menu
Mijn Series +

I Spy - Seizoen 1 (1965-1966)

Alternatieve titel: Dubbelspion

mijn stem
geen stemmen

Verenigde Staten
Actie / Avontuur

ontwikkeld door David Friedkin en Morton Fine
met Bill Cosby en Robert Culp

Kelly Robinson en Alexander Scott zijn als geheim agent werkzaam voor het Pentagon. Ze doen zich voor als getalenteerde tennissers en spelen voor geld tegen mensen met veel geld maar weinig talent. In werkelijkheid houden Scott en Robinson zich bezig met het bestrijden van gangsters en buitenlandse spionnen in opdracht van de Amerikaanse overheid. Scott of “Scotty” zoals hij meestal wordt genoemd is de denker van het team, hij spreekt zijn talen vloeiend en hoewel hij minder ervaring heeft dan Kelly weet hij vaak de oplossing te bedenken. Kelly is de meer sportieve agent. Behalve in tennis excelleert hij in meer sporten. Hij is meer ervaren dan Scott, en wendt vaker zijn charmes aan. Hij speelt naar buiten toe de playboy.

 1. So Long, Patrick Henry
 2. A Cup of Kindness
 3. Carry Me Back to Old Tsing Tao
 4. Chrysanthemum
 5. Dragon's Teeth
 6. The Loser
 7. Danny Was a Million Laughs
 8. The Time of the Knife
 9. No Exchange on Damaged Merchandise
 10. Tatia
 11. Weight of the World
 12. Three Hours on a Sunday Night
 13. Tigers of Heaven
 14. Affair in T'Sien Cha
 15. The Tiger
 16. The Barter
 17. Always Say Goodbye
 18. Court of the Lion
 19. Turkish Delight
 20. Bet Me a Dollar
 21. Return to Glory
 22. The Conquest of Maude Murdock
 23. A Day Called 4 Jaguar
 24. Crusade to Limbo
 25. My Mother, the Spy
 26. There Was a Little Girl
 27. It's All Done with Mirrors
 28. One Thousand Fine
zoeken in:
avatar van nlkink
Jaren geleden een aantal afleveringen van gezien, min of meer gebaseerd op de positieve herinneringen die mijn vader over de serie met mij deelde. Het viel me knap tegen. Het zal vernieuwend zijn geweest in 1965, een Afro Amerikaanse proftennisser met een blanke manager. Dat was tenminste de dekmantel want de heren waren geheim agent. Iets realistischer misschien dan Man From Uncle dat zo ongeveer gelijk op liep, maar die serie legde de ironie er met de rare gadgets a la James Bond wel erg dik op.
Hier kwam de ironie vooral van Robert Culp, die elk gevaar en bedreigende situatie afhandelde met een ironische oneliner. Zijn gezichtsuitdrukking was alle drie seizoenen zoals je die kunt zien op de I Spy pagina die hier is opgevoerd, eigenlijk alsof hij het met tegenzin deed. De bijdehante oneliners namen hierna een vlucht en werden gebezigd in allerlei opvolgende series, maar wel met iets meer finesse. Ik heb van alle drie seizoenen een paar afleveringen gezien, maar niet genoeg om er een beoordeling aan te hangen. Leuk voor Bill Cosby fans, voor zover die er nog zijn.

avatar van Bob Sleeman
Dit is typisch zo'n serie uit mijn jeugd die een bepaalde indruk heeft achtergelaten. Men name de sterke persoonlijkheid van Robert Gulp was daar debet aan. De serie werd uitgezonden op zondagavond en maakte deel uit van een vast blok: I Spy, Actualiteitenrubriek en dan The Twilight Zone.
Op latere leeftijd zou Robert Gulp o.a. nog te zien zijn in afleveringen van Columbo.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:24 uur

geplaatst: vandaag om 21:24 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.