Genre: Animatie / Avontuur
Alternatieve titel: Gulliver's Reizen
Geregisseerd door: Dave Fleischer
Met onder meer: Sam Parker, Lanny Ross en Jessica Dragonette
Plot Gulliver's Travels
"The Amazing Characters in Jonathan Swift's Immortal Fantasy Come To Life !"
Gulliver spoelt aan land in Lilliput en probeert een oorlog tussen dit kleine koninkrijk en de even kleine rivaal hiervan, Blefiscu, te voorkomen en hij probeert tevens het pad te effenen voor de romance tussen de prinses en de prins van de tegen over elkaar staande landjes. Hij wordt hier bij beurtelings bijgestaan en geremd door de stadsomroeper van Lilliput en generaal Gabby.
Prince David (singing stemrol)
Gulliver (stemrol)
Gabby (stemrol) (onvermeld)
King Little (stemrol) (onvermeld)
Prince David (stemrol)
King Bombo (stemrol)
Princess Glory (stemrol)
Princess Glory (singing stemrol)
Singer (stemrol) (onvermeld)
Various (stemrol) (onvermeld)
neo
Vond toevallig vandaag de oude vhs band die ik nog had liggen. Heb goeie herinneringen aan deze film. muziek van victor young is ook erg mooi. 3 sterren
Purmerend
Leuk verzonnen dat er een Reus aanspoelt en dat ie gevangen wordt genomen door lilliputters. 3*
Jordy
Bestaan er eigenlijk ook films die de andere 3 delen van het boek beslaan?
KillaJah
Ik heb een mini-serie gezien waar hij bij reuzen, een vliegend land en pratende paarden (ik dacht toch dat ze praatten) terechtkwam. Een redelijk recente serie.
Sneakerjeans29
dvd uitgave is een tegenvaller, ik dacht de originele versie in mooie staat te hebben, staat ie er op met vernieuwde geluidseffecten, die lelijk en onnatuurlijk klinken en de echte versie in de extra's is erg slecht van kwaliteit.
ILDIB
Deze film is oud, maar is echt geweldig goed en onderhoudend. Wel een beetje braafjes maar ach..
Theatertje
Een oude, maar daarom niet slechte animatiefilm. Toch ben ik niet zo tevreden over de tekeningen. De figuurtjes weten me niet te raken, ik kon me niet identificeren met hen. En eigenlijk is dat een must voor cartoons, je moet je kunnen inleven in het hoofdkarakter. En daar faalde deze prent dus in. Zonde, want het boek waarop de film egbasseerd is, is de moeite waard.
matthijs_013
Typisch oude animatiestijl, wat altijd een groot pluspunt is. Goede kwaliteit dus, maar eigenlijk een lak aan een verhaal (of tenminste, een zéér fascinerend verhaal). Maarja, voor een klein uurtje stoort dat ook niet.
Legan
Een aardige animatie uit de oude doos en voor de verandering eens geen Disney. De animaties zijn uitstekend, maar de personages en het verhaal zijn minder. Te weinig diepgang en door deze adaptatie meer geschikt als amusement voor de massa van toen (groot en klein). Onderhoudend maar niet iets dat je bijblijft.
3.0 *
Donkerwoud
Veel gezien vroeger. De animatie is van een hoog niveau, maar het blijft allemaal een tikkeltje zielloos. Maar het had zo zijn charme.
peter74
Een behoorlijk goede kwaliteit voor een tekenfilm van meer dan 60 jaar oud.
Dk2008
Ik kwam de dvd tegen voor bijzonder weinig geld op de rommelmarkt. Ik vind het reuze meevallen de opgepoetste versie, beetje wazig misschien, nou ja heb er geen kijk op, ik vind het prima. De oude versie staat er ook op, en wat ik altijd leuk vind bij dvd nog wat extra's erbij en je kan ook kiezen uit verschillende talen. Heb voor deze eerste keer de Engelse versie gekozen.
Leek me aanvankelijke niks deze film. Het verhaal ligt me niet. Lijkt me in 10 minuten ook wel te vertellen, moeten ze er een filmversie van 75 minuten van maken. De film begint ook tamelijk vervelend alleen Gabby die steeds tussendoor probeert te vertellen dat er een reus op het strand ligt is grappig. Zodra ze Gulliver gaan vastsnoeren wordt de film een stuk leuker, al vind ik dit ook meteen het beste gedeelte van de film. Daarna wordt het wat wisselender maar toch op hoger niveau dan waarmee de film begint.
Ik heb er eerlijk gezegd niet zo duidelijk mening over of het goed of niet goed getekend is. Ik vind het vaak wel leuk getekend. Het is gewoon knap gedaan voor zo'n oude film en de film kent twee erg leuke liedjes erin It's a hap hap happy day en Bluebirds in the moonlight (haha die laatste deed me wel wat denken aan Elvis met Wooden Heart). Verder mooie muziek van Victor Young, die een goede componist/orkestleider was.
De film ziet er kleurig uit, beetje Popeye-stijl. Heb me tegen verwachting in er toch aardig mee vermaakt. 4.0.
schoonetoonen
Destijds de grote concurrent van Disney.
Erg leuke film, met een aantal onvergetelijke personages, zoals Gaby de nachtwaker en de drie spionnen.
schoonetoonen
De film ziet er kleurig uit, beetje Popeye-stijl.
Dat kan kloppen, het waren dezelfde makers (Fleischer brothers)
Ted Kerkjes
Wie doen eigenlijk de Nederlandse stemmen. Ik dacht dat Luc Lutz de koning was, maar dat weet ik niet meer zeker...
Dk2008
.... op de dvd aan de achterkant staat ingesproken door o.a. Carlo Boszhard en Johnny Kraaykamp Jr.. Van die laatste staat er ook een interview op....dit betreft dus de heruitgave.
Ted Kerkjes
Oh, is het nog een keer opnieuw opgenomen? Wist ik niet. Dan heb ik dus destijds de oude versie opgenomen.
Dk2008
Heeft hij omstreeks 1939 in Nederland gedraaid, en waren er toen net als Snow White Nederlandse stemmen.?
Op de dvd is een gerestaureerde versie en voorzien van nieuwe Nederlandse synchronisatie dus geen remake, nee dat niet. De Engels gesproken versie lijkt me origineel.
Maar bij o.a. Snow white zijn de Nederlandse stemmen jaren later ook, 2x zelfs, opnieuw ingesproken, ook al gaat het om de 1937 film.
Kan er verder niets over vinden. Ik heb deze bol.com | Gulliver's Reizen, Pinto Colvig, Sam Parker & Jessica Dragonette | Dvd
Ted Kerkjes
Ik denk dat hij twee keer is nagesynchroniseerd, met in de tweede nasynchronisatie de stemmen van Boszhard en zo.
rcuppen79
Gulliver’s Travels is na SnowWhite and the Seven Dwarfs de tweede avondvullende tekenfilm van een Amerikaanse filmstudio. Net als Walt Disney waren de gebroeders Fleischer (Dave & Max) voornamelijk bekend van het maken van korte animatiefilms.
Na het enorme succes van SnowWhite kwamen er meerdere studio’s met hetzelfde concept. Gulliver’s Travels is één van de betere voorbeelden hiervan. Max Fleischer was een enorme fan van het boek “Gulliver’s Travels” van Jonathan Swift. In het voorjaar van 1938 werd er begonnen met het werk aan Gulliver’s Travels. De Paramount Studio, die de film produceerde, eiste van de Fleischer Studio dat de film voor de Kerst van 1939 klaar moest zijn. Dit legde een enorme tijdsdruk op de gehele productie en het personeelsbestand van de Fleischer Studios groeide van 200 naar 700 personen. Voor het eerst werd er gebruik gemaakt van Rotoscoping, waarbij de scènes eerst worden opgenomen door echte acteurs en vervolgens worden overgetekend door de animators. De deadline van Kerstmis 1939 werd uiteindelijk gehaald: Op 18 december 1939 ging de film in première. De recensies waren echter niet zo lovend als bij SnowWhite. Niettemin werd Gulliver’s Travels een commercieel succes.
Op animatiegebied moet de film het afleggen tegen de Disney-producties die kwalitatief veel beter zijn. Het concept van Disney wordt ook schaamteloos gekopieerd. Dit betekent komische bijfiguren, een liefdespaar en een film doorspekt met de nodige liedjes. Maar hier geld “beter goed gejat dan slecht verzonnen”. De komische karakters stelen natuurlijk de show. Het verhaal, wat maar weinig gemeen heeft met Jonathan Swift’s klassieker, zit vol vaart en is best vermakelijk. En de liedjes evenals de muziek zijn geslaagd.
Na het commerciële succes van Gulliver’s Travels besloten Paramount Pictures en de Fleischer Studios een nieuwe avondvullende tekenfilm te maken: Mister Bug Goes To Town. Deze film werd echter een financiële flop en er ontstond ruzie tussen Paramount en de Fleischers. Uiteindelijk werd de Fleischer Studio door Paramount overgenomen en werden Dave & Max Fleischer ontslagen.
DragQueen
Een van de tekenfilms die een grote indruk op me achterlieten tijdens mijn prille levensjaren. Daarna heb ik 'm volgens mij nooit meer gezien, totdat ik gisteren een mooi opgepoetste versie op Youtube tegenkwam. Ik heb de film maar weer eens opgezet. De eindconclusie is dat het vandaag de dag nog steeds een schitterende tekenfilm is, die naar mijn mening nergens onderdoet voor een film uit de stallen van Disney. De animaties zijn werkelijk van een prachtige kwaliteit! Zelfs na al die jaren, is dit voor mij nog steeds een magische tekenfilm.
Voor de liefhebber te zien op Youtube. Link: https://youtu.be/rehNT9wIjUg
4 Sterren.
Woland
Grappig om even gezien te hebben, en het is ook lekker kort en bondig. Maar ondanks de charme is dit ook wel erg oubollig. Het basisgegeven van Jonathan Swift, waarbij de reiziger Lemuel Gulliver strandt op een eiland vol mini-mensjes (en op nog een aantal andere plekken, maar dat komt hier niet in voor), is wat de film vooral maakt. Het geeft wel wat leuke avonturentwists aan de film, maar de uitvoering is verder wat ouderwets en braaf. Vooral zo ongeveer elke scene met het verliefde stel uit de twee koninkrijken laat de tenen een beetje krommen en dito voor wanneer Gulliver zelf z'n mond open doet, en ook qua grappen moet je niet op teveel niveau rekenen. Maar de animatie, hoewel niet echt mooi, heeft z'n charme en ik vond het uiteindelijk niet vervelend om te kijken. Al is dat zeker ook deels vanwege de historische waarde waar ik wel een zwak voor heb.
Dk2008
Langdradige film, eigenlijk helemaal niet meer van deze tijd. (De stemmetjes deden wat denken aan Alvin and the Chipmunks). Maar ik hou de dvd toch maar gewoon, ten eerste staat er als extra een filmpje in kleur met ondertitels op over het maken van een Popeye film in de Fleischer studio destijds, wat een werk zeg, het lijkt de typekamer van vroeger wel. Verder zitten er wat leuke liedjes in, All's well (2x), It's a hap hap happy day (dit is als ze Gulliver weer opknappen) en Bluebirds in the moonlight (tijdens het feestmaal). Een paar liedjes worden hoog gezongen, als operette.
Het moment dat ze Gulliver op het strand vastsnoeren en optakelen en later als hij kennismaakt met het Lilliput volk dat is ook wel een grappig gedeelte. Verder wisselt het wat maar het had echt wel in een half uur of zo vertoond kunnen worden alleen bioscoopfilms leveren gewoon meer geld op. Toch is het uiteindelijk verder wel meegevallen, aan het begin is het te uitvoerig, het middengedeelte is behoorlijk goed, daarna wordt het weer wat te uitvoerig.
Gulliver spoelt in 1699 aan op strand na schipbreuk. Een prins en prinses staan op het punt te trouwen maar de koningen ruziën over welk lied op de trouwerij gespeeld moet worden en vervolgens ontstaat er oorlog.Gulliver brengt de twee geliefden bij elkaar en komt op het idee, de beide liedjes als 1 lied te zingen. Maar ondertussen probeert koning Bombo, Gulliver met zijn eigen pistool te vermoorden zodat ze daarna oorlog kunnen voeren. Het bericht wordt echter onderschept zodat het andere volk van koning Little ook de wapens pakt. Gulliver probeert het zonder geweld op te lossen. Net op tijd weet de prins er voor te zorgen dat Gulliver niet getroffen wordt. Als er weer vrede is vertrekt Gulliver weer met een schip. Dit was de tweede lange animatiefilm na Disney's Snow White. 4.0/3.0

Napoléon Vu par Abel Gance

The Big Sleep
Film noir / Mystery, 1946

The Defiant Ones
Drama / Thriller, 1958
gebaseerd op boekmusicalprinseszwaardgevechtgiantgulliver love storywarlilliput