Eyes of a Stranger (1981)
Horror
84 minuten
geregisseerd door Ken Wiederhorn
met Jennifer Jason Leigh, Lauren Tewes en John DiSanti
Journaliste Lauren Tewes ontdekt op een dag dat één van haar buren een seriemoordenaar is, die de hele stad terroriseert. Maar als niemand Lauren dan wil geloven, moet ze alles op alles zetten om de waarheid zelf boven tafel te krijgen. Maar ze zal wel snel met goede bewijzen moeten komen, anders is ze straks zelf één van zijn slachtoffers.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

Maar "Eyes of a stranger" heeft nog veel meer in huis. De nagelbijtende sfeer die tijdens de hele film te bespeuren valt is gewoonweg super. Elke alledaagse lokatie en situatie wordt omgetoverd tot iets dreigends. De straten s'nachts, de verlaten gebouwen, de dreigtelefoontjes...het zorgt allemaal voor die nagelbijtende momenten. Acteerprestaties waren ook dik inorde en de killer zag er echt als een pervert uit. Geloofwaardig dus en daarom krijgt deze eighties thriller de volle 5 sterren. Ik ben aangenaam verrast en heb een spannend avondje gehad.

Prima thrillerslashertvfilm die vooral door die finale met Leigh boven de middenmoot uitpiekt.
Een dikke 3,5* voor de eerste kijkbeurt.

Een film waarin als wordt ingezoomt op de doden, ze nog even bewegen. Zo'n film..

Edit/ Ze ziet er hier nog wel piepjong uit op haar 19e. Was even vergeten dat niet zij de hoofdrol speelde.
Het klopt dat hier niet met de oogjes wordt geknipperd (ben zeiknat nu). Ik vermoed dat ik in de war ben met The Eyes Of Laura Mars. Dat was ook de film die ik op DVD had. Heb deze maar even herkeken vanaf VHS, speciaal voor deze gelegenheid op het bioscoopdoek (was al weer lang geleden). En i.d.d. de rit beviel beter dan toentertijd.
Sterretje erbij.
Weinig gore, des te meer suspense. Met name dat laatste had iets meer mogen worden uitgemolken, al is de finale wat dat betreft goed. Sowieso is de wending in het verhaal een prima keuze.
Binnen de lange lijst telefoon-horrors doet deze aardig mee, maar het houdt niet over. Dat ligt hem niet aan het debuut van Leigh zelf, maar juist haar character had meer tijd verdient (denk aan een 'Wait Until Dark'). Tewes is schitterend om te zien, doch geen acteerwonder. Ze doet het echter niet gek in deze onderhoudende slasher.
Redelijk.

...een 'Wait Until Dark'...

Eyes of a Stranger deed me af en toe denken aan het latere Scream. Ook hier wordt veelvuldig gebruik gemaakt van telefoons waarna het slachtoffer meestal het loodje legt. De moordenaar heeft hier echter geen masker op maar is gewoon herkenbaar. Nu is het gevaar dat de moordenaar niet kan overtuigen, maar gelukkig acteert DiSanti goed als perverse psychopaat. Heeft er ook echt de kop voor.
Gezien het feit dat Leigh als eerste wordt genoemd hierboven speelt ze echter een relatief kleine rol. Jammer, want het is echt een erg mooie meid en ze acteert hier ook nog eens goed een doofstomme tiener. De film is vaak spannend en heeft een lekker onheilspellend sfeertje. Verder is er wat naakt te zien en een paar spetters bloed. Leuke scene ook waarin Herbert zelf het slachtoffer wordt aan de telefoon. En Leigh kicks ass!
Mijn interesse in deze film is plots verdwenen.

En ik moet zeggen dat ik dit een erg sterke tv-thriller vind. Enge stalkscènes met enkele gruwelijke moorden. Er mochten misschien nog iets meer stalkscènes tussen zitten (zo een lange zoals bij de eerste moord waar de spanning te snijden is) en de identiteit van de moordenaar was misschien best iets later onthuld geweest, maar dit mag de pret niet bederven.
Er zit een erg snelle vaart in de film, wat toch wel ongewoon is voor een 80's film. Het was een fijn weerziens!
Eigenlijk is het onbegrijpelijk waarom een pareltje als dit in de vergetelheid is geraakt. De film is beter dan De Palma's Dressed to Kill en bijna zo goed gemaakt als Maniac. En bovendien enorm spannend. De openingsmoord met zijn nagelbijtende opbouw en de scène waarin een sterk getraumatiseerd doofstom en blind meisje (moeilijke maar goed vertolkte rol van Leigh) geconfronteerd wordt met haar belager horen in feite instant klassiekers te zijn.

Komt dat zien.
4 sterren.
Ik zie (zoals hierboven ook al genoemd) knipogen naar Hitchcock, De Palma, Carpenter en Lustig's 'Maniac' en daar is helemaal niets mis mee.
Regisseur Wiederhorn maakt van de gelegenheid ook nog even gebruik om zijn Nazi-zombie film 'Shock Waves' te promoten. Ook geen onaardige prent.
Aanradertje deze 'Eyes of a Stranger' mensen!

Dikke 3,5 sterren