,misschien wel dood...volgend fragment al een pleister op zijn hoofd ) en die John Beckers is maar een zwak acteur,tov Carl want die is wel uitstekend!!


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.