• 9.375.212 stemmen

Geregisseerd door: Jane Campion

Met onder meer: Holly Hunter, Anna Paquin en Harvey Keitel

Releasedatum: 22 juli 1993

Plot The Piano

Ada kan niet praten en woont al een tijd alleen met haar dochter. Ze brengt elke dag uren door met het spelen op haar piano. Dan wordt zij uitgehuwd aan Stewart, een man die in Nieuw-Zeeland woont. Eenmaal daar aangekomen met haar dochter en piano, besluit Stewart deze te verkopen aan landverkoper George. Ada is hierdoor zo treurig dat ze afschuw voelt voor Stewart. George vraagt haar om les, zodat ze haar piano kan terug terugverdienen. Maar daar zitten ook andere voorwaarden aan vast. Eerst voelt ze ook afschuw voor hem, maar langzamerhand begint ze een intieme relatie met hem.

avatar van Sugakiss

Sugakiss

Ik heb een stukje van deze film gekeken maar na de scene waar ze haar vinger gingen afhakken heb ik 'm uitgezet, ik was even getraumatiseed hoor! Maar opzich wel een goeie film ja.

avatar van Ethicus

Ethicus

Deze film heeft een geweldige sfeer. Er wordt bijzonder weinig gezegd en door het gebruik van lichaamstaal en muziek weten de makers een prachtig kunstwerkje neer te zetten. Fantastisch acteerwerk van Hunter, enkel een verhaallijn die wat achterblijft helaas.

4.5 sterren!

avatar van film-gek

film-gek

Ik zag hem een paar maanden geleden op t.v en ik vond het toen al een fantatische film, maar door de reclame blokken nam hij toch wat in kracht af. Daarom heb ik hem vandaag gekocht en ga hem binnenkort voor de 2e keer bekijken zonder onderbrekingen. Ik geef hem nu een 3.5 maar dat kan zeker een 4 worden

avatar van stefan dias

stefan dias

waarom men dit destijds als een "vrouwenfilm" bestempelde, is mij een raadsel. Ik heb zelden zo'n intens verlangen, zo intens zien vertolkt worden als door de als steeds sublieme Keitel. Zet maar gerust naast het (terecht) alom bejubelde "In the mood for love". Met de schitterende Hunter tegenover Keitel en de heel slim gecaste, wat sullige Sam Neill, is dit een meesterwerk geworden.

avatar van Wouter

stefan dias schreef:

waarom men dit destijds als een "vrouwenfilm" bestempelde, is mij een raadsel..

Prachtfilm, maar ik snap het wel, hoor.

avatar van soom

soom

24e Minuut: Oh, zijn dat tranen in mijn ogen? 52e Minuut: Ja, dat zijn tranen. En zo ging het toch wel een paar keer de film door. Ik voel me weer eens niet heel lekker, beetje hoofdpijn, wat misselijk en wat verkouden, daar kan het ook aan liggen.

Omschrijf het tederste gevoel dat je ooit gevoeld hebt, het gelukkigste moment, de bitterste en pijnlijkste ervaring die je ooit hebt ervaren, en je hebt mijn ervaring tijdens het kijken van the Piano. Wat een film. Dit vond ik best heftig. Maar wat een vertolkingen. Jane Campion heeft het 'm weer geflikt zeg, jeetje. The Piano is veel gedurfder dan Holy Smoke, in elk geval net ietsje gewaagder. In Fly Away Home en X-Men was Anna Paquin duidelijk aanwezig met wel goede rollen. Maar ze was nooit zo krachtig, nooit zo schattig, nooit zo lief als hier.

Een vriendin van me, die aan de Filmacademie te Amsterdam studeert voor Production Designer, bij mijn weten nog in elk geval, noemde ooit eens een keer de films van Jane Campion als vreemde films. Dat is zeer zeker waar. Jane Campion maakt vreemde films. Ik schaam me bijna dat ik deelgenoot werd gemaakt van deze film. Dat ik hiernaar mocht kijken. Dat Jane mij een kijkje gunde in het leven van Ada, haar dochter, haar intieme relatie met landverkoper George. Er zitten werkelijk prachtige scenes in, waarbij ik me écht bijna schaamde dat ik deze mocht kijken. Omdat ik het gevoel had dat ik bij m'n buurvrouw naar binnen stond te gluren. Terechte Oscarwinnaar(s).

avatar van rose

rose

Idd een prachtfilm. Ik vind het helemaal geen vrouwenfilm, zie ook niet wat het verband is dan.

avatar van rose

rose

Wouter schreef:

Alles. Het verhaal is prachtig, de muziek geniaal, het acteerwerk schitterend en het camerawerk subliem. Geen wonder dat deze film won in Cannes. Klein kritiekpuntje: van mij had de film een paar minuten eerder afgelopen mogen zijn.

Wat was er dan mis met die laatste paar minuten?

avatar van Wouter

Vond ik wat geforceerd happy.

avatar van cambal

cambal

Als een schilderij zo mooi en erg emotionele film en dan nog de mooie soundtrack erbij, pure melancholie .

avatar van FreakyGurrl

FreakyGurrl

Deze film heb ik heel lang geleden op tv gezien.

Ik kan me herinneren dat ik het indrukwekkend vond, want ik was wat jonger.

Helaas kan ik deze film niet a la minute vinden, online of in de winkels, maar ik ga zeker door tot ik m heb!!

avatar van liz999

liz999

hele mooie muziek....geweldig verhaal,je leeft je in holly..erg goed geacteerd...mooiste scene voor mij was dat ze eerst met de piano mee wou en toch besloot te leven....

kep ook lang moeten zoeken naar deze film maar bij fame in amsterdam vond mn vriend em....

avatar van SingInSilence

SingInSilence

leuke film

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik had altijd begrepen dat The Piano bekend stond als een genadeloos feministische film. Dat blijkt allemaal wel mee te vallen al zorgde dat predikaat er wel voor dat ik er langer over deed om Keitel te vertrouwen dan Hunter. Maar ik ben blij dat het een genuanceerdere film is in plaats van zo'n vrouwenfilm waarin alle mannen Slecht zijn. Zelfs Sam Neills personage was geen echte schurk. Wel vreemd dat Soom hierboven Anne Paquin als schattig en lief omschrijft. Zelden zo'n onsympathiek kind gezien in een film. Een leugenachtig, onbetrouwbaar kreng was het. Waarmee ik overigens niets af wil doen aan Paquins prestatie die prima was.

Een probleem dat ik wel met de film had was dat juist de twee vrouwelijke personages, Hunter en Paquin, voor mij vrij onduidelijk bleven. Het zijn erg gesloten personages die ik maar moeilijk kon volgen op sommige momenten. Dat komt denk ik meer door het script en de regie dan door de acteerprestaties die van beide dames zeer goed zijn.

Verder is het geheel heel sfeervol, maar uiteindelijk liet de film me toch onbevredigd achter. Een beetje met de gedachte: "Is dit alles?" Het is een aardig verhaaltje, aardig verfilmd, fijn geacteerd, maar de genialiteit ontgaat me. De hele tijd had ik vooral het gevoel dat er meer uit gehaald had kunnen worden. De film had meer potentie in mijn ogen.

avatar van cambal

cambal

Graag meer van dit soort mooie films met dito soundtrack die perfect aansluiten op elkander . De rol van Holly Hunter is prachtig geacteerd .

avatar van Norma

Norma

De sterkste aspecten aan The Piano vind ik de schitterende pianomuziek en de sfeer. Een sfeer, die een beetje inhangt tussen sprookjesachtig en sinister. Soms lieflijk, soms dreigend. Soms hoopgevend, soms deprimerend. Prachtig weergegeven middels diverse schitterende shots die je als een poster aan de muur zou willen hangen en via de blikken in de ogen van een zeer sterke Holly Hunter. (Iemand schreef hier al gekscherend -of was het serieus?-dat ze goed is in deze film omdat ze haar mond houdt, maar in zekere zin vind ik daar ook wel een kern van waarheid inzitten. Als ik haar bezig zie in films moet ik erkennen dat ze haar vak verstaat, maar haar stem wekt altijd enorme irritatie bij me op.)

De keuze voor Keitel en Neill zou achteraf gezien niet de mijne zijn geweest; ik bleef ze deels voor me zien als personages uit andere films waarin ze gespeeld hebben. Het lukte beide heren wat mij betreft niet om hier hun personage dusdanig overtuigend neer te zetten dat ze mij hun andere rollen even konden doen vergeten. Vooral met Keitel had ik dat probleem, ik vond het niet een rol die hem op het -in deze film zelfs zeer naakte- lijf geschreven is. Paquin was als het dochtertje letterlijk en figuurlijk akelig goed. Wat ik alleen opmerkelijk vond is dat aan haar gedrag (dat toch zeer bepalend is voor de verhaallijn!) later in de film geen enkele aandacht meer werd geschonken.

In die zin is The Piano in mijn ogen dus niet perfect, maar het is door de emotie die van het hele verhaal uit gaat dat ik het toch zeker als een bijzonder mooie film heb ervaren.

**** sterren, en een film die eens in de zoveel tijd weer uit de kast getrokken zal worden om te herzien, al was het alleen maar om dat shot van die schelpjes in het zand...

avatar van something_else

something_else

evervaet schreef:

Wat een fantastische film en wat bevreemt het mij weer als ik naar de verdeeldheid van de beoordelingen kijk. Dit is zo'n film, die nu niet over een paar karakters gaat, maar over een universum van gevoelens. Van liefde, trots, frustratie, onvermogen, kracht en hoe je het uiteindelijk nooit komt te weten als je het ook niet vraagt..... Boeiend van begin tot het het einde 4,5* en top performance van Harvey, Holly en het kleine meisje, die een performance neer zet, die zijn gelijke niet kent op haar leeftijd en daar ook terecht en onverwacht een oscar voor won.

Ja, als je als kijker goed uitgewerkte karakters verwacht kom je bedrogen uit. Toch is dit niet meteen een ramp, want we krijgen inderdaad zoals Evervaet het omschrijft een universum van gevoelens die je zo meezuigen in de film en je uiteindelijk verwonderd achterlaten.

Wat ik ook knap vond aan deze film, is dat er eigenlijk geen echte "bad guy" was. Totdat Ada haar echtgenoot zijn zelfbeheersing verloor...

avatar van stefan dias

stefan dias

something_else schreef:

[quote="evervaet"

…en je zou voor minder. Niet dat we geweld goedkeuren, maar hier wordt mooi aangetoond dat 'in ieder van ons een moordenaar schuilt'. Prachtige film.

avatar van MrsDoodekins

MrsDoodekins

Thank god ik heb de dvd eindelijk gevonden.

Vind het een hele mooie film.

In mijn herinnering was ie nog beter, maar was veel jonger.

Het einde is subliem

avatar van gotti

Fantastisch. Zowel Hunter, Paguin als Keitel zijn uitmuntend...

avatar van winterswijk

winterswijk

Een film met gebreken en kwaliteiten.

De eerste 10 minuten zijn prachtig, daarna wordt de bagger waar de mensen doorheen lopen, wat al te metaforisch voor de rest van het verhaal. En het kan aan mij liggen, maar de sexscenes verveelden me. (Heb ik vaak bij films, hoor).

De scenariste probeert om met minimale biografische informatie over de personages ,toch een op psychologie gebaseerd emotioneel universum te creeeren, en dat vooral met behulp van natuuropnamen. En die zijn wel erg mooi gedaan, maar voelen toch als stoplap, kunnen het gebrek aan informatie niet verklaren. Je zou kunnen zeggen: " door de woestheid van deze natuur komen de personages er niet toe verbaal tot hun diepere laag door te dringen", maar in niets van de scene's wordt dit tot uitgesproken thema. Wel krijgen we onbenulligheden van de plaatselijke gemeenschap te zien, waarin de Maori's het vooral moeten ontgelden als zijnde simpel, ongecompliceerd en grof, hoewel ook het eigen personeel niet gespaard wordt. Eigenlijk, wil de maakster zeggen, is er maar 1 gouden wezentje hier in de bush en dat is Ada...Maar het werkt niet. Ada valt in herhaling met haar onbegrip en woede naar haar omgeving toe, hoe goed ze het ook acteert. (De scenes waarin ze pianospeelt blijven echter allemaal volstrekt magisch en overtuigend.)

Onwillekeurig ga je je afvragen of de Australische/Nieuw Zeelandse psyche, tegen een achtergrond van kolonialisme, soms heel anders functioneert dan de Europese, maar dat lijkt me toch wat ver gaan.

En tenslotte, in het laatste half uur, dat weer beduidend sterker is, komt dan als een soort metafoor voor haar zwijgen de sterke wilskracht van Ada als rode draad naar voren. (" De sterke vrouw", ziedaar het feministische cliche. Vind ik.) Toch is het geheel dan te mager, want wat doet ze nu precies met die wilskracht..? Overleven, een piano met zich meeslepen, iemand het leven zuur maken en bedriegen, toch haar hart volgen... Er zijn ook mensen die dit zonder te zwijgen kunnen.

Maar goed, wel een film die je uitkijkt, met echt veel moois er in, en waarin ook gezocht en geprobeerd is.

3,5 sterren.

avatar van Musica0003

Musica0003

Rampzalige muziek, werkelijk te slecht om aan te kunnen horen...Besef van muziek in de tijd waarin de film zich afspeelt, rond 1900, had de 'componist' blijkbaar niet. Irritant gepingel zonder enige structuur...zo ongelooflijk a-muzikaal gewauwel heb ik nog nooit gehoord bij een speelfilm..Verder de meest overschatte film ooit!

Grootste misser allertijden... BAH!!

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Wauw, wat een mooie film was dit zeg!!

avatar van Decec

Decec

Zeker een prachtig verhaal, goede film! Acteur Sam Neille speelt weer goed. Ik vond wel zielig dat mevrouw haar één vinger afgehakt is. Maar goed, ze is eindelijk naar huis terugkeert.

avatar van IveLoveMovies

IveLoveMovies

Musica0003 schreef:

Grootste misser allertijden... BAH!!

De muziek is in ieder geval beter dan de film. Je hoort nooit alle thema's in de film die op de cd staan. De muziek van Michael Nyman is gewoon een topper en past exelent bij de film.

avatar van winterswijk

winterswijk

Michael Nyman? Oh, die maakte toch ook de muziek bij veel films van Greenaway, bv. The Draughtmans Contract. Prachtige muziek daarin! Komt uit de minimalistische hoek, meen ik.

Dat Musica0003 zo boos om deze film kan worden, komt me nogal subjectief over. Het is ook de enige film waarop die gestemd heeft.... Jammer, om een serieus product zo negatief te kwalificeren.

avatar van Film Pegasus

Een film die toch wat gedateerd is moet ik zeggen. Echt genieten kan je van dit zwartgallig verhaal niet. Een ware prozacfilm bij wijze van spreken. De muziek is niet slecht, maar nergens rustig. Steeds hard, wat bevestigd werd in de scène waar de muziek nog het best tot z'n recht kwam: de achtervolging van Sam Neill achter Holly Hunter in de bossen. Holly Hunter acteert trouwens zeer sterk en weet zonder dialoog met haar lichaamstaal het scherm te vullen. Keitel en Neill lijken wel twee verslagen honden in de film en acteren niet zo sterk. Paquin doet het niet slecht, al zal het vooral aan haar rol liggen dat je dat kind gewoon een mep wil geven met momenten.

De film moet het dus vooral van het verhaal hebben en minder van sfeerzetting. De figuren worden niet uitgediept. Maar persoonlijk heb ik vooral problemen met de tijdsgeest die zeer deprimerend en aggresief overkomt. De periode heet de romantiek, maar daar is niet veel van te merken. Zelfs niet bij de affaire tussen Hunter en Keitel. De enige overtuiging is de passie voor de piano. Waar het uiteraard allemaal om draait, maar daardoor vallen belangrijke gegegevens als de liefde van de 2 mannen voor Hunter deels in het water. Te donker dus voor mij om echt te kunnen genieten.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Poster ziet er saai uit. Is dit een mega saaie film?

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Zelden de liefde in zo'n vreemde maar adembenemend mooie symbolische context gezien en vooral ook mogen beluisteren als in The Piano. Het einde viel naar mijn beleving uit de toon, maar 't kan zijn dat ik na herziening hier misschien meer in weet te ontdekken; nu leek het me iets te zoet. Keitel als ruwe bonk met een hart van goud, kwetsbaar in al zijn naaktheid. Wat heeft die man een lef en ... en wat een uitermate geloofwaardig personage zet ie weer neer. Naar mijn idee is het voornamelijk zijn verdienste waardoor Hunter mede kan schitteren!

Hoe dan ook, een fantastische film, met prachtige muziek van Michael Nyman.

avatar van lelie1977

lelie1977

Een mooie, maar ook wel vreemde film. Zit goed in elkaar. Goede acteurs en het verhaal is boeiend.

Oh en natuurlijk de muziek, wow! Heerlijk!!