• 9.376.493 stemmen

Met onder meer: Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy en Josine van Dalsum

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 11 mei 1983

Plot De Lift

"Take the stairs, take the stairs. For God's sake, take the Stairs!!!"

Op het einde van een landbouwtentoonstelling nemen enkele bezoekers de lift. Op het ogenblik dat ze lichtelijk beschonken instappen, slaat de bliksem in. Er ontstaat niet meteen paniek, maar tot overmaat van ramp valt ook de luchtverversing uit. Nadat de lift onverwacht opnieuw in werking is getreden, moeten vier mensen naar het ziekenhuis worden gebracht. Elektricien Felix Adelaar wordt erbij geroepen, maar hij staat voor een raadsel. Alle zekeringen zijn intact en aan de lift zelf mankeert niets. De lift gaat verder zijn eigen gangetje en er vallen doden en verminkten. Wanneer journalist Mieke De Beer zich in de zaak mengt, wordt Felix door zijn baas op ziekenverlof gestuurd. Dat doet hem vermoeden dat er kwaad opzet in het spel is...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Redelijke film van nederlandse bodem die keurig de structuur van de amerikaanse jaren 80 horrorfilm probeert over te nemen. Toch mankeert er veel aan De Lift. Production design en cinematografie is op momenten erg goed (scene met het meisje) maar over het geheel heeft deze film een erg 'saaie' sfeer. Veel grijs, lelijke gebouwen, droge mensen of afschuwelijke interieurs. Qua sfeer liet het vaak te wensen over.

Soundtrack lijkt vaak overgenomen van een John Carpenter film. Leek er vaak erg veel op en dit is alleen ten goede van de film want Carpenter soundtracks kunnen bij mij niet stuk. Het openingsdeuntje lijkt trouwens verdacht veel op het openingsdeuntje uit The Shining.

Acteerwerk is eigenlijk om niet over naar huis te schrijven. Slecht acteerwerk wat ik wel vaker zie in nederlandse films en een karakterontwikkeling die amper bestaat.

Toch heb ik me wel redelijk vermaakt met de film. Het is een leuk tussendoortje.

avatar van Thomas83

Thomas83

Goede horrorfilm uit Nederland, en regelmatig zeer spannend, maar ik vind deze film persoonlijk wel ietwat gehyped. Ik heb spannendere Nederlandse films gezien.

Maar De Lift blijft wel min of meer een klassieker, omdat goede horrorfilms uit Nederland toch vrij zeldzaam zijn.

Elke keer dat ik deze film heb gezien heb ik me wel vermaakt, maar van een absolute topper zou ik zeker niet spreken.

sju

Ik vond deze film toch minder dan Amsterdamned. misschien omdat Amsterdamned meer vermaak wil laten zien en de Lift meer spanning. De fim is wel redelijk spannend, maar er mist toch wel iets... Het acteren is bij deze film ook wat minder (bij Amsterdamned ook niet super), vooral Willeke van Amelrooij acteert slecht. Huub Stapel deed het leuk, nog wat leuker bij Amsterdamned en ook Peer Mascini acteerde die paar minuutjes erg goed...

Tot nu toe een van de weinige Nederlandse films die ik heb gezien. Als ik wat meer gezien heb en het Nederlandse niveau zelf goed kan onderscheiden, zal ik de film een herkijkbeurt geven en mijn stem bijschaven...

voorlopig 2,5*

avatar van Quido

Quido

sju schreef:

Waarom zou je deze film (dan) anders waarderen dan een film uit een ander land ?

sju

Ik denk omdat het een in een taal gesproken is die je volledig beheerst, waardoor het acteren van Nederlanders gedeeltelijk(...) een andere waarde krijgt. Ook de beperkte mogelijkheden voor filmmakers in Nederland om zich vrij te kunnen uiten lijkt mij de kwaliteit van films niet ten goede te komen. Daarom denk ik dus dat het redelijk is een waardering van een film af te stemmen op de omstandigheden, of niet...?

(zoals ik al zei heb ik nog niet veel Nederlandse films gezien, maar voor zover ik weet is de kwaliteit niet al te hoog. Volgende Nederlandse film in de planning: Karakter, en die staat hoog aangeschreven )

avatar van Quido

Quido

sju schreef:

Volgens wie of wat is de kwaliteit niet al te hoog ? Niet afgaan op wat anderen zeggen. Er heerst onterecht nog altijd een te negatief beeld van 'de Nederlandse film' in de maatschappij. Er zijn en worden hier genoeg goede films afgeleverd. Gewoon zelf oordelen (als elke andere film) en je niks van anderen aantrekken Mocht je er meer willen zien; kijk anders mijn stemmenlijst eens door. Staan meer dan genoeg hooggenoteerde tussen !

sju

ik zei ook al dat ik het niveau zelf ga bepalen, maar ik kijk ook graag naar gemiddeldes en algemene opvattingen van films... Bedankt in ieder geval voor de tip!

avatar van KaniffNL

KaniffNL

Voor 3 eurotjes gekocht zeker leuke film en een typische Huub Stapel film toch 4 sterren van mij

avatar van by_the_way

by_the_way

Het budget voor deze film bedroeg 800.000 guldens

avatar van 606

super horror / thriller met veel spanning.

en een leuk verhaal over een lift.

na deze film ga je niet meer in een lift.

4,5 ster

avatar van mikey

mikey

606 schreef:

na deze film ga je niet meer in een lift.

4,5 ster

Hahaha tuurlijk wel

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Deze film is zeker niet onaardig, gezien het budget wat er in die tijd te besteden was. Er wordt redelijk in geacteerd en de spannende momenten komen op goede tijdsgolven voorbij. Ik heb me prima vermaakt bij deze film, ook filmisch gezien. Ik denk dat de onthoofdingsscene een voorbeeld is geweest voor vele films. Wat echt erg is, is de Amerikaanse remake.

avatar van robertus65

robertus65

Absolute aanrader. Voor Nederlandse begrippen zelfs goed. Lekker spannend. Enkele goede scénes en spannende muziek. Let ook op een zeer jonge Cees Prins, later bekent van Jiskefet!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

'Voor Nederlandse begrippen erg goed...', ik word altijd zo moe van die vooroordelen over ' de' Nederlandse film. We hebben zo ontzettend veel goede dingen gemaakt, maar daar heeft niemand het over, want niemand kent ze!

avatar van dionj

dionj

Goede Nederlandse film, goed geacteerd door Huub Stapel.

avatar van lowhusky

lowhusky

Is deze film nou kei eng of...?

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Hij is erg goed! Deze film bevat de enige scene die ervoor kan zorgen dat ik tegen het plafond schiet.

avatar van lowhusky

lowhusky

BlueJudaskiss schreef:

Raar. Ik vond de film totaal niet eng. Misschien waren de laatste minuten nog wel spannend maarja...voor de rest beetje matig...hoe er een paar werden gedood vond ik eerder hilarisch dan eng

avatar van lins

lins

ik vond het wel een mooie film, als je even bedenkt dat deze film al 23 jaar oud is. Hij was wel óke, maar toch spijt dat ik nu Urban Legends; Final Cut gemist heb. Lang leven de oude videorecorder

avatar van bier

bier

vond het eigenlijk best een enge film leuk om naar te kijken, maar het eind....zo verschrikkelijk stom en nep heel jammer.

avatar van Status Seeker

Status Seeker

Ik lag vooral dubbel bij de houterige dialogen . Ook zitten er van die mooie gezellige Nederlandse huistafereeltjes tussen, die niks met de (dunne) verhaallijn te maken hebben (zie ook Amsterdamned, De Johnsons, enz.).

avatar van Lukic

Lukic

Als je het goed bekijkt is het maar een matige film. Soms gewoon erg slecht geacteerd. Het verhaal ook erg knullig uitgewerkt. Rijden ze naar het hoofdkantoor van Rising Sun zie je daar een suf bordje 'verboden toegang'. Vervolgens parkeren ze op een plaats voor bezoekers. dan vraag ik me af, wat probeer je nu mee te geven aan de kijker... Nog zo'n situatie. Vrouw vindt liftmechanicien dood in lift. Zo slecht geacteerd!!

2 sterren.

avatar van markie1978

markie1978

Lukic schreef:

2 sterren.

Wat wil je de film is uit 1983, en had een budget waar tegenwoordig nog geen reclame filmpje van wordt gemaakt. Ik vind het een erg goede Nederlandse film waar we trots op mogen zijn. Was weer een keer iets anders dan al die Nederlandse bloot films.

avatar van stan

stan

Slechte film.. Inderdaad niet al te best geacteerd..

Natuurlijk is het en film uit 1983 maar dat maakt de film er niet beter op.. toen die man met z'n hoofd tussen de liftdeuren zat en dat de lift hem onthoofde was gewoon te nep.. het was gewoon een poppehoofd.. was te duidelijk te zien

Ook is het echt gewoon te foute spannings muziek.. Je wordt er meer melig door dan bang.

Al met al 1,5*

avatar van Jessu123

Jessu123

stan schreef:

Al met al 1,5*

mee eens de film brengt geen echte enge muziek dat moet bij ieder film zijn. iniedergeval 1 vraag wel opgemerkt dat je gouw kon zien dat het een pop was?

avatar van CAPIpsv

CAPIpsv

Jessu123 schreef:

Nou het was ook geen italiaanse opera muziek dacht ik toch?

De muziek heeft wel een geheel eigen deuntje wat altijd en overal als het voor afgespeeld, wordt herkent als het deuntje van "de Lift".

super

Het einde was vond ik ook niet echt goed, maar voor de rest wel een geslaagde film.

avatar van killerbee

killerbee

Haha die hand! Geweldig

avatar van Max99

Max99

Ik snap het niet? wie vermoorden die mensen nou?

avatar van FisherKing

FisherKing

Ik zou het ook niet snappen als ik 7 jaar oud was.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Amusante, maar amateuristische film, met tenenkrommende scenes ("Papa wat is overspel"...), die ook wel weer hilarisch zijn. Hier en daar spannend, soms vervelend. De hand voor de mond van Stapel is leuk gedaan. Al met al best een aardige film nog steeds om eens te kijken