Genre: Actie / Thriller
Met onder meer: Huub Stapel, Monique van de Ven en Serge-Henri Valcke
Gesproken taal: Mandarijn, Engels, Spaans en Nederlands
Releasedatum: 11 februari 1988
Bekijk via Videoland
Zondag 15 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Amsterdamned
"The danger lies just below the surface"
Een psychopathische moordenaar maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Hij duikt letterlijk op de meest onverwachte momenten en plaatsen op en maakt het ene na het andere slachtoffer. Er heerst een sfeer van terreur in de stad. Politiedetective Eric Visser gaat op zoek naar de moordenaar, maar het onderzoek schiet niet echt op. Tot Visser de hulp inroept van een duikersvereniging. Zo maakt hij kennis met de knappe Laura. Zijn nieuwe vriendin en zijn dochter komen uiteindelijk dichter bij de dader dan hijzelf...
Eric Visser
Conductor
Potter
John
Martin Ruysdael
SUPER film en dat van onze eigen bodem heb hem al 2 keer gezien goede spanning en lekkere actie.
4,5 ster
Funky Junky
Hele leuke film heb hem lang geleden een keer gezien. Wel apart dat hij op IMDB beter aangegeven staat dan hier.
dutchtuga
Leuke film. Helemaal als amsterdammer en brugwachter vanwege alle bekende dingen die er in de film langskomen. Als we dit objectief gaan beoordelen blijft er natuurlijk weinig goeds over te zeggen. Slechte dialogen, acteerwerk en ook wel opvallend hoe graag Dick Maas deze film ámerikaans' wil laten lijken. Heb dan liever een doorsnee amerikaanse 80's horrorfilm. Maar toch valt er hier wel veel te genieten. Misschien is dit wel zo'n film die het moet hebben van de 'slecht factor' om amusant te zijn. Vond die scene met het eerste lijk en de rondvaartboot wel erg goed moet ik zeggen. Net als de achtervolging uiteraard tegen het eind aan. Gewoon hersenloos vermaak dit. Nog meer als amsterdammer. 3,5*
dutchtuga
Heeft Utrecht dan ook een Amstel, Blauwe Brug of Amstelsuis? Replica's?
neo
Gedeeltes van scenes die later ziijn samengevoegd van materiaal van beiden steden.
Heeft Amsterdam terassen in de grachten?
(En zulke riolen, for that matter)
Vond dat wel lef, trouwens.
dutchtuga
Heeft Amsterdam terassen in de grachten?
(En zulke riolen, for that matter)
Dus? Blijft er toch nog genoeg herkenbaars over?
Gang_Star
ondanks dat de film al oud is, blijft de film mij nog altijd boeien. lekker spannende film met een leuk verhaal
Big Smoke
Ik vond het echt een goeie film! Ik kijk hem zowat elk jaar! Vannavond weer!
Ik geef hem een 5,0
Timmy757
Leuke film, met veel veel humor en de nodige actie, verder niet echt bijzonder ofzo.... 3,5*.
lins
mooie film, zeer interessant... mensen zeggen wel dat nederlandse films nooit veel aan zijn, maar deze blijf ik steeds maar kijken. Dat lijk over die rondvaartboot was echt een goeie scene.
killzone
Amsterdammned van Dick Maas is één van de beste Nederlandse films aller tijden. Ik snap niet dat de film gewoon bij magazines 3 sterretjes krijgt. Maar ja die mensen gaan op hun gevoel gaf en is meestal ongeloofwaardig wat ze schrijven.
Maar dit is een topfilm op eigen bodem en Huub Stapel is zoals altijd heel goed.
Dick Maas vind ik zelf beter dan Paul Verhoeven, maar het probleem was dat hij niet naar Amerika moest gaan, maar gewoon lekker Nederlandse topfilms maakt en dat kan hij.
Deze film is wel wat cliche-matig (meer een Jaws en The Fog), maar wel heel erg spannend. Dankzij Dick Maas kent Nederland goede films (De Lift, Flodder)
Dick Maas is een beetje de John Carpenter van NL.
Wat ook opvalt is dat Maas alle nederlandse films met Huub Stapel heeft gewerkt. Miischien toch gekeken naar de succesvolle duo Martin Scorsese-Robert de Niro en James Stewart-Alfred Hitchcock. En het werkt!!!
BenicioDelToro
Vooral leuk om te kijken vanwege het jeugdsentiment, de herkenbare plaatjes vanuit Amsterdam en Utrecht en de bekende koppen die de revue passeren (maar dan bijna twintig jaar jonger dus!)
De film op zich is natuurlijk kwalitatief weinig hoogstaand (met name vanwege het abominabele script), hoewel het leuk geprobeerd is en enkele actiescènes er best mogen wezen. Huub Stapel, Monique van de Ven en Hidde Maas zijn altijd leuk om naar te kijken - naar mijn mening althans - dus met deze film kun je je prima vermaken.
mikey
(met name vanwege het abominabele script)
Voor een genrefilm als slasher/giallo vond ik het allemaal nog wel meevallen. Uiteraard blijft het mager en simpel maar de humor maakt veel goed (als je opgegroeid bent in de 80's en uit nederland komt). Ik kan het me voorstellen dat mensen uit andere windstreken dit vlees noch vis vinden.
BenicioDelToro
Voor een genrefilm als slasher/giallo vond ik het allemaal nog wel meevallen.
Dat genre heeft nooit bekend gestaan om zijn sterke scenario's...
Vroeger vond ik dit type films leuk, nu niet meer. Dat komt waarschijnlijk doordat ik tegenwoordig meer van een film verwacht dan wat spectaculaire actie- en/of moordscènes...
mikey
Ik snap je cynisme, ik heb daar ook last van bij deze film. Wat natuurlijk wordt versterkt wanneer sommigen Maas-Stapel vergelijkt met Hitchcock-Steward

BenicioDelToro

Inderdaad! Of Scorsese - DeNiro... De verhoudingen zijn compleet zoek!
Aan de andere kant; smaken verschillen - gelukkig maar. Maar van enig historisch besef van films is bij een aantal mensen geen sprake.
hendrik119
niet veel speciaals aan, aardig om te kijken maar meer ook niet.
by_the_way
Ik vond het een lekker filmpje goede actie verhaal is niet al te sterk maar dat is dick maas ook niet. Actie scene's zijn een 5 waard alles bij elkaar een 3.5***1/2
Tieske
Tsja, het verhaal is niet bepaald om over naar huis te schrijven, zeker het einde niet, met de introductie van een geheel nieuw, ongeloofwaardig personage die de moordenaar blijkt te zijn.Het deed me wat amateuristisch aan. Wel vond ik dat er een leuke sfeer was in de film en af en toe een leuke grap, waardoor ik deze film toch nog 2,5 ster geef.
HeatWave
Ik vind de film voor een groot gedeelte nog wel o.k., hij kijkt lekker weg en is erg vermakelijk.
Maar de ontknoping van de film vind ik dan weer een beetje erg ver gezocht en daardoor valt dit dan ook een beetje tegen.
"Amsterdamned" over z'n geheel genomen vind ik nog best redelijk tot goed.
Miyamoto
Ik vond het wel vreemd dat een sprog begint in amsterdam en eindigt in utrecht (???).
by_the_way
Ja want in Amterdam heb je geen terrasjes aan de grachten. En in utrecht wel. Dus is het daar gefilmd
Muzikant
Degelijke thriller, waarbij de grachten net zo doordrenkt zijn met bloed als de film met actie
Nielskie
Vergeet films als Karakter, Antonia,Turks Fruit,Soldaat v Oranje etc niet hé. Heel wat beter dan Amsterdamned.
Ik zeg wel dat het voor een Ned. productie aardig goed is.
Ander ding: Dick Maas komt tekort wat Verhoeven wel heeft. Dick Maas maakt familiefilms; Flodder, de Lift. Verhoeven heeft aardig wat succes geboekt met in Ned: Floris, Soldaat van Oranje, Turks Fruit, en in USA: Robocop, Total Recall, Basic Instinct, Showgirls, Starship Troopers, Hollow Man. Dus is Dick Maas nog steeds de beste in regie met deze kennis? Of is Johan Nijenhuis met zijn familiefilmpjes de nieuwe Dick Maas voor jou?
Quido
Ik zeg wel dat het voor een Ned. productie aardig goed is.
En het succes van een film hoeft natuurlijk niet direct iets te zeggen over de kwaliteiten van de regisseur.

'Amsterdamned II' verdeelt kijkers: 'Ronduit tenenkrommend'

'Amsterdamned II' van Dick Maas allereerste Nederlandse film in IMAX