• 9.373.651 stemmen

Gesproken taal: Engels en Russisch

Releasedatum: 5 februari 2015

Plot Jupiter Ascending

"Expand your universe."

Jupiter Jones (Mila Kunis) werd geboren onder een sterrenhemel, met tekens die erop wijzen dat ze voortbestemd is voor grootse dingen. Eenmaal volwassen droomt Jupiter van de sterren, maar ze wordt wakker in de harde realiteit waar ze toiletten schoonmaakt en heel wat pech kent. Maar wanneer Caine (Channing Tatum), een genetisch gemanipuleerde ex-militaire jager, op Aarde aankomt om haar op te sporen, vangt Jupiter een glimp op van het lot dat al die tijd op haar wachtte – haar genetische handtekening zorgt ervoor dat ze de eerste in lijn is voor een buitengewone erfenis die de balans van de kosmos kan veranderen.

Jupiter Jones

Katharine Dunlevy

avatar van davidz352

davidz352

Wauw wauw wauw

Wat een ongelooflijk volle film van de Wachowski's. Ze proberen bijna iedere complot/alien theorie in de film te gooien, met een soort van romcom sausje eromheen.

Dat werkt niet echt super, sommige scenes zijn grof geknipt. Iets dat ik niet zag bij eerdere films van dit duo.

Het lijkt erop alsof het duo de algemene kennis van de gemiddelde filmkijker erg onderschat heeft. Want ja, wie weet er nou wat over Sumerische teksten op kleitabletten? Het is allemaal erg geinig verwerkt, op een star wars achtige manier, maar dan met wat minder humor.

De actie gedeeltes zijn om van te smullen, geweldige CGI, soms iets teveel van het goede, maar dat zal wel een verslaving zijn waar meer regisseurs last van hebben (George Lucas...)

Samenvattend kan ik zeggen dat deze film niet gewardeerd zal worden door de gemiddelde filmkijker, bepaalde kennis ontbreekt daar simpelweg voor. Echter, voor de (vaak populistisch genoemde aluhoedjes) zal deze film veel herkenbare en leuke elementen bevatten.

4/5 sterren.

avatar van arno74

arno74

Duidelijk een film dat vooral gericht is op het tienerpubliek. Het ziet ernaar uit dat de regie een nieuwe saga probeert te creëren, al is dat denk ik niet echt gelukt. De film is over de hele linie ondermaats. CGI is in orde, en de actiescènes zijn redelijk gelukt, al zitten ze soms nogal los gemonteerd in het verhaal. Actie om de actie, losjes gekoppeld aan het dunne verhaal, en waarbij de hoofdrolspeelster de ene na de andere actiescène ondergaat.

De dialogen zijn fantasierijk maar tegelijk ook leeg, met allerlei bedachte termen die de kijker om de oren vliegen. Deed me denken aan de dialogen uit After Earth. De personages leggen ook steeds haarfijn uit wat ze doen en waarom ze het doen, zodat de kijker er niet bij na hoeft te denken. Het verhaal zelf heeft wat van star wars, met star trek-achtige personages en een enkele die uit x-men, LOTR en de dierentuin ontsnapt lijken te zijn. Het verhaal is dun en springt van de hak op de tak. De rol van Jupiter stelde me teleur, een hoofdrolspeelster met de houding van een bijrolfiguur, Jupiter ondergaat de film en heeft nauwelijks invloed op het verloop ervan. En uiteraard mag de liefdesrelatie type Twilight niet ontbreken. Van alles wat dus, maar zonder een hoge kwaliteit. De humor is soms kinderachtig en vaak ook niet echt gelukt, en het acteerwerk is slecht tot matig.

Erg mager. Ben geen fan van de Wachowski's, maar dit is het slechtse wat ik van ze gezien heb. Mooie titel, maar zonde van de inhoud. Popcornvermaak. Een magere 2*.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Total bullshit."

Eén jaar uitstel heeft helaas niets aan het belabberde niveau mogen veranderen.

'Jupiter Ascending' is allereerst erg ambitieus van opzet; men tracht een soort van sprookje te creëren met een Sci-Fi twist. Desondanks constateer je als kijker al gauw dat enige vorm van samenhang gewoonweg ontbreekt. Daarvoor worden er allerlei personages en plotelementen geïntroduceerd die een mager verhaal moeten verbloemen. De film heeft namelijk te weinig materie om op voort te borduren, wat het verdere verloop des te pijnlijker maakt om aan te schouwen.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat de personages volledig op niets trekken. De chemie tussen Mila Kunis en Channing Tatum ontbreekt en voelt te geforceerd aan. Het resulteert zich in beschamende humor en kansloze dialogen. Niet dat de rest van de cast het beter doet, met name Eddie Redmayne zet hier een lachwekkend slechte rol neer.

Enkel het visuele aspect redt de film nog enigszins. Het is duidelijk te zien dat het uitstel er baat bij heeft gehad om de CGI verder op te poetsen, wat regelmatig voor fraaie beelden zorgt. Daarbij is de actie zonder meer de moeite waard, vooral de eerste achtervolging levert een spectaculair gefilmde scène op. Toch zijn deze - spaarzame - lichtpuntjes niet genoeg om er een lopend geheel van te maken, aangezien de pacing alle kanten op zwalkt.

Al met al een zielloze Sci-Fi die wat mij betreft gerust op de plank had mogen blijven liggen. Eigenlijk is het teleurstellend om vast te stellen dat de Wachowski's na de The Matrix (1999) trilogie niets meer hebben gepresteerd.

Dikke 1,5 sterren.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

The Wachowskis heb ik altijd gezien als een uniek duo binnen de filmwereld. Filmmakers die niet bang zijn om een alternatieve wereldvisie te presenteren aan het grote publiek, en daar ook nog mee wegkomen. The Matrix trilogie is een reeks die uiteraard steeds terugkomt als wij over Andy en Lana spreken. Aan het oppervlak domineren de special effects en de actiescenes, maar daaronder ligt een enorm sterk verhaal, met eindeloze referenties naar religies, filosofen en een dikke maatschappelijke kritiek. Als je dat als Hollywood regisseur voor elkaar krijgt, ben je in mijn ogen fantastisch.

Maar los van The Matrix was ik ook enthousiast over het door hen geproduceerde V for Vendetta. Eveneens een slimme, maatschappijkritische film met grote acteurs en lekker veel spektakel. The Wachowskis zijn uiteindelijk moderne nerds, anime fans pur sang en dat gebruiken ze als inspiratie voor hun films, die zowel slim als aantrekkelijk zijn. Neem Cloud Atlas, zeker een controversiele film, maar opnieuw valt mij de typische aanpak van dit duo op. Grote acteurs in de hoofdrollen, visueel geweldig, maar zeker geen makkelijke film. Velen begrepen hem niet, anderen vonden hem juist te pseudo-filosofisch. Mij heeft Cloud Atlas vooral geraakt. Ik heb de film meerdere keren gezien en steeds weer weet het mij in vervoering te brengen. Een soort verlichting bijna.

Je kunt dus zeggen dat ik, in tegenstelling tot de teleurgestelde horde, want velen zijn al teleurgesteld in The Wachowskis sinds The Matrix Reloaded, best veel verwachtte van Jupiter Ascending. De grote acteurs in de hoofdrol deden geen alarmbellen rinkelen want dat is op zich niets nieuws (Keanu Reeves, Hugh Jackman, Tom Hanks en Halle Berry gingen hen immers voor) het schijnbaar oppervlakkige actiespektakel in de trailer zag ik ook slechts als deel van de typische Wachowski stijl dat er voor ging zorgen dat er veel een lading nietsvermoedende filmgangers een diepgaande filmervaring zou opdoen. Daar zat ik dus mooi mis.

Jupiter Ascending was een redelijk grote teleurstelling. De film probeert in een sneltreinvaart enerzijds een maatschappijkritisch sci-fi verhaal te vertellen en anderzijds een popcornflick te presenteren en faalt eigenlijk in beiden. De film voelt erg gehaast, maar valt tegelijkertijd steeds in herhaling. We kunnen er van op aan dat Kunis steeds in levensgevaar komt en dat Tatum haar steeds ternauwernood zal redden. Dit gebeurt zo vaak dat het zelfs de vele actiescenes saai maakt. Wat betreft het verhaal vind ik vooral een uitgekauwd samenraapsel van eerder behandelde thema's door Andy en Lana. Reïncarnatie hebben we al meerdere keren gezien, maar ook de mens die als vee gefokt wordt om te consumeren door machtigere mensen zagen we terug in Cloud Atlas. En hoewel je me dit soort verhalen meestal wel kunt voeren, vond ik het hier veel te mager en werd er nauwelijks in verdiept.

Daarnaast stoorde Jupiter Ascending mij ook op het filmtechnische vlak. Er gebeurt zo weinig interessants. Ja, her en der zie ik prachtige CGI landschappen, maar het resulteert zelden in mooie shots. Het camerawerk is saai, met veel teveel betekenisloze close-ups en actiescenes die zo druk worden dat je de draad kwijt raakt.. De montage, wat in Cloud Atlas van een enorm hoog niveau was en echt een extra laag aan het verhaal toevoegde, was hier niet bijzonder te noemen. De film is eigenlijk teveel CGI, waardoor je gewoon een stukje inleving vanuit de acteurs mist. Als je voortdurend voor een green-screen staat of hangt, voel je niet wat de personages moeten voelen. Dat brengt mij bij het acteerwerk. Kunis en Tatum in de hoofdrollen dus. Met name Kunis viel mij tegen. Ze speelt niet overtuigend en op het emotioneel vlak komt ze gewoon tekort. Hoewel dat ook met het script te maken kan hebben. Tatum deed op zich nog wel wat er van hem verwacht wordt. De verschillende bijrollen waar ik naar uitkeek (Redmayne, D'Arcy, Bae) waren allemaal te kort om goed te kunnen beoordelen en echt van te kunnen genieten.

Zijn er nog positieve punten te noemen? Dat wel. Jupiter Acending is in ieder geval in de special effects en CGI afdeling geslaagd te noemen. De buitenaardse landschappen zien er stuk voor stuk prachtig uit evenals de ruimteschepen. Daarnaast vielen mij de kostuums (net als in Cloud Atlas) weer in positieve zin op. De plot an sich is ook best interessant hoor. Het wordt alleen nauwelijks uitgewerkt. De film richt zich volledig op de keuzes van Jupiter en de band tussen haar en haar redder in nood. En zelfs in dat samenspel miste ik een stukje chemie.

Hoe nu verder met The Wachowskis? Ik mag dan voor het eerst teleurgesteld zijn in deze film, die voelt als een sell-out, maar voor anderen is dit al de zoveelste keer. Nu ook de critici de film de grond in boren en de verkopen in de eerste week tegenvallen ben ik bang dat zij hun stoeltjes in Hollywood kwijt zullen raken. Of dat daadwerkelijk iets negatiefs is moet ik nog zien. Cloud Atlas was ook volledig zonder hulp van Hollywood gemaakt en was voor mij een van de mooiste filmervaringen van de laatste jaren. Misschien is Jupiter Ascending wel een blessing in disguise voor alle fans van Andy en Lana Wachowski.

avatar van filmkul

filmkul

Mooi vormgegeven, maar te fantasierijk sci fi spektakel. Het verhaal is wel erg vergezocht. Het begin is best aardig, maar zodra de hoofdpersonen de aarde verlaten wordt het een beetje een warboel van personages, ruimteschepen en culturen wat behoorlijk afbreuk doet aan de film. De actiescenes zien er best aardig uit dankzij de prima special effects, maar met name het einde is overdone. Het acteerwerk is vlak, er blinkt niemand uit. Weer niet gelukt om Star Wars te evenaren. 3.0

Meh.

Ondertussen zijn we 5 jaar na Avatar en 3D weet me nog steeds niet te overtuigen. Het kampt dan ook nog steeds met exact dezelfde problemen als 5 jaar geleden. Tijdens de actiescènes ziet alles er blurry en fake uit (als je naar hologrammetjes zit te kijken), tijdens de rustige scenes werkt het beter maar daar voegt het meestal helemaal niks toe. Daarvoor moet je dus 2 uur met één of ander kutbrilletje naar een scherm zitten staren?

Niet dat deze film vernield wordt door het 3D, daar zorgen de broertjes zelf wel voor. Space opera is de juiste term, maar zonder de nodige humor is het echt afzien geblazen. Alles wordt erg gewichtig en serieus gebracht, terwijl het eigenlijk één grote farce is.

Het scifi deel is dan nog wel aardig, maar de Wachowski's verslikken zich in het opera gedeelte. Het drama werkt niet en het hele achtergrondverhaal met alle culturen is slordig. Ze willen de wereld veel groter doen lijken dan mogelijk in de 2 uur die ze hebben, waardoor er veel rassen en wezens vaak maar in één scene mogen opdraven. De uitwerking is er dan ook naar.

Verhaaltje is echt crap, acteerwerk ook niet al te best en hoewel ik vermoed dat de CG best aardig was haalt het 3D gebeuren ook dat aardig naar beneden. Mnee, ging de goeie richting uit met de broertjes, maar dit is weer helemaal naar af.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Typisch spektakelwerk van de Wachowski's, waar het duidelijk mag zijn dat het qua structuur en verhaaltechnisch een beetje achter is gebleven in verhouding met de attributen die zijn toegepast om er een visueel feest van te maken. Ik vond het ook niet erg overtuigend dat Jupiter zoveel 'macht' met zich meedroeg en de relatie met Tatum was ook een beetje flauw. Het was in de bioscoop op zich redelijk door te komen maar een onuitwisbare indruk heeft het bij mij persoonlijk niet kunnen vestigen.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Deze film mag niet in de schaduw staan van 'Guardians of the Galaxy' (waar deze film enigszins mee vergelijkbaar is), maar hij boeit wel en visueel is het een spektakel. (in imax 3d) Het verhaal is wat simpel en nergens verrassend, maar het visuele spektakel maakt de film toch het bekijken waard.

avatar van staralfur

staralfur

Ik heb deze film zojuist in de bioscoop gezien, gelukkig was het kaartje niet zo heel duur. Ik vond 'm hilarisch, jammer dat dit niet als comedy bedoeld was

In het begin had ik nog goede hoop, maar na de eerste (veel te lange) vechtscene was het duidelijk dat dit niet aan mij besteed is. Plat verhaal, zo mogelijk nog plattere karakters en het gefluister van Balem vond ik enorm irritant (waarom keek ie trouwens continu alsof 'ie zo in huilen kon uitbarsten?).

Visueel zag het er wel netjes uit maar dat kon niet verbloemen dat deze film totaal niet boeiend was. Pluspuntje:Sean Bean gaat voor de verandering niet dood

avatar van Metalfist

Metalfist

Yeah, I heard "gravity" and "surf"

in tegenstelling tot de meesten hier heb ik weinig met de familie Wachowski. Heb enkel in een ver verleden de Matrix trilogie eens gezien (staat momenteel op 3.5* - 3* - 3.5*) en voor de rest heb ik enkel wat artikelen over een geslachtsverandering van een van de twee broers zien passeren. Ik werd dan ook niet warm of koud van deze Jupiter Ascending, maar een kameraad wou deze graag zien en het leek me wel een leuk filmpje voor in de cinema.

En dat is het ook geworden! Het grootste probleem aan de film is de grootsheid waarmee Andy en Lana Wachowski dit willen aanpakken. In een mix van onder andere Dune en Guardians of the Galaxy wordt er een poging gedaan om een hele wereld te creëren met verscheidene rassen en intriges. Het knelpunt zit hem echter in de speelduur, want 125 minuten is gewoon te weinig tijd om dit duidelijk en samenhangend op poten te zetten. Nu wordt er wat gegooid met termen en namen waardoor je al snel de draad kunt kwijtraken. Is dat erg? Bijlange niet, want Jupiter Ascending is niet bedoeld als de beste narratieve film van de afgelopen 10 jaar en de essentie blijft een makkelijk te behappen romance. Toegegeven, eentje die nogal cliché is maar storend wordt het nergens. Vooral omdat dit visueel wel als een huis staat waardoor ik het het regisseursduo wel kan vergeven. Veel oog voor detail en alleen de verschrikkelijk bombastische muziek is af en toe een smet op de sfeerbeleving.

Broer en zus halen hier wel een vreemde cast bij elkaar. Ze hebben Channing Tatum een stel Vulcan oren gegeven en laten hem à la Star Lord wat van hier naar ginder rond hotsen. Ondertussen doet hij zijn uiterste best om Jupiter (Mila Kunis in een rol waarbij ze zich waarschijnlijk afvraagt waarom Tatum zo'n soort oren heeft) bij te houden. Het ontbreekt Tatum de flair die hij in een 21 Jump Street wel heeft en het is vooral de chemie met Kunis die niet al te goed overkomt. Praktisch de gehele cast is eigenlijk vrij slecht, maar (vraag me niet waarom, want ik heb geen idee) het geeft de film zo'n enorm cheesy sci-fi gehalte dat ik wel leuk vond. Dat stemmetje van Eddie Redmayne (Balem, de 'ergste' van de drie bad-guys) is hilarisch, Sean Bean kan zijn puppy ogen nog eens boven halen en er is zelfs een kleine cameo voor Monty Python lid Terry Gilliam. In een ode aan Brazil mag hij de clerk met verouderde apparatuur spelen die Jupiter de juiste papieren geeft voor haar reïncarnatie.

Het is een film die je met de juiste state-of-mind moet gaan bekijken vrees ik. Een space opera is een term die de lading wel dekt, maar het is vooral een film waarbij je je afvraagt hoe ze dit eigenlijk verkocht hebben gekregen. Best wel tof eigenlijk en van mij mogen de twee wel meer van dit soort dingen doen.

avatar van joolstein

joolstein

Met alle goede bedoelingen die ik had voor de film zit er echt niet meer in dan 2 sterren.

Het begint al bij de eerste actie- scene veel over en weer geschiet

Leuk wat vuurwerk en dan....... Rolschaatsen?? Dit was de tevens de eerste verwijzing naar een klassieker ( namelijk Back to the Future) Het bleek ook dat dit de hele film zo door ging met schieten en rolschaatsen. De complot- theorie werd maar niet spannend. Mede ook door het belabberde acteer-werk en een script wat aan alle kanten rammelt. Op het laatst zat ik meer te kijken naar of ik kon ontdekken waar ik het eerder had gezien! Zelf zag ik natuurlijk Terry Gilliam en zijn meesterlijke Brazil. En dan was er de verwijzing naar DUNE, Gravity, Star Trek en Barbarellaen het al genoemde Back to the Future. En bij de "warhammers"moest ik zelfs heel erg aan Pacific Rim denken.

Ik keek niet omdat het nu de makers van de Matrix waren! Nee, Ik keek omdat de trailer me enorm aantrok! De Matrix is dan wel een goede film. Maar voor mij ook niet een super film! Bound hun eerste stond bij mij nog steeds op eenzame hoogte! En Cloud Atlas was in mijn ogen ook nog een goeie. Helaas is dit gewoon een draak van een film. TJa en dat vond ik dan ook gelijk een van de leukste actie scene`s

avatar van james_cameron

Met Cloud Atlas leken de Wachowski's weer op de goede weg te zijn, na het belabberde Speed Racer, maar met dit SF-rommeltje doen ze helaas een enorme stap terug. Visueel ziet alles er piekfijn uit, decors en special effects zijn eersteklas, maar het script is bijzonder flauw en onsamenhangend. Daarnaast is de cast beneden peil en wordt iedere aktiescene verpest door een gebrek aan timing en opbouw. Uiteindelijk doet het geheel wel wat denken aan Star Wars Episodes 1-3: flikker een boel over-de-top digitale effecten op het scherm en kijk wat er blijft plakken. Helaas niet veel. Het enige leuke moment is wanneer regisseur Terry Gilliam voor een cameo komt opdraven, in een scene die zo weggelopen lijkt uit Brazil.

avatar van blurp194

blurp194

Het eerste halfuurtje of zo had ik echt moeite om in de film te komen. Daarna ging het wel wat beter, maar toch nog steeds het gevoel dat het een wat rommelige doelloze bedoening was. Grafisch op zich grotendeels wel ok, hoewel de overdadige vormgeving niet echt mijn ding is. Het kan ook teveel zijn. De acteurs gaven me eigenlijk allemaal ietwat het gevoel dat ze er niet echt bij waren, of aan de pillen zaten of zo.

Misschien later nog eens een kansje geven. Voorlopig ben ik er niet zo kapot van.

avatar van TommyG

TommyG

Ik heb er naar uitgekeken maar o - o - o, wat viel deze film tegen! Rommelig, kinderlijk met een hoog Assepoester gehalte en gewoon te simpel. Erg jammer.

avatar van Kondoro

Kondoro

Jupiter Ascending

Films als Jupiter Ascending kan ik meestal erg waarderen. Ik ben persoonlijk een groot Sci-Fi fan en ik wil er nog veel kijken. Helaas, denk ik dat ik mijn hoofd te veel in de examens had of, de film kon me niet goed aangrijpen. Ik denk dat ik het wel wat moeilijk vond om te volgen. Het was nou ook niet de 'beste' sci-fi film die ik heb gezien!

Mila Kunis mooie meid, maar die kan maar beter iets anders gaan zoeken. Channing Tatum vind ik wel een leuke acteur en hij deed het hier ook wel leuk. Toch 1 van de beste acteurs in de film. Eddie Redmayne vond ik wel een eng karakter. Kon me ook aan hem niet echt binden.

Het verhaal was wel leuk maar beetje slapjes. Het concept vond ik niet echt veel aan maar kon er mee door. De specials effects vond ik er goed uit zien en daar is voor de rest ook niks aan op te merken. Leuk om een keer tussendoor mee te nemen. Maar geen super film.

avatar van Thorongil

Thorongil

Afgelopen nacht gekeken. Degelijke film, mooie kostuums, interessante wereld. Ik hou wel van dit soort Space Opera, voelde aan als een hedendaagse versie van John Carter. Jupiter Jones is duidelijk geïnspireerd op Dejah Thoris. Ben geen fan van Matrix of andere Wachowski films en de negatieve commentaar bereid je voor op het slechtste, maar dikke meevaller dit.

avatar van Theunissen

Ondanks dat het er visueel allemaal wel fraai uitzag, stelt het cliché verhaal van deze Actie / Sciencefiction film behoorlijk tegen en hetzelfde geldt voor de uitvoering ervan die ook nog eens veel te lang duurt.

De film zal inderdaad hoofdzakelijk gemaakt zijn voor tieners, want als volwassen vond ik het allemaal maar flauw, saai, kinderachtig en ook behoorlijk cliché waardoor het verloop van het verhaal zich makkelijk laat raden. Het verhaal zit overigens slecht in elkaar en is ook niet altijd goed te volgen. Zeker in het begin had ik zoiets van "waar gaat dit in hemelsnaam over". Normaal stopt men bij dit soort films de nodige humor erin, maar hier ontbrak elke soort van humor en werd er maar slecht, saai en emotieloos geacteerd door o.a. de hoofdrolspelers Mila Kunis (het is een mooie meid, maar echt goed acteren kan ze helaas niet) en Channing Tatum. Er zat ook totaal geen chemie tussen beiden. De overige bekende cast zoals Sean Bean en Oscarwinnaar Eddie Redmayne stellen ook teleur en acteren op routine. De verschillende personages worden ook niet echt uitgediept en sommigen personages die in het begin van het verhaal nog voorkwamen, verdwijnen naderhand spoorloos.

Het enige goede aan deze film is het visuele gedeelte, de kostuums en de special effecten want die mochten er zeker wezen, maar voor de rest is dit gewoon een dertien in een dozijn kinderachtige Actie / Sciencefiction film om snel te vergeten.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Vreselijk.

Proberen te beschrijven waar het net is misgelopen is overbodig. Heel de film is gewoon ontzettend slecht, een miskleun in al z'n aspecten. Twee dingen die me het meest tegen de borst stoten zijn de plot en de toon. Elk twistje, verhaalelementje, .. het slaat op niks. Men probeert er volgens mij wat met te verbergen o.i.d. Het is allemaal zo’n rommeltje, met allerlei personages en wezens en bijhorende complotjes hier en daar, maar het gaat echt nergens over. Met een continu wisselende toon – soms tienerprul, soms een grap – is het allemaal nog erger.

De cast kan er ook niks mee. Eddie Redmayne is best grappig (maar heus niet indrukwekkend) met z’n idioot oudeventenstemmetje en iemand als Sean Bean zie ik altijd graag bezig – nu ja, deze rol stelt natuurlijk niks voor. Hoofdrolspelers Channing Tatum en Mila Kunis zijn echter een ramp. Die kunnen er gewoonlijk al amper iets van, maar in deze film is hun acteerwerk echt een verschrikking. Zeker Kunis – die nog een paar ‘grappige’ oneliners ter beschikking krijgt – maakt zichzelf hopeloos belachelijk.

De Wachowksi’s… Voornamelijk bekend door science fictionfilms, maar nochtans ook verantwoordelijk voor het goede Bound; van hun sci fi moet ik echter niks hebben. Jupiter Ascending is een rommeltje, maar niet alleen verhaaltechnisch. Ook audiovisueel slagen broer en zus erin om een enorme hoeveelheid lelijkheid uit hun hoed te toveren. De CGI trekt op niks. Ontzettend plastic allemaal, alsof ik naar een videospelletje aan het kijken was. Zeker tijdens de actiescènes is het niet om aan te gluren. Peter Jackson bezondigde zich hier ook al aan; CG-body doubles, het zijn net plastic popjes. Bah. Zonde van de CGI die wél waarde toevoegt, zoals hier het geval met die hagedissenkoppen.

Snel vergeten.

avatar van VincentL

VincentL

Jupiter Ascending

In de Pathébioschopen werd je doodgegooid met de trailer van Jupiter Ascending. Dit wekte vooral afgrijzen op bij me. Vooral de onuitstaanbare stem van Eddie Redmayne weerhield mij een tijd van kijken. Uiteindelijk won toch de nieuwsgierigheid en heb ik hem maar gekeken. Laten we zeggen dat het niet veel erger kon.

Het verhaal van de film heeft werkelijk niets nieuws te bieden. De intergalactische spanningen die oplopen na het ontdekken van een reïncarnatie van moeders leiden uiteraard tot een kat en muis spel waarvan de afloop al twee uur lang te voorspellen is. Zo beland Jupiter Ascending al vrij snel in de grote maalstroom van actiefilms met dezelfde verhaallijnen, waarin een underdog met één helper de grote tegenstanders te lijf gaat. Zeer mager als je het mij vraagt. Helemaal als je nagaat dat de Wachowski's ook The Matrix gemaakt hebben valt je mond open. De interstellaire strijd die voortvloeit uit het zwakke verhaal is tot op zekere hoogte nog wel vermakelijk, al krijgt het geheel een behoorlijk Marvel-gehalte. Het einde is natuurlijk tenenkrommend, want een duidelijkere implicatie voor een vervolg op een matige film kon er niet zijn.

Mila Kunis heeft, buiten haar uiterlijk om, helemaal niets meezitten in de film. Zowel haar script als haar rol zijn bijzonder mager, uiterst cliché en behoorlijk vervelend. "I've always loved dogs" - mag ik een teiltje? Een wanprestatie als je het mij vraagt.

Channing Tatum brengt het al niet beter vanaf. Nu is hij in het voordeel dat hij minder tekst heeft. Daarnaast weten hij en Kunis totaal geen chemie met elkaar uit te stralen. Ik krijg totaal niet het idee dat die twee voor elkaar geschapen zijn, zoals de profetie pretendeert.

Sean Bean, Douglas Booth en Tuppence Middleton spelen min of meer aardig. In ieder geval weten zij meer passie in hun personages te leggen dan de hoofdrolspelers. Eddie Redmayne, die hoog klom met zijn rol van Stephen Hawking, valt hier keihard naar beneden en staat gelijk met beide benen op de grond. Slechter dan hij is het niet voor te stellen.

Visueel heeft de CGI de overhand. Wat wil je ook in een wetenschappelijk fictief verhaal? Niet dat dat erg is. Het ziet er allemaal gelikt uit. Toch komt het geheel inspiratieloos over. Bepaalde aspecten leken rechtstreeks uit Star Wars getrokken te zijn. Een goede inspiratiebron, maar het moet geen imitatiebron worden. Daarnaast komst de sfeer nooit echt goed in de film. Het is geen billenknijpen in de actiescènes, mede omdat het einde al bij de eerste seconde vaststaat.

Jupiter Ascending is, nu ik er over nadenk, een behoorlijke wanprestatie geworden van twee regisseurs die veel beter kunnen. Mocht er een vervolg komen dan zal ik die aanschouwen, iedereen verdient een herkansing.

avatar van doctari

doctari

Kitsch van de bovenste plank, een soort Guardians of the Galaxy maar dan op bijna alle fronten mislukt (waar Guardians grotendeels wel slaagde).

Visueel is het indrukwekkend en het idee is ook nog wel geinig en toegegeven, een heel enkele keer valt er nog wat te lachen, maar verder is het helaas een grote lege huls..een peperdure geval van style over substance.

Hoeveel moeite er ook in gestoken in met name de visuele aankleding, de wereld overtuigt geen moment en is zo kitscherig en over the top dat zelfs het ook al behoorlijk campy Thor nog bescheiden oogt in vergelijking.

Het verhaal is daarnaast een young-adult achtig rommeltje , de dialogen zijn om te huilen, de hoeveelheid technobabble is belachelijk, en de karakters weten maar weinig sympathie op te wekken.

De actie kon me eerlijk gezegd ook al niet bekoren...lastig te volgen, weinig origineel, en doodsaai omdat je geen enkel moment het idee krijgt dat er iets op het spel staat en het voortdurend duidelijk is dat je naar 100% cgi zit te kijken.

De Wachowoski's waren briljant met de eerste Matrix, en Cloud Atlas vond ik in al zijn bombast toch fantastisch. Met Jupiter Ascending slaan ze de plank echter behoorlijk mis.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

Laat ons meteen met de deur in huis vallen: Een topper is deze film zeker niet geworden. Maar de complete bagger die ik had verwacht door alle recensies en meningen is het nu ook niet geworden. Maar dat de broers (nuja broer/zus) hun niveau van The Matrix niet meer kunnen halen is toch merkwaardig. Ik zou zeggen: laat iemand anders schrijven en zij gewoon regisseren want visueel was er niet bijster veel aan te merken.

De film begint als een simpele blockbuster: een voice over, een pre-story, het mini-verhaaltje dat het hoofdpersonage wat extra's moet geven etc. Eens Tatum ten tonele verschijnt schakelt de film wel een versnelling hoger en laten de eerste actiesscènes niet lang op zich wachten. En met die actie is op zich niet veel verkeerd, strak in beeld gebracht, overzichtelijk met enkele topmomenten maar soms was de green key toch wel duidelijk te zien in shots (wat merkwaardig is voor een film van dat budget en dat anno 2015). Nu, ik heb er me niet te erg aan gestoord. Eens we de aarde verlaten begint de visuele fantasie van de regisseurs. Heerlijke verschillende planeten die schitterend zijn vormgegeven. Spijtig dat ze in vele gevallen, op de finale na, enkel als mooie bijkomstigheid het beeld vullen. De film bevat genoeg actie maar heeft toch voldoende rustmomenten, én die zijn net iets te sloom, te cliché om de vaart te behouden. Ook het verhaal op zich houd zich netjes aan de regels en plukt zowat uit alle verscheidene films die de laatste jaren gepasseerd zijn. De finale is dan weer wel lang genoeg (al zijn we meer gewoon de laatste jaren) en is zeker onderhoudend maar is zeker niet sterk genoeg om de matigheid van de hele film te onderdrukken.

De cast: We hebben enkele positieve of degelijke performances en ook enkele zwakke. Channing Tatum vond ik nog degelijk. Krijgt misschien ook wel het meest dubbele personage van de film en doet er dan ook het meeste mee. Mila Kunis... Altijd mooi om te zien én op zich doet ze perfect wat haar personage is. Haar personage is gewoon éen en al onwetendheid in wat haar overkomt en de krachten waar ze tegenover staat, daar is ze gewoon machteloos tegen, zeker met de achtergrond die ze haar hebben gegeven. Dat ze dan duizend maal moet gered worden en enkel als het personage dient dat de wereld van deze film meer uitleg moet geven aan de kijkers door haar tegenspelers is dan ook normaal. Alleen is dat personage gewoon volledig verkeerd geschreven en had het evengoed door iemand gespeeld kunnen worden uit het B-circuit (al had het misschien nog een grotere flop geweest). Over de badguys kan ik 1 ding zeggen: ondermaats en karikaturistisch. en ik persoonlijk ben dan nog blij dat er 3 waren want 1 badguy van dit niveau had de film nog slechter gemaakt. Op zich past het overacting nog wel in de wereld waar het zich afspeelt dus daarom kon ik het langs 1 kant nog wel smaken.

Over de effects kan ik kort zijn en heb ik al wat uitleg gegeven: het ziet er op zich allemaal schitterend uit maar in sommige scènes (zowel dialogen als actie) zie je het green key gebruikt toch iets duidelijk voor een big budget productie in deze tijd.

Jupiter Ascending is - mits je met zeer lage verwachtingen aan de film begint - een hoogstens vermakelijke actiefilm. Het cheesy gehalte dat de film uiteindelijk heeft is misschien wel het meest verfrissende in de tijd waarin de grote actieblockbusters een serieus en duister kantje moet hebben.

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

It can be difficult for people from underdeveloped worlds to hear that their planet is not the only inhabited planet.

Kort en bondig. “Jupiter Ascending “ is qua uitzicht en beeldmateriaal een spektakel met indrukwekkende ruimtebeelden, soms spetterende actiefragmenten en zinnenprikkelende buitenaardse fantasieën. Maar net als een boek van Jack Vance is er geen touw aan vast te knopen in het begin. Het verschil met Vance is dat naarmate je in het boek vordert, de beoogde boodschap duidelijk wordt. In “Jupiter Ascending” blijft het tot het einde redelijk warrig en onbegrijpelijk en lijk je weg te zinken in een samenraapsel van futuristische ideeën. Een episch werk dat verschillende aspecten uit andere SF klassiekers zoals “Flash Gordon”, “Star Wars” en “Battle Star Galactica” samengooit. Het bijgeleverde sprookjesachtige gegeven van de op aarde levende assepoester wiens DNA dat van één of andere ruimtekoningin evenaart, maakt het compleet.

Volledige recensie hier ...

avatar van Leno

Leno

Het grootste probleem is dat de film gewoon niet te volgen is. Het verhaal is onzinnig, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Zoals het hier echter gebracht wordt komt het totaal niet uit de verf. De matige cast, vooral Tatum is weer waardeloos, en de bombastische actiescenes werken ook niet mee. Terecht geflopt lijkt me.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Tja. De broertjes Wachowski valt niet te verwijten dat ze geen pretenties hebben, met een flinke portie maatschappijkritiek, een plot dat van hot naar her schiet en een compleet eigen geschapen wereld. De hele wereld die ze scheppen is ook best aardig, met mooi production design en een wereld die echt lijkt te leven en ook bestaat, hoewel we er weinig van te zien krijgen eigenlijk. Sowieso ziet de film er mooi uit (tenzij je niet van de bekende blauw-oranje kleurcombinatie houdt) en de muziek die lekker bombastisch is past er prima bij. Daarnaast is de actie aardig, zij het soms wat chaotisch in beeld gebracht maar afwisselend genoeg met een juist tempo om niet te vervelen, ondanks dat er veel ontploft.

Maar och, er is ook nog een verhaal verstopt tussen die orgie aan geweld en dat is toch wel de zwakke schakel. Nogal wat plottwisten, een chaotisch geheel en er gebeurt van alles zonder dat er soms maar echt logica in lijkt te zitten. Ook de keur aan stijlen die langskomen maakt dat er weinig coherentie te vinden is. Dan weer een harde actiefilm, dan weer een slapstickkomedie. Het is dat er nooit een keuze wordt gemaakt en het zo vlees noch vis wordt. En de acteurs weten er ook niet echt raak mee. Kunis is geen heel speciale actrice, Tatum mist elke vorm van persoonlijkheid en charisma en ook de bijrollen worden maar weinig bijzonder ingevuld. Ondanks dat die wereld wel leeft, gaat de film nooit leven, vliegt van scène naar scène maar is al met al een wat duf geheel. Na een uur geloof je het ook wel. 1,5*.

avatar van IH88

IH88

Jupiter Ascending

Een science fiction film, geregisseerd door de makers van The Matrix met Mila Kunis, Eddie Redmayne, Sean Bean... Niets kan verkeerd gaan toch? Wel, Jupiter Ascending is een rommeltje geworden door een ongelooflijk slecht script, matige CGI en slechte acteerprestaties.

De film springt van de hak op de tak en wil zoveel vertellen dat er op en gegeven moment geen touw meer aan vast te knopen is. Maar erger, het boeit je ook allemaal geen ene moer wat er gebeurd met de personages omdat ze houterig ogen en geen enkele vorm van persoonlijkheid hebben. En ze moeten acteren in een spuuglelijke CGI omgeving die op geen enkel moment tot leven komt. Iets meer humor had de film goed gedaan maar alleen Kunis heeft een oneliner hier en daar. Nee, deze film zo snel mogelijk vergeten.

avatar van frolunda

frolunda

Visueel aantrekkelijk maar ook wat overdadig ruimte epos dat voor een groot gedeelte ten onder gaat aan zijn eigen pretenties,met andere woorden de Wachowski sisters willen gewoon te veel met deze film.Zo had het verhaal veel rechtlijniger en simpeler gemoeten.Nu blijven vele zijpaden onbenut en komen veel op het eerste gezicht interessante karakters ( de bonte stoet van personages deed me zo nu en dan aan Dune denken) te weinig aan bod.Iets wat ze natuurlijk hadden kunnen oplossen met een drieluik a la the Matrix of desnoods een tv serie.

Een nog groter probleem is het matig tot zelfs slechte acteerwerk van bijna elk personage,de enige die zich nog een beetje aan deze malaise onttrekt is Sean Bean.

Gelukkig hebben we dan nog de beelden en actie die wel in orde zijn en in sommige scenes zelfs erg fraai,alleen het midden gedeelte was te saai en uitleggerig.

Daarmee valt Jupiter ascending een beetje tussen wal en schip en dat is voor een,ongetwijfeld dure blockbuster als deze dodelijk (aan de box office in ieder geval) al valt er voor de echte Science-fiction liefhebber nog meer dan genoeg te beleven.

Gemiddeld.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

In december 2012 liep ik gefascineerd de bioscoop uit. Ik had zojuist Cloud Atlas gezien; een film die flinke impact op me achterliet. Ik zou dezelfde film in februari weer in de bioscoop gaan bekijken (de eerste keer sinds de eerste Harry Potter dat ik meer dan één keer dezelfde film in de bioscoop gezien heb). Uiteindelijk, na lang wachten, volgde de Blu-Ray release en ik heb de film sindsdien minstens drie keer gezien. Telkens ben ik ontzettend onder de indruk van het prachtige verhaal en de wijze waarop men dit naar het scherm heeft weten te vertalen. Het blijft keer op keer een unieke ervaring en de film prijkt inmiddels dan ook op de eerste positie in mijn top 10.

Van de week dan eindelijk het nieuwste project van de Wachowski's gezien en ik moet helaas melden dat ik niet onder de indruk ben. Sterker nog: Jupiter Ascending is het slechtste wat ik tot nu toe van de zusjes gezien heb. Het grootste probleem is dat de film erg rommelig aanvoelt. Ik kreeg de indruk dat de makers barstten van de ideeën, en vervolgens op korte termijn het eindproduct moesten presenteren. Met name het doordachte verhaal heeft te lijden onder het relatief korte speelduur. Ik denk persoonlijk ook dat de Wachowski's deze film beter hadden kunnen uitsmeren over meerdere delen. Dit betekent tegelijkertijd wel dat ze een aantal zaken interessanter hadden moeten uitwerken (en dan doel ik met name op de manier waarop de filosofie in de film gepresenteerd wordt).

Wat me al vrij snel stoorde, was dat Jupiter er redelijk snel 'oké' mee is dat er sprake is van buitenaards leven en dat ze een belangrijke erfgename in het heelal is. In de eerste The Matrix film vond ik het juist fijn dat Neo zo verrast was door wat hem allemaal overkwam. Hij ondervond iets dat zijn hele leven op zijn kop zette, net als Jupiter in deze film. Het enige verschil zit 'm in de manier waarop beide personages ermee omgaan. Ik vind het moeilijk te beoordelen of de acteurs het nou wel of niet goed deden. Mila Kunis is hier allesbehalve goed te noemen, maar ik geloof ook dat het script dit bij vlagen onmogelijk maakte. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Channing Tatum en Sean Bean. Eddie Redmayne, waar iedereen hier zo’n bloedhekel aan lijkt te hebben, vond ik juist het beste uit de verf komen. Niet Oscar-waardig goed o.i.d., maar ik vond zijn egoïstische, schreeuwerige personage, inclusief foute stem, een verademing binnen dit circus.

Wat ik gelukkig wél oprecht goed vond, waren de visuele effecten. Of je nu kijkt naar de achtervolging in Chicago of naar hoe de ruimteschepen en planeten zijn vormgegeven: het ziet er allemaal prachtig uit. De beelden spreken tot de verbeelding en het kleurgebruik is indrukwekkend. Dit terwijl de daadwerkelijk plaatsvindende actie nauwelijks imponeert. Je ziet bar weinig van wie er precies geraakt wordt, wie met wie vecht of wat er überhaupt gebeurt. En ondanks dat het tempo tijdens de gevechten hoog ligt, worden de scènes erg lang gerekt.

Er is genoeg aan te merken op Jupiter Ascending. Ik kan nog veel meer dingen opnoemen die me niet bevielen (de langdradige en oersaaie parodie op de bureaucratie en de bijna lachwekkende reddingsactie om Jupiter van het trouwen met Titus te weerhouden zijn slechts enkele voorbeelden), maar ik moet eerlijk bekennen dat ik me nou ook weer niet heb zitten vervelen. Vermaken doet het totaalplaatje wel, maar het is alleen jammer dat er zo veel mis mee is. Daarnaast kan ik de ambities die de Wachowski's in hun films tonen erg waarderen. Ik heb het ze alleen nog nooit eerder zo futloos zien uitwerken. Wat overblijft is een sci-fi flick die louter dienst doet als (eenmalig) popcornvermaak. En ik dacht toch zo dat dit duo inmiddels wel bewezen heeft beter te kunnen dan dat...

avatar van horizons

horizons

En eindelijk dan nog een keer gekeken:

Toen de film uitkwam waren de recensies nogal slecht. Bij critici en publiek. Toen ik uit de bioscoop kwam was ik lovend! Een geweldig sci-fi space opera festijn!
Na bijna anderhalf jaar dus eindelijk opnieuw gezien en ik was wel benieuwd hoe de film zich gehouden heeft en of ik niet gewoon gek was na het bioscoop bezoek.
Met een gerust gevoel kan ik zeggen dat ik niet gek ben. Wellicht, niet gekker dan toen. :+ O+

Maar deze film blijft geweldig! Yay!

Al zijn het de leuke kleine verwijzingen die in de film zitten (bijvoorbeeld schoonmaakster -> Roger Wilco -> Space Quest!), de heerlijke actie scenes (die verrassend vaak als praktische stunts zijn gedaan) met een lekker knallend CGI eroverheen. Het kleurgebruik daarin is fantastisch. In het begin de scene waar Caine in gevecht raakt met de premie jagers is gewoon al een voorbode van al het fijns dat gaat volgen. De lange achtervolging door Chicago is een audiovisueel genot. Die beweging in de schepen is zo tof.

Het verhaal wordt met lekkere vaart verteld en tijdens het avontuur wordt ons een groot universum uit de doeken gedaan waar we maar een klein gedeelte van te zien krijgen maar het zit er wel degelijk in en het is goed. Vaak wordt gezegd dat de film in het verhaal faalt daar kan ik mij absoluut niet in vinden. Het avontuur van Jupiter wordt goed gebracht en de setting spreekt tot de verbeelding.

De locaties waar we langs vliegen zijn allemaal voorzien van een mooie styling. De designs en art direction als geheel zit gewoon goed in elkaar in deze film.

Een van de allerbeste sequenties in de film is als de karakters van Tatum en Bean door het veld Warhammers heen flitsen om Jupiter uit het schip van Titus Abraxas te redden. De vaart, effecten en timing in combinatie met een geweldige soundtrack maakt dit geheel tot top cinema..

In het laatste gedeelte van de film is de ontwikkeling van Jupiter goed merkbaar, eerst naïef maar qua handeling en persoonlijkheid steeds sterker.

Dit blijft voor mij een topper. En dan te bedenken: het is creatief! Een nieuwe IP niet gebaseerd op superhelden of remakes. Zo ontzettend jammer dat deze film zo gefaald heeft bij het grote publiek. De meest ondergewaardeerde en minst begrepen film aller tijden. Als ik heel, heel rijk was zou ik budget beschikbaar stellen voor deel twee en deel drie.

avatar van Decec

Decec

Een goede actie/avontuur/SF film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk (gewoon, geen top)...

Bekende acteurs Sean Bean en Channing Tatum...

Mooi gemaakte SF...

Perfect mooi HD kwaliteit breedbeeld...

Geen 3D gezien, ondanks geen goede cijfer, daarom heb ik niet gekocht...

Perfect achtergrond geluid (Dolby Digital)...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Mmmh, niet slecht.

Al dan wel vrij rommelig en de Wachoski-Bros lijken, vooral in het begin, er niet uit te komen van wat voor film dit zou moeten worden. Vliegende objecten, opzienbarende figuren, de ruimte, ruimtewapens en nul gewone wapens... de gewone wereld... Ik wist ook niet wat ik ermee moest. Het oogde wel een beetje erg als een kinderfilm of iets dergelijke.

Maar hoe langer je ernaar kijkt, hoe meer hij toch wel uiteindelijk weet te vermaken. Chaning Tatum speelt nog best wel goed en ook Mila Kunis is lekker bad-ass. Ja, het verhaal... Waarschijnlijk moet de film het meer hebben van de montage en de nog relatief smakelijke beelden van de ruimte en de fantasy elementen. En dan, bij vele scenes in dat ruimteschip, kreeg ik wel een soort Tim Burton gevoel, met al die figuranten, poppetjes, wezentjes, en een bepaald gevoel voor humor... Vanaf dat moment hoefde ik ook niet meer op de uit-knop te drukken.

De film is echter nog wel op de automatische piloot gemaakt en de W-broers hadden hier toch wel wat meer aandacht in mogen steken. Zeker met titels als The Matrix en Cloud Atlas op hun naam... Maar zoals de slechte reacties doen vermoeden, viel het bij deze behoorlijk mee.