• 9.373.477 stemmen

La Nuit des Étoiles Filantes (1973)

Horror / Erotiek | 79 minuten / 87 minuten (jaren 80 videoversie)

Genre: Horror / Erotiek

Speelduur: 79 minuten / 87 minuten (jaren 80 videoversie)

Alternatieve titels: A Virgin among the Living Dead / Une Vierge chez les Morts Vivants / Christina, Princesse de l'Érotisme

Oorsprong: België / Frankrijk / Italië / Liechtenstein

Geregisseerd door: Jesús Franco

Met onder meer: Christina von Blanc, Carmen Yazalde en Rosa Palomar

Gesproken taal: Frans

Plot La Nuit des Étoiles Filantes

Christina Benton reist na de dood van haar vader naar het afgelegen Kasteel Montserrat, waar zijn testament zal worden voorgelezen. Daar ontmoet ze een groep familieleden die zich vreemd gedragen. Langzamerhand wordt Christina geteisterd door visioenen waarin haar vader tot haar spreekt en aanwijzingen geeft om zijn moordenaar op te sporen. Zo komt ze tot een schokkende waarheid...

Christina Benton

Aunt Abigail

The Queen of the Night

Uncle Howard

Ernesto Pablo Reiner, Christina's father

Princess of Eroticism (added scene) (onvermeld)

Garden orgy (added scene) (onvermeld)

Notary (onvermeld)

Jaja, Jesus (Jess) Franco; die kon er nog eens wat van... Ze konden hem in ieder geval niet van het hebben van een goede smaak beschuldigen

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Die Jess toch .. het wordt tijd dat die kerel eens wat meer waardering krijgt. Welke regisseur slaagt er immers in om een oeuvre van 150+ films in elkaar te flansen?

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

... maar de film zal wel niks zijn

avatar van Hemdale

Hemdale

Coole poster ja, maar laat je er niet door verleiden want dit is een vreselijke film. Als je alle onzinnige scenes eruit zal knippen zal je waarschijnlijk maar 5 minuten overhouden.

avatar van ManicM

ManicM

Onsamenhangend, maar ergens wel intrigerend. Heel apart sfeertje. En een erg mooie hoofdrolspeelster. Echter, de poster hierboven is toaal misleidend. De monsters die ik zag waren wat bleekgeschminkte kerels in een toegevoegde scéne aan het einde van de film
Dus

ja die laatste scéne sloeg totaal nergens op, de poster en de dvd hoes zijn idd erg mislijdend, soms saai, niet echt leuke film, ik kon mijn aandacht er soms moeilijk bijhouden

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Het is niet te verwonderen dat men de aandacht erbij kan houden.

Van deze film bestaan er verschillende versies, één met veel later toegevoegde seks (Princesse de l'Erotisme), een andere versie met minstens een kwartier footage uit een waardeloze zombiefilm van Jean Rollin "Zombie Lake", en de director's cut. (slechts 75 minuten)

Ondanks het rommelig geheel zit er bij deze laatste inderdaad bij momenten een apart sfeertje in. Franco parodieert zichzelf terwijl hij als acteur staat te geeuwen terwijl een notaris een testament voorleest, waar je niets van begrijpt...

Nogmaals een prent die in Amerika een cult-status heeft verworven.

De DVD van DFW is gelukkig de horror versie en heeft naast DC nog de alternatieve footage uit de zombiefilm toegevoegd.

avatar van Remi

Remi

Wat een slechte film zeg... Ik hou wel van horror maar dit is niet leuk, gewoon.

Er zitten wel een paar leuke stukjes in en het is wel origineel, maar in de praktijk gaat het toch anders.

avatar van Patat

Patat

Heel verwarrende film met weinig gore en -in tegenstelling tot hetgeen je zou verwachten- weinig erotiek, tenzij je al opgewonden zou geraken van de knappe hoofdrolspeelster in nachtgewaad.

Tussendoor krijg je nog een aantal nietszeggende zombie-scenes die nergens naartoe leiden.

Het enige positieve in de film is het aardige sfeertje, maar daar houd je mij geen anderhalf uur mee wakker.

Mijn oordeel: een slechte 1/5

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Een heel speciale film, die ik wellicht nooit zal vergeten.

Veel horror zit er inderdaad niet in, noch logica.

Maar het is wel èèn van de meest alternatieve films die ik ooit gezien heb. Dan beter een slechte film die je blijft herinneren, dan een matige die je in een week vergeten bent. (Zoals Paul Verhoeven dit ooit zei)

avatar van mikey

mikey

Amateuristisch en pretentieus geneuzel. 0,5

avatar van otherfool

otherfool

Geen erotiek, geen horror, geen spanning. Een allegaartje met 0,0 inhoud, 't is weer eens wat anders. Eén van Franco's bekendere films naar ik begrepen heb, maar ik zou eigenlijk niet weten waarom...

1*.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

1,5*. Heb 'm in de box van Jess Franco gezien, en in ieder geval stukken beter te verteren dan het weerzinwekkende Demoniac, die ik nu aan het bekijken ben. Geen continuiteit, geen logica, en een paar scenes die echt h-e-l-e-m-a-a-l nergens op slaan. Maar daar tegenover staan een erg mooie hoofdrolspeelster en een paar mooie scenes. Grappig om eens te zien, jammer van het gebrek aan erotiek.

avatar van Mug

Mug

Dank aan Mac Hammer Fan voor de uitleg van de verschillende versies. Ik begreep er geen kont van toen er na 'FIN' opeens de film verder ging met uit de grond opkomende zombies...

De synopsis heb ik ook even aangepast aan de originele film, ipv de jaren 80 video-release...

De originele 'uncut' versie is een uitermate bijzondere film, tenminste voor de doorzetters. Want het eerste uur is erbarmelijk slecht [met de heer Franco himself als debiele (?) knecht voorop]. Maar na de intrede van de geest van haar vader gaat het allemaal bergopwaarts, resulterende in een prachtige (ik durf zelfs te beweren poëtische) finale.

Dat eerste uur is onvergeeflijk. Jammer, het had anders best een hoge score kunnen worden. 2 sterren, en veruit de beste film uit de nu al legendarische 'Nederlandse Jesus Franco dvd-box'.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

BlueJudaskiss schreef:

Toch nog even vermelden: de director's cut ' A Virgin among the Living Dead" is geen seksfilm, wel een surrealistische horrorfilm. Maar omdat deze versie in de bioscoop flopte, volgden er twee alternatieve versies. Met andere footage. Daarom vind ik ook de title "Christina, princesse de l'Erotisme" totaal misleidend voor de director's cut (en de DFW DVD)...

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Wat voor versie heb ik dan gezien van DFW?

avatar van Mug

Mug

Dat is dus de director's cut, de enige goede versie. Helaas krijgen we na het einde (Fin) plotseling een scene te zien uit de verkrachte versie die overduidelijk niets te zoeken heeft in de originele versie. Ik kan me niet voorstellen dat de foute versie uberhaupt wel een succes(je) geweest zou kunnen zijn.

Une Vierge chez les Morts Vivants [aldus de titel volgens de DFW dvd-print] is zoals MHF reeds zei een surrealistische horrorfilm (met erotische trekjes). De verkrachte versie zit vol met zombies en (nog) meer erotische scenes. De originele film is eigenlijk een mooi geschoten film, alleen het einde al is om van te smullen, poetisch haast. Het grootste probleem van Franco (naast de verplichte veelal lesbische erotiek) is dat hij zo graag ook zelf een rol wil spelen in zijn films. Zijn rol hier als een soort van 'retarded' huisknecht is erbarmelijk slecht en irritant, dat het niveau van de film flink laat kelderen. Zonder zijn personage zou de film stukken beter geweest zijn. Te veel irritaties, maar door het prima verhaal en mooie plaatjes toch 2 sterren.

avatar van Zandadder

Zandadder

Film lijkt eerder uit de jaren 60 te komen dan 70...

Verhaal ontwikkeld zich traag. De 'familieleden' zijn wel echte creeps.

avatar van kirk douglas

kirk douglas

deze word hier en daar nog wel eens francos beste genoemd.

dat is hij natuurlijk niet.

de eerste keer dat ik hem zag vond ik hem verschrikkelijk.

pas bij de vierde keer vond ik hem nog vrij goed.

wat vooral erg positief opviel waren de locaties deze zagen er erg goed uit.

ook howard vernon als oom was een goede keuze.

maar ook de andere acteurs doen hun best. franco zelf is als gekke huisknecht te zien.

constand als die zijn mond opendoet schoot ik in de lach.

het laatste stuk van de film en daarmee bedoel ik dat stukje dat jean rollin gemaakt heeft heb ik de laatste keer maar overgeslagen het verprutst alleen de film.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Toch wel gaafe pulp. Het is duidelijk dat Jesus Franco veel te lang door gaat met zijn verhaal maar dat neemt niet weg dat de film te veel leuke vondsten en scenes bevat om niet te mogen worden genoemd. Zo vond ik de vader van het hoofdpersonage (en hoe hij al hangend aan een strop haar door het bos leidt) een gaaf horrorgegeven. Het acteerwerk is natuurlijk beroerd evenals de afzichtelijke dub maar alle minkanten worden voldoende gecompenceerd door de macabere sfeer en de mooie blote vrouwen. Christina, Princesse de l'Érotisme is zeer zeker pulp maar daarin minstens vermakelijk.

avatar van Malick

Malick

De eerste film die ik zag van Franco en tijdens de openingscredits viel me meteen op hoe de heer Franco zichzelf noemde. Hij noemt zich geen ''Director'' maar ''Metteur en scène''. In de Franse ''Nouvelle Vague'' periode is deze term omhoog komen kakken. Het zijn luxe woorden voor een regisseur die alles doet en de rest ziet als werkpaarden die niet meer dan pionnen zijn. Nu heb ik absoluut geen problemen dat Jean-Luc Godard of een François Truffaut zichzelf zo noemde. Deze mensen beschikten ten minste over talent, wisten wat ze deden en leverde genoeg spul af dat ''klassiekers'' worden genoemt tegenwoodig. Maar A Virgin among the Living Dead is van dusdanig slecht niveau dat er voor Franco alleen een aparte categorie moet worden aangemaakt. Zou Franco wel weten wat de bedoeling is van een mise-en-scène?

Een poging om enige logica boven tafel te krijgen brengt me tot het camerawerk en acteerwerk van Franco.

Franco heeft instabiele handen maar toch moet hij in de scenes waar hij niet acteert de camera hanteren. Inzoomen krijgt hier een compleet andere betekenis.

Franco zelf speelt ook nog eens één of andere achterlijke spastische debiel waar alleen maar slijm uit lijkt te komen. Voor de rest kun je de film niet echt in een hoekje plaatsen. Is het nu een soft-porno met kannibalistische trekjes of gewoon een mystieke film vol met zombies? Ik kreeg er geen hoogte van. Zou Franco dat bewust of onbewust gedaan hebben?

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Thanks Mac Hammer Fan voor de verduidelijking, snapte er al geen fuck van dat er ineens FIN in het beeld stond met nog 10 minuten te gaan. En al helemaal niet dat die extra scenes ineens weer werden afgekapt .

Wel geinig natuurlijk, nog wat zombie trash erbovenop. Al staat het haaks met de rest van zijn film en bedoelingen. Een film die vooral heel dromerig en surrealistisch is. Bovendien een erg boeiend sfeertje, keek heerlijk weg. Een aantal mooie scenes zijn al zijn opgenoemd, maar nogmaals: wat een geweldig einde!

Soft-erotische tintje staat de film ook enorm goed, he...ik ben helemaal weg van deze film. En ik had wel anders verwacht na het lezen van de comments. Franco heeft me overtuigd, op naar meer!!

Tony's Cinema Trash: Virgin Among the Living Dead (1973) - tonypulp.blogspot.com

avatar van Boeikens

Boeikens

Ik heb me de hele tijd afgevraagd naar wat ik eigelijk aan het kijken was.

Was niet mijn ding, en de goede sfeer die Jean Rollin in zijn films stopt heb ik hier niet echt ervaren.

2 magere sterretjes voor het vrouwelijk schoon

avatar van kirk douglas

kirk douglas

Boeikens schreef:

Ik heb me de hele tijd afgevraagd naar wat ik eigelijk aan het kijken was.

2 magere sterretjes voor het vrouwelijk schoon

De film is ook niet van Rollin maar helemaal van Franco.

Rollin maakte alleen een paar waardeloze opnamen met zombie's die in de klare film werden geplakt.

avatar van mister blonde

mister blonde

Dit maakt mijn beeld van Franco weer wat positiever. Dit is op momenten gewoon een erg sfeerrijk en zelfs stijlvol werkje. Franco balanceert ook in deze film weer op de rand van eigenlijk best goed aan de ene kant van het ravijn, en volslagen belachelijk aan de andere kant. Hij verraadt zowel zijn talent als de steekjes die los zitten.

Exemplarisch voor die evenwichtsstoornissen is bijvoorbeeld hoe de film eruit ziet. De locaties, sommige shots en de art direction zijn op momenten heel fraai en werken goed samen met de lekker onzinnige horror. Tegelijk staat hij zijn cameraman wel toe om op amateuristische wijze in te zoomen en volledig zijn focus kwijt te zijn zo nu en dan. Dat is nu net wat zo'n film niet nodig heeft. Ik zou dat op die momenten beter doen en ik ben een filmisch non-talent, schat ik zo in.

Verder mankeert er van alles aan de film. De naaktscenes zijn compleet bezopen, maar waarom ook niet moet Franco gedacht hebben. Ik denk dat hij zijn films zag als de kortste weg om die leuke dametjes uit de kleren te krijgen. En hoewel die dametjes er altijd wel leuk uitzien, is het acteren vrij matig. Ook van de rest van de cast, al zijn sommige bijrollen best ok. Het verhaaltje maakt zijn potentie alleen bij vlagen waar. Op zich is het een leuke spookhuisfilm, maar het lijkt af en toe wel of Franco de draad een beetje kwijt is. Toch zijn er genoeg geinige scenes en de personages zijn wel lekker kleurrijk. Vooral omdat ze lekker geschift zijn en de acteurs van die mooie koppen hebben. Inclusief Franco zelf.

En zo balanceert de film vrolijk verder. Als Virgin Among the Living Dead al van de rand pleurt, klimt ze er redelijk snel weer op. Af en toe denk je 'hebben we hier niet te maken met een miskend meesterwerk'? Om vervolgens weer te denken 'mneh, misschien toch ook niet'

Heb nu 5 van zijn bekendere films gezien en moet zeggen dat Franco door het talent en de potentie die hij heeft, zijn cultstatus zeker waard is. Aan de andere kant hebben al zijn films amateuristische trekken. Sommigen worden gered door een aantal zaken die ik ook hier noem, soms is er ook nauwelijks een redden aan. Franco verdient in elk geval lof voor de complete lak aan conventies die hij heeft en het feit dat hij een volstrekt uniek oeuvre bij elkaar heeft weten te filmen. 3,5 sterren voor deze film.

Oh ja, ik heb zelfs gelachen om de zombies, die op het eind erin geknipt werden. Het sloeg werkelijk helemaal nergens op, maar was best fun. Wat een belediging voor Franco trouwens die hele actie.

avatar van mister blonde

mister blonde

Verhoeven schreef:

Hij noemt zich geen ''Director'' maar ''Metteur en scène''.

Die term is toch ook (zo niet vooral) bedoeld om aan te geven dat een regisseur een duidelijk herkenbare en onderscheidende stijl heeft? (wat in het geval van Franco zeker zo is).

Zou Franco wel weten wat de bedoeling is van een mise-en-scène?
Juist dit is anders zo nu en dan echt de moeite waard hoor en in elk geval niet zo slecht (hooguit op momenten, in elk geval niet over de hele linie) als jouw tekst nu zou doen vermoeden.

Het zijn natuurlijk niet zijn instabiele handen, hoewel dat weinig goed maakt. Hoe kom je erbij dat hij zelf de camera hanteert als hij niet in beeld is?

avatar van Onslaught

Onslaught

Niet mijn soort film.

Eigenlijk niet echt slecht, maar gewoon totaal niet mijn ding. Teveel saaie of vreemde scénes. De knappe Christina von Blanc is eigenlijks de enige reden waarom ik deze film uit heb gezien.

Denk niet dat ik nog snel eens een film van Franco zal zien als dit bekend staat als één van zijn top werken.

avatar van Metalfist

Metalfist

Franco doop

Jesus Franco, het is toch wel een ronkende naam in het horror wereldje. De man stierf halverwege dit jaar en eindigt met bijna 200 (!) films op zijn naam. Ik was al langer van plan om me eens te laten onderdompelen in de wereld van de Spaanse regisseur maar ik wist nooit echt goed waar te beginnen. Tot ik gisteren een 2-DVD set vond waarin deze A Virgin Among the Living Dead en Succubus zit. Op goed geluk de eerste van de twee maar opgezet.

En wat voor een doop is het geworden. A Virgin Among the Living Dead is op zijn minst een opmerkelijke film te noemen. Qua stijl doet Franco me erg hard aan het werk van Rollin denken en blijkbaar heeft die zich ook nog in de film kunnen wringen, al hebben de twee regisseurs elkander nooit gezien tijdens het opnemen van de film. Van A Virgin Among the Living Dead bestaan dan ook verschillende versies. Bij mijn weten zijn er in elk geval al twee. Je hebt de Franco versie die zo'n goede 75 minuten duurt en je hebt de Rollin versie die een kwartiertje langer duurt. De Franco versie was blijkbaar indertijd een flop en om mee te liften op het succes van zombies dat eind jaren '70 in gang werd getrapt door onder andere Zombi 2 werd er besloten om de film wat 'interessanter' te maken door hem compleet te gaan verneuken in de stijl zoals Alfredo Leone dat deed met Mario Bava's Lisa and the Devil. Rollin voegde een handvol scènes toe uit een zombie flick die hij regisseerde (Zombie Lake) als droomsequenties en maakte zich niet druk om het feit dat dat compleet niet in de film paste, dat het tempo onderuit werd gehaald en dat de actrice continu haar gezicht moest bedekken waardoor het geheel een hilarisch effect kreeg. De DVD van DFW (degene die ik heb gezien was wel van het Extreme sublabel) bevat gelukkig de gewone Franco versie maar voegt na het Fin nog een stuk van de Rollin scènes toe. Erg vreemd maar ik ben er op zich wel blij om want het is een leuke extra. De film is trouwens ook nog uitgebracht als Zombi 4 alsook met een vermelding van Hammer legende Vincent Price.. Best voor de DFW versie gaan dus.

Want de versie van Franco is eigenlijk wel leuk. Dit wordt op een aantal plaatsen genoemd als één van zijn besten, al verwacht ik eerlijk gezegd in die 200 films toch nog een iets hogere score dan 3* te kunnen geven, en dat valt wel te begrijpen. Een handvol surrealistische scènes (de tocht met Christina's opgehangen vader door het bos!) worden afgewisseld met een paar heerlijke locaties en dito personages. Horror films worden meestal gekenmerkt door mooie dames en dat is in het geval van Franco blijkbaar niet anders. Christina von Blanc is zeker geen straf om naar te kijken maar de film zit sowieso zit vol met leuke gestoorde figuren zoals Basilio, die gespeeld wordt door Franco zelf. Dit smaakt in ieder geval naar meer. Al is het wel zonde van de dub maar die is nog van een redelijk niveau.

Mijn score is volledig voor de versie van Franco en voor mijn part mogen de toegevoegde Rollin scènes voor eeuwig in een stoffige kelder verdwijnen. Ik ben blij dat DFW de keuze heeft gemaakt om deze scènes enkel op het einde te laten zien want het doet echt afbreuk aan het kunnen van Franco, die met één film al een hogere score heeft weten te bereiken dan Rollin met 5 films.

avatar van ghostman

ghostman

Blijf dit meesterwerk een van de meest hartverscheurende films van Tio Franco vinden , samen met Al otro lado del espejo (1973) natuurlijk ...

avatar van wibro

wibro

Niks mis met deze Franco. Tja, dat acteerwerk mag dan misschien niks voorstellen, maar qua erotiek vind ik dit zoveelste filmpje van deze ''Metteur en scène'' toch echt een topper. Dat ligt natuurlijk ook aan de zeer aantrekkelijk ogende Christina. De erotische scènes van Christina liggend op het bed waren voor mij een ware lust voor het oog. Ook het einde vond ik best wel tof en daar werd verder niets aan toegevoegd en dat is misschien maar goed ook. Ik heb dus de directors cut bekeken van 79 minuten.

Nuit des Étoiles Filantes is inmiddels het zevende filmpjes dat ik van deze zeer wisselvallige regisseur gezien heb. Tja, Jesus Franco heeft nu eenmaal ook bagger films gemaakt heeft, zoals bij voorbeeld Vampyros Lesbos die niet op aan te zien was.