Er is de laatste tijd veel verontwaardiging geweest onder Netflix-abonnees die zagen hoe de streamingdienst de stekker uit hun favoriete shows, zoals 1899 en Warrior Nun, trok. De co-CEO van Netflix, Ted Sarandos, heeft in een recent interview echter benadrukt dat er nooit succesvolle shows zijn gecanceld door de streaminggigant.
Veel Netflix-abonnees zijn niet bepaald te spreken over bepaalde keuzes die de streamingdienst gemaakt heeft, en dan met name het beleid op het gebied van het cancelen of verlengen van series. Shows als 1899 zijn ogenschijnlijk in de prullenbak gegooid, terwijl veel fans juist uitkeken naar een tweede seizoen. Ook de geliefde serie Warrior Nun werd vorige maand stilletjes gecanceld door Netflix, ondanks het feit dat de serie overladen werd met lovende recensies.
Speel je favoriete casino games op Jacks.nl. Meld je aan met een 100% welkomstbonus tot €100!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+
Een groot budget voor een groot publiek
Ted Sarandos, co-CEO van Netflix, heeft echter aangegeven dat hij vindt dat elke annulering gerechtvaardigd was. "We hebben nog nooit een succesvolle show gecanceld," zo vertelde Sarandos stellig in een gesprek met Bloomberg. "Veel van deze shows waren goed bedoeld, maar spreken een heel klein publiek aan met een heel groot budget. De sleutel hiervoor is dat je met een klein budget voor een klein publiek moet kunnen aanspreken en met een groot budget een groot publiek. Als je dat goed doet, kun je dat voor altijd doen."
Kortom, Netflix is ook gewoon een bedrijf en helaas leveren lovende recensies en culthits niet noodzakelijkerwijs het grote geld op. Toch zijn er ook shows geschrapt die een behoorlijk groot aantal kijkers hadden als je het hebt over het totale aantal bekeken uren. Kijkers waren hierdoor verbijsterd en worstelden om erachter te komen waarom schijnbaar populaire shows werden geannuleerd, terwijl andere minder bekeken shows wel verlengd werden voor een tweede seizoen.
Het voltooiingspercentage
Volgens het zakentijdschrift Forbes is er een eenvoudige reden voor. Een van de belangrijkste dingen waar Netflix naar kijkt om de keuze te maken om een show te schrappen of te vernieuwen, is een meetwaarde genaamd 'voltooiingspercentage', hierbij wordt gemeten hoeveel kijkers een serie daadwerkelijk tot het einde hebben bekeken. Hoewel het totale aantal uren dat een show is bekeken wel een idee kan geven van hoe lang het publiek aan een show heeft besteed, kan het voltooiingspercentage aangeven of die cijfers zich zouden vertalen in een sterke kijkersbasis voor toekomstige seizoenen.
Het tijdschrift gaf hierbij als voorbeeld de serie First Kill, die na het eerste seizoen werd geannuleerd ondanks dat er in totaal meer uren naar was gekeken dan naar een serie als Heartstopper, die wel voor twee nieuwe seizoenen werd verlengd. Uit de voltooiingspercentages van deze shows bleek echter dat slechts ongeveer 44 procent van de kijkers ook alles van First Kill heeft bekeken, terwijl maar liefst 73 procent van de Heartstopper-kijkers tot en met de laatste aflevering bleven kijken.
De magische drempel
Er wordt gespeculeerd dat de magische drempel die een Netflix-serie over moet komen om vernieuwd te worden, 50 procent is wat betreft het voltooiingspercentage. Dat in acht nemende, is het opeens een stuk logischer dat goed aangeschreven shows zoals 1899 zijn geschrapt, aangezien het voltooiingspercentage daar bleek steken op ongeveer 32 procent. De streamingdienst wil begrijpelijkerwijs geen geld uitgeven aan nieuwe seizoenen van shows als de meerderheid van het publiek het einde van het huidige seizoen niet eens zou halen.
Reacties (4)