• 9.376.609 stemmen

De Poel (2014)

Horror | 85 minuten / 76 minuten (blu-ray)

Genre: Horror

Speelduur: 85 minuten / 76 minuten (blu-ray)

Alternatieve titel: The Pool

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Chris W. Mitchell

Met onder meer: Gijs Scholten van Aschat, Katja Herbers en Carine Crutzen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 1 mei 2014

Plot De Poel

Twee gezinnen gaan wildkamperen aan de oevers van een idyllisch bosmeertje, ver weg van de alledaagse drukte. Al snel blijkt dat een mysterieuze kracht, die in het meertje huist, het gezelschap niet meer wil laten gaan. Rotting en bederf slaan toe, en vervolgens ook waanzin en moord.

De eerste van vier oorspronkelijke Nederlandse horrorfilms die ontwikkeld zijn door House of Netherhorror met steun van het Nederlands Filmfonds.

De opnames zijn inmiddels afgerond.

Release: voorjaar 2014 (Bridge Entertainment)

avatar van Quido

Quido

Las vandaag dat Katja Herbers een long- en keelontsteking had opgelopen, omdat ze zelf in het ijskoude water moest (blijven) liggen (tijdens de opnamen door), terwijl er mondelinge afspraken waren gemaakt dat er en/of een a) een stand-in was en b) een verwarmd zwembad/verwarmd water voor die scènes.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Om over de tekenbeten nog maar te zwijgen. Ik zit op teek 29...

Was overigens wel een toffe set.

avatar van Quido

Quido

Haha ja, jammer dat het voor mij behoorlijk uit de richting is, anders was ik zeker een dag langs gekomen.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Hoop zo op (weer) eens een goeie Nederlandse horror! En dan geen wanproduct zoals Sl8n8 bijv.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ja, tussen al die tallozen Nederlandse films over: vrouwen in midlife crisis, vrouwen met lastige koters, vrouwen die gescheiden zijn, vrouwen met een kutrelatie, vrouwen in depressie, vrouwen die gestalkt worden, vrouwen die overspel plegen, vrouwen met problemen, vrouwen die slikken, vrouwen die drinken, vrouwen met zelfmoordneigingen, vrouwen die op een ander verliefd raken, vrouwen met gezinsproblemen, vrouwen met een rebelse dochter/zoon enz enz EINDELIJK weer eens een ander soort film uit onze trotse vaderland.

avatar van bjerik76

bjerik76

Carine Crutzen is wel een hele goeie actrice.

ben benieuwd !

avatar van Edie

Edie

Trailer vind ik niet zo geweldig helaas, maar ik hoop toch op een goede Nederlandse horrorfilm De Lift blijft toch mijn nummer 1, ook vond ik de teaser van The Windmill Massacre helemaal niet zo verkeerd.

avatar van bjerik76

bjerik76

Trailer:

YouTube - DE POEL (2014) - Officiële trailer | Vanaf 17 april in de bioscoop!

De officiele trailer kan inderdaad spannender, ben al minder gemotiveerd zo.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

The Windmill Massacre? Ijsland heeft Harpoon, Nederland krijgt The Windmill Massacre?

Glacius

Zit te twijfelen of ik naar deze film of naar Oculus zal gaan @ Imagine..

avatar van tattoobob

tattoobob

Ik ben erg benieuwd naar deze!

avatar van perceived

perceived

Ben ook heel benieuwd en sowieso super dat het een NederHorror is! Deel 1 uit een serie van 4 verschillende Nederlandse Horror-producties nog wel, toe maar... Dat is nog eens tof 'nieuws'!

avatar van Fortune

Fortune

Vind het wel een saaie trailer, een erg typische horror lijkt het.

Glacius

Een beetje een mix van Long Weekend, Det Okanda en geestenfilms.. Alleen minder goed dan eerdergenoemde films.

avatar van Basto

Basto

• 11952 berichten

Ijzersterke psychologische thriller met veel zwarte humor en een vleugje horror. Spannend, goed geacteerd en gewoon echt goed!

• 11913 berichten

Gisteravond gezien omdat ik er via het NNFP een heel klein beetje geld in had gestoken.

Het knappe van De Poel is de balans: spannend genoeg voor de beginner en genoeg leuke momenten waar ik me als fan goed mee heb vermaakt. Ik vond vooral de broeierige sfeer erg goed neergezet. Het einde is op z'n minst een discussiepunt.

Horror waar we als NL trots op kunnen zijn! 4,0*

avatar van housemoviewatch

housemoviewatch

Gisteren bekeken en ik moet zeggen dat de film erg goed is neergezet. Natuurlijk zijn er altijd verbeter punten maar ik denk dat dit weer in de top 3 van beste horror/thrillers van Nederland past.

Goeie opbouw waarbij de aandacht getrokken word door mij als kijker. De film bleef mij ook boeien en dat komt niet vaak voor met Nederlandse horror films.

Ik hoop dat dit regisseurs stimuleert om meer van dit soort films te maken!

• 11913 berichten

En wat zijn de recensies mooi!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Hoge waarderingen hier maar ik ben bang dat het toch weer een afknapper gaat worden. Horror films maken schijnt in Nederland toch nog steeds heel moeilijk te zijn. Ik ben wel een liefhebber van de Nederlandse films maar tot nu toe heb ik nog steeds geen echte goeie horror van Nederlandse makelij gezien, wat ik wel echt jammer vind. Ik vermoed dat het ook nu weer net zo gaat als met "Borgman". Dat zou ook DE Nederlandse horror film worden, maar hij was niet meer dan aardig.

Ik wil helemaal niet beweren dat er in NL geen goeie films gemaakt worden, in tegendeel zelfs, ik vind dat juist de laatste jaren de kwaliteit heel goed is geworden van onze films, daarom hoop ik ook oprecht dat ik me vergis wat "De Poel" betreft, maar dat zei ik destijds ook bij "Borgman"

Ik hoop in ieder geval dat het de beste NL horror tot nu toe word.

avatar van mikey

mikey

sinterklaas schreef:

vrouwen die slikken,.

jammer genoeg gemist

Tijdens een interview met de of een maker op radio1 hierover. Was dat drs jaja? Hij had het ook over teken.

mcdaktari schreef:

Ik hoop in ieder geval dat het de beste NL horror tot nu toe word.

Borgman was dan ook geen horror wat mij betreft.

avatar van Basto

Basto

• 11952 berichten

Deze film is veel toegankelijker en vlotter dan Borgman. Zal een veel breder publiek aanspreken. Ik vond het overigens beide erg goede films.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Glacius schreef:

Borgman was dan ook geen horror wat mij betreft.

Wat mij betreft ook niet nee, maar zo werd ie wel aangekondigt in het begin.

avatar van El ralpho

El ralpho

Spetter pieter, pater, lekker in het water..

De poel valt te omschrijven als een vrij matige horror film, maar voor Nederlandse begrippen is hij wel redelijk sterk. Niet dat dit moeilijk is overigens, want dit soort titels worden hier maar heel minimaal gemaakt. Echter maken dit soort titels over het algemeen toch gewoon een mindere indruk als hun buitenlandse broertjes en zusjes. Hoewel het een heel groot vooroordeel is betrap ik mijzelf er toch geregeld op dat ik het blijf doen, en dat is per definitie in mijn achterhoofd houden dat ik dit soort Nederlandse producties al minder serieus neem. Met name Nederlandse horror kan ik op de een of andere manier ook gewoon minder serieus nemen. De kracht voor de Nederlanders lijkt hem dan ook met name in de drama/thrillerachtige hoek te liggen (naar mijn optiek)

Dat terzijde geschoven is De Poel wel een uniek werkje voor Nederlandse begrippen te noemen en zitten er met name richting het einde ook een aantal scene's in die luguber en grof te noemen zijn en een deel van het publiek dan ook zeker zal weten te shockeren. Schrikmomenten vielen wel zwaar tegen want hoewel ik iemand ben die nog redelijk makkelijk van zijn stoel omhoog te krijgen is met gemakkelijke jump-scares, bleef ik hier in het algemeen rustig in mijn stoeltje zitten. Wat hier wel goed was, was de sfeer in de groep die geleidelijk aan veranderde. Wat begint als een leuk kampeertripje loopt al snel uit op een ware nachtmerrie waarbij het sfeertje tussen de personages onderling ook steeds naargeestiger wordt. Spanningen lopen op, geheimen komen boven tafel en al gauw blijkt er ook nog iets heel anders aan de hand..

Hoewel deze titel voor de doorgewinterde horror fanaat niet als eng te bestempelen zal zijn is het wel leuk om te zien dat Nederland hier zijn best heeft gedaan om iets sterks neer te zetten. Als dit een Amerikaanse titel was geweest was hij al sneller in de vergetelheid geraakt, maar juist omdat je hier zoiets niet vaak ziet blijft het wel langer hangen. Dit is zowel positief als negatief omdat de effecten bijvoorbeeld wel vrij sterk waren, maar sommige onderdelen van het verhaal dan weer wel heel amateuristisch overkwamen (of gewoon slecht werden overgebracht in het Nederlands) voorbeeld hiervan is een scene met een kleine schelp waarvan je na afloop wel zult begrijpen wat ik er mee bedoel. Ik kan concluderen dat de poging in zijn geheel aardig geprobeerd is en ik De Poel zeker een voldoende waard vind. Al zijn de 3 sterren hieronder wel slechts een kleine 3 sterren. Zeker met producties zoals het geweldige Oculus in het achterhoofd.

• 11913 berichten

Het verhaal amateuristisch? Het is mede geschreven door Gijs Scholten van Asschat! Toch niet de minste lijkt me.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Ik zag iets in het water..."

Vandaag in de bios meegepakt zonder enige informatie vooraf; zelfs de teaser trailer heb ik niet gezien. Ik moet zeggen dat het best oké is voor Nederlandse begrippen, maar met de staat van dienst in dit genre hoef je daar tegenwoordig vrij weinig voor te doen. Naar mijn mening is De Lift (1983) nog steeds de beste horror van Nederlandse bodem.

Enfin, de opzet van twee gezinnen die op een afgelegen plek gaan kamperen is prima. Hierbij zorgt de natuurrijke setting voor wat aardige shots. Het gekibbel heen en weer levert wat vermakelijke momenten op gevuld met de nodige zwarte humor, met name het personage van Gijs Scholten van Aschat steelt hier de show.

De spanning wordt d.m.v. een creepy score geleidelijk opgebouwd, waardoor er een ietwat broeierig sfeertje ontstaat. 'De Poel' moet het dan ook voornamelijk hebben van het psychologische waarbij de gemoederen hoog oplopen, aangezien de - jump - scares niet werken. Gelukkig wordt tegen het einde aan de gore niet vergeten.

Alleen jammer dat het qua verhaal vaag blijft. Hier en daar worden er wel wat hints gegeven, maar over het geheel gezien wordt het nergens al te duidelijk. Bepaalde dingen werken dan eerder averechts, zoals het gedoe met de schelp. Wat dat betreft valt het slot enigszins in het water.

Al met al kan het er allemaal net mee door, maar een echte topper vind ik het helaas niet. Ik ben wel benieuwd naar de volgende films onder het vaandel van 'House of Netherhorror', want de potentie is aanwezig.

Kleine 3,0 sterren.

avatar van El ralpho

El ralpho

BlueJudaskiss schreef:

Ik heb het niet over het hele verhaal in zijn algemeen, maar over sommige onderdelen van het verhaal.

• 11913 berichten

Ja? En? Onderdelen van het verhaal of het hele verhaal, ik blijf het een boude bewering vinden.