Waar er eerder sprake was van een speciale disclaimer voor de Nederlandse oorlogsfilm De Oost, gaat dat nu toch niet gebeuren. De film gaat over de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd in 1946, waardoor de Federatie Indische Nederlanders (FIN) hoopte op een disclaimer. De producent is echter niet bereid om hier gehoor aan te geven.
De FIN maakt zich zorgen over het beeld wat de film zal geven. Men is bang dat het een onjuist en eenzijdig beeld geeft van hoe het er in 1946 aan toe ging in het huidige Indonesië, wat voorheen de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië was. De FIN wilde dit met een disclaimer ondervangen, maar producent Sander Verdonk is niet van plan om hier gehoor aan te geven. Eerder was hier wel sprake van, maar Verdonk beweert dat hij alleen heeft aangegeven over de vorm en inhoud van zo'n disclaimer na te willen denken. Hij heeft dus besloten hier niks mee te doen.
De teaser trailer van De Oost leidde al tot veel kritiek. Nederlandse militairen zijn bijvoorbeeld te zien in zwarte uniformen, er wordt een gotisch lettertype gebruikt en KNIL-kapitein Raymond Westerling draagt een snor. De link met nazi-Duitsland werd daarom al snel gelegd.
Nazi-link
"Onze helden worden als nazi's weggezet. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm," vindt Hans Moll, de voorzitter van de FIN. Daarnaast waren Indische Nederlanders en oorlogsveteranen ook absoluut niet te spreken over de beelden die ze zagen. "Betrokkenen, maar ook kijkers, hebben het recht om te weten dat de film vooral een interpretatie van de producent en de regisseur is," zei Moll tegen NU.nl, vandaar de vraag om een disclaimer.
Volgens New Amsterdam, de filmproducent van De Oost, is de kritiek voorbarig, aangezien er alleen nog maar een teaser trailer uit is gekomen. Deze is hieronder te bekijken. Wanneer de film in de bioscoop verschijnt is nog niet bekend, maar dat zal naar verwachting ergens in januari van 2021 zijn.
De Oost speelt zich dus af in 1946. Johan, een Nederlandse soldaat, wordt samen met honderdduizend anderen uitgezonden om orde op zaken te stellen in Nederlands-Indië. Een tijdje later is Johan helemaal in de ban van Raymond Westerling, een charismatische legerkapitein. De oorlog begint echter te escaleren en Westerling slaat het verzet van de bevolking steeds genadelozer neer. Voor Johan wordt de lijn tussen goed en kwaad steeds dunner en vager.
Reacties (0)