• 9.375.045 stemmen

Geregisseerd door: Keanu Reeves

Met onder meer: Keanu Reeves, Tiger Hu Chen en Karen Mok

Gesproken taal: Kantonees, Engels en Mandarijn

Plot Man of Tai Chi

"No Rules. No Mercy. Pure Fighting."

Een jonge krijgskunstenaar is ongeëvenaard wat betreft zijn Tai Chi-vaardigheden. Doordat hij zo ontzettend goed is, belandt hij in een lucratieve, ondergrondse vechtarena. In een futuristische ruimte wordt hij blootgesteld aan de trucs van de meest gevaarlijke vechtmachines. Hier gelden geen regels en zijn geen scheidsrechters aanwezig. Hier gaat het enkel en alleen om het vechten. Ondertussen is de politie druk doende om deze geheime organisatie te ontmantelen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Chen Lin-Hu

Inspector Wong

Tak Ming

avatar van Shinobi

Shinobi

"I knew you had it in you."

Qua narratief is het wel erg dun te noemen en het is te zien dat de film ongeveer hetzelfde stramien volgt als de meeste martial arts films uit de jaren '80 en -'90. Hier hoef je zeker geen verrassingen in te verwachten.

Waar de film wel in uitblinkt zijn de vele vechtscènes, de film lijkt daaruit samen te hangen. En dat is maar goed ook, want als kijker krijg je een keur aan goed gechoreografeerde explosieve gevechten voorgeschoteld met daaronder een pompende score. Nu heb ik zelf al aardig wat martial arts films gezien, maar wat er in deze film vertoond werd is echt verfrissend. Het gaat er lekker hard aan toe, dit is mede te danken aan de protagonist Tiger Hu Chen. De manier waarop hij zichzelf steeds aan elke stijl aanpast is mooi om te zien. In het begin ziet het er allemaal nog 'fluweelachtig' uit, maar dat wordt gedurende de film alsmaar rauwer en rauwer.

Hierbij mag ik uiteraard Keanu Reeves niet vergeten, als regisseur doet hij het zeker niet onverdienstelijk. Er zit een mooie donkere consistente stijl over de gehele film en het is te merken dat Reeves zelf ook een groot martial arts fanaat is, hij draaft zelfs nog even op tegen het einde om zijn moves te laten zien. De vechtscènes zijn met interessante shots goed in beeld gebracht, waardoor het niet steeds hetzelfde riedeltje is. Ik was met name erg gecharmeerd van het gevecht op het vrachtschip waar Tiger het tegen de twee broers opneemt en het licht opeens begint te flikkeren, de moves zagen er zo erg hallucinerend uit.
Helaas blijkt maar weer eens dat Keanu Reeves nog steeds niet kan acteren.

Al met al een geslaagde martial arts film voor debuterend regisseur Reeves. Ik ben stiekem alweer benieuwd naar zijn volgende project.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van filmkul

filmkul

Matig regie debuut van Reeves. Het begint aardig. De eerste vechtscenes zijn best spectaculair en fraai vorm gegeven. Echter na een aantal gevechten heb je het wel gezien en begint de film zeer eentonig en voorspelbaar te worden. Naar het eind toe wordt het een hele zit.

Het verhaal is verre van origineel.

Net aan voldoende.

avatar van blurp194

blurp194

Onder de regie van Reeves wordt iedereen een slechte acteur.

Triest om te zien hoe Tiger Hu Chen - heet hij echt zo of is dat een foutje in de vertaling - alle slechte eigenschappen van Keanu Reeves overneemt. Hij acteert als een strijkplank, geen emotie of expressie te bekennen. Reeves zelf is natuurlijk op zijn gewone belabberde niveau, of nog slechter zelfs - geen regisseur in de buurt om hem op een hoger plan te trekken.

Het verhaal is zo dun als het papier waarop het geschreven is - rijstpapier waarschijnlijk. Troep van de onderste plank, belabberd. De gevechten, waar je dan nog iets van zou kunnen verwachten, zijn op een dermate trieste manier gefilmd dat er ook geen lol meer aan te beleven valt. Wellicht als je er overheen stapt dat de cameraman onzichtbaar is, dat het dan wat beter verteerbaar is - alle scenes in de betonnen kamer gaan uit van een paar camera's in de hoeken, maar precies die beelden krijgen we nooit te zien. Onjuist, onverteerbaar onjuist - en nog erger omdat dat filmen precies een rol in het verhaal speelt.

Bij elkaar genomen is het geheel ongeveer even spannend als wanneer je anderhalf uur zit te kijken naar hoe iemand met een Wii of Playstation een of ander martial arts spelletje aan het doen is. Meh.

avatar van 606

Mijn gedachten waren er al voordat het in de film werd gezegd, als je zo kunt vechten ben je een levende moordmachine. Gevechten waren erg mooi gefilmd en verhaal was ook niet eens zo slecht. Je zit echt met verbazing te kijken wat zo'n klein iel mannetje kan aanrichten.

3,5 ster

avatar van Metalfist

Metalfist

Reeves komt beter tot zijn recht als regisseur dan als acteur

Als er één genre is waar ik het afgelopen jaar verliefd op ben geworden dan is het toch wel het kung fu genre. Ik concentreer me voornamelijk op de oudere films van onder andere Shaw Brothers, Jackie Chan of Jet Li maar probeer de nieuwe films toch ook wel eens mee te pakken. Bij Man of Tai Chi had ik niet zo'n erg hoge verwachtingen, de Westerse pogingen à la Man With Iron Fists uit dit jaar zijn niet echt goed te noemen, maar toch was ik wel benieuwd naar het regiedebuut van Keanu Reeves.

Toch valt het op dat hier een stuk meer in had gezeten. Om te beginnen had Reeves er niet voor mogen kiezen om de rol van Donaka voor zijn rekening te nemen want dat werkt werkelijk voor geen meter. Ik vraag me of het misschien niet beter had gewerkt wanneer hij hier iemand anders voor had gekozen want het grote probleem met het personage is dat hij totaal geen uitstraling heeft. Meer zelfs, de one-liners zoals 'Does it matter?' zijn lachwekkend. Op zich ook wel wat een standaard opzet (de Aziaat VS de Westerling) maar dat stoorde me een pak minder dan het erg houterige acteren van Reeves. Het erge is dan ook dat hij dat precies overbrengt op Tiger Hu Chen maar dat is nog ergens te begrijpen omdat Chen eigenlijk in de eerste plaats een stuntman is (hij werd dan ook bevriend met Reeves ten tijde van de Matrix trilogie) en maar geleidelijk aan is beginnen acteren.

Op narratief vlak is er ook wel wat mis met Man of Tai Chi maar dit soort films kijk ik niet voor het verhaal. Zoals gezegd een standaard opzet maar bon, het blijft enigszins boeien en dat is altijd mooi meegenomen. Dit soort films valt of staat dan ook met de gevechten en daar heb ik hier een dubbel gevoel bij. Het is mooi meegenomen dat Tiger Hu Chen ogenschijnlijk wel wat ervaring heeft met de vechtstijl. De evolutie van de zachte Tai Chi naar de wredere versie werkt goed maar Reeves gaat voor de rest wel regelmatig de mist in. Zo is het gevecht tussen Tiger en de twee broers op de boot op papier waarschijnlijk indrukwekkend maar het oogt enorm lelijk en het stroboscoop effect haalt compleet de vaart uit de scène. Voor de rest nogal veel van hetzelfde, altijd een gevecht in de grijze kamer met de spiegel, en dat begint op den duur wel wat te vervelen.

Mocht Reeves zich enkel hebben bezig gehouden met de regie en een imposanter iemand gecast hebben voor de rol van Donaka, dan had de film ongetwijfeld een hogere score gekregen. Nu is hij zelf een smet op het geheel maar ook de gevechten zijn niet altijd even goed geslaagd en naar het einde toe begint de film serieus te slepen.

We moeten natuurlijk deze vechtfilms van vandaag de dag niet gaan vergelijken met Bruce Lee want daar was er helaas maar een van en die zal ook nooit meer terugkomen. Dus gewoon lekker kijken met het verstand op nul en dan is het 'n leuke film voor 'n koude winteravond.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Enigszins vermakelijk, al dan wel voornamelijk door de actie die rijkelijk aanwezig is. Ik verwachtte die actie in het begin weleens wat harder, maar kwam wat dat betreft in het tweede gedeelte genoeg aan mijn trekken. Een simpel, clichématig verhaaltje waar enigszins in mee te gaan is, al boeit dat gebeuren met de detective - zeker in het begin - totaal niet. Ik blijf het ook wel jammer vinden, die acteurs die bij een regisseursdebuut zo nodig zelf een grote rol moeten spelen. RZA ging het laatst met The Man with the Iron Fists ook niet goed af, en hier toont het zich vooral zichtbaar in Keanu's acteerspel. Ik vond het daarentegen wel leuk om Iko Uwais in een bijrolletje te zien.

avatar van james_cameron

Middelmatig regiedebuut van Keanu Reeves, die voor de gevechtsscenes zijn oude Matrix-leermeester Yuen Woo-Ping inhuurde. Deze gevechtsscenes zijn dik in orde, maar na een spannend en energiek begin zakt de film al snel in. Vooral richting einde wordt alles steeds slechter, met als dieptepunt het vervelende duel tussen hoofdrolspeler Tiger Hu Chen (die als stuntman tevens bij de Matrix-films was betrokken) en Reeves zelf. Reeves is gewoonweg te houterig qua vechtstijl om te kunnen overtuigen. En laten we maar zwijgen over zijn akteerwerk... zo houterig heb ik Reeves sinds Bram Stoker's Dracula niet meer gezien. Nee, regisseur Reeves brengt het er zo slecht nog niet af; de film zit technisch redelijk goed in elkaar, maar hij had zichzelf absoluut niet de rol van bad guy moeten geven. In een klein rolletje duikt overigens ook Iko Uwais uit The Raid nog op.

Beter dan ik gedacht had.

Reeves heeft in ieder geval respect voor de Chinese kant van het verhaal. Geen gebrekkige Engelse dialogen en vooral ook: een paar interessante acteurs. Yam is dan een wat voor de hand liggende keuze, maar Mok is toch eerder een van China's verborgen juweeltjes. Ze krijgen beiden niet erg veel werk, maar toch fijn hen te zien in plaats van één of andere random Chinees zonder acteerervaring.

Reeves zelf is jammer genoeg niet om aan te zien (bijna grappig hoe serieus hij hier uit de hoek probeert te komen) en Tiger Chen is maar een matige lead. Beheerst de kunstjes wel, maar is duidelijk niet een A-lister qua martial arts.

De film bevindt zich ergens tussen Man with the Iron Fists (ook een throwback naar de jaren '90 martial arts, maar dan een wat ander hoekje) en Tai Chi Zero (maar die is dan weer grappiger en moderner). Had vooral wat problemen met de ontwikkeling van de "Dark Chi". Hou zelf wel erg van Tai Chi als stijl in martial arts films, maar al snel vond ik er nog maar weinig van terug in de Dark Chi. Begrijp dat het aanvallender moet, maar dat had wat mij betreft op een mooiere manier verwerkt kunnen worden in de bestaande stijl.

Visueel was het ook wat teleurstellend. Camerawerk is aan de flauwe kant, volgens mij had Davis nog niet veel ervaring met martial arts films. Jammer dat Reeves zich op dat gebied niet wat beter heeft laten bijstaan door enkele HK legendes. Nu komen de gevechten niet tot hun volle effect.

Maar vervelen doet de film niet, er zit zeker genoeg actie in en hoewel de gevechten wat mij betreft beter gekund hadden, zaten er nog steeds genoeg leuke moves en mooie momenten in. Reeves zelf was een complete miscast en visueel mist het impact, maar verder is het aardige filler.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Redelijk regiedebuut van Keanu Reeves, waarin hij zelf als acteur een matige rol neerzet. Een film met een matig verhaal, vol met actie, maar de actie is vaak gewoon oke. Ik hou het er maar op dat ik er meer van had verwacht.

avatar van Sanderkeuh

Sanderkeuh

Mijn verwachtingen waren laag voor het regiedebuut van Keanu Reeves, maar dit smaakt naar meer.

Je krijgt een oubollig plot in een moderne setting met sterke vechtscènes.

De acteerprestaties zijn niet om over naar huis te schrijven maar storen doen de acteurs niet.

Reeves lijkt wat onwennig en afstandelijk in zijn rol als bad guy van dienst, maar zijn aanpak werkt eigenlijk wel bij het personage.

Maargoed, de film draait natuurlijk rond de gevechten. Prima choreografie, die bovendien goed uitgevoerd is en voldoende variatie bevat, en ondersteund door lekker opzwepende muziek.

Ook visueel was het zeker niet mis. De film oogde natuurlijk, ik ben blij dat ze van de kleurfilters afblijven.

Als acteur is Reeves al een tijdje niet relevant meer, maar zijn werk als regisseur zal ik zeker volgen.

avatar van Brabants

Brabants

Regiedebuut van Keanu Reeves wat niet zo heel erg goed uitpakt. De film weet nergens spanning op te bouwen en is vrij toonloos van aard. De decors zijn vrij aardig, maar komen visueel niet echt over. Begin van de gevechten zonder publiek zijn vrij aardig, maar daarna blijft er weinig over. Qua verhaal is de hele manier waarop Chen breekt met zijn tempel en meester, zijn foute geld investeert en weer verzoend zo onlogisch als het maar zijn kan. Verder doet Reeves mee in de film en is zijn personage vrij stijf en saai. Tijdens "zijn" gevecht komt hij ook over als een regisseur en dat zie je ook aan zijn vechtkunst. De choreografie is letterlijk en figuurlijk Matrix en dat maskeert nog enigszins de onkunde van Reeves op dit terrein. Mijn devies aan Reeves is toch echt te focussen op een aspect van de film i.p.v. zelf ook een rol te claimen. Het komt het geheel zeker niet ten goede.

avatar van Zinema

Reeve's regiedebuut.

Keanu Reeve's eerste product als regisseur is best een vermakelijke vechtfilm geworden. Toegeven, tegen het einde valt op dat niet alle gevechten even goed georkestreerd zijn en wordt het touwtjesgehalte wat hoger, maar dit debuut weet voldoende te smaken.

Goed.

avatar van Theunissen

Het verhaal stelt opzicht niet zoveel voor, maar qua uitvoering en vooral natuurlijk de gevechten (wel een beetje eentonig) was dit toch nog best een aardige Martial arts film. Ook visueel (inclusief de typische smog in China) zag het er wel aardig uit en Tiger Hu Chen (had veel weg van een Aziatische Keanu Reeves) deed het verdienstelijk als de jonge Tai Chi krijgskunstenaar. Keanu Reeves speelt eigenlijk zoals vaker in films, namelijk met altijd dezelfde gelaatsuitdrukking en zwart gekleed. Het eindgevecht tussen hem en Tiger Hu Chen was wel aardig. Echt boeiend en spannend wordt het eigenlijk nergens, maar de film keek zich wel lekker weg.

P.S. Qing Ye vond ik wel een leuke verschijning en ze speelde ook leuk.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Het regiedebuut van Keanu Reeves is een martial arts film met enkele goede keuzes maar ook heel veel zwakke kanten. We ontmoeten Tiger Chen, een verlegen jongeman die erg goed is in Tai Chi en tegen de zin van zijn leermeester deelneemt aan ondergrondse gevechten om met het verdiende geld de tempel te redden, die ten prooi dreigt te vallen aan projectontwikkelaars.

De Chinezen in de film praten grotendeels Chinees, wat de authenticiteit zeker ten goede komt. Ook doet hoofdrolspeler Tiger Hu Chen het zeer verdienstelijk. Hij kende Reeves waarschijnlijk van enkele Matrix-films waarin hij als stuntman actief was. Zijn carrière stelt niet zoveel voor, dus best sympathiek van Reeves om hem de hoofdrol in zijn film te gunnen. Tiger hoeft niet echt zijn best te doen om een "lieve help, wat overkomt mij" blik te acteren, want voor zowel de acteur als het personage dat hij speelt is het duidelijk een overweldigende ervaring.

De gevechten zijn natuurlijk goed. Niet briljant zoals in bijvoorbeeld The Raid (en met name het vervolg The Raid 2), maar door die films ben je al gauw verwend dus zal ik ze niet als maatstaf gebruiken. Ironisch genoeg komt op het laatst de hoofdrolspeler uit The Raid (Iko Uwais) nog opdraven, maar meer dan een cameo wordt het helaas niet. De gevechten zijn goed gefilmd, prima te volgen en niet overdreven artsy. Wel jammer dat je zo nu en dan duidelijk het gebruik van draadjes kunt zien, maar dat valt te vergeven.

Dit in tegenstelling tot de acteerprestatie van Keanu Reeves die hier de aller-, allerslechtste rol van zijn carrière speelt. Hij stond al nooit te boek als Oscarkandidaat maar de houten klaas die hij hier neerzet kent werkelijk geen gelijke. Drink niet teveel bier tijdens Man of Tai Chi, want bij de scène waarin hij gemeen en maniakaal probeert te lachen, zul je het rechtstreeks in je pantalon pissen. Tot overmaat van ramp steekt de boomlange, trage Reeves op het laatst ook nog de handen uit de mouwen in een gevecht dat er lulliger uit ziet dan het lulligste gevecht uit The A-Team. Reeves doet zijn trucje uit The Matrix nog eens over en de wire-fu wordt wel erg doorzichtig. Hier vliegt de film met alle geloofwaardigheid (if any) compleet uit de bocht en wordt het een regelrechte komedie. Het filmcliché waarbij een afgetrainde held anderhalf uur lang hordes afgetrainde boeven koud maakt, maar dan ineens de grootste moeite heeft met de eindbaas die twee keer zo oud en drie keer zo dik is, wordt hier naar een compleet nieuwe dimensie getild. Een tekenkrommende aanfluiting.

De film als geheel is best redelijk en weet ondanks het lage budget en de kleine, goedkope sets best te vermaken zonder (te) repetitief te worden. Het onbedoeld hilarische eindgevecht kan je zowel belonen met een hogere waardering als bestraffen met een lagere. Ik kies toch maar voor het laatste.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Jammer dat deze film een aantal dingen echt niet goed doet. En al deze dingen zijn Keanu Reeves! Ik kan meestal wel genieten van de films waarin hij speelt en ook van Reeves zelf. Maar wat hier precies aan de hand was weet ik niet! Waarschijnlijk de combi regisseren en acteren, want zijn rol hier is echt, maar dan ook echt tergend! Hij staat er al om bekend met zijn vaak saaie, droge en emotieloze manier van acteren. Maar hier spant hij de kroon! Met als dieptepunt de geforceerde boevenlach! De Baron van Bassie en Adriaan verdient een oscar in vergelijking met Keanu Reeves. Ook het laatste gevecht met Reeves tegen Tiger is een aanfluiting! Vooral de eerste minuut. Daarna wordt het gelukkig ietsje beter!

Zonder Keanu Reeves had dit een zeker wel een 3,5 kunnen zijn. De gevechten zijn van hoog niveau, prima soundtrack, hier en daar wat humor en toch wel een solide regi debuut van Reeves. Het soms wat matige acteren, het matige verhaal en het soms overduidelijke gebruik van touwtjes zijn voor mij een soort randschade en ik vind het geen groot nadeel. Keanu Reeves verpest het grotendeels, maaaarrr ik heb hem natuurlijk alweer vergeven dankzij John Wick en Knock Knock gaat ook wel leuk worden denk ik! Ik dacht zelfs (in de trailer) emoties bij hem waar te nemen!

avatar van W.V.

W.V.

Tegenvallend regie debuut van Reeves, had er meer van verwacht. Een standaard martial arts verhaal, waarbij gelukkig voor het grootste deel de originele taal wordt gehanteerd, dat is een pluspunt, het andere pluspunt zijn de mooi in beeld gebrachte gevechten, behalve die met Reeves, hij moet zich daar niet mee bezig houden. Maar warrig verhaal, zwak acteren en matige decors maken dat ik deze film niet zo snel weer ga bekijken, alleen vanwege de gevechten nog een 2,5

avatar van jippie2010

jippie2010

Vrij kansloos gebeuren.

Choreografie is redelijk maar niet uitmuntend, en dat is toch waar de film het van moet hebben. Want voor de rest krijg je overacting bijrollen, een inspiratieloos plot en matige SFX voorgeschoteld.

En nee, de tijd dat Reeves zelf een toevoeging was voor de filmwereld is alweer een tijdje geleden. Helaas. *2.0

avatar van mrklm

mrklm

Tiger Chen [Hu Chen] is een veelbelovende student in Tai Chi die zich door de even charismatische als sinistere Donaka Mark [Keanu Reeves] laat overhalen om zijn vaardigheden te gebruiken in lucratieve gevechten. Tiger grijpt deze mogelijkheid om zijn familie financieel te ondersteunen en een heilige tempel te helpen aan een status van monument, maar komt wel lijnrecht tegenover zijn leermeester [Hai Yu] te staan, omdat Tai Chi absoluut geen vechttechniek is. Inspecteur Suen Jing Si [Karen Mok] probeert ondertussen Donaka’s circuit van illegale gevechten op te rollen. Indrukwekkend regiedebuut van Keanu Reeves is interessant als voorloper op de John Wick-serie, waarvan het eerste deel een jaar later verscheen, en zit vol indrukwekkende gevechten met onder anderen Iko Uwais (The Raid: Redemption). Voer voor fans van martial arts dus.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Respectabel regiedebuut, hoewel dat laatste woord een opmaat suggereert, en in de twaalf jaar sedertdien heeft Reeves nog geen tweede film of zelfs maar een episode van een televisieserie afgeleverd volgens IMDb. Maar goed, dit is in ieder geval een vrij boeiende en gelukkig niet overdadige lange mix van martial arts en mystery, mooi vormgegeven en met een hoofdpersoon die weinig charismatisch oogt maar zich zowel in de arena als voor de camera duidelijk op z'n gemak voelt. Over Reeves' acteerkwaliteiten is wel genoeg gezegd (vooral door de mensen die hem maar niks vinden), de plot herbergt weinig verrassingen en bij de gevechten stroomt verbazingwekkend weinig bloed, maar ik neem aan dat de liefhebbers wel aan hun trekken zijn gekomen. Ik reken mezelf absoluut niet tot die laatste categorie, maar met de overige aspecten van deze film heb ik me toch redelijk vermaakt. En persoonlijk vind ik die gladgeschoren kin Reeves toch aanzienlijk beter staan dan die sindsdien permanente baard.

avatar van Shadowed

Shadowed

Regisseur en hoofdrolspeler Keanu Reeves waagt zich voor een aanwezigheid aan beide kanten van de camera. Een druk leven, maar uiteraard benodigd als je een passieproject hoopt te realiseren. Als Man of Tai Chi zo'n passieproject moet vormen, is het eindresultaat van deze film toch erg spijtig te noemen. Er wordt niettemin genoeg gevochten en Tiger Hu Chen kan rake klappen uitdelen, maar de inhoud van dit gebeuren is dermate absurd dat het niet echt weet aan te slaan. Er wordt verder middelmatig tot slecht geacteerd en de afloop is veel te voorspelbaar, maar gelukkig brengt de weg ernaartoe op z'n minst genoeg tempo om een vermakelijke kijkbeurt te rechtvaardigen.