• 9.370.364 stemmen

Perceval le Gallois (1978)

Oorsprong: Frankrijk / Italië / West-Duitsland

Geregisseerd door: Éric Rohmer

Met onder meer: Fabrice Luchini, André Dussollier en Solange Boulanger

Gesproken taal: Frans

Plot Perceval le Gallois

"A Film by Eric Rohmer"

Perceval is door zijn moeder in de bossen opgevoed zonder enige kennis van de verdere wereld, maar een ontmoeting met 5 ridders zet hem aan zijn diensten aan te bieden aan Koning Arthur om ooit ook geridderd te worden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Chant, guitare, pucelle etc.

Chant, chalumeau, Ecuyer chauve etc.

Chant / Le Charbonnier / Garin / etc.

Chant, pucelle, dame

Chant / Valet / Chevalier

avatar van Querelle

Querelle

Waarom ben ik hier weer de enige? Dit is echt een bijzondere film hoor, letterlijk vertaald naar het boek van Etien de Troyes. Met mooie middeleeuwse muziek en 2 dimensionale decors.

Tuurlijk ben je niet alleen,ik kruip lekker onder je om het wat warmer en gezelliger voor je te maken,schat .

Serieus nu:volstrekt unieke verfilming van de bekende romance van Chrétien de Troyes,die ook enigszins een fremdkörper is binnen het werk van Rohmer,aangezien hij hier geen eigen script gebruikt maar zich letterlijk aan de bron houdt.Als we toch moeten vergelijken zou het misschien met een andere Chrétien verfilming moeten zijn:LDL van Bresson.Eigenlijk konden de verschillen niet groter zijn:daar waar Bresson bloedserieus inhakte op de (volgens hem) maatschappelijke realiteit van de Ridderschap en de Mystiek ervan probeerde te vernietigen,komt Rohmer met een speels-ironisch-literaire benadering..

Deze film is kunstmatig tot in het absurde,wat al blijkt uit de artificiele decors met zelfs een ingelaste animatiesequentie.De acteurs praten in een onbestemde ruimte,sprekend in rijm.De muzikale begeleiding(waar de lekkere Boulanger opvalt) wordt verzorgd door een ensemble dat gewoon dezelfde ruimte als de personages inneemt,en de swordfights worden uitgevoerd met duidelijk afgeplatte degens.Als toppunt van absurditeit wordt Perceval,die continu mooi,groot en sterk wordt genoemd door het koor,gespeeld door de kleine,ielige Lucchini(misschien vond degene die op me ligt hem wel schattig).Oh ja,de paarden zijn wel echt.

Helaas doet Rohmer ook iets wat ieder normaal mens zou hebben nagelaten:hij handhaaft de avonturen van Gawayne,wat resulteert in een klein half uur mateloze verveling.

Gelukkig komt daarna het hoogtepunt:een verbluffende passiespeluitvoering met Lucchini als Jezus.

Toch maar weer opwaarderen naar 4* eigenlijk.

avatar van Querelle

Querelle

Schat? Hé, je kent me niet hè?

Maar Luchini is best schattig inderdaad

Goede beschrijving van de film. Vooral die kunstmatigheid is inderdaad tot in het absurde doorgevoerd. En de avonturen van Gawayne hadden er inderdaad beter uitgelaten kunnen worden. Dan had deze film misschien wel de volle mep kunnen krijgen.

Jaren geleden gezien, en toen ook Lancelot du Lac en Excalibur gekeken. Leuk idee om als drieluik te zien. Alle drie zeer eigenzinnig, maar totaal verschillend.

avatar van Flavio

Flavio

Originele film van Rohmer die een film maakte als ware hij een Middeleeuwse cineast. Theatraal, op rijm en de acteurs melden hun eigen handelingen in plaats van ze te tonen zoals gebruikelijk is. Nou dat laatste heeft niet zo veel met de Middeleeuwen te maken maar zorgt soms voor een droog-komisch effect.

Ik had me voorbereid op een lange zit en taaie kost maar dat viel dus gelukkig erg mee- het is zelfs vrij lichtvoetig. Echt helemaal in de film komen deed ik niet, daar is te theatraal voor, maar ik heb me dik twee uur vermaakt met de wat onnozele Percival, gespeeld door een weinig imposante Fabrice Lucchini, schone deernen en Middeleeuwse muziek.

Niet een film die ik aan iedereen zou aanraden maar de moeite waard.