De coronacrisis heeft rake klappen uitgedeeld, ook in de filmindustrie. Dit heeft ervoor gezorgd dat AMC, de grootste bioscoopketen ter wereld, op het randje van faillissement staat. Naar verluidt houdt de keten het niet lang meer vol, en met uitzicht op een tweede golf van besmettingen is dat geen goed nieuws.
Vanwege de coronacrisis werden bioscopen wereldwijd allemaal gesloten. De gehele filmindustrie kwam namelijk stil te leggen, dus waren er sowieso geen nieuwe films om te draaien. Ondertussen begint alles weer langzaam op te starten, maar een tweede golf van besmettingen kan nog weleens roet in het eten gaan gooien. Dit alles komt AMC duur te staan. Zelfs met de status van grootste bioscoopketen ter wereld staan men erg wankel. Volgens Standard & Poor's, een Amerikaans bedrijf dat de kredietwaardigheid van andere bedrijven beoordeelt, is het voor AMC snel einde oefening, zo meldt Deadline.
Uitstel
Het feit dat grote publiekstrekkers als No Time to Die en Black Widow zijn uitgesteld tot volgend jaar, helpt de bioscoopketen niet bepaald mee. Ondanks het feit dat ruim tachtig procent van de AMC-bioscopen in Amerika weer open zijn, zullen de bezoekersaantallen flink tegenvallen zonder nieuwe grote titels. Überhaupt is het nog maar de vraag in welke hoedanigheid het coronavirus opnieuw zal oplaaien en of de bioscopen open kunnen blijven.
AMC zou volgens Standard & Poor's nog maar zes maanden hebben om op te teren. Na die periode zal de bioscoopketen geen middelen meer hebben, tenzij de bezoekersaantallen fors gaan stijgen. Een andere manier om te overleven is door extra kapitaal te vinden, maar in deze tijd zal dat een lastige klus worden. Volgens Standard & Poor's is dit dan ook niet waarschijnlijk.
Tja, veel mensen zullen hun baan verliezen en voor hen is het nu heel vervelend, maar de bioscopen zullen niet zo snel verdwijnen. Een slimme partij, liefst met geld, neemt die zalen over en start zonder schulden een nieuw bioscoopbedrijf.Desnoods nog een jaar zonder open te gaan en met weinig lopende kosten.
Altijd weer Apple of Amazon, als er ergens geld vandaan moet komen. Alsof er geen andere investeerders zijn. Denk dat Amazon en Apple wel uitkijken, in Amerika is er een antitrustwet rond het bioscoopwezen, waardoor het heikel kan zijn als filmproducenten (wat Apple en Amazon tegenwoordig zijn) een bioscoop openen. Tekenend is dat Disney, die eigenaar is van 1 bioscoop, het nooit aangedurfd heeft een tv-film of straight to video exclusief in die bioscoop te vertonen.
Daarnaast is het concept van zalen overnemen leuk en aardig, maar zijn die zalen wel van de ketens? Meestal zijn die van (allemaal afzonderlijke) projectontwikkelaars.
Reacties (3)