menu
Mijn Series +

The Big Bang Theory - Seizoen 12 (2018-2019)

mijn stem
3,50 (41)
41 stemmen

Verenigde Staten
Komedie

ontwikkeld door Chuck Lorre en Bill Prady
met Jim Parsons, Johnny Galecki en Kaley Cuoco

De vrienden Sheldon, Leonard, Raj en Howard zijn echte geeks met een voorliefde voor wiskunde en fysica. Ze snappen alles op het gebied van natuur- en scheikunde en van zwaartekracht tot atomen. Maar voeg atomen samen tot een vrouw en het bevattingsvermogen van de mannen komt tot stilstand. Gelukkig hebben ze hun blonde buurvrouw Penny die lang niet zo slim is, maar wel de sociale vaardigheden beheerst.

 1. The Conjugal Conjecture
 2. The Wedding Gift Wormhole
 3. The Procreation Calculation
 4. The Tam Turbulence
 5. The Planetarium Collision
 6. The Imitation Perturbation
 7. The Grant Allocation Derivation
 8. The Consummation Deviation
 9. The Citation Negation
 10. The VCR Illumination
 11. The Paintball Scattering
 12. The Propagation Proposition
 13. The Confirmation Polarization
 14. The Meteorite Manifestation
 15. The Donation Oscillation
 16. The D & D Vortex
 17. The Conference Valuation
 18. The Laureate Accumulation
 19. The Inspiration Deprivation
 20. The Decision Reverberation
 21. The Plagiarism Schism
 22. The Maternal Conclusion
 23. The Change Constant
 24. The Stockholm Syndrome
zoeken in:
avatar van Jordy
3,0
het laatste seizoen, inmiddels al weer een paar weken onderweg

avatar van The Oceanic Six
3,5
Toegeven, de 4 afleveringen van dit seizoen zijn leuk. Effe geen vervelend gedoe over bruiloften en baby's. Wel merk je dat ze de serie naar een slot aan het toewerken zijn die voor iedereen happy gaat eindigen, gezien de date's voor Stuart en Raj. Maar liever dat dan wat we voorgaande seizoenen kregen. Jammer dat ze nu pas weer een beetje de focus op humor leggen. Al was het overall gezien wel een serie die de moeite waard is om na dit jaar eens volledig te herkijken.


Ik vind het toch echt stukken minder allemaal. Heb pas weer eens wat oude afleveringen bekeken en die zijn zo veel beter en leuker, ik vind het nog maar een schim van de eerste drie seizoenen.
Ook iedere keer het slot van de afleveringen is erg matig: je verwacht nog een clou of sterke punchline en die komt er dan niet echt.

avatar van The Oceanic Six
3,5
Vanavond de een na laatste aflevering gezien. Ze werken wel mooi toe naar de series-finale volgende week. Leonard die met zijn moeder verzoent, Stuart die samen gaat wonen, Raj die zijn kans voor zijn liefde in Engeland wil wagen. Misschien allemaal wat cliché, maar het mag wel. Ergens vind ik het wel kut dat het stopt. Deze serie is al een jaartje of 10 weekend-routine bij me. Na een paar zwakke seizoenen is het alweer een tijd heel acceptabel en zelfs weer leuk. Ergens had er best nog meer mogen komen, maar het is ook wel goed zo. Hopelijk is het volgende week een mooi slot. Maar ik neem het Chuck Lorre wel kwalijk dat hij van een humoristische nerd-serie een Friends-achtige relatiekomedie heeft gemaakt. Was niet nodig geweest.

avatar van The Oceanic Six
3,5
Mooi einde. Toch wel een kleine brok in de keel. De serie was de laatste jaren niet heel erg constant goed meer, maar ik heb er over het geheel enorm van genoten. Heb altijd wat moeite met afscheid nemen van routines. Sheldon die op het einde al zijn vrienden een voor een bedankt en prijst was mooi. En leuk dat ze Buffy the vampire slayer voor een rolletje konden strikken
Eigenlijk is iedereen goed terecht gekomen, alleen Raj blijft een beetje over.

PS: De lift werkt weer!

PS 2: de special die gister uit kwam is ook mooi. Extra brok in de keel. Damn, ik ga de serie gewoon erg missen.

Ik ga binnenkort eens beginnen met de gehele serie opnieuw te kijken. Zal ik meteen hier wat reviews neergooien.

avatar van Dorstigjimmyke
Er is veel kritiek geweest op het feit dat de vrouwen/vriendinnen er zijn bij gekomen. Toch blijft dit een aangename serie om te kijken. Het haalt niet het niveau van de vorige seizoenen, maar het blijft op zijn minst heel vermakelijk. Zo blijf ik Stuart ook een heel leuk personage vinden.

avatar van brawljeff
3,5
geplaatst:
Leuk laatste seizoen van nu toch wel een van mijn favoriete sitcoms allertijden. De kwaliteit is enorm omlaag gegaan sinds de komst van Bernadette (Amy heb ik altijd wel geinig gevonden), maar dit seizoen was alweer een stuk beter. Mooi einde en de meeste verhaallijnen zijn netjes afgerond.

avatar van The Oceanic Six
3,5
Math, science, history, unraveling the mysteries
That all started with the big bang!


En toen zat het erop. Ik ben in juli 2019 gestart met het volledig opnieuw bekijken van de sitcom die ik een jaar of 10 heb gevolgd. De eerste seizoenen waren briljant. Vier vrouwenschuwe nerds en hun sexy buurvrouw. De vele wetenschappelijke quotes, de nerdgesprekken, de ongemakkelijke situaties met vrouwen. Het was genieten. Helaas nam het niveau met de introductie van Amy en Bernadette steeds meer af, aangezien het steeds meer om relaties ging draaien. Zeker de vorige twee seizoenen waren echt een pain in the ass om te kijken, wat echt zo jammer is gezien het hele hoge niveau van de eerste jaren. Toch was het over de gehele twaalf jaar gewoon erg aangenaam vermaak. Soms briljant, soms ergerniswekkend, maar ieder geval moest ik er geregeld om lachen. Zeker Sheldon is echt zo ontzettend goed neergezet als ras-autist die maar niet kon wennen aan veranderingen en constant zijn eigen ritme bleef volgen.

En toen was er dus dat slotseizoen, nadat ik me de twee vorige seizoenen rot heb geërgerd aan oninteressante verhaallijnen over samen wonen, trouwen, baby's en andere zaken die gewoon niet bij TBBT pasten. Ik ben erg blij dat het slotseizoen een aanzienlijke verbetering is geworden. Sterker, ik heb me weer ouderwets vermaakt. Niet elke verhaallijn is even leuk, maar de focus ligt tenminste weer op de wetenschap. De rest is bijzaak. Sheldon en Amy maken kans op het winnen van de Nobelprijs voor de wetenschap en dat traject is nog best geinig om te volgen. Het levert ieder geval een heel geslaagd slot in Stockholm op, met een ontroerende slotspeech van Sheldon. De andere personages hebben niet heel erg boeiende verhaallijnen. Raj wil geen single meer zijn en laat zich uithuwelijken aan een totaal niet leuk iemand. Gaap. Ook zonde dat hij de enige is die met niemand eindigt, al was trouwen met Anu nog nuttelozer geweest. Ik was blij dat hij haar niet achterna ging reizen, maar gewoon bij zijn vrienden blijft. Geinig genoeg zit er bij Stuart nog wel een leuke lovestory in, als hij een relatie krijgt met Denise, een net zo’n nerd als hij. Ze is leuk en hun verhaallijn was ook gewoon prettig. Alleen met Penny en Leonard lijken ze al een paar seizoenen niet veel meer te kunnen. Zij ze samen happy en that's it. Dat ze toch zwanger blijkt te zijn in de finale doet me dan ook niet zo heel veel. Wel vermakelijk dat bepaalde dingen netjes worden afgerond, zoals Leonard en zijn moeder of de kapotte lift

Dat de beste tijd van deze serie er al een paar jaar op zat is wel waar, maar ik haat het altijd om een finale te kijken van iets waar ik jaren naar heb gekeken. De slotminuten van de laatste aflevering en de bonusaflevering met een rondleiding over de set door ‘’Leonard’’ en ‘’Penny’’ vond ik dan ook oprecht mooi, zeker als ze de themesong zo mooi erbij spelen. Het is niet de beste sitcom ooit, maar ik denk wel dé sitcom van de jaren ’10. Dit gaat wel een serie zijn die over tientallen jaren nog steeds zal worden gekeken, net als pakweg Friends.

3,5*

avatar van CorvisChristi
2,0
geplaatst:
Met afstand naast seizoen 10 het zwakste seizoen van de serie. Met vlagen kan er nog wel een glimlach vanaf, maar die momenten zijn zeldzaam. Het grappigste is Howard die verkleed gaat als Sheldon tijdens Halloween. En de momenten tussen Stuart die een relatie krijgt met Denise zijn leuk.

Raj daarentegen is al seizoenen lang een karakter waar de schrijvers geen kant mee op lijken te kunnen. Zijn karakter is ook gewoon niet meer leuk en hij heeft weinig meer te doen. Zijn geforceerde relatie en plannen voor een huwelijk met Anu (wat ook nog eens geen leuk personage is), boeit niet en doet afbreuk aan dit seizoen. Daarnaast kan je hem ook niet meer serieus nemen in zijn gedrag. In alles is namelijk overduidelijk te zien dat hij homo is. Wat in het begin van de serie hilarisch is om te zien; nu is het gewoon irritant.

Penny en Leonard lijken ook vast te roesten en vooral Leonard heeft al seizoenen lang weinig tot niets meer te doen.

Het brave huisvadertjes-gedrag van Howard is, op een aantal momenten waarop hij nog steeds grappig is als hij voor de zoveelste keer Christopher Walken nadoet (blijft leuk) verder schrijnend om te zien, omdat van de vier centrale figuren hij wat mij betreft echt wel ooit de leukste was en niet Sheldon. Maar goed, aangezien iedereen nauwelijks nog echt leuk is maakt dat ook niet meer zoveel uit. En Bernadette is zowel privé als op haar werk met Penny eigenlijk niet meer om uit te staan. Ook apart dat ze haar in de latere seizoenen meer met een lagere stem laten praten (vooral als ze quasi-grappig of sarcastisch doet) terwijl ze daarvoor standaard alleen in de hogere regionen praatte.

Sheldon en Amy laten me ook koud en hun verhaallijn zou moeten boeien, maar het is nauwelijks nog grappig of leuk te noemen. Hun strijd om de nobelprijs te winnen dreigt gedwarsboomd te worden door twee rivalen, waarvan één gespeeld door Sean Astin, die niet zichzelf speelt!!!!

En met dat laatste komt nog een voorname kritiek op dit seizoen. Twaalf seizoenen lang zijn er namelijk scheepsladingen acteurs en actrices voorbij gekomen die zichzelf spelen, waarvan Wil Wheaton natuurlijk steevast de meest prominente. Het feit dat onze vrienden nerds zijn en alles over films weten en 100 keer per jaar naar comic-con gaan en dus dicht bij het vuur (willen) staan, heeft als gevolg dat de makers van de serie er dus voor kozen acteurs en actrices te casten, die zichzelf kunnen spelen zodat er leuke en hilarische interacties en momenten ontstaan.
Sean Astin is met afstand een acteur die overduidelijk zichzelf had moeten spelen, gezien zijn achtergrond van films zoals Lord of the Rings, The Goonies en recentelijk nog de populaire serie Stranger Things. Maar nee, hij speelt Dr. Pemberton. Dit is heel gek, gezien er in dit seizoen nota bene in de aflevering "The D & D Vortex" nog allerlei beroemdheden voorbijkomen die zichzelf spelen. Op een gegeven moment zijn Leonard, Sheldon en co. zelfs bezig op een bord namen te noteren om te raden wie er allemaal bij Wil Wheaton Dungeons & Dragons aan het spelen zijn. Daar staat zelfs de naam van Sean Astin bij. Welnu, hij zal er in de wereld van The Big Bang Theory er wel totaal anders uitzien.
Op zijn minst had Sheldon de grap moeten maken dat Dr. Pemberton lijkt op Samwise Gamgee, maar zelfs dat gebeurt niet. Dat is echt heel gek. Zelfs Ellen DeGeneres speelt zichzelf terwijl ze Sean Astin als Dr. Pemberton te gast geeft.

Hoewel de laatste aflevering nog wel wat heeft, moge duidelijk zijn dat dit seizoen een laatste stuiptrekking is, van een concept wat jaren geleden echt nog oprecht ontzettend leuk en hilarisch was, maar te lang doorging en nu niet meer leuk is. Het soap-gehalte met grapjes voert nu grotendeels de boventoon en dat is gewoon jammer.

Het is niet anders blijkbaar.

Gast
geplaatst: vandaag om 19:33 uur

geplaatst: vandaag om 19:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.