• 9.376.310 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy en Josine van Dalsum

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 mei 1983

Plot De Lift

"Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!"

Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Rene1971

Rene1971

Na Amsterdamned, de andere thriller van eigen bodem. Goed verhaal, niet realistisch uiteraard, maar toch. De makers van de Amerikaanse versie Down hadden beter naar dit Nederlandse origineel moeten kijken. Dat was pas een kl..te film.

Dick Maas heeft ook de Amerikaanse remake gemaakt...

(en beide geproduceerd door First Floor Features)

avatar van mikey

mikey

Wat op zich niet wil zeggen dat het niet waar is wat rene zegt.... eeh...

Da's waar.

avatar van Rene1971

Rene1971

Bedoel ik...

• 11913 berichten

Ik heb hier al eerder een bericht geplaatst, maar nadat ik de film gisteren weer heb gezien met mn beste vriendin graag nog een poging.

De Lift gaf ik 3,5*, erg verdiend; het is een horrorfilm zoals (Amerikaanse) horrorfilms vaker zouden moeten zijn: effectief. Het script is eenvoudig en soms zelf matig, maar ondanks het bijzonder aantal lage scenes waarin iemand doodgaat, houdt het toch de spanning erin, met een paar aardige tussenscenes waar sfeervol productiedesign inzit, in o.a. het gebouw van Rising Sun.

Dat is trouwens het beste van de film: het production-design van meester Harry Ammerlaan. Hij wist, met een laag budget en weinig middelen, één verdieping eruit te laten zien alsof het verschillende verdiepingen zijn (scene met de bewakers, scene met het meisje, begane grond, finalescene met de stoel, restaurant: allemaal één verdieping), en wist het allemaal nog eens zo aan te kleden dat het er erg eng uit komt te zien.

Het script volgt keurig alle conventies (structuur is trouwens overgenomen van 'Jaws'), en ook hiervoor geldt: simpel maar effectief. Op dit gebied is m'n favoriete scene waar de blinde man dreigt de liftschacht in te vallen, maar nog even wordt teruggeroepen door de makelaar; je weet dat het gaat gebeuren, maar je hoopt toch van niet, en daarom is het juist enger als het tóch gebeurt

Camerawerk: dik in orde; zie in mn vorige post de scene met Serge Henri Valcke en Michiel Kerbosch.

De Lift is het bewijs dat je niet altijd een goed script nodig hebt om een goede film te hebben.

avatar van cornelis

cornelis

Alsof je de structuur van Jaws kunt afdoen als niet goed. De Lift heeft volgens mij een prima script.

cornelis schreef:

Ik zeg ook niet dat de structuur verkeerd is, ik het over scriptuele foutjes.
De scene waar Michiel Kerbosch gepakt wordt door 'iets' en even later uit de liftschacht valt; dat 'iets' moeten dan liftkabels zijn geweest. Maar hoe kunnen die hem gegrepen hebben als die lift niet naar beneden dondert?

Nog iets:
Het einde, waar Huub Stapel gered wordt door Willeke van Ammelrooy; precies op het juiste moment op de juiste plaats. Maar natuurlijk...

Overigens wil dit niet zeggen dat ik het geen vermakelijke film vindt: integendeel!

avatar van DRJeFF

DRJeFF

BlueJudaskiss

Ja , zo ken ik nog 927 einde`s

DRJeFF schreef:

Ja , zo ken ik nog 927 einde`s

Ja, nou en? Maakt het dat minder lullig? Overigens: ik vind het nogmaals een geweldige film, maar hij heeft gewoon schoonheidsfoutjes.

avatar van DRJeFF

DRJeFF

BlueJudaskiss schreef:

Absoluut een goede film.Maar mijn reactie was meer gericht op het feit dat een einde zoals jij beschrijft in 80% van films voorkomt.Opzich dus niet byzonder dat iemand net op de juiste plek op t juiste tijdstip is.Of ga je elke film waar dat in voorkomt becommentariseren met het fenomeen schoonheidsfoutjes?

DRJeFF schreef:

Nee, maar het is gewoon 'een van de dingetjes'. Verder nix mis mee, maar het is gewoon een van die knulligheidjes waar De Lift er meer van heeft.

avatar van Quido

Quido

BlueJudaskiss schreef:

Had je dan gewild dat Huub dood zou gaan ? Waarschijnlijk had dat de film alleen maar slechter gemaakt. Daarbij is het inderdaad een 'ongeschreven wet' waarvan er zoveel in vrijwel elke film worden toegepast. Zolang het op een originele, leuke, of in ieder geval niet irritante manier gedaan wordt, vind ik het geen probleem.

• 11913 berichten

Ik heb mezelf een beetje vastgeluld, geloof ik...
Nee, ik had niet gewild dat Huup Stapel dood zou gaan (alwel, eigenlijk wel, het had de film iets enger gemaakt), maar het is scripttechnisch gewoon slecht, en dan mijn mening buitengelaten.

avatar van cornelis

cornelis

avatar van Dylan Blanker

Dylan Blanker

Een goede en spannende film, die zeker tot de beste Nederlandse films behoort. De film heeft een lekker angstig sfeertje (ook een typies jaren 80 sfeertje), met passende en spannende achtergrondmuziek, bij een bepaalde gebeurtenis. Verder heeft de film een spannend einde, maar ik had het wel spannender verwacht (en ook meer verwacht). Toen ik de film voor het eerst zag, dacht ik eerst dat er een moordenaar actief was, maar het bleek uiteindelijk een technisch mankement van de liften. Ik vond dat toch wel jammer, want als er een moordenaar actief was geweest in de film, had de film zeker nog spannender geworden (had je er meer van kunnen verwachten). Desondanks *** (3 sterren).

Zeker de moeite waard!

avatar van iCk_

iCk_

Hele goede film, ondanks dat het niet de modernste is. Ik heb zelden een Nederlandse horror/thriller gezien die zo goed is! 5 sterren.

avatar van Drezic

Drezic

Deze film beviel mij zeer goed. Er zitten een aantal zeer goede erg spannende shots in en het einde is ook zeker de moeite waard. Een prachtig concept dat deuken oploopt door het over het algemeen zeer bedenkelijke niveau van de acteurs en kleine vraagtekens bij het plot. Het is alleen de heer Stapel zelf die nog een enigszins een behoorlijke acteerprestatie neerzet.

De film zou van mij anders 5 sterren krijgen nu 4.

4**** uit 5*****

avatar van twg

twg

Dylan Blanker schreef:

met passende en spannende achtergrondmuziek

Spannende muziek?! ik kreeg er kotsnijgingen van. Als ik die muziek hoor zie dick maas voor me die op een oud op de zolder gevonden syntesisertje zit te freaken, en er niks van bakt. Bij flodder was de muziek wel leuk maar spannende muziek maakt die maas niet. geen spannende muziek maar zoals je zei wel passend, hij is namelijk klote, net als de rest van de film

twg schreef:

Ik zou graag willen, met meerdere De Lift-liefhebbers met mij, dat je dat onderbouwt. Ben namelijk erg benieuwd.

avatar van WB

WB

Mij niet gezien... Vroeger (lees: 18 jaar geleden ofzo) was het nog redelijk spannend. Me eerste horrorfilm ofzo! Maar een poosje geleden op tv keek ik deze weer, maar het kon me niet boeien! Erg saai zelfs...

2,5 sterren voor het jeugdsentiment...

avatar van twg

twg

BlueJudaskiss schreef:

ik heb al een bericht geplaatst waarin ik dat doe. Maar ik zal even kort samenvatten. De lift zit qua sfeer en spanning wel in de goede richting. Donkere sfeer enzo maar er ontbreekt iets waardoor het het allemaal net niet is zeg maar. Acteer werk is vreselijk en het scenario is niet voldoende uitgewerkt er had wel veel meer ingezeten want zoals ik zei dick maas zit in de goede richting, hij maakt het niet af dat gevoel heb ik hier bij.

En dingen als de muziek en scenario kan hij beter aan iemand anders over laten want daar is ie niet zo goed in als hij denkt volgens mij. Het gegeven is leuk maar niet goed uitgewerkt: de film is voor mijn gevoel niet af.

2** gemiddelde film

avatar van TheVoice

TheVoice

Voor de liefhebbers: de muziek van Dick Maas is gemaakt op Roland Juno en Roland Jupiter synthesizers, en de term 'oud' is, vind ik, niet op z'n plaats. Klassiek, dat zijn ze wel.

En het is logisch dat je als je de film 'De Lift' noemt het gaat over een lift waarmee iets aan de hand is en niet dat er een moordenaar in de lift zit, want dan hadden ze de film anders moeten noemen.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

als je hem gezien hebt stap je niet zomaar 1 2 3 weer een lift in. leuk verzonnen had meer mee gekund en het acteer werk kan zoiezo beter, maar toch 4,5 sterren voor deze nederlandse klassieker.

avatar van Querelle

Querelle

Misschien gek, maar deze film deed me een beetje aan het vroege werk van Cronenberg denken. Met name shivers: flatgebouw, organisme-techniek!

Ik vond alleen de jaloerse echtgenote totaal overbodig of slecht geintegreerd. Verder een goeie, spannende thriller.

De muziek kan ik me niet goed meer herinneren, maar John Carpenter had bij zijn films ook alleen zelf gecomponeerde synthesizer muziek en dat was altijd een spannende toevoeging.

avatar van TheVoice

TheVoice

Ik zoek trouwens nog steeds beelden van Simonskoop waarin hij 'De Lift' bespreekt met Dick Maas en Huub Stapel. Na uitvoerig Googlen heb ik wel een site gevonden waarin staat wat de inhoud en uitzenddatum van het programma was. Maar daar houdt het ook mee op.

Weet iemand een site waar die aflevering te zien is in streaming media ofzo.(ik weet het , het is ver gezocht)

avatar van Quido

Quido

Via deze link is een terublik op De Lift te vinden en te bekijken waar een aantal fragmenten uit een interview komen met Dick Maas (of Huub Stapel, weet ik niet meer zeker) die met Simon Carmiggelt in de lift staat.

avatar van Kaffeefiltjer

Kaffeefiltjer

Ik weet het niet zeker,

maar 2 weken geleden was het Amsterdamned op één,

Vandaag is het Flodder 3 op één,

dus zeer waarschijnijk is het volgende week De Lift op één.

(Meestal zenden ze de Dick Maas-films na elkaar uit)

Weet er iemand trouwens welke film het dan vorige week was ?

avatar van rickster

rickster

een orginele nederlandse horror. kijk naar amsterdamd, overigens blijft de spanning er wel in. 3*

avatar van Funky Junky

Funky Junky

En ook deze staat op IMDB beter aangegeven net als Amsterdamned. Ik vond dit 1 van de beste horrors die ik ooit gezien heb....en ik hou niet van horror een 4