Genre: Biografie / Drama
Bekijk via NLZIET
Bekijk via Viaplay
Bekijk via CANAL+
Plot Lucia de B.
"Guilty Until Proven Innocent"
De ambitieuze parketsecretaris Judith probeert koste wat kost de seriemoordenares Lucia de B. achter slot en grendel krijgen. Als dit is gelukt, krijgt Judith aanwijzingen waaruit blijkt dat Lucia onschuldig is. Lukt het haar om het tij te keren en Lucia vrij te krijgen?
Lucia de Berk
Peter
Detective Henk Bos
Fabienne
AmazingPP
Niet onaardig drama wat de echte diepgang mist en dat is jammer, want van der Oest kan best regisseren. Misschien had het allemaal net iets langer gemogen, zodat we net iets meer uitleg krijgen over het geheel. Neemt niet weg dat dit een prima film is geworden wat toch wel een duidelijk beeld geeft van hoe justitie kan falen. Schluter zet een gedegen rol neer, zij het ietwat mat. Harmsen stal voor mij de film. Haar acteerwerk komt zeer naturel over zonder overdreven emoties, maar precies de juiste toon voor de film. Het blijkt dat het toch wel kan: een goede Nederlandse film. Ik heb ze natuurlijk vaak voorbij zien komen in de 46 jaar dat in nu leef, maar ik heb ook zoveel slechte gezien, onlangs nog het door de recensenten de hemel aangeprezen "De Poel", maar ik heb zelden zoiets slechts gezien dan die film. Deze film had wat betere recensies moeten krijgen, want dat verdient hij. 3,5 *
_Casper_
Redelijk goed, maar echt geen TOPPER zoals sommigen omschrijven.. Daarvoor had de film net te weinig diepgang maar vooral NET te weinig spanning.
De film houd je wel de volledige speelduur geboeid, het is een indrukwekkend waargebeurd verhaal over hoe de justitie kan falen:
Een baby gaat dood in het ziekenhuis en een verpleegster word daarvoor (mede door de media ook) onterecht veroordeeld en komt in de gevangenis.. Maar dan gaan er mensen twijfelen over haar (on)schuld en probeer dan maar de waarheid boven tafel te krijgen!
Het acteerwerk is prima, vooral de verpleegster/vrouw Lucia ''het slachtoffer'' zetten een goeie rol neer.
3* vermakelijk om te zien, maar geen film die me bijblijft als '' nl topper'' ofzo
ramonbrenda
geweldige film heb hele film genoten 5 sterren
tattoobob
Goeie film van hollandse bodem die geen moment saai word.
Is deze film helemaal zoals het in het echt gegaan is ?
Kiros
Goeie film van hollandse bodem die geen moment saai word.
Is deze film helemaal zoals het in het echt gegaan is ?
Nee. Het personage dat uiteindelijk overstapt van het OM naar de advocaten van Lucia heeft nooit bestaan. In de werkelijkheid zijn er twee klokkenluiders geweest met een medische achtergrond die de zaak weer aan het rollen hebben gekregen.
Die twee namen zijn ook te zien bij het aflopen van de film.
Toch enigszins wrang en apart te noemen dat men ervoor heeft gekozen om iemand van het OM (die zich jarenlang bewust blind en doof hebben gehouden voor elke vorm van tegenbewijs) de rol op zich te laten nemen van de grote redder.
Klokkenluider Metta de Noo uit Diepenheim teleurgesteld in film Lucia de B. - rtvoost.nl
blurp194
Verrassend goed.
Ondanks dat het verhaal met behoorlijk wat dichterlijke vrijheid verteld wordt aan den hand van het fictieve personage van Sallie Harmsen, en ondanks dat we natuurlijk wel al zo'n beetje weten hoe het afloopt, is het toch spannend. Lucia de B wordt erg goed gespeeld - een tikkeltje een vreemde vrouw, met een fraai accent, en de wat spitse kin die we van de rechtbanktekeningen herkennen. Knap werk. Net als de andere rollen: de arrogante en incapabele ziekenhuisdirecteur, de arrogante en incapabele officier van justitie.
Waar de film ook goed in slaagt is in het neerzetten van een aanklacht tegen het hele corrupte zooitje in de medische en juridische wereld. Wellicht de twee meest zieke groepen in onze samenleving - gesloten subculturen zonder enige vorm van zelfreiniging, gefocust op eigenbelang met een huichelachtig sausje, door en door corrupt en volledig gericht op het in stand houden van de gevestigde orde. Van mij had die aanklacht nog wel een tikje harder gemogen.
clubsport
prima rechtbankdrame waarin het titelpersonage haar rol meer dan prima neerzet , ietswat ingetogen maar de amerikaanse dramatiek zou overkill zijn geweest .
ook legt het hier feilloos het systeem neer wat een zondebok zoekt en in lucia een gewillig slachtoffer vind .
terschelling
Vooropgesteld dat ik bij Nederlandse films vaak toch meer kritisch ben ( zal wel door de moerstaal komen) . Waarom moest ik bij de hoofdpersoon toch steeds aan Loes Luca denken? Ze kon me er niet van losmaken en zegt dat iets over haar acteerprestaties? Eigenlijk speelde Huet het sterkst. De rest van de acteerprestaties waren matig. Atsma kon geen karakter neerzetten, te slap te bleek. Malherbe's bitch was niet te moeilijk.
De punten zijn voor het statement naar de staat en ons allen: kokervisies zijn dodelijk! Aan ons: vertrouw op je zelf en waak voor massahysterie!
Verplichte kost voor eenieder die zich in het rechtssysteem bevindt!
Clapboy
Erg goede film! Meeslepend, spannend en sterk geacteerd. Confronterend en je leeft continue mee met Lucia en de andere personages. Wat een tunnelvisie van het openbaar ministerie en verschrikkelijk wat Lucia is overkomen. Echt de beste nederlandse film ooit vind ik!
de grunt
De films van Paula van der Oest zitten vaak visueel sterk in elkaar
Zo ook Lucia de B.
Scenario-technisch krijg je er echter wel tergende clichés voor terug.
Subtiliteit in Nederlandse films is een zeldzaam goed.
Leo1954
- 2073 berichten
Het is natuurlijk een ijzersterk gegeven. Maar voor Nederlandse begrippen vind ik de film ook goed. Verrassend!
Japie1971
Een dergelijk aangrijpend verhaal verdient een betere verfilming dan deze. Het begin was erg rommelig en sprong teveel van de hak op de tak. Daarnaast waren de overgangen tussen het juridische en de emoties erg matig.
Dit mag gezien worden als één van de grootste rechtelijke dwalingen van ons land maar juist dat gedeelte wordt er niet genoeg uitgelicht en / of wordt te wazig uitgelegd. Nu leek het allemaal wel heel erg makkelijk om iemand op deze manier levenslang vast te zetten om deze vervolgens door een achtergehouden rapport weer vrij te krijgen. Dat gelooft niemand met wat gezond verstand denk ik. Maak de film dan wat langer of diep de juridische aspecten wat verder uit. Er zijn films genoeg de bewijzen dat dit niet saai hoeft te zijn.
De flashbacks naar de jonge jaren van Lucia droegen wat mij betreft totaal niks bij aan het vertelde verhaal. Mocht dit wel relevant zijn geweest dan was dit naar mijn mening niet de manier om uit te beelden.
De vertolking van de rol van Lucia de Berk zelf was wel erg sterk maar dit heeft de film voor mij niet gered.
Jammer, een gemiste kans wat mij betreft
Krappe 3*
john mcclane 2
natuurlijk indrukwekkend omdat het echt gebeurd is.
maar op zich kijkt het niet heel lekker weg,misschien omdat het niet zo'n fris verhaal is.
wat is die vrouw genaaid zeg,,,,,,die colega's
wat goed nieuws is dat de film word ingezonden voor de oscars..
ik hoop echt dat ze hem winnen,,weer een stukje rechtvaardig heid,en dan de echte lucia de b met een beeldje in haar hand.
Ste*
- 2072 berichten
De film is best spannend en interessant, maar het mist voor mij toch wat extra's om het nou echt een topfilm te noemen. Heel veel meer dan wat het in het echt was kun je er immers niet van maken.
Ook is er wat teveel veranderd en weggelaten, nu ik achteraf de Wiki-pagina lees over de zaak Lucia de B.
Ik snap wel dat er keuzes gemaakt moeten worden in wat je wel en niet laat zien aan juridisch gekonkel, maar nu is het einde toch wel erg abrupt, net als alle andere sprongen in de film. Ik klaag er niet vaak over, maar ik vind deze film wat aan de korte kant.
Wel complimenten voor Ariane Schluter, ze zet een erg overtuigende Lucia neer. Ook de rest van de cast overtuigt, dat zie ik weleens anders in een Nederlandse film.
SnakeDoc
Prima film, aangename cast en aangrijpend verhaal.
Ik vond dat Ariane Schluter de rol ook uitstekend neer zet.
Juiste keus voor een Oscar inzending? Weinig kans van slagen, maar kan zo gauw ook niks anders verzinnen wat in aanmerking zou moeten komen.
gauke
Ondanks dat ik als kijker wist hoe het af zou lopen had de productie een spannende ondertoon en kwam ie hard aan. Deze visueel sterke, boeiende en tegelijkertijd onthutsende en schokkende reconstructie van een veelbesproken gerechtelijke dwaling (een justitiële blunder van jewelste: de bewijsvoering bleek als los zand aan elkaar te hangen), waarin justitie, bestuurders en doctoren elkaar de hand boven het hoofd hielden, deed denken aan een heksenjacht uit de middeleeuwen. Een grandioze Ariane Schluter gaf de hoofdpersoon vlees en bloed. Nadat ik de film gezien had, las ik dat uitgerekend de sleutelfiguur in dit verder waarheidsgetrouwe verhaal bleek te zijn verzonnen.
Mijn vertrouwen in de Nederlandse justitie/politie was al niet bijzonder groot en dat is er door deze film niet beter op geworden.
RK86
Eigenlijk verdient het verhaal een betere film. Zoals al eerder aangegeven het ontbreekt aan diepgang. Desondanks blijft het een indrukwekkend verhaal en voor een NL film vind ik 'm zeker de moeite waard.
ricone
redelijke film, met een paar rare overgangen en een beetje diepgang heb ik wel gemist....ook het geforceerd pogen haags te praatten irriteerde
93.9
Film geeft goed de gang van zaken rond de affaire weer. Helaas weinig meesleppend en al hemaal geen mooie beelden.
bass-9
Erg goede film. Aangrijpend, sterk acteerwerk, en verrassend goed bij het originele verhaal gebleven. Het enige minpunt is in mijn ogen de diepgang vanuit de kant van de verdediging. Daar zie je weinig van. Ook vind ik het wel heel erg pro-Lucia, terwijl toentertijd iedereen wel degelijk dacht dat ze schuldig was. Daarmee bedoel ik dan de publieke opinie. Het mag allemaal wat uitgebreider, maar een zeer goede film.
mjk87 (moderator films)
If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.
Een film over tunnelvisie. Maar ook een film over een groot menselijk drama. En eigenlijk wringt de schoen daar een beetje, want beide thema's worden behandeld en worden heel aardig verfilmd, maar ook erg kort in die 90 minuten. Ofwel had de film langer moeten duren, ofwel had men slechts één kant van de zaak moeten belichten. Grootste vraagpunt is ook waarom de waarheid soms geweld aan wordt gedaan. Wat is nu de beslissing achter de rol van Judith Jansen? En waarom worden niet alle namen echt weergegeven. Ja, van de schurken kan je je het indenken in verband met schadeclaims allicht, maar zeker een advocaat als Stijn Franken had best bij naam genoemd mogen worden. Overigens wel een mooie menselijke rol van Van Huêt die met veel te weinig tijd toch heel wat goeds doet.
Maar ik wil vooral de film zelf beoordelen, zoals hij is, en als gezegd is het allemaal te beknopt. Ten eerste is het onderzoek allemaal wel erg matigjes in beeld gebracht, zij het wel helder en overzichtelijk, en vooral het einde gaat ineens wel heel erg snel. En heb je met Schutler een goede actrice die van Lucia een bijzonder personage maakt dat een beetje raadselachtig is maar vooral mens, dan geef je zo weinig tijd aan die scènes. Jammer. Alleen dat accent had weggelaten moeten worden, hoezeer Lucia zelf ook zo praat, het lukt nooit echt en lijkt zo meer op een typetje. En als je al die rol van Jansen erin stopt, dan mag je zo een knullige diefstal er best uitlaten. Ook jammer dat vertolkster Sallie Harmsen de eerste helft alleen maar monotoon voor zich uit loopt te staren, al wordt het in het tweede deel wel beter en haar personage lijkt als enige volledig uitgeschreven. Bij haar had ik niet het idee dat er meer bij had gemoeten. Anderzijds mag ze van mij de hele film wezenloos kijken, want o man die lippen! Malherbe verder was niet helemaal overtuigend en Atsma was ronduit lachwekkend en ongeloofwaardig als directeur.
Verder ziet de film er soms fraai uit met goed gebruik van locaties en veel strak geconstrueerde shots. En zag ik af en toe letterlijk tunnelvisie in beeld als Lucia werd gefilmd? Ook de cameo van Tangerine (die daar in het echt ook waren) was leuk. 2,5*.
p.s. In de topic over het NFF op deze site ging ook nog een discussie gaande over het bestaansrecht van de Nederlandse film, met name arthouse. Nu is deze film een goed voorbeeld dat dat recht er wel is. Film is nu eenmaal een uitstekend medium om moeilijke materie op een begrijpelijke maar ook makkelijke manier (boeken lezen is zwaar voor sommigen) voor te schotelen. Dan moet het wel volgens feiten gebeuren, maar dan nog, het punt blijft. En ja, om in termen van de film te blijven, die filmwereld is een kaartenhuis, waarin die onderste kaarten bijdragen aan prima films hoger in de toren. Dus laat die arthouse mooi doorgaan, al dan niet met subsidie, maar zorg tevens voor maatschappelijk relevante films (de bovenste kaarten), gemaakt door cast en crew die in films waar niemand naar kijkt zich hebben kunnen bewijzen.
The Director
Prima Film (niet te kritisch kijken) , goed acteerwerk van met name Lucia de Berk. Goed ook om te weten hoe het verhaal werkelijk in elkaar steekt, al zal je het nooit echt weten. Zeker verbaast dat dit soort rechterlijke dwalingen in Nederland plaats vinden.
the new guy
Deze film verdient zeker een ruime voldoende. Er wordt, zeker voor Nederlandse begrippen, goed geacteerd en het verhaal leent zich inderdaad goed voor een psychologische thriller. Groot minpunt aan de film vind ik het einde dat veel te plots en kort is. Ook had een fotootje oid van de officier van justitie en de echte parketwachter niet misstaan.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11918 berichten
Er wordt, zeker voor Nederlandse begrippen, goed geacteerd
Er bestaat niet zoiets als 'Nederlandse begrippen', dat is een mening en ik vraag me af of die wel echt ergens op gebaseerd is.
Rickyman
Een aangrijpend drama met een uitstekende rol van Ariane Schluter.
Maar miste soms ook wat diepgang en vond het einde wat makkelijk en snel afgeraffeld.
pjmj
"Arme Lucia...... Je bent helemaal kapotgemaakt door dwalende egotrippers, die (zoals de aftiteling van de film op het laatst aangaf) helaas nog steeds ongestraft werkzaam zijn in ons rechtssysteem"
Dat is wat ik dacht na het zien van deze verdriet-opwekkende film. Dit zou een heel goede instructiefilm zijn voor mensen die werken of gaan werken voor het rechtssysteem. Zij kunnen dan zien en bijna meevoelen hoe je iemand op basis van gemene roddels en geen enkel bewijsstuk helemaal de vernieling in helpt.

'Lucia de B.' van Paula van der Oest alleen morgen nog te zien op Netflix

Nederlandse thriller 'Lucia de B.' van Paula van der Oest verkocht aan de Verenigde Staten

Still Mine
Drama, 2012