Ça Commence Aujourd'hui (1999)
Alternatieve titel: It All Starts Today
Frankrijk
Geregisseerd door: Bertrand Tavernier
Met onder meer: Philippe Torreton, Maria Pitarresi en Nadia Kaci
IMDb beoordeling: 7,4 (2.928)
Gesproken taal: Frans
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Ça Commence Aujourd'hui
Daniel Lefebvre is hoofdonderwijzer in een dorpsschool nabij Valenciennes. Door de sluiting van de mijnen is de levensstandaard van de meeste mensen erg laag en de kinderen hebben dan ook weinig toekomstperspectieven. Daniel moet dan ook voortdurend optreden als vertrouwenspersoon, sociaal werker, hulpverlener en politiek activist. Wanneer zijn vriendin hem dan ook nog vraagt om vader te worden, dreigt het hem allemaal wat te veel te worden.
Valeria
Madame Beaudoin
Sophie
Gloria
braambes
Heel erg mooie en ontroerende film die ons toont dat er nog degelijk scheuren zijn in onze welvaartsmaatschappij. Mooi in beeld gebracht, goed gespeeld ...
Tomtommer
De film was goed geacteerd, daar niet van. Maar het leek allemaal zo weinig op een film. De onderwijzers leken ook op onderwijzers. Het kwam over als een documentaire.
Ik weet het 2,5* is zeer streng.
loer
- 1952 stemmen
'De onderwijzers leken ook op onderwijzers. '
Jee, wat is deze film slecht gecast...
Alastor
Niet alleen leken de onderwijzers op onderwijzers, de mensen leken op mensen en de kinderen leken op kinderen. Dat zie je maar weinig in films, jammer genoeg.
Schrijnend verhaal, subliem geredigeerd door Bertrand Tavernier. Ben erg benieuwd naar meer werk van deze regisseur.
loer
- 1952 stemmen
Nu na het zien van de film...
Een heel ander type film dan Etre et Avoir waarin het dorpse schoolleven geidealiseerd wordt. Deze film toont het harde leven van het Franse noorden. een gebied waar o.a. veel Algerijnen naar toe zijn gestuurd, zonder hoop op een baan, zonder hoop op een toekomst. Geen wonder dat er zelfs bij de vele (voorbeeldige) didactische scenes zo weinig gelachen werd.
Triestigheid alom...
Prachtrol van Philippe Torreton!
Ik vond het net wat te veel op een documentaire lijken. Als dat zo nu en dan gecompenseerd wordt met wat luchtigheid (/komedie) dan heb ik daar minder problemen mee, maar het drama is erg zwaar De schrijnende situatie geeft zo weinig hoop. Het eind van film is wel weer opvallend positief maar wel passend en gewenst.
wendyvortex
Pfff een film waar je niet vrolijk van wordt. Geen film dus voor een avondje popcorn-vermaak. Aangrijpend is het wel en zo goed geacteerd en geregisseerd dat je soms denkt naar een documentaire te kijken. Stemt ook tot nadenken, want het soort situaties die in deze film voor komen zullen ook in Nederland voorkomen.
Eindelijk weer eens een echt goede film van Bertrand Tavernier.
zembla
Ondanks de armoede zien de kinderen er heel verzorgd uit. Dat maakt het allemaal minder echt. De film laat wel duidelijk zien dat er iets mis is met de opvoeding van veel kinderen.
Mooie ontroerende film zonder vals sentiment.
Querelle
Prachtige film. Fransen maken de beste films over jonge kinderen.
Acteurs en figuranten zijn enorm overtuigend en de film gebruikt de volle lengte om in gestaag tempo de dramatiek in een arme volkswijk uit de doeken te doen. Niet sentimenteel en ook niet te rauw. Maar gebalanceerd en levendig.
badfans69
Aangrijpend drama. Eindelijk gezien met nl subs
voor de liefhebber een 10 dvd box van deze regisseur amazon (fr)
BBarbie
Afwisselend rauw en warm sociaal drama, waarop Fransen patent lijken te hebben. Het authentiek overkomend verhaal kruipt langzaam maar zeker in je. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de wijze waarop Philippe Torrenton invulling geeft aan zijn rol van betrokken schoolhoofd annex maatschappelijke duvelstoejager. Schrijnend hoe vaak hij tegen een muur van onwil of onmacht oploopt. De film wisselt herkenbare dramatische en hartverwarmende momenten veelvuldig af. Een film die blijft hangen; bij mij dan toch.
93.9
Vond het een slaapwekkende film, mede door het ontbreken van een plot.
Zitten geen memomrabele acteurs in, slechts alleen docenten die waarschijnlijk ook dat beroep in het echt hebben.
Movsin
Het duurde niet lang voor ik moest denken aan die topper die "Hors Normes" is en die ook, zij het op een enigszins ander vlak, de nadruk legt op de onverdroten, diep betrokken inzet van enkele mensen die moeten optornen tegen de gevolgen van werkloosheid, armoede en verwaarlozing en niet altijd de hulp krijgen die ze verdienen al kampt het sociaal apparaat dat hier moet voor instaan met nagenoeg gelijkaardige problemen.
Bertrand Tavernier brengt zijn verhaal met een erg realistische, real-life verfilming en toch een indruk van speelsheid nalatend, ondanks de droeve achtergrond. De klasscènes - wat houden de Fransen toch van die volkse kinderliedjes - zijn er door een verborgen camera wat een charmante, enige natuurlijkheid oplevert en de film een bijzonder fris cachet geeft. De slotscène is heerlijk getrouw en doet verwijlen in ooit zelf bijgewoonde schoolfeestjes...
Philippe Torreton is geknipt voor zijn rol. Vlot, onbehouwen, gedreven en niet zonder emotie.
T.O.
Een schooldirecteur die, samen met gepassioneerde collega’s, met hart en ziel zijn best doet om de achtergestelde jeugd in een Noord-Franse regio van goed onderwijs te voorzien. Tegengewerkt door de economische realiteit en de arrogante bureaucratische overheid.
In alles een Franse kopie van Ken Loach, ware het niet dat deze film op elk vlak een niveau minder is.
Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?
Deze Disney+-series worden op dit moment het meest bekeken op de dienst
Arts geeft toe overleden Matthew Perry illegaal ketamine te hebben verkocht
Ook horrorkaskraker 'Paranormal Activity' is deze maand nog te zien op Netflix: 'Uitermate creepy'
Koyaanisqatsi
Experimenteel / Muziek, 1982