Genre: Thriller / Misdaad
Speelduur: 117 minuten / 138 minuten (extended cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Michael Fassbender, Brad Pitt en Cameron Diaz
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 14 november 2013
Plot The Counselor
"Sin is a choice."
Een gerespecteerde advocaat (Fassbender) uit het Zuidwesten denkt dat hij slim genoeg is om zich aan de drugshandel te wagen zonder in de criminaliteit te verzeilen. Maar de realiteit geeft hem al snel ongelijk. Hij probeert alles om te overleven en uit de uitzichtloze situatie te komen, maar zal hem dit lukken?
The Counselor
Priest
Smugmarty
Een 2,59 als gemiddelde.
Ongehoord.
Ik ga hem in ieder geval 0,01 punt opkrikken.
De karakterrollen, de Mexican border setting, de mantra-achtige monologen, sensueel prikkelend en tot slot genadeloze wanhoop.
Knap stukkie werk
Smugmarty
Gisteravond gezien in voorpremière Pathe. Net als jullie had ik hoge verwachtingen "....."
Het verhaal is onverklaarbare wegen ingeslagen met wat bizarre stuiptrekkingen, Ridley Scott vond het allemaal wel prima na die ene scène en werkte zo snel naar het einde toe dat het bioscooppubliek spontaan begon weg te lopen en de Counselor zelf, die zat te huilen in een hoekje. Hij zag de slechte recensies al aankomen.
Hahah
Het verhaal? Als je zoekt naar een kus op een speedboot die de zon tegemoet vaart moet je iets anders kijken denk ik
Sergio Leone
Niet slecht.
De speelduur van The Counselor staat een echt goede film in de weg. Er zitten genoeg scènes in die de moeite zijn, maar even vaak krijg je een scène voorgeschoteld waarin men een levensles wil verwerken of stoere praat verkondigt, meestal gaat dat dan gepaard met een ietwat bekende acteur die even z'n gezicht laat zien.
De koelbloedigheid waarmee de film wel degelijk doordrenkt is zorgt dan ook voor een sterk "zonde"-gevoel.
De cast doet het ook niet altijd even goed. Michael Fassbender vind ik voor een keertje eens inwisselbaar, maar mijn aandacht ging toch vooral naar Cameron Diaz - die echt zwaar door de mand valt als femme fatale - en Javier Bardem die nogal gek staat te doen. Penélope Cruz trekt voornamelijk sympathieke en naïeve snoetjes en dan blijft enkel Brad Pitt over die een sterke (maar helaas beperkte) rol neerzet.
Ridley Scott brengt alles stijlvol over. Enkele scènes springen er vanzelfsprekend tussenuit - daarvoor mag hij ook Cormac McCarthy's fantasie voor bedanken (en dan heb ik niet over die fameuze grand écart). Maar McCarthy's script zit anderzijds ook vol met pretentieuze dialogen die een paar nutteloze scènes opleveren. Iets meer No Country For Old Men-gehalte had van dit een uitstekende film gemaakt. Nu blijf ik het vooral zonde van enkele topscènes (de dood van Westray is geweldig) vinden.
ikkegoemikke
A man would give entire nations to lift grief off his heart and yet, you cannot buy anything with grief, because grief is worthless.
Moeilijke film om te beoordelen. Ik hou er een dubbel gevoel aan over. Het eerste gedeelte is vreselijk langdradig en saai. Een aaneenschakeling van enorm pretentieuze dialogen en onbegrijpelijke filosofische redeneringen. Het is een montage van verschillende fragmentarische onderwerpen die het moeilijk maken om je in te leven in de film en om te begrijpen hoe het uiteindelijk in elkaar steekt. Tevens worden er zaken bijgehaald en in gemonteerd die in mijn ogen totaal naast de kwestie waren (het erotisch begin sowieso al). Ook het totaal ontbreken van enige uitleg hoe men in deze situatie is terecht gekomen maakt het ook niet evident om de verhaallijn te volgen.
Ridley Scot, gekend natuurlijk voor zijn meesterwerken "Blade Runner" en "Alien" onder andere, mist hier een beetje de boot om er de vaart in te houden. Je moet eerst een vol uur doorbijten om eindelijk een beetje te beseffen wat het inhoudelijke van deze film betreft om daarna 45 minuten te genieten van een voortreffelijke doorsnee afrekening. En dat is dan het dubbele gevoel over deze film. Het eerste deel krijgt een vreselijke onvoldoende. Terwijl het tweede gedeelte het weeral een beetje goed maakt. Een soort zalf op de wonde.
Qua personages springt Pitt er torenhoog bovenuit. Een gewiekste tussenpersoon met een gereserveerde en zelfverzekerde instelling die blijkbaar zijn zaakjes goed geregeld heeft zodanig dat als er iets fout begint te lopen, hij vliegensvlug kan verdwijnen en verder rentenieren voor de rest van zijn leven. Zijn spierwitte kostuum en stetson over zijn lange haren geven hem enerzijds een deftig uiterlijk en anderzijds een rebels uiterlijk. Michael Fassbender als "The Counselor" overtuigde wel als advocaat, maar wat hij in hemelsnaam tussen de overige misdadigers loopt te doen, begrijp ik totaal niet. Hij ziet er uit als een koorknaapje die bij de minste oorvijg begint te snotteren. Dit is ook iets wat niet echt duidelijk is. Hoe is hij in godsnaam bij de drugsbaron Reiner terechtgekomen ? Is hij ook een soort raadsman van hem zoals Tom Hagan in "The Godfather" ? Lijkt me niet, anders zou hij zich niet inlaten bij de drugsdeal die hem uiteindelijk noodlottig werd. Heeft hij dan geldproblemen ? Lijkt me ook niet, sinds hij helemaal naar Amsterdam reist , om een diamant te gaan kiezen bij een gerenommeerd diamantair. Javier Bardem was ook schitterend als de exentrieke Reiner. Het leek wel precies een bruingebrande Tom Jones. Cruz speelde maar een minieme rol en kwam over als een religieus preuts naïef vrouwmens die voortdurend van haar stuk werd gebracht door de anderen. De enigste waar ik instant een hekel had, was Cameron Diaz. Ze straalt minder uit dan een doorsnee microgolfoven en de ouderdom begint toe te slaan, met als gevolg lichte doorzakkingen op enkele plaatsen. Buiten het feit dat ze een dubbele rol speelt op een sluwe manier, probeert ze op seksueel vlak te choqueren met als hoogtepunt de zuignap routine op de voorruit van Reiner.
Het verhaal op zijn eigen is doodsimpel en heeft eigenlijk geen 2 uren nodig om verteld te worden. Dat het zo ellendig lang werd komt door de reeds genoemde dialogen. Hier ergerde ik me dus vreselijk aan na een tijd. Zelfs met ondertiteling in het Engels was er soms geen touw aan vast te knopen. Het leken wel allemaal academisch geschoolde Germanisten die elke dialoog moesten omvormen naar een op intellectueel hoog niveau gebrachte bloemlezing met enorm veel moeilijke woorden in. Zelfs de doorsnee drugbaron Reiner en iemand van het drugskartel gebruikte van die ingewikkelde omschrijvingen. Ze klinken zo filosofisch dat ik twijfel of ze zichzelf wel begrijpen. Een fragment van de Nederlandse diamantair klinkt als volgt : "To partake of the stone's endless destiny, is that not the meaning of adornment? To enhance the beauty of the beloved is to acknowledge both her frailty and the nobility of that frailty. At our noblest, we announce to the darkness that we will not be diminished by the brevity of our lives. ". Zelfs na 3 keer herlezen snap ik de diepere betekenis nog niet
De meest indrukwekkende scene was de liquidatie van Pitt wat toch redelijk expliciet en gruwelijk in beeld werd gebracht. De beste dialoog was tussen Pitt en Fassbender over Snuff-movies. Het grappigste was het feit dat ik tweemaal een toch veel vertelde mop in de film hoorde. De ene die de motorrijder vertelde over het hondeneten. De tweede over de paus in Mexico. Grappig om dit eens mee te maken.
Eindconclusie : een ingewikkeld doodsaai eerste uur als aanloop naar een toch wel indrukwekkend eindoffensief. Uiteindelijk is het dan gemiddeld nog niet een voldoende.
snarfje5508
Gezien de uitstekende cast zou je ook een bovengemiddelde film verwachten. Dat is niet het geval. Deze veel te lang durende rolprent (echt een hype tegenwoordig) kan maar nauwelijks enige vorm van spanning vasthouden. Interessante stukken worden afgewisseld met erg langdradige dialogen zonder doel. Jammer, dit is geen geslaagd project.
david bohm
Wat een fijne film zeg met een fantastische cast, intrigerende personages en een geweldig verhaal.
Het begint al met de verrukkelijke openingsscène en het gaat maar door.
Wat opvalt zijn ook de sterke dialogen waarin het daadwerkelijk ergens over gaat met fraai gebruik van de Engelse taal. Een hoogtepunt vind ik het telefoongesprek tussen the Counselor en el Jefe. Ook wat betreft de beelden en de sfeer van de film heb ik genoten. De sterkste film die ik tot dusver dit jaar heb gezien en hoewel ik zelden een film nogmaals bekijk heb ik bij the Counselor wel die neiging. Ik heb overigens de extended cut gezien, gelukkig wel.
onelife
In jaren niet zo'n abominabel slechte film gezien. Geen verhaallijn, idiote personages, onbegrijpelijk filosofisch gedoe waar je actie verwacht. Wat heeft die scenarioschrijver gesnoven? Onbegrijpelijk dat iemand hier geld in gestoken heeft. Allemaal steengoeie acteurs die dit script helaas niet overeind konden houden. Echt een film om uit weg te lopen. Stomme nepcultfilm!
Icer
Grof taalgebruik, zinloos lang filosoferen en keihard geweld zonder hoop, ruimte voor heroïek en onderscheid des persoons
tules12345
langdradig, saai... gesprekken die nergens over gaan en amper te begrijpen zijn.
toch nog 2,5 sterren door het oke acteer werk van de heren en het einde
Filmkriebel
Sluit me bij de meesten aan. De saaie dialogen zijn moordend (plot is bij vlagen zelfs onbegrijpelijk) en het eerste uur is een ware beproeving om door te komen. Niks interessants in de eerste 75 minuten. Zelfs met een cast als Fassbender, Cruz, Bardem en Pitt blijft het lauw, zeer lauw. Pas in de tweede helft komt de paranoia eindelijk aanzetten, met onzichtbare kartelleden die op elk moment kunnen toeslaan. Het touw wordt strakker aangespannen rond ieders nek tot er hoofden beginnen te rollen. Daar zat de sfeer wel een stuk beter. Natuurlijk is Cameron Diaz de bitch die er nog rijker mee wegkomt dan ze is begonnen. Evenwel overschaduwt de zwakte van de eerste helft de volledige film waardoor ik eindig met een 2*. Eén van Scotts allerslechtste.
AC1
Artikel: Ridley Scott says he prefers Director's Cut Of The Counselor and mocks Fox Studio's prudishness.
Ridley Scott says he prefers Director's Cut Of The Counselor
Nogal logisch, niet?
AC1
Om dicht bij huis te blijven ... Ridley Scott prefereert de theatrical cut van Alien en niet de zogenaamde DC. Voor de rest is het maar een titel. Het gaat het natuurlijk om de inhoud van het artikel.
Omdat de "zogenaamde" DC niet zijn cut is ofzo? Welke halve gare maakt er nu een versie die hij prefereert om die daarna niet zo goed te vinden als de gecompromiteerde versie?
AC1
Ik weet ook niet het fijne ervan maar Fox studio wou per se een Director's Cut van Alien op de markt smijten. Het blijft een business, hè. Zet DC achter de titel en het verkoopt. In een interview zegt Scott dat het 'commerce' is en dat de enige echte DC de originele film is.
Beef427
Wel goede scene van Camaron Diaz met de ruitenwisservis
Zeker
... Zal wel niet bij Cameron zelf opgekomen zijn dus ofwel Cormac McCarthy , of Ridley Scott heeft de juiste geest om zo iets te verzinnen...
Verder pretentieloos vermaak, ik was op het laatst helemaal de draad kwijt...
mock turtle
een aaneenschakeling van doelloze dialoogachtige sketches met weinig verhaal en een zeer matige film als resultaat.
afrader...
pirlo444
In 1 woord een drama slecht geacteerd, je kan je geen moment verplaatsen in de gedachtegang van de hoofdrolspelers, tergend langzaam ging hij voorbij zo slecht!
Scorpio11
Wat een slechte film is dit. Misschien ben ik eigenwijs geweest en heb niet naar jullie recensies geluisterd. Ik kon me niet voorstellen dat de film zo slecht zou zijn met deze cast. Toch maar gaan kijken.. en wat blijkt? Het is inderdaad een slechte film, het verhaal is ontzettend rommelig ik kon er geen touw aan vastknopen. Het lijkt net alsof er een heel stuk uit de film ontbreekt. Na het einde had ik echt zoiets van; " Was dit het? " 1 Tip voor de mensen die twijfelen om hem te kijken.. Besteed je 2 uur aan iets anders. Je kunt echt veel nuttigere dingen doen dan deze aanfluiting te kijken.
rudivermeij
Ben in slaap gevallen.
Dus een slechte film.
Dialogen duren veel te lang en de spanning is ver te zoeken ( als die al te vinden is)
Deze film deed me erg denken aan de film "Killing Them Softly (2012)" welke ook bestond uit enorm veel lange en saaie dialogen en waar relatief weinig in gebeurde. Bij deze film is de verhouding ca. 90% (dialogen) tot 10% (actie).
Deze film is echter wel wat beter en dat is vooral te danken aan de indrukwekkende cast met o.a. Michael Fassbender, Javier Bardem (zag er wederom imponerend uit en speelde ook goed) en Brad Pitt (relatief gezien een kleine rol, maar zijn einde was geweldig). Ook was het niet bepaald een straf om minuten lang naar Penélope Cruz en Cameron Diaz te kijken. Met name de laatste vond ik aangenaam om naar te kijken in deze film, zeker haar scene m.b.t. het neuken van de auto was wel geinig. Ze speelde overigens ook goed. Het verhaal is eigenlijk niet zo heel slecht, maar de vele te lange dialogen (in het eerste uur zijn er alleen maar dialogen), waarbij Michael Fassbender vrijwel overal bij betrokken is, halen alle vaart uit te film en voordat de film pas echt op gang komt (na circa een uur) ben je al bijna inslaap gevallen.
Na circa een uur komt de film pas opgang (en weet het verhaal ook te boeien) met de voorbereiding op het motorongeluk en het ongeluk (zag er wel gaaf en grof uit) zelf en wordt het ook langzaam pas echt duidelijk waar het allemaal omdraait en hoe de vork in de steel zit. Visueel ziet het er overigens allemaal fraai en gelikt uit.
Al met al is dit wel gewoon een tegenvallende film en zeker gezien de indrukwekkende cast die erin meespeelt had men er meer moeten uithalen. Zij maken overigens deze film het aankijken wel nog waard. Ook de sfeer in de film is wel lekker.
P.S. het verhaal m.b.t. het hondenvoer en het dieet was wel geinig.
AC1
Raar ... cast en acteren in Killing Them Softly was prima. En The Counselor was beter mede door Brad Pitt, zeg je? Heu ... Hij zit ook in Killing Them Softly. Nee, ik vrees dat de redenen die je hier aanhaalt niet echt overtuigen.
Wel even goed lezen !
In deze film spelen o.a. goede acteurs in mee zoals Michael Fassbender, Javier Bardem EN Brad Pitt. Bij "Killing Them Softly" was dat enkel Brad Pitt (hij stapte daar ook pas laat in het verhaal). Er spelen daar zeker nog een aantal bekenden in mee, maar dat zijn geen sterren zoals Michael Fassbender en Javier Bardem. Die film bevat ook eindeloos veel dialogen (dus veel gelul en weinig actie) waarvan de meesten totaal niet weten te boeien (o.a. gedurende de eerste 30 minuten). In deze film zaten tenminste nog een aantal leuke dialogen (met name die van Javier Bardem) en waren Penélope Cruz en met name Cameron Diaz een leuke toevoeging.
Dat de cast in de film "Killing Them Softly" misschien goed acteert (daar zet ik ook grote vraagtekens bij want Richard Jenkins was enorm saai en het rolletje van James Gandolfini stelt eigenlijk weinig voor terwijl hij wel nog tenminste voor enige humor zorgde) dat zou best kunnen, maar hun dialogen waren juist totaal niet interessant en gingen ook nog eindeloos door. Die film was gewoon slaapverwekkend terwijl dat juist bij deze film minder is.
rcdeursen
Wat een ongelofelijk slechte film. We hebben het eerste uur niet kunnen volmaken. Lange dialogen, die soms geen enkele meerwaarde hebben, zoals het verhaal over de vriend in die bar. Slecht begin met Penelope Cruz, totaal niet functioneel, alleen een hoop seks (piet) praat. Heel irritant.
Er spelen toch niet de minste acteurs in deze film, denk dat ze een hoop betaald kregen. Mijn echtgenote en ondergetekende, die al heel wat films hebben gezien in hun leven, hebben zich rot geërgerd en zoals gemeld, de film niet uit kunnen zitten. Dat wil voor ons heel wat zeggen!

Rush
Biografie / Sport, 2013