ad
 • 141.821 films
 • 6.869 series
 • 20.902 seizoenen
 • 470.541 acteurs
 • 285.327 gebruikers
 • 8.181.141 stemmen
Avatar
 
Justin Theroux: "Regisseur David Lynch weet zelf ook niet waar zijn films over gaan"

Justin Theroux: "Regisseur David Lynch weet zelf ook niet waar zijn films over gaan"

Dinsdag 15 juni 2021 om 16:29, door Dion Olbach
Justin Theroux: "Regisseur David Lynch weet zelf ook niet waar zijn films over gaan"

Regisseur David Lynch, onder meer verantwoordelijk voor de wereldberoemde mysteryfilms Lost Highway en Mulholland Drweet zelf ook niet waar zijn titels over gaan. Dat vertelt acteur en collega Justin Theroux in een interview met AVClub. De regisseur zou volgens Theroux nooit antwoord hebben gegeven op de vragen die de acteur op de set stelde. 

Je hoeft de gemiddelde filmliefhebber niet uit te leggen dat de titels van de hand van David Lynch op zijn minst vreemd zijn te noemen. In veel van zijn projecten zien we bijzondere nachtmerrie-achtige situaties terug, waarvoor op het eerste oog geen verklaring lijkt te zien. Je gaat er daarbij al gauw vanuit de regisseur in kwestie met deze bewuste scènes een weldoordachte boodschap wil overbrengen, maar in het geval van Lynch lijkt daarvan niet echt sprake te zijn. Acteur Justin Theroux, die onder meer met hem samen werkte aan Mulholland Dr. is ervan overtuigd dat Lynch zelf niet eens weet wat zijn films betekenen. 

Laten we het uitzoeken

Theroux herinnert zich een moment dat hij aan het werk was op de set van Mulholland Dr. en de regisseur vroeg om één en ander op te helderen. "Ik stelde David vragen als: Waarom ben ik daar? Wie is de cowboy? Wat is er aan de hand? In welke realiteit bevinden we ons?" zo vertelt de acteur, die daarop nooit een éénduidig antwoord kreeg, maar door Lynch altijd in het proces werd meegenomen. "Ik weet het ook niet, jongen. Maar laten we het gaan uitzoeken," was de reactie van de regisseur.

Hoewel het gemakkelijk te geloven is dat Lynch echt wel zelf wist waar zijn verhaal over ging en zij collega's opzettelijk in het ongewisse hield, denkt Theroux dat de regisseur echt zomaar wat deed. "Werken met Lynch is als het afdalen van een roltrap in de lucht. Eentje waarvan je nooit weet wanneer hij zal afslaan," zo tekent hij op. Het is een duidelijk signaal dat de regisseur zijn verhalen het liefst de vrije loop laat, en daarbij de interpretatie overlaat aan de kijker. Uiteraard is er maar één persoon die weet hoe het echt zit en dat is Lynch zelf. Het laatste project van diens hand is de korte film What Did Jack Do? waarin de regisseur een gesprek voert met een pratend aapje. Ook een titel die bolstaat van de vreemde, op het eerste oog compleet willekeurige conversaties. 

Ook interessant

Reacties (3)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van John Milton

John Milton

 • 15947 berichten
 • 8318 stemmen

In de titel klinkt het wel beduidend negatiever dan in de context van het interview. Het leest niet alsof hij afkeurt dat Lynch antwoordt: "Ik weet het ook niet, jongen. Maar laten we het gaan uitzoeken".

Betekent niet dat hij het niet merkwaardig vond, natuurlijk. Je bent dingen nu (vaak) eenmaal op een bepaalde manier gewend. Christopher Lee ging enigszins bezorgd naar Ian McKellen toe dat hij telkens zijn takes heel vaak over moest doen van Peter Jackson. Niet omdat het niet goed was, verzekerde McKellen, maar dat is hoe hij werkt. Had Lee nog nooit meegemaakt, kennelijk.


avatar van mrklm

mrklm

 • 3566 berichten
 • 5826 stemmen

Lynch is een beeldend kunstenaar en prefereert daardoor vaak een visuele of auditieve ervaring boven samenhang. Overigens is lang niet alles wat hij heeft gemaakt 'vreemd'. The Elephant Man is een toegankelijke film over een bijzonder persoon en The Straight Story is al helemaal niet 'vreemd'. En wie denkt dat Mulholland Drive bizar is moet zich maar eens wagen aan Inland Empire.


avatar van Lavrot

Lavrot

 • 427 berichten
 • 0 stemmen

Lang lang geleden las ik een interview met Mary Sweeny, Lynch's ex, waar hij heel lang intensief mee samenwerkte, zij deed bijna al de editing.

Een zeer markante uitspraak van haar was deze:

There is a logic in all of David’s films-it’s just not a traditional one, and for me it makes my work much more interesting. I feel

like a juggler walking across a tightrope and I am pretty focused

on making sure that I absolutely stay on that tightrope while

the balls are revolving in the air.

Walking the Tightrope - MovieMaker Magazine