• 9.372.714 stemmen

Gagarin: Pervyy v Kosmose (2013)

Drama / Biografie | 108 minuten

Genre: Drama / Biografie

Alternatieve titels: Gagarin: First in Space / Гагарин: Первый в Kосмосе

Oorsprong: Rusland

Geregisseerd door: Pavel Parkhomenko

Met onder meer: Yaroslav Zhalnin, Sergey Kalashnikov en Sergei Laktuynkin

Gesproken taal: Russisch

Plot Gagarin: Pervyy v Kosmose

De biografie van de Russische piloot Yuri Gagarin. Gagarin bereidt zich voor om als eerste mens een bemande ruimtevlucht om de aarde te maken. Een zwaar ruimtevaartprogramma vooraf moet uitwijzen of hij daadwerkelijk de geschikte kandidaat is om astronaut te worden.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Youtube, Trailer

Helaas nog zonder ondertitels.

avatar van blurp194

blurp194

Met ondertitels ondertussen.

Blijft wel een ietwat oppervlakkige documentaire. Wat meer uitdieping van de persoon van Gagarin, of van de historische betekenis, of van de afloop van de heroische ruimtereis had de film een stuk interessanter kunnen maken. Probleem daarbij wellicht dat de details over het geheel nogal sporadisch lijken te zijn, vergeten of kwijtgeraakt misschien in de censuur van de sovjetunie. Een korte zoektocht door de wikipedia's levert weinig meer op dan de film laat zien. Jammer, een potentieel interessant en historisch belangrijk verhaal lijkt daarmee verloren.

Ondanks dat wordt de persoon Gagarin wel wat eenzijdig belicht. Ook dat is wel een behoorlijk gemiste kans. Er had toch minstens iets van zijn triomftocht over de wereld, of hoe dan ook over zijn leven na de ruimtereis. Het verhaal is tenslotte niet compleet zonder dat te vertellen. Wel erg mooie en voor zover ik dat beoordelen kan correct historische beelden van de hele raketbedoening.

avatar van Rmie

Rmie

Op netflix mensen met nl ondertitels.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

De lengte van deze film is in de ordegrootte van Gagarins ruimtevlucht. Al vrij snel is Gagarin de ruimte in, dus dat is wel fijn. Geen lange introductie vooraf of allerlei andere beslommeringen, hoppa meteen actie. Die momenten vooraf komen als flashbacks terug tijdens die hele ruimtevlucht. Dat gaat op den duur wel vervelen, want het haalt gek genoeg toch een beetje de vaart uit de film. Enfin, het is ook niet overal interessant, meer aandacht voor de ruimtevlucht zelf had het wel beter gemaakt. Maar een voldoende hiervoor kan ik nog wel geven.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Geinig om deze te zien vlak nadat First Man ook is uitgekomen. Beide richten zich ook meer op de persoon dan de eigenlijk ruimtereis, maar zijn verder wel wat verschillend. Deze film zit al vrij snel in de ruimte en leren we middels flash-backs Joeri Gagarin kennen. Ik vind alleen wel vaak dat het tempo eruit te halen. Het is ook dat Gagarin een sympathiek en ietwat saai persoon is, zoals de hele film een beetje mak is. Niet slecht, maar First Man was tenminste nog belevingscinema. Dat mis ik bij deze. 2,5*.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Poeh....dat viel niet mee. Met moeite uitgezeten en dat terwijl het niet kwalitatief slechts is. Als de Russen iets kunnen is het wel iets mooi in beeld brengen, en prachtig locaties uitzoeken. Zo ziet alles in de capsule en de ruimtereis er prachtig uit, zo ook de lanceringen die er met een bepaalde korreligheid en kleurenfilter bijna als een schets/tekening uitziet. Prachtig!

Maar verder, het verhaal sleept zich gedurende de flashbacks voort, het wordt nergens echt interessant, en Gagarin boeit evenmin, het is vlakheid troef en helaas net niet slaapwekkend terwijl hier toch echt wel wat meer van te maken geweest was. Jammer maar helaas.

avatar van Tarkus

Tarkus

Redelijk goede Russische film over de eerste bemande ruimtevlucht van Gagarin.

Men gaat een beetje dieper in op de achtergrond van Gararin's leven zonder al te veel uit te wijden.

De film is wel interessant en goed gemaakt, een must seen voor de liefhebbers van ruimtevaart, maar als echte biografie niet erg interessant te noemen.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Prima Russische film, weer een keer wat anders! Alleszins niets spectaculair of verrassend, maar mooie beelden in een aardig waargebeurd verhaal, zonder gelukkig al te veel politiek geneuzel. Het is geen Apollo 13, maar absoluut de moeite waard. Viel erg mee dit, fijn!